Supermarkt richt zicht op kleine visser
B&W uit Vlissingen genomineerd Consumentenbond waarschuwt
voor international Funeral Award v00r ch,p op wmke,Producten
3 8 Vrijdag 28 september 2007 PZC
Ketens verlangen steeds
vaker duurzame
visproducten.
door Jan Trommelen
HELMOND - Kabeljauw uit de
Noordzee is niet meer te koop in
Britse supermarkten. Nu draaien
ook de Nederlandse supers de vis
sers verder de duimschroeven aan.
In maart van dit jaar meldden Su
per de Boer en Albert Heijn al
slechts 'eerlijke' vis te willen verko
pen. Nu volgen ook prijsvechters
zich op dat pad te bewegen. Britse
ketens worden ook steeds strenger.
Ze willen duurzame vis en zijn be
reid om daar meer voor te betalen.
Guus Pastoor, voorzitter van de
Nederlandse Visfederatie, was de
laatste jaren vaak in Groot-Brittan-
nië. Dat was vooral om uitleg te ge
ven over Nederlandse vis op
hoofdkantoren van grote super
markten als Sainsbury, Tesco en
Asda. „Ze willen eigenlijk alleen
nog vis met het Marine Stewards
hip Council-keurmerk voor duur
zaamheid. Maar voor de meeste
vis is dat er nog niet. Dan moet je
als leverancier een lijst met verbe
teringen overleggen die je zult
doorvoeren."
Duurzaam vangen betekent voor
de vissers dat ze overbevissing ver
mijden en bijvangst proberen te
voorkomen. Ze mogen ook geen
sleepnetten gebruiken en in de
paaitijd niet vangen.
Met de Britten valt niet te spotten.
De bedreigde Noordzeekabeljauw
verkopen ze niet meer, over de ka
beljauw uit de Oostzee wordt fel
gedebatteerd. Ook de rog was uit
het schap gehaald, maar sinds een
groep vissers er brood in zag om
die een duurzame manier in de
•netten te krijgen is de soort terug.
De laatste twee jaar komt Pastoor
ook veel op Nederlandse hoofd
kantoren. „Vrijwel alle ketens zijn
ermee bezig, ook de prijsvechters
Aldi en Lidï. Lidl heeft al vissticks
met MSC-keurmerk. In Duitsland
krijgt de klant de keuze van Lidl,
er is de Iglo visstick, die van het
huismerk en de huismerkvisstick
met MSC-keurmerk. Zo'n pak is
dan twintig cent duurder." Vol
gens Pastoor zijn de supersbereid
om meer te betalen voor duurza
me vis. „Ze moeten ook wel, an
ders gaat geen visser op een ande
re manier vangen."
Ook Albert Heijn zegt graag be
reid te zijn meer te betalen, wan
neer de vissers hun producten op
een duurzame manier aan land
brengen. 'Wij spannen ons in voor
een duurzame visserij' staat sinds
te lezen vorige week op alle
AH-visverpakkingen, met een ver
wijzing naar een vislijst op de web
site. Van ansjovis tot zeewolf staat
daar opgesomd waar de vis is ge
vangen, welke problemen er met
deze soort zijn en hoe Albert He-
ijns leveranciers aan het werk zet
om de vangst of de kweek (zo'n
40 procent van de vis in de wereld
wordt gekweekt) duurzaam te ma
ken.
„De klant en allerlei milieuorgani
saties spreken ons hier op aan. In
de (duurzaamheids)Viswijzer van
het Wereld Natuur Fonds krijgt
geen enkel product uit ons visas-
sortiment de beoordeling groen, al
leen oranje en rood. Wij willen
snel met producten van oranje
naar groen. Sinds anderhalf jaar
zijn we hierover in gesprek met on
ze leveranciers", verklaart een
woordvoerder van Albert Heijn.
Door op het etiket te informatie te
geven over duurzame visserij
hoopt de supermarkt begrip op te
'Britten weigeren simpelweg
om bedreigde vissoort nog
te verkopen'
wekken bij de klant als hij in be
paalde seizoenen bepaalde soor
ten vis niet kan kopen. „We berei
den de consument er zo ook op
voor dat we straks misschien ge
dwongen zijn om een soort hele
maal niet meer te verkopen. Paling
bijvoorbeeld, daar gaat het nu
slecht mee."
Aan dat begrip bij de afnemers
schort het echter nog, zegt opera
tioneel manager Wichert Steller
van groothandel Schmidt. „Neem
de tong en schol. We zijn al jaren
bezig om onze klanten - restau
ranthouders - te ontmoedigen om
die vissoorten te bestellen van de
cember tot en met februari. Ge
woon omdat die vis in die periode
te slecht is. Ik schaam me dood
om het dan te verkopen. Eerst stu
ren we alle klanten een brief, daar
na bellen we de mensen die blij
ven bestellen allemaal op. Maar er
zijn eigenwijzen die juist die vis
soort altijd op de kaart willen hou
den."
Steller wijst ook op de vissers die
juist in die slechte maanden ton
nen schol aan wal brengen. „Die
hebben een grote lening bij de
bank, dus de vangst moet door
gaan. Duurzaamheid betekent
voor mij dat we vis weer in het sei
zoen vangen en eten. Er moeten
duidelijk afgebakende visseizoe-
nen komen, waarop streng wordt
gecontroleerd. De politiek moet
dat doen, maar die blijft in gebre
ke."
Bij de vissers is het besef inmid
dels wel doorgebroken, zegt Pas
toor namens de visleveranciers.
„Ik kreeg de vraag van de super
markten naar duurzaamheid,
maar tot twee jaar terug waren de
vissers doof voor die boodschap.
Ze hadden geïnvesteerd in grote
schepen, waarmee je efficiënt gro
te hoeveelheden vis binnenhaalt.
Nu zijn de eerste Nederlandse vis
sers op pad met kleinere schepen
en met andere netten. Supermark
ten vragen ook specifiek om vis
van die schepen. De visserijsector
staat pas aan het begin van de om
schakeling: het kost vijfjaar."
Voordracht voor
bijzondere wijze van
asverwerking.
door Jeffrey Kutterink
VLISSINGEN - Suzanne Bohncke
(26) uit Vlissingen is genomineerd
voor een International Funeral
Award.
De jonge ondernemer ontwerpt
en verkoopt uitvaartartikelen en is
daarnaast ook fotografe. Ze is in
2004 afgestudeerd aan de Acade
mie Beeldende Kunsten in Maas
tricht (Visuele Communicatie met
als hoofdvak fotografie).
Na haar studie (augustus 2004)
richtte ze samen met haar broer
het bedrijf B&W bvba op dat zich
richt op de uitvaartsector. Bohn
cke begon met het vervaardigen
van urnen van diverse metalen, zil
veren assieraden en bijproducten.
Sinds een jaar maakt ze 'ingietin
gen van bijzondere herinnerin
gen'.
Daarmee is Bohncke genomineerd
voor een International Funeral
Award. Een ingieting is volgens Bo
hncke 'een klein monument, waar
bij er een buisje met as of met
De Vlissingse Suzanne Bohncke
is met haar 'ingietingen' genomi
neerd voor een Funeral Award.
As van overledenen kan in buisje
worden samengevoegd met foto.
haar ingegoten kan worden, sa
men met een foto met naam en da
tum'. „Ook dierbare voorwerpen
zoals bijvoorbeeld een trouwring
kan worden ingegoten. Het materi
aal is plexiglas en er kunnen ver
schillende vormen worden ge
maakt. Elke ingieting is handwerk
en dus uniek. Het kleine monu
mentje kan thuis worden neerge
zet en vormt een geheel; de as en
de foto zitten bij elkaar."
Op 27 oktober wordt in het Bel
gische Aarschot bekendgemaakt
wie van de genomineerden daad
werkelijk met een Award naar
huis gaat.
www.metalenurnen.com
Rijswijk - Ruim de helft van de Ne
derlanders wil dat de rfid-chip op
producten 'uitgaat' als het product
is gekocht. Dat blijkt uit een enquê
te van de Consumentenbond on
der 2000 mensen. De chip is de op
volger van de streepjescode en
magneetstrip, en verzamelt veelal
ongemerkt informatie voor leve
ranciers, werkgevers en overheid.
Bijna een op de vier Nederlanders
heeft al zo'n identificatiechip, vaak
zonder dat te weten. Er zit er bij
voorbeeld een in het nieuwe pas
poort en identiteitsbewijs. De
rfid-chip komt waarschijnlijk de
komende tijd in allerlei producten.
Uit het onderzoek blijkt dat twee
derde van de geënquêteerden wil
weten of er een rfid-chip in een
product zit. Ruim de helft wil dat
de winkelier standaard de chip
'uit' zet na de aankoop van het pro
duct. Op het gebied van privacy
brengt de chip risico's met zich
mee. Consumenten kunnen wor
den herkend en hun gedrag kan
worden gevolgd. Het gevaar van
misbruik ligt dan op de loer.
De Consumentenbond is sterk
voor een systeem waarbij de con
sument zelf kan aangeven of de
chip na aankoop 'aan blijft' of 'uit
gaat'. Op die manier kan de koper
aangeven dat hij later herkend (of
niet) wordt dat hij die producten
heeft.
Aan de chip zitten ook voordelen
voor de consument. Zo hoef je in
de supermarkt voor het afrekenen
de producten niet meer uit je win
kelwagentje te halen.
Vis zonder kwaliteitslabel wordt steeds vaker uit de schappen geweerd.
foto Frouwkje Bijlstra/CPD