Cul inaire vip in Zuid-Afrika v33 PZC Zaterdag 22 september 2007 De Simonsbergen torenen hoog uit boven druivenplukkers in de buurt van Stellenbosch. foto Anna Zieminski NAMIBIË BOTSWANA Decennia gingen we naar een land voor de historie, cultuur of de zon, nu is eten en drinken vaak het hoofddoel. Wij bezochten de Zuid-Afrikaanse Westkaap. door Marjan Ippei sumé van de culinaire ins en outs van Zuid-Afrika, terwijl wij de slaphakskeentjies (struisvogel- dijen) wegspoelden met een pino- tage Bellevue PK Morkel 2003, in een kunstig tussen trendy molecu lair en traditioneel seizoen-Afri kaans balancerende lunch. Hoog was het niveau ook in het hippe The Showroom, down-town Kaapstad. Daar kookt voormalig reclameman Bruce Ro bertson letterlijk in een glazen showroom voor exclusieve auto's op een subtiele, pure manier die je lang bijblijft. Het sterrensysteem van Michelin heeft Zuid-Afrika nog niet bereikt, maar zoals we deze dagen eten, drinken én bediend worden, tref je het in Europa uitsluitend bij de absolute top. Toch betaal je hier be dragen waarvoor je thuis een ham burger eet. Zuid-Afrika is vijfster- renniveau voor een éénsterrenbe- drag. Bovendien: „De culinaire vips zijn hier heel benaderbaar, in tegenstelling tot Europa, en ze ko ken allemaal authentiek en sei zoensgebonden. Niemand kopi eert, iedereen heeft zijn eigen stijl", aldus Margot Janse. Behalve typisch Afrikaanse gerech ten als biltong proeven we dan ook een fusion met dan weer Ma leisische, dan weer Indiase, Britse of Franse invloeden. Een voetaf druk van de geschiedenis en bevol kingssamenstelling van Zuid-Afri ka. Het is dankzij Van Krimpen dat we belanden waar je moet zijn geweest. Ook het feit dat hij zelf mede-eigenaar is van een klein wine estate maakt een groot deel uit van zijn succes. Hij is een insi der. Eentje met smaak en (wijn)kennis en iemand die weet dat wij ons culi-toeristen willen voelen. We slenteren over wijngc Vergelegen, met in de e hand een fl Het prachtig gelegen wijngoed Vergelegen. foto Johan Bosveld Lamberts Bay Langebaan WESTKAAP OLOICtlUUiCII Kaapstad j Ha» mm Cape Agulhas 'V', de Chateau Margaux van Zuid-Afrika, en in de andere een kristallen wijnglas. De zon daalt, de schaduwen van de metersdikke kamferbomen lengen. De presti gieuze prijswinnende 'V' (spreek uit: vie) walst onder het lopen in het kristal, elke stap omgevend met een geur van pruimen, zwarte bessen en vanille. Nelson Mandela, Margareth Thatcher, Bill Clinton, allemaal be traden ze dit stukje achttien- de-eeuwse Zuid-Afrikaanse histo rie. Met wat geluk vingen ze tus sen de bodyguards en hoogwaar digheidsbekleders door nog een glimp op van de lommerrijke (ro zenlaantjes, glooiende gazons, slingerende wingerds en de zo ty pisch Victoriaanse architectuur. Gegarandeerd geen van hen ving al wandelend de ondergaande zon in een hemels glas rood. Ze volg den wel een trend, want wijn en culi-reizen worden tegenwoordig overal aangeboden. Wij houden het klein en gaan niet met een bus vol toeristen, maar met personal coach in culi-reizen Jos van Krimpen op pad. Hij brengt ons onder in kleine luxe lodges, waar met maximaal zes ka mers geen hotel- maar een thuisge voel heerst. Het past helemaal bij de trend dan de nieuwe vakantie ganger een niet te stillen hon ger heeft naar unieke rei- 'Vtes - servaringen en per soonlijke ontmoetingen. Van Krimpen heeft dat goed begre pen. Hij neemt per reis hooguit tien gelijkgestemden mee naar de verhalen achter de wijnen die ze in Nederland uit het schap trek ken, opdat ze eenmaal weer thuis vrienden aan de dinertafel kun nen trakteren op persoonlijke ver tellingen over ontmoetingen met wijnmakers en koks. „Ik laat jullie mijn vrienden zien", zegt los, die altijd zelf meegaat. Bo vendien legt hij vanuit standplaats Amsterdam van tevoren huisbezoe ken af bij elke medereiziger om verwachtingen en persoonlijke wensen boven tafel te krijgen. Het is druk op het terras van Quar- tier Latin, een van de toppers in infographic: JD het bruisende Franschhoek waar ooit de Franse hugenoten zich ves tigden. De wilde kruidentuin ach ter het door de ambitieuze Neder landse chefkok Margot ]anse gedre ven restaurant bloeit volop, hoe wel het winter is en de Zuid-Afri kanen zelf iedereen voor gek ver klaren die nu - bij zon 27 graden Celsius - toch nog buiten eet. „Welkom!" roept Margot ons toe. Ze heeft speciaal voor ons een lich te vijfgangenlunch gemaakt. Sa men met het aperitief van char- donnaybubbels van Morison (Mor genzon, in Engelse tongval) ken merkend voor het niveau waarop we al dagen eten en drinken. Bijvoorbeeld in het tot beste res taurant van het Afrikaanse conti nent uitgeroepen Emily's in Kaap stad. Daar gaf de rondbuiki- ge eigenaar Peter Velds- man ons een re- INDISCHE OCEAAN In tien dagen neemt Jos van Krimpen je onder meer mee naar insidersadresjes in Kaap stad, Peninsula (Kaaps Schier eiland), Constantia, Wellington, Paarl, Stellenbosch en Fransch hoek. Tien dagen a 3.995 euro (all inclusive), waarvan 50 euro voor Hokisa (Homes for kids in South-Africa), informatie: www.exclusiveculitravel.nl De genoemde wijnen zijn ook te koop in Nederland.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 115