Eten en drinken Crimineel lekker Potjes gezond van Smaakmaker verveine 20 Donderdag 13 september 2007 PZC ETEN MET PUCK door Puck Kerkhoven De Nederlandse horeca ontdekt 'verveine'. Overal kom je het opeens tegen. Op de theekaart, in frisdranken, in saladedressings, als spoom of sorbet, verwerkt in desserts, zelfs in bonbons. Verveine is de nieuwe smaakmaker. Maar wat is het? Jaren geleden bestelde ik in een Parijs restau rant thee in plaats van koffie na de maaltijd. Nou, dat hadden ze niet. Wel verveine. „Wat is dat dan?", vroeg ik in mijn beste Frans. Een hele verhandeling, grote gebaren. Geen idee wat ze vertelden, maar ik laat me graag verrassen. Dus: 'doe maar'. Ko men ze met een wijde kop lichte thee. Toch thee, zeg ik vro lijk. „Non madame, pas de thé! Verveine!" Rollende ogen om zoveel domheid. In Frankrijk moet thee echt van de theestruik komen, wil het thé mogen heten. Ko men de blaadjes van een andere struik of kruid, dan noem je het infusion of tisane. Waarvan acte. Terug naar die mooie kop heerlijk geurende bleekgele warme drank. Een frisse, licht citroenachtige geur kringelde mijn neus binnen. Een paar slokjes en mijn gehemelte voelde weer schoon en strak aan, een weldadige rust daalde over me neer. Wat een perfecte afsluiter van een copieuze maaltijd. En geen zorgen over de nachtrust. Verveine, dat moest ik onthouden. Sindsdien neem ik elke keer als ik in Frankrijk ben, een voor raadje voor thuis mee. Verpakt als theezakjes, vaak in doosjes versierd met tere witte of roze aarvormige bloemetjes. De heer lijke smaak komt van de langwerpige groene blaadjes van het kruid, die ook gedroogd opvallend fris blijven. Het ziet er naar uit dat mijn importactiviteiten binnenkort overbodig zijn, want eindelijk dringt deze heerlijke spijsverte- ringsbevorderende kruidenthee ook hier door, om te beginnen in de horeca. Diverse exclusieve theemerken als Betjeman and Barton en Simon Levelt verko pen verveine inmiddels. Ook Lipton en Zonnatura hebben ver veine in het assortiment. Koks met een eigen kruidentuin kwe ken het zelf. Ze lopen weg met de fijne geur en smaak en de vele gebruiksmogelijkheden in de keuken. De Nederlandse naam voor verveine verbena officinalisluidt: ijzerhard. Die is wat misleidend, want hard smaakt een thee van dit kruid absoluut niet. Iets metaligs heeft het wel. Laten we het dus maar houden op dat elegante Franse verveine, waarbij je de ei uitspreekt als zoals in Seine. Ik geef het recept voor een heerlijke crème brülée met Exclusieve merken verkopen de 'thee', koks kweken het zelf. verveine. Het gaat bij deze moderne klassieker om con trasten. Een goede crème brülée heeft een knapperig, warm suikerlaagje dat je met de achterkant van een lepel kapot kunt tikken. De vla eron der moet zijdezacht en nog koud zijn. Echte crème-brülée- liefhebbers zouden zo'n hobby-gasbrander- tje moeten aanschaffen. Daarmee karamelliseer je de sui ker razendsnel. Crème brülée met verveine, voor 4 a 5 personen Benodigdheden: 1,5 dl melk, 1,5 dl slagroom, 60 gram rietsuiker, 2 theezakjes verveine, 3 eidooiers, extra rietsuiker voor het kara mellaagje. Bereiding: Verwarm oven voor op 120 graden. Breng melk, slag room en helft suiker in een steelpan op het vuur net tegen de kook aan. Hang verveine-zakjes erin en laat ca. 10 minuten trekken tot alle suiker is opgelost. Neem van vuur, verwijder zakjes. Klop in een kom dooiers los met rest van suiker, doe scheutje hete melk erbij, klop goed en giet onder voortdurend roeren eimengsel in de pan. Verdeel over 4 a 5 lage platte ovenvaste schaaltjes. Zet ze in ovenschaal en vul die met water tot schaaltjes voor 2/3 in het wa ter staan. Laat ca. 50 minuten garen in oven. Check met vinger of bovenkant gestold is, maar nog wel makkelijk meegeeft. Neem ze uit water en laat helemaal afkoelen. Zet in koelkast tot gebruik. Dep vocht eraf met keukenpapier. Bestrooi met dun laagje rietsui ker. Smelt suiker met hobby-gasbrandertje of zet ze vlak onder gloeiendhete grill en schroei razendsnel knapperig bruin. Serveer direct, schenk er heerlijke kop verveine thee (pardon, infusion) bij. Tip: Geen verveine te vinden? Trek de melk met 5 a 6 cm citroenschil. Umoja. Die Swahili-naam kennen we van de cd van Blof en hun speelfilm. Minstens zo bijzonder en gewetensvol is restaurant Umoja in Amsterdam: het eerste 'klimaatneutrale' restaurant van Nederland. Gaan, net als bij Blof, idealen en kwaliteit hand in hand? door Puck Kerkhoven foto's Karei de Vos De Amstelveenseweg in Oud-Zuid is niet de bekendste Amster damse eetstraat, maar wel in opkomst. Wie van buiten de stad komt: afslag S106 van de Aio, richting cen trum. Direct na de brug rechtsaf. Op een hoek rechts zit Umoja. Sfeervolle moderne inrichting met veel grijs, donker hout, paarse en groene accenten. De naam, die rechtstreeks verwijst naar de be kende cd van Blof, meer dan le vensgroot op de muur. Wie er echt een duurzaam uitstapje van wil maken, neemt het openbaar vervoer of compenseert zijn CO.-uitstoot, net zoals Umoja dat doet. Eigenaar Frank (spreek uit Frenk) van der Zande (40) liet de Klimaat Neutraalgroep uit Arn hem berekenen hoeveel de uit stoot van broeikasgassen van zijn restaurant bedraagt, inclusief pro ductie en transport van ingrediën ten, voedselbereiding, verwarming en airco, zakelijke trips, et cetera. Om klimaatneutraal te kunnen werken, schenkt hij jaarlijks een bedrag dat de uitstoot compen seert aan een herbebossingsproject in Maleisië. Umoja is daarmee het eerste klimaatneutrale restaurant van Nederland. Het werd onlangs ook partner van de Hier-campag- ne, waarvan regelmatig spotjes op tv te zien zijn. 'HIER werken we aan een duurzame toekomst'. Van der Zande doet dat onder andere door te kiezen voor biologische streekproducten. Lekker én met een minimum aan toegevoegde energie en transportkilometers. Genoeg over doelstellingen en ide alen. In een restaurant kom je voor lekker eten en een plezierige avond. In het clubachtige interieur lopen twee mondige meiden in zwarte trendy T-shirts (fair trade, geïmporteerd door Floortje Des- sings kledingwinkel) met Umo- ja-logo. Uit de luidsprekers klinkt swingende jazz. Het tafeltje bij het raam wordt afgeraden, het zicht op de lcd-schermen is er niet opti maal. Umoja werkt niet met menu kaarten, maar projecteert het culi naire aanbod op flatscreens. Umoja serveert geen traditionele Winiefred van Killegem is door haar tv-optredens razend geliefd in Vlaanderen. Maar het kruidenvrouwtje doet meer. Boeken schrijven over confituur bijvoorbeeld. door Ray Simoen foto GPD De echte natuurliefheb bers en kenners van het landleven komen van buiten de stad. Weer- voorspellers en kruidenkenners wonen nooit in de stad. Hun na tuurlijke biotoop is het platteland, waarvan ze alle geheimen en ge neugten kennen. Winiefred van Killegem is het kruidenvrouwtje van het Vlaamse platteland. Ra zend populair bij de Belgen door haar tv-optredens, waar ze als een geduldige oma uitlegt hoe 'zalig zoet' een vrouw van lievevrouwe- bedstroo wordt en hoe goed veen bessen helpen bij blaasontsteking. Winiefred heeft het vriendelijke gelaat van een volle mand appels en het figuur van een vrouw die er niet tegen opziet een veld aardap pelen te rooien. Maar ze is meer dan een kloeke volkse Vlaamse. Ze geeft lezingen en schrijft boeken. Over kruiden en over confituur, zoals Vlamingen jam noemen. Haar laatste boek heet Confituur van Winiefred. Ze maakt trouwens niet alleen confituur, maar ook ge lei, marmelade en chutney. Matig is ze daarbij niet. „Kook zo veel mogelijk confituur! Laat geen enke le vrucht verloren gaan", port ze haar lezers aan. „Het geheim van zon en natuur wordt gevangen in een potje. Een kast vol kleurtjes geeft je een goed gevoel, vooral als je het zelf maakt." Dat confituur, gelei en marmela des veel smaak en vitaminen bevat- Eigenaar Frank van der Zande kreeg van Bief toestemming de naam en het logo van Umoja te voeren.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 20