Eten en drinken ambassadeur herfst PZC Donderdag 27 september 2007 25 Bourgondische ballen met bockbier Voor 4 royale gehaktballen: 500 gram rundergehakt, 2 oude witte boterhammen, 1 ei, 1 theelepel Itali aanse kruiden, zout, peper, versge raspte nootmuskaat, 125 gram bo ter, 2 grote uien, half flesje bockbier, laurierblad, takje tijm. Verwijder korstjes van boterhammen en bevochtig met water. Knijp uit en voeg bij gehakt. Kneed met ei, Itali aanse kruiden, peper, zout en noot muskaat en verdeel in vieren. Rol er met vochtige handen vier ballen van en maak die een beetje plat. Smelt boter in braadpan. Bak ballen snel aan alle kanten bruin. Pel uien en snijd ze vrij grof. Neem ballen uit de pan en bak uien in het braadvet op een rustig vuur tot ze helemaal zacht zijn, maar laat ze niet bruin worden. Leg de ballen weer terug, schenk bockbier erbij, houd scheutje achter. Voeg laurierblad en tijm toe. Laat heel zacht pruttelen, tot uien bijna uit elkaar vallen. Minimaal 30 minuten, deksel op de pan, ballen re gelmatig draaien. Schik ballen op warme schaal. Draai vuur hoog onder de jus, voeg scheut je bockbier toe (om de smaak even op te peppen) en laat inkoken. Schep jus met uien bij de ballen. Heerlijk bij een herfstige andijvie- stamppot of rode kool. Uiteraard schenkt u daar een mooi bockbier bij. Dubbelboek of Gulpener HerfstBock. Laten we nog even een misverstandje uit de wereld helpen: bockbier is niét hetzelfde als 'oud bruin'. Dat bier brengen we in verband met zogende moeders, oude opaatjes en het in Limburg veel gedronken 'sjoes' (een mix van pils en oud bruin). De vergelij king met bockbier houdt op bij de donkere kleur. Oud bruin is altijd flink aangezoet met natuurlijke suikers. Het bevat beduidend minder alcohol, slechts 2,5 procent. Nog een ander misverstand wegpoetsen: bockbier is langer houdbaar dan u denkt. Op de eerste flesjes die wij van de oogst 2007 kochten, stond als uiterste houdbaarheidsdatum april 2008. Onzin! Sommige ca féhouders bewaren enkele vaatjes een of twee jaar, om ze dan pas leeg te tappen voor echte liefhebbers. Zet thuis rustig een voorraadje op een koele, donkere plaats en trek de flesjes over een paar jaar eens open. Amstel brengt een Rijpe Bock (één jaar oud) op de markt en Gerard van den Broek liet ons een bockbier uit 2003 proeven. Geweldig rond en vol van smaak, in de afdronk bijna port. Bourgondische ballen met bockbier. Heerlijk bij een herfstige stamppot. Evenementen rond bockbier Griendtsveen, 6 oktober: WK Bokkenollen (looprace met volle glazen bokbier, over parcours van 1,5 km), www.bokkenollen.nl Zutphen, 7 oktober: 11e Nationale Bokbierdag, stadscentrum, www.bok- bierdag.n! (komen elk jaar ruim 100.000 bezoekers op af!) Purmerend, 7 oktober: Bokbierfestival, voor café De Bonte Koe, aan de Koemarkt, www.biercafedebontekoe.nl Utrecht. 19-21 oktober: Bokbierfestival, horecaplein Ledig Erf, www.expe- rienz.nl De Koog (Texel), 20-21 oktober: 2e Texels Bockbierfestival, Dorpsstraat. Amsterdam, 26-28 oktober: 30e PINT bokbierfestival, Beurs van Berlage. www.pint.nl Breda, 28 oktober: Bokbierfeest, Bierreclamemuseum, www.bierreclame- museum.nl ETALAGE Veuve Cliquot Yellowboam. foto CPD EXCLUSIEF Aan exclusiviteit hangt een hoger prijskaartje. De negen drie liter-flessen die in ons land beschikbaar zijn van de Veuve Cliquot Yellowboam kosten 1500 euro per stuk, de hoogste prijs voor een champag ne van dat merk ooit. Over de hele wereld zijn er 3500 ver spreid, ter ere van het 130-jarig bestaan van het Yellow Label van de weduwe. Behalve de champagne, bestaande uit een mengsel van pinot noir, char- donnay en een groot aantal lang rijpende reservewijnen, draagt ook de fles bij aan de prijs. De verzegeling bestaat uit 22,4-ka- raats bladgoud, het etiket uit alli- gatorleer, struisvogelleer en haaienleer. Info: 035 - 694 60 14. BROOD-PRIMEUR Het moet een traditie worden als ooit met de Beaujolais primeur, de komst van Oer-primeur. Het gaat om een brood dat is gemaakt van het eerst geoogste Franse graan, hop en maïs. Niet langer dan een week of vijf ligt het in de winkels, daarna moet de consu ment het weer doen met de ge wone Oerbroden. Om zoveel mogelijk broden te verkopen in die korte tijd, organiseert de pro ducent ook broodproeverijen, net als met wijn. Via de website oerbrood.nl kan ook een boekje worden besteld hoe je brood moet proeven. De Oer-primeur kost 2,29 euro. FALAFEL-KRQKET Het kon niet uitblijven: zelfs de oer-Neder- landse kroket en bitterbal is er nu in een falafel-uitvoering. Pro ducent Falafiin kwam al eerder met spiesjes, balletjes en bur gers van gemalen kikkererwten, nu is er een versie in een gepa neerd jasje. In de winkel wordt hij aangeduid als 'Falafiin vezel kroket'. Volgens de producent is deze kroket een stuk gezonder dan zijn vleesbevattende soort genoten en past de vegetarische kroket in een cholesterolverla gend dieet. KANT-EN-KLAAR Aldi heeft sinds kort kant-en-klare sand wiches en koelverse sappen in de schappen staan. Dat meldt de nieuwssite voor supermark ten van Distrifood. Aldi ver koopt sandwiches in de smaken tonijn, kalkoen, salami en em- mentaler. De sandwiches zijn per twee stuks verpakt en kos ten 1,49 euro. Of het hier om een landelijke introductie gaat is nog onduidelijk. Distrifood trof de sandwiches aan bij de Aldi in Aalten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 25