Tholenaar voorziet Europa van ui-producten Made in Zeeland bechnieK Krabber tegen oorsmeer Zeeuws visvoer gaat de wereld over 12 september 2007 Uien zijn niet bepaald een product waarbij je technische hoog standjes verwacht. „Maar zonder tech niek gebeurt er tegenwoordig niets meer", verzekert directeur Peter Rijnberg van Peter BV in Steenber gen. Zijn bedrijf levert vers verpak te ui-producten aan onder meer zo'n drieduizend McDonaldsvesti- gingen; de helft van alle M's in Eu ropa. Dik dertig jaar geleden nog alle maal handwerk, nu een succes nummer dankzij een uitgekiende mix van goed inkopen, machinale productie (zelfgebouwde schilma- chines), strenge hygiëne en een sluitende distributie. „Zeven da gen in de week, 365 dagen in het jaar." Gepelde uitjes (geel of rood), ringen of snippers, amper een dag na het schillen bij de klanten. Niet alleen het wereldberoemde ham burgerconcern, maar ook merken als Bonduelle en groothandels als Sligro. „Als u uisnippers op de filet Echt fris is het misschien niet, maar wél vernuftig. Huisarts Cors Ephraïm uit Terneuzen ontwierp vijf jaar geleden een oorkrabber om overtollig oorsmeer snel en veilig te verwijderen. Inmiddels zijn er in heel Europa zestigduizend ver kocht. „Ik ben een huisarts met een tech nische inslag. Altijd op zoek naar nieuwe ideeën", zegt Ephraïm. „Dit idee ontstond door mijn ei gen patiënten. Veel mensen heb ben last van terugkerend oor smeer. Ik dacht: is er nu niet iets anders te bedenken dan het tel kens laten uitspuiten van je oren? Veel mensen gebruiken watten staafjes, maar daarmee duw je het oorsmeer alleen maar verder het oor in. Paperclips zijn best effec tief, maar wel supergevaarlijk, om dat iemand tegen je aan kan sto ten. Daarmee kan je het trommel vlies beschadigen. Ik wilde iets ont werpen dat veilig is." Een hele klus, want Ephraïm moest bijvoorbeeld eerst onderzoe ken hoe lang de krabber mocht zijn, zonder het trommelvlies te be schadigen. „Bij een fabriek die ge hoorapparaten ontwerpt heb ik af gietsels van oren gekregen, zodat ik de breedte en de lengte wist. De diepte van het oor heb ik onder zocht in de literatuur en aan de hand van overleden mensen. Daar na heb ik een ovale lus gemaakt van uitgehold chirurgisch draad. De krabber moest aan de binnen kant hol zijn, want dan kan je oor smeer effectiever uit het oor halen. Ik heb heel Europa afgezocht naar een leverancier van het draad. Uit eindelijk vond ik een fabriek in Bel gië. Bij een ander bedrijf in Noord-Holland kon het draad inge goten worden in de plastic hou der." Het hele proces duurde twee jaar. „Ja, het ontwerpen kost ont zettend veel tijd en geld, maar het gaat om de lol dat het uiteindelijk in de winkel ligt." Grote kans dat een gar naal in China voedsel eet, waarin een Zeeuws wormpje verwerkt is. In grote bassins, vlakbij Wilhelmi- nadorp, groeien jaarlijks miljoe nen larfjes uit tot zagers, een soort wormen, ook bekend als zeedui zendpoten. Directeur B. Meijering van zager kwekerij Topsy Baits in Wilhelmi- nadorp ontwikkelde een eigen me thode om zagers te kweken. Hoe hij dat precies doet, is 'het geheim van de smid'. „We zetten de lar ven in het voorjaar in vijvers uit. We voeren ze en in juli of augus tus kunnen we de eerste zagers oogsten. We hebben er vierent wintig jaar over gedaan om de bes te manier te ontwikkelen voor het kweken van zagers. Dat ging met vallen en opstaan." Topsy Baits, dat samenwerkt met een zager kwekerij in Wales, voorziet hengel- sporters uit de hele wereld van zeeaas. De tijd dat wormen uit de grond gespit werden, is groten deels voorbij. „Het kweken van za gers is eigenlijk een oplossing voor een probleem. In heel veel ge bieden is het verboden is om te spitten. Er zijn daarom bij lange na niet genoeg zagers om in de be hoefte te voorzien. Voor winke liers is het bovendien veel makke lijker om gekweekte zagers in te kopen. Ze zijn niet afhankelijk van het tij of het weer." Toch moet Topsy Baits het de komende jaren niet van de hen gelsport hebben. „Die markt zal alleen maar afnemen. Er zijn steeds minder vissen en daardoor minder vissers, dus er is ook steeds minder aas nodig om te vis sen." Een andere markt, die van het vis voer, is juist groeiende. „Onze za gers worden over de hele wereld gebruikt als rijpingsvoer voor gar nalen. Eerst werd in dat droogvoer vooral vismeel verwerkt, maar dat is een eindig product. We hebben daarom een innovatief procédé voor visvoer ontwikkeld, met za gers als basis. Vrouwtjesgarnalen hebben de wormen bijvoorbeeld nodig om goede eitjes te kunnen leggen. De zagers zijn ook cruciaal om vissen plantaardige eiwitten op te laten nemen. Normaal is dat niet mogelijk. Topsy Baits is, sa men met de zagerkwekerij in Wa les, het enige bedrijf ter wereld, die dat voedsel kan maken." americain ziet, kunnen ze goed van ons zijn." De van origine Thoolse directeur bouwde die posi tie in amper twintig jaar op. „Het begon toen bij de basis Soester- berg de eerste McDrive kwam." Met de komst van de Quarterpoun- der ontstond de behoefte aan ver se uiringen. Op proef mocht Peter BV drie restaurants beleve- ren. „Met een autoo tje en een koelbox.' Inmiddels heeft het bedrijf grote koeltrucks naar distributiecentra in het Verenigd Konink rijk, Duitsland of Scan dinavië razen. „Dat is een belangrijke factor: logistiek, daar is Nederland goed in. Want in Zweden kunnen ze natuurlijk ook best een uitje pellen." Peter BV in Steenbergen, begon nen als klein familiebedrijf, heeft nu dertig werknemers. die m, W,

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 73