Crashdiëten Snel afvallen goed/sle 1 6 Zaterdag 29 september 2007 PZC Diëten Sonja Bakker: Deze methode is een van de vele vermage- ringsdiëten met als basis strik te menuvoorschriften die een aantal weken moeten worden gevolgd. Het dieet gaat uit van drie hoofdmaaltijden en een beperkt aantal caloriearme tus sendoortjes. Atkins: Vet mag, maar koolhy draten (brood, pasta, rijst) zijn zo goed als verboden. Bezwaar van het langere tijd volgen van een Atkins-dieet met relatief veel vet, weinig groente en/of fruit en weinig graanproduc ten, is dat het minder vitami nes en mineralen, voedingsve zel en andere bioactieve stof fen levert. Montignac: Hierbij gaat het niet om minder calorieën, maar om de combinatie van koolhydraten en vetten. Deze mogen niet in één maaltijd wor den gecombineerd. Er wordt - onderscheid gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten. Tussendoortjes zijn verboden en slechts één glas wijn per dag is toegestaan. Leven lang Fit: Eiwitten en koolhydraten mogen niet tege lijk worden geconsumeerd. Een boterham met kaas of een maaltijd die bestaat uit aardap pelen, vlees en groente is dus niet toegestaan. Weight Watchers: Het is een van de afvalmethoden die in groepsverband plaats heeft. Veel mensen vinden het pret tig om persoonlijke steun en motivatie te ontvangen van an deren. Over het algemeen zijn de diëten goed samengesteld en wordt gewerkt aan het ver beteren van eetgewoonten. Ziekenhuisdieet: Een vijfda- gendieet dat volledig vetvrij is en vooral bestaat uit fruit, zui vel en groenten. Sherrykuur: Een vooral in de jaren zestig populair dieet, waarbij elke dag één ons bief stuk en twee glazen sherry vol stonden om af te vallen. Broodwisseldieet: was vooral in de jaren tachtig populair. De ene dag mag je gewoon eten, de andere alleen droog brood (bruin), zoveel als je wilt. En veel water en thee. Mayo-clinic-dieet: Dit strenge dieet belooft binnen veertien dagen een gewichtsafname van 8 kilo. Tijdens het houden van het dieet wordt onder andere aangeraden om 1,5 tot 2 liter mineraalwater per dag te drin ken. Het heeft niets met mayo naise te maken, de naam is af komstig van een Amerikaanse kliniek. South Beach dieet: Volgens Agatston (de Amerikaanse car dioloog die het heeft bedacht) is het South Beach dieet geen dieet, maar een manier van le ven die ervoor zorgt dat men sen hun overtollig gewicht blij vend kwijtraken. De principes van het dieet zijn: weinig verza digd vet en de goede koolhy draten. Sonjabakkeren zou slecht zijn voor de stofwisseling, stelde deze week psychologe Tatjana van Strien. Slecht nieuws voor al die Nederlanders die momenteel hun best doen het Sonja Bakker dieet te volgen. Maar niet alle wetenschappers zijn het met Van Strien eens. „Als je wat wilt doen aan overgewicht zul je toch op dieet moeten. En juist diëten waarbij je in het begin snel afvalt laten de beste resultaten op lange termijn zien." door Tanja Kits Eigenlijk deugen de mees te snel-resultaat-diëten niet, volgens Tatjana van Strien. Ze worden ook wel crash-diëten ge noemd. De psychologe stelt in haar onderzoek dat wie vaak lijnt, zijn stofwisseling vernielt. Daar door is het te verklaren dat ie mand na talloze diëten niet meer afvalt van een nieuw dieet. „Dat de stofwisseling van slag raakt door lijnen is niet waar", stelt professor Wim Saris van de Universiteit van Maastricht er te genover. „Wij hebben tientallen jaren onderzoek gedaan naar de verandering van stofwisseling bij mensen die lijnen. We hebben mensen die tien tot vijftien kilo afvielen drie jaar gevolgd. Maar we heb ben niets kunnen vinden. De stofwisseling bleef vol ledig intact en op hetzelf de niveau. Het moet dus een psychische achter grond hebben dat men sen op een gegeven mo ment niet meer afval len. Wellicht zijn ze na al die afvalpogingen toch niet meer zo gemo tiveerd, waardoor het nieuwe dieet minder aanslaat." Het lijkt een discussie te worden tussen wetenschappers. Toch is het een onderwerp dat bij veel mensen leeft: afvallen. En vooral: wat is de beste methode? Sonja Bakker? Montignac? Weight Watchers? Atkins? Miljoenen Ne derlanders hebben wel eens een of meerdere diëten gevolgd. Om de kerst- of vakantiekilo's eraf te lij nen. Om als vrouw weer in maat 40 te passen. Of om structureel met tien of twintig kilo minder door het leven te gaan. „Ieder heeft zo zijn eigen reden om af te vallen. Het klinkt heel simpel; maar het gaat erom hoeveel ener gie je tot je neemt. Minder eten en meer bewegen, blijft gewoon de oplossing", stelt Patricia Schutte, voedingsdeskundige van het Voe dingscentrum. Ook zij stelt dat er geen weten schappelijk bewijs is dat lijnen de stofwisseling aantast. „Wat er wel gebeurt met iemand die vaak lijnt, is dat de stress toeneemt. Mensen die veel jojo'en worden wanhopig en zeggen: ik heb alles al gepro beerd. Maar dieet als zo danig is geen oplos sing. Mis schien voor de eer ste tien kilo. Het gaat erom dat ie mand zich levenslang aan goede eetgewoontes houdt." Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het Sonja Bakker dieet. Maar Saris en Schut te zien het dieet niet als een ge vaar voor de gezondheid. „Niet zo als bij het Atkinsdieet, waarbij je zoveel vet mag eten als je wilt, zo lang je geen koolhydraten (pasta en brood) tot je neemt. Daarbij is komen vast te staan dat al dat vet toch wel slecht is voor lever en nie ren", stelt Saris. „Ik vind dat het Sonja Bak- ker-dieet te weinig brood en zuivel Bevat", is het bezwaar van Patricia Schutte. „Maar voor de rest houdt Sonja Bakker zich wel goed aan de schijf van vijf Bovendien noemen wij dit niet een crash-dieet, het blijft nog rond de tooo caloriën per dag. Je valt er wel flink van af, vooral in het begin, maar het is niet ongezond." Uit Nederlands onderzoek is geble ken dat de zwaardere diëten zoals Modifast en Sonja Bakker, waarbij je flink wat kilo's kwijtraakt, de beste vijfjaarsresultaten geven. Sa ris: „Je valt in het begin veel af Maar dat is goed, want dan ben je nog heel gemotiveerd. Ie kunt het bes te snel vijftien kilo kwijtraken, want het kost dan veel tijd voordat je ze weer terug hebt." Dik worden is deels een geneti sche kwestie. In Canada is onder zoek gedaan bij een groep van twaalf een-eiige tweelingen. Ze kregen honderd dagen lang dui zend kilocalorieën te veel per dag. Na afloop bleek dat degene die het minste aankwam 3,2 kilo zwaarder was geworden, de persoon die het meeste aankwam 14,1 kilo. De tweelingen onderling bleken ech ter vrijwel evenveel te zijn aangeko men. Volgens Saris is aanleg zo'n zeventig procent veroorzaker van overgewicht, slechts dertig procent van de factoren is beïnvloedbaar. „De kern van het probleem ligt in ons 'achterhaalde lichaam', dat zich nog waant in de oer tijd en veel te efficiënt vet opslaat. De persoon die in Canada 14,1 kilo aankwam is in deze tijd qua gezond heid in het nadeel. Tiendui zend jaar geleden had deze veel grotere overlevingskan sen." Psychologe Tatjana van Strien, die deze week na haar publicatie een stroom van reacties over zich heen kreeg, sluit zich aan bij het betoog van Saris dat vetopslag ook voor al een genetische kwestie is. „Niet iedereen is hetzelfde. Dat geldt ook voor de stofwisseling. Dat het nog niet wetenschappelijk is aange toond, zoals Saris zegt, wil niet zeggen dat het niet zo is. Uit aller lei Amerikaans onderzoek blijkt gewoon dat wie vaak lijnt, op een gegeven moment niet meer afvalt. Ook al krijgen ze nog maar 1500 caloriën op een dag. Dus het heeft wel degelijk iets met stofwisseling te maken." „In mijn onderzoek gaat het echter niet zozeer over de stofwisseling, waarover ieder een nu valt. Mijn bezwaar te gen allerlei soorten diëten is dat het de oorzaak niet aanpakt. De onderliggende vraag: waarom eet iemand te veel? Vooral mensen die zich rot voelen, de emotio nele eters. De psychologi sche achtergrond, dat is mijn vakgebied."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 16