Als kok ben je creatief bezig LCF: Premie op geboorte kinderen Eigenaren van koffieshops zijn r steeds meer op hun hoede Eigenaar hond meldt zich Jan de Jonge na 36 jaar weg bij Ter Vaicke in Goes. Doel is jonge gezinnen lokken naar Zeeuws-Vlaanderen. Shopeigenaren houden zelf ook in de gaten wie er naar binnen komt. S PZC Woensdag 3 oktober 2007 29 door Willem van Dam GOES - Hoeveel maaltijden hij in de loop der jaren heeft bereid - Jan de Jonge kan er slechts een slag naar slaan. Honderdduizend? Ach welnee, véél meer. Een mil joen? Nou, dat komt in de buurt; misschien waren het er nóg meer. Donderdag neemt Jan de Jonge (hij wordt eind deze week zestig) afscheid van verzorgingsinstelling Ter Vaicke in Goes. Zesendertig jaar stond hij er in de keuken. „En altijd naar mijn zin gehad, hé." Verwacht van Jan de Jonge geen uitgebreide uiteenzettingen over de Kunst van het Koken. De Jonge is een man van weinig woorden. Hij vindt 'alles' leuk wat maar enigszins met zijn vak van doen heeft. Hij vertoeft graag ach ter het fornuis, maar 'staat net zo lief te helpen bij de afwas' en helpt even enthousiast bij het 'por- tioneren'. Jan de Jonge (geboren in Gronin gen) kwam als tienjarig jongetje naar Goes, waar zijn vader een baan kreeg als leraar op wat toen nog de ambachtsschool heette. De Jonge ('Jk heb altijd al kok wil len worden; je bent steeds creatief be zig') bezocht de koksschool in Bre da, en na zijn diensttijd bij de ma rine viel zijn oog op een adverten tie van Ter Vaicke: kok gevraagd. Jan de Jonge solliciteerde, werd aangenomen en zou er nooit meer weggaan. l Glimlachend herinnert hij zich de keuken die hij destijds binnenstap te. „Groot, kolossaal, grote ketels, alles wit betegeld; echt ziekenhuis achtig." Culinaire hoogstandjes werden er niet verricht. „Alles werd gekookt, alles werd ge stoomd, een beetje fabrieksmatig allemaal." Samen met vier collega's bereidde hij dagelijks maaltijden voor onge veer 350 bewoners. „Gewone dage lijkse kost. En als toetje een pud dinkje of een vlaflip." De keuken die hij achterlaat oogt heel anders dan die hij zesendertig jaar geleden binnenwandelde. Klein, compact, modern. En wat nog véél belangrijker is: de bewoners van Ter Vaicke hoeven geen genoegen meer te nemen met wat de pot schaft, Jan de Jon ge en zijn keukenbrigade koken te- 'Alles werd gekookt, alles werd gestoomd, een beetje fabrieksmatig allemaal' genwoordig a la carte. Gerookte zalm op een bedje van sla; gepo cheerde Victoriabaars met rode wijn en honing; een ijscoupe Mont Blanc of een Chocolade ba varoise - het kan allemaal. En in het restaurant van Ter Vaicke kunnen niet alleen de ei gen bewoners aanschuiven, ook hun familieleden en ouderen die in de de omgeving van de zorgin stelling wonen zijn er welkom. Jan de Jonge heeft nooit overwo gen om de keuken van Ter Vaicke te verruilen voor een baan in een 'gewoon' restaurant. Waarom zou hij ook? In de horeca is het vaak buffelen en bovendien: „In Ter Vaicke wonen allemaal dankbare gasten." Donderdagmiddag wordt Jan de Jonge uitgezwaaid, 's Avonds gaat hij met een gezelschap genodig den aan tafel. Wat er op het menu staat? „Een Balinees buffet." Nee, dit keer niet in eigen keuken vervaardigd. „Dat zou ik mijn collega's niet willen aandoen." door Eugène Verstraeten TERNEUZEN - De gemeente Terneu- zen moet een premie zetten op de geboorte van kinderen. Dat stelt raadslid Cees Freeke (LCF) voor in schriftelijke vragen aan burgemees ter en wethouders. Freeke wil de premie inzetten om jonge gezinnen naar Zeeuws- Vlaanderen te lokken. Steeds meer jongeren vertrekken uit de regio en de vergrijzing wordt steeds gro ter. Hij stelt dat Zeeuws-Vlaande ren heel wat te bieden heeft, maar dat dit nog niet genoeg bekend is in de rest van het land. „Zeeuws- Vlaanderen kampt met een leeg imago", vindt Freeke. Hij wist er op dat in de regio nog rust en ruimte is, geen files naar het werk en goed onderwijs voor de kinde ren. „Maar de bevolking krimpt en daar moet nodig wat aan gedaan worden. Onbekend maakt onbe mind. Om jonge gezinnen te trek ken en onze kindvriendelijkheid tegenover de rest van Nederland opvallend te accentueren stelt on ze fractie voor om voor een bepaal de tijd op de geboorte van een kind een premie te zetten." Het raadslid oppert om bij de ge boorte van het eerste kind een symbolisch bedrag van too euro te geven, bij het tweede kind 500 eu ro en vanaf het derde kind de ouders 3000 euro toe te stoppen. „Nee, niet meteen zeggen dat dit te veel geld kost", schrijft het raads lid aan burgemeester en wethou ders. „We geven ook rustig 300.000 euro uit aan een metalen beeld." door Wendy van den Hurk VLISSINGEN - Koffieshops in Zee land staan behoorlijk onder druk, zegt shopeigenaar Gerard Aarden met twee zaken in Goes en Vlissin- gen. Ook hij is op zijn hoede. Na Sixty-Two moet waarschijnlijk ook de Roxy dicht. En dus zit Middel burg tot eind januari 2008 zonder softdrugs. Althans, zonder gedoog de softdrugs. Want de handel ver plaatst zich naar de huisadressen, voorspelt Aarden. „En dat zijn geen geitenwollensokkentypes. Ik heb de burgemeester van Middel burg nog gevraagd of hij soms ook denkt dat er geen geloof meer zal zijn als alle kerken sluiten. De justi tiële jacht op koffieshops in Zee land zet ons allemaal onder druk. We moeten goed in de gaten hou den wie we binnen hebben." Maar dat gebeurde al, stelt Aarden „Al hebben de invallen bij Checkpoint onze controles gestimuleerd." GOES - De eigenaar van de hond die zondagavond aan de Wester straat in Goes een zwarte zwaan heeft doodgebeten, heeft zich bij de politie gemeld. De man, 46 jaar uit de gemeente Borsele, vertelde dat zijn aangelijn de hond plotseling op een aantal zwanen afvloog. De dieren zwommen na het bijtin- cident allemaal weg. Pas later kwam de eigenaar tot de ontdekking dat één zwaan was i overleden. Jan de Jonge, 36 jaar in de keuken van Ter Vaicke. foto Dirk-Jan Gjeltema OPErt nemen do. 09.00-2'-.uv vr 09.00- 17-31 za. 10.00-16-.0I profiteer van D garagedeuren, onze vernieuwde Kom om aanbiedingen Kom kijKen ns tebazonwering nl vvww.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 39