Cul
inaire
vip
in
Zuid-Afrika
v33
PZC Zaterdag 22 september 2007
De Simonsbergen torenen hoog uit boven
druivenplukkers in de buurt van Stellenbosch.
foto Anna Zieminski
NAMIBIË
BOTSWANA
Decennia gingen we naar een land voor de historie, cultuur of de zon, nu is eten en drinken vaak het hoofddoel.
Wij bezochten de Zuid-Afrikaanse Westkaap.
door Marjan Ippei
sumé van de culinaire ins en outs
van Zuid-Afrika, terwijl wij de
slaphakskeentjies (struisvogel-
dijen) wegspoelden met een pino-
tage Bellevue PK Morkel 2003, in
een kunstig tussen trendy molecu
lair en traditioneel seizoen-Afri
kaans balancerende lunch.
Hoog was het niveau ook in het
hippe The Showroom,
down-town Kaapstad. Daar kookt
voormalig reclameman Bruce Ro
bertson letterlijk in een glazen
showroom voor exclusieve auto's
op een subtiele, pure manier die je
lang bijblijft.
Het sterrensysteem van Michelin
heeft Zuid-Afrika nog niet bereikt,
maar zoals we deze dagen eten,
drinken én bediend worden, tref
je het in Europa uitsluitend bij de
absolute top. Toch betaal je hier be
dragen waarvoor je thuis een ham
burger eet. Zuid-Afrika is vijfster-
renniveau voor een éénsterrenbe-
drag. Bovendien: „De culinaire
vips zijn hier heel benaderbaar, in
tegenstelling tot Europa, en ze ko
ken allemaal authentiek en sei
zoensgebonden. Niemand kopi
eert, iedereen heeft zijn eigen
stijl", aldus Margot Janse.
Behalve typisch Afrikaanse gerech
ten als biltong proeven we dan
ook een fusion met dan weer Ma
leisische, dan weer Indiase, Britse
of Franse invloeden. Een voetaf
druk van de geschiedenis en bevol
kingssamenstelling van Zuid-Afri
ka. Het is dankzij Van Krimpen
dat we belanden waar je moet zijn
geweest. Ook het feit dat hij zelf
mede-eigenaar is van een klein
wine estate maakt een groot deel
uit van zijn succes. Hij is een insi
der. Eentje met smaak en
(wijn)kennis en iemand die weet
dat wij ons culi-toeristen willen
voelen.
We slenteren
over wijngc
Vergelegen,
met in de e
hand een fl
Het prachtig gelegen wijngoed Vergelegen. foto Johan Bosveld
Lamberts
Bay
Langebaan
WESTKAAP
OLOICtlUUiCII
Kaapstad j Ha» mm
Cape Agulhas
'V', de Chateau Margaux van
Zuid-Afrika, en in de andere een
kristallen wijnglas. De zon daalt,
de schaduwen van de metersdikke
kamferbomen lengen. De presti
gieuze prijswinnende 'V' (spreek
uit: vie) walst onder het lopen in
het kristal, elke stap omgevend
met een geur van pruimen, zwarte
bessen en vanille.
Nelson Mandela, Margareth
Thatcher, Bill Clinton, allemaal be
traden ze dit stukje achttien-
de-eeuwse Zuid-Afrikaanse histo
rie. Met wat geluk vingen ze tus
sen de bodyguards en hoogwaar
digheidsbekleders door nog een
glimp op van de lommerrijke (ro
zenlaantjes, glooiende gazons,
slingerende wingerds en de zo ty
pisch Victoriaanse architectuur.
Gegarandeerd geen van hen ving
al wandelend de ondergaande zon
in een hemels glas rood. Ze volg
den wel een trend, want wijn en
culi-reizen worden tegenwoordig
overal aangeboden.
Wij houden het klein en gaan niet
met een bus vol toeristen, maar
met personal coach in culi-reizen
Jos van Krimpen op pad. Hij
brengt ons onder in kleine luxe
lodges, waar met maximaal zes ka
mers geen hotel- maar een thuisge
voel heerst. Het past helemaal bij
de trend dan de nieuwe vakantie
ganger een niet te stillen hon
ger heeft naar unieke rei-
'Vtes - servaringen en per
soonlijke ontmoetingen.
Van Krimpen heeft dat goed begre
pen. Hij neemt per reis hooguit
tien gelijkgestemden mee naar de
verhalen achter de wijnen die ze
in Nederland uit het schap trek
ken, opdat ze eenmaal weer thuis
vrienden aan de dinertafel kun
nen trakteren op persoonlijke ver
tellingen over ontmoetingen met
wijnmakers en koks.
„Ik laat jullie mijn vrienden zien",
zegt los, die altijd zelf meegaat. Bo
vendien legt hij vanuit standplaats
Amsterdam van tevoren huisbezoe
ken af bij elke medereiziger om
verwachtingen en persoonlijke
wensen boven tafel te krijgen.
Het is druk op het terras van Quar-
tier Latin, een van de toppers in
infographic: JD
het bruisende Franschhoek waar
ooit de Franse hugenoten zich ves
tigden. De wilde kruidentuin ach
ter het door de ambitieuze Neder
landse chefkok Margot ]anse gedre
ven restaurant bloeit volop, hoe
wel het winter is en de Zuid-Afri
kanen zelf iedereen voor gek ver
klaren die nu - bij zon 27 graden
Celsius - toch nog buiten eet.
„Welkom!" roept Margot ons toe.
Ze heeft speciaal voor ons een lich
te vijfgangenlunch gemaakt. Sa
men met het aperitief van char-
donnaybubbels van Morison (Mor
genzon, in Engelse tongval) ken
merkend voor het niveau waarop
we al dagen eten en drinken.
Bijvoorbeeld in het tot beste res
taurant van het Afrikaanse conti
nent uitgeroepen Emily's in Kaap
stad. Daar gaf de rondbuiki-
ge eigenaar Peter Velds-
man ons een re-
INDISCHE
OCEAAN
In tien dagen neemt Jos van
Krimpen je onder meer mee
naar insidersadresjes in Kaap
stad, Peninsula (Kaaps Schier
eiland), Constantia, Wellington,
Paarl, Stellenbosch en Fransch
hoek. Tien dagen a 3.995 euro
(all inclusive), waarvan 50 euro
voor Hokisa (Homes for kids in
South-Africa), informatie:
www.exclusiveculitravel.nl
De genoemde wijnen zijn ook
te koop in Nederland.