Als kok ben je creatief bezig
LCF: Premie op geboorte kinderen Eigenaren van koffieshops zijn
r steeds meer op hun hoede
Eigenaar hond
meldt zich
Jan de Jonge na
36 jaar weg bij Ter
Vaicke in Goes.
Doel is jonge gezinnen
lokken naar
Zeeuws-Vlaanderen.
Shopeigenaren houden
zelf ook in de gaten wie
er naar binnen komt.
S PZC Woensdag 3 oktober 2007 29
door Willem van Dam
GOES - Hoeveel maaltijden hij in
de loop der jaren heeft bereid -
Jan de Jonge kan er slechts een
slag naar slaan. Honderdduizend?
Ach welnee, véél meer. Een mil
joen? Nou, dat komt in de buurt;
misschien waren het er nóg meer.
Donderdag neemt Jan de Jonge
(hij wordt eind deze week zestig)
afscheid van verzorgingsinstelling
Ter Vaicke in Goes. Zesendertig
jaar stond hij er in de keuken. „En
altijd naar mijn zin gehad, hé."
Verwacht van Jan de Jonge geen
uitgebreide uiteenzettingen over
de Kunst van het Koken.
De Jonge is een man van weinig
woorden. Hij vindt 'alles' leuk wat
maar enigszins met zijn vak van
doen heeft. Hij vertoeft graag ach
ter het fornuis, maar 'staat net zo
lief te helpen bij de afwas' en
helpt even enthousiast bij het 'por-
tioneren'.
Jan de Jonge (geboren in Gronin
gen) kwam als tienjarig jongetje
naar Goes, waar zijn vader een
baan kreeg als leraar op wat toen
nog de ambachtsschool heette.
De Jonge ('Jk heb altijd al kok wil
len worden; je bent steeds creatief be
zig') bezocht de koksschool in Bre
da, en na zijn diensttijd bij de ma
rine viel zijn oog op een adverten
tie van Ter Vaicke: kok gevraagd.
Jan de Jonge solliciteerde, werd
aangenomen en zou er nooit meer
weggaan.
l Glimlachend herinnert hij zich de
keuken die hij destijds binnenstap
te. „Groot, kolossaal, grote ketels,
alles wit betegeld; echt ziekenhuis
achtig." Culinaire hoogstandjes
werden er niet verricht. „Alles
werd gekookt, alles werd ge
stoomd, een beetje fabrieksmatig
allemaal."
Samen met vier collega's bereidde
hij dagelijks maaltijden voor onge
veer 350 bewoners. „Gewone dage
lijkse kost. En als toetje een pud
dinkje of een vlaflip."
De keuken die hij achterlaat oogt
heel anders dan die hij zesendertig
jaar geleden binnenwandelde.
Klein, compact, modern.
En wat nog véél belangrijker is: de
bewoners van Ter Vaicke hoeven
geen genoegen meer te nemen
met wat de pot schaft, Jan de Jon
ge en zijn keukenbrigade koken te-
'Alles werd gekookt, alles
werd gestoomd, een beetje
fabrieksmatig allemaal'
genwoordig a la carte. Gerookte
zalm op een bedje van sla; gepo
cheerde Victoriabaars met rode
wijn en honing; een ijscoupe
Mont Blanc of een Chocolade ba
varoise - het kan allemaal.
En in het restaurant van Ter
Vaicke kunnen niet alleen de ei
gen bewoners aanschuiven, ook
hun familieleden en ouderen die
in de de omgeving van de zorgin
stelling wonen zijn er welkom.
Jan de Jonge heeft nooit overwo
gen om de keuken van Ter Vaicke
te verruilen voor een baan in een
'gewoon' restaurant.
Waarom zou hij ook? In de horeca
is het vaak buffelen en bovendien:
„In Ter Vaicke wonen allemaal
dankbare gasten."
Donderdagmiddag wordt Jan de
Jonge uitgezwaaid, 's Avonds gaat
hij met een gezelschap genodig
den aan tafel.
Wat er op het menu staat? „Een
Balinees buffet." Nee, dit keer niet
in eigen keuken vervaardigd. „Dat
zou ik mijn collega's niet willen
aandoen."
door Eugène Verstraeten
TERNEUZEN - De gemeente Terneu-
zen moet een premie zetten op de
geboorte van kinderen. Dat stelt
raadslid Cees Freeke (LCF) voor in
schriftelijke vragen aan burgemees
ter en wethouders.
Freeke wil de premie inzetten om
jonge gezinnen naar Zeeuws-
Vlaanderen te lokken. Steeds meer
jongeren vertrekken uit de regio
en de vergrijzing wordt steeds gro
ter. Hij stelt dat Zeeuws-Vlaande
ren heel wat te bieden heeft, maar
dat dit nog niet genoeg bekend is
in de rest van het land. „Zeeuws-
Vlaanderen kampt met een leeg
imago", vindt Freeke. Hij wist er
op dat in de regio nog rust en
ruimte is, geen files naar het werk
en goed onderwijs voor de kinde
ren. „Maar de bevolking krimpt en
daar moet nodig wat aan gedaan
worden. Onbekend maakt onbe
mind. Om jonge gezinnen te trek
ken en onze kindvriendelijkheid
tegenover de rest van Nederland
opvallend te accentueren stelt on
ze fractie voor om voor een bepaal
de tijd op de geboorte van een
kind een premie te zetten."
Het raadslid oppert om bij de ge
boorte van het eerste kind een
symbolisch bedrag van too euro te
geven, bij het tweede kind 500 eu
ro en vanaf het derde kind de
ouders 3000 euro toe te stoppen.
„Nee, niet meteen zeggen dat dit
te veel geld kost", schrijft het raads
lid aan burgemeester en wethou
ders. „We geven ook rustig
300.000 euro uit aan een metalen
beeld."
door Wendy van den Hurk
VLISSINGEN - Koffieshops in Zee
land staan behoorlijk onder druk,
zegt shopeigenaar Gerard Aarden
met twee zaken in Goes en Vlissin-
gen. Ook hij is op zijn hoede. Na
Sixty-Two moet waarschijnlijk ook
de Roxy dicht. En dus zit Middel
burg tot eind januari 2008 zonder
softdrugs. Althans, zonder gedoog
de softdrugs. Want de handel ver
plaatst zich naar de huisadressen,
voorspelt Aarden. „En dat zijn
geen geitenwollensokkentypes. Ik
heb de burgemeester van Middel
burg nog gevraagd of hij soms ook
denkt dat er geen geloof meer zal
zijn als alle kerken sluiten. De justi
tiële jacht op koffieshops in Zee
land zet ons allemaal onder druk.
We moeten goed in de gaten hou
den wie we binnen hebben." Maar
dat gebeurde al, stelt Aarden „Al
hebben de invallen bij Checkpoint
onze controles gestimuleerd."
GOES - De eigenaar van de hond
die zondagavond aan de Wester
straat in Goes een zwarte zwaan
heeft doodgebeten, heeft zich bij
de politie gemeld.
De man, 46 jaar uit de gemeente
Borsele, vertelde dat zijn aangelijn
de hond plotseling op een aantal
zwanen afvloog.
De dieren zwommen na het bijtin-
cident allemaal weg.
Pas later kwam de eigenaar tot de
ontdekking dat één zwaan was
i overleden.
Jan de Jonge, 36 jaar in de keuken van Ter Vaicke.
foto Dirk-Jan Gjeltema
OPErt
nemen
do. 09.00-2'-.uv
vr 09.00- 17-31
za. 10.00-16-.0I
profiteer van
D garagedeuren,
onze vernieuwde
Kom om
aanbiedingen
Kom kijKen ns
tebazonwering
nl vvww.