Eten en drinken
ambassadeur
herfst
PZC Donderdag 27 september 2007 25
Bourgondische ballen
met bockbier
Voor 4 royale gehaktballen: 500
gram rundergehakt, 2 oude witte
boterhammen, 1 ei, 1 theelepel Itali
aanse kruiden, zout, peper, versge
raspte nootmuskaat, 125 gram bo
ter, 2 grote uien, half flesje bockbier,
laurierblad, takje tijm.
Verwijder korstjes van boterhammen
en bevochtig met water. Knijp uit en
voeg bij gehakt. Kneed met ei, Itali
aanse kruiden, peper, zout en noot
muskaat en verdeel in vieren. Rol er
met vochtige handen vier ballen van
en maak die een beetje plat.
Smelt boter in braadpan. Bak ballen
snel aan alle kanten bruin. Pel uien
en snijd ze vrij grof. Neem ballen uit
de pan en bak uien in het braadvet
op een rustig vuur tot ze helemaal
zacht zijn, maar laat ze niet bruin
worden. Leg de ballen weer terug,
schenk bockbier erbij, houd scheutje
achter. Voeg laurierblad en tijm toe.
Laat heel zacht pruttelen, tot uien
bijna uit elkaar vallen. Minimaal 30
minuten, deksel op de pan, ballen re
gelmatig draaien.
Schik ballen op warme schaal. Draai
vuur hoog onder de jus, voeg scheut
je bockbier toe (om de smaak even
op te peppen) en laat inkoken.
Schep jus met uien bij de ballen.
Heerlijk bij een herfstige andijvie-
stamppot of rode kool. Uiteraard
schenkt u daar een mooi bockbier
bij.
Dubbelboek of Gulpener HerfstBock.
Laten we nog even een misverstandje uit de wereld
helpen: bockbier is niét hetzelfde als 'oud bruin'. Dat
bier brengen we in verband met zogende moeders,
oude opaatjes en het in Limburg veel gedronken
'sjoes' (een mix van pils en oud bruin). De vergelij
king met bockbier houdt op bij de donkere kleur.
Oud bruin is altijd flink aangezoet met natuurlijke
suikers. Het bevat beduidend minder alcohol, slechts
2,5 procent.
Nog een ander misverstand wegpoetsen: bockbier is
langer houdbaar dan u denkt. Op de eerste flesjes die
wij van de oogst 2007 kochten, stond als uiterste
houdbaarheidsdatum april 2008. Onzin! Sommige ca
féhouders bewaren enkele vaatjes een of twee jaar,
om ze dan pas leeg te tappen voor echte liefhebbers.
Zet thuis rustig een voorraadje op een koele, donkere
plaats en trek de flesjes over een paar jaar eens open.
Amstel brengt een Rijpe Bock (één jaar oud) op de
markt en Gerard van den Broek liet ons een bockbier
uit 2003 proeven. Geweldig rond en vol van smaak,
in de afdronk bijna port.
Bourgondische ballen met bockbier.
Heerlijk bij een herfstige stamppot.
Evenementen rond bockbier
Griendtsveen, 6 oktober: WK Bokkenollen (looprace met volle glazen
bokbier, over parcours van 1,5 km), www.bokkenollen.nl
Zutphen, 7 oktober: 11e Nationale Bokbierdag, stadscentrum, www.bok-
bierdag.n! (komen elk jaar ruim 100.000 bezoekers op af!)
Purmerend, 7 oktober: Bokbierfestival, voor café De Bonte Koe, aan de
Koemarkt, www.biercafedebontekoe.nl
Utrecht. 19-21 oktober: Bokbierfestival, horecaplein Ledig Erf, www.expe-
rienz.nl
De Koog (Texel), 20-21 oktober: 2e Texels Bockbierfestival, Dorpsstraat.
Amsterdam, 26-28 oktober: 30e PINT bokbierfestival, Beurs van Berlage.
www.pint.nl
Breda, 28 oktober: Bokbierfeest, Bierreclamemuseum, www.bierreclame-
museum.nl
ETALAGE
Veuve Cliquot Yellowboam.
foto CPD
EXCLUSIEF Aan exclusiviteit
hangt een hoger prijskaartje. De
negen drie liter-flessen die in
ons land beschikbaar zijn van
de Veuve Cliquot Yellowboam
kosten 1500 euro per stuk, de
hoogste prijs voor een champag
ne van dat merk ooit. Over de
hele wereld zijn er 3500 ver
spreid, ter ere van het 130-jarig
bestaan van het Yellow Label
van de weduwe. Behalve de
champagne, bestaande uit een
mengsel van pinot noir, char-
donnay en een groot aantal lang
rijpende reservewijnen, draagt
ook de fles bij aan de prijs. De
verzegeling bestaat uit 22,4-ka-
raats bladgoud, het etiket uit alli-
gatorleer, struisvogelleer en
haaienleer. Info: 035 - 694 60 14.
BROOD-PRIMEUR Het moet
een traditie worden als ooit met
de Beaujolais primeur, de komst
van Oer-primeur. Het gaat om
een brood dat is gemaakt van
het eerst geoogste Franse graan,
hop en maïs. Niet langer dan
een week of vijf ligt het in de
winkels, daarna moet de consu
ment het weer doen met de ge
wone Oerbroden. Om zoveel
mogelijk broden te verkopen in
die korte tijd, organiseert de pro
ducent ook broodproeverijen,
net als met wijn. Via de website
oerbrood.nl kan ook een boekje
worden besteld hoe je brood
moet proeven. De Oer-primeur
kost 2,29 euro.
FALAFEL-KRQKET Het kon niet
uitblijven: zelfs de oer-Neder-
landse kroket en bitterbal is er
nu in een falafel-uitvoering. Pro
ducent Falafiin kwam al eerder
met spiesjes, balletjes en bur
gers van gemalen kikkererwten,
nu is er een versie in een gepa
neerd jasje. In de winkel wordt
hij aangeduid als 'Falafiin vezel
kroket'. Volgens de producent is
deze kroket een stuk gezonder
dan zijn vleesbevattende soort
genoten en past de vegetarische
kroket in een cholesterolverla
gend dieet.
KANT-EN-KLAAR Aldi heeft
sinds kort kant-en-klare sand
wiches en koelverse sappen in
de schappen staan. Dat meldt
de nieuwssite voor supermark
ten van Distrifood. Aldi ver
koopt sandwiches in de smaken
tonijn, kalkoen, salami en em-
mentaler. De sandwiches zijn
per twee stuks verpakt en kos
ten 1,49 euro. Of het hier om
een landelijke introductie gaat is
nog onduidelijk. Distrifood trof
de sandwiches aan bij de Aldi in
Aalten.