Tholenaar voorziet Europa van ui-producten
Made in Zeeland
bechnieK
Krabber tegen oorsmeer
Zeeuws visvoer gaat de wereld over
12 september 2007
Uien zijn niet bepaald
een product waarbij
je technische hoog
standjes verwacht.
„Maar zonder tech
niek gebeurt er tegenwoordig niets
meer", verzekert directeur Peter
Rijnberg van Peter BV in Steenber
gen. Zijn bedrijf levert vers verpak
te ui-producten aan onder meer
zo'n drieduizend McDonaldsvesti-
gingen; de helft van alle M's in Eu
ropa.
Dik dertig jaar geleden nog alle
maal handwerk, nu een succes
nummer dankzij een uitgekiende
mix van goed inkopen, machinale
productie (zelfgebouwde schilma-
chines), strenge hygiëne en een
sluitende distributie. „Zeven da
gen in de week, 365 dagen in het
jaar." Gepelde uitjes (geel of rood),
ringen of snippers, amper een dag
na het schillen bij de klanten. Niet
alleen het wereldberoemde ham
burgerconcern, maar ook merken
als Bonduelle en groothandels als
Sligro. „Als u uisnippers op de filet
Echt fris is het misschien
niet, maar wél vernuftig.
Huisarts Cors Ephraïm uit
Terneuzen ontwierp vijf
jaar geleden een oorkrabber om
overtollig oorsmeer snel en veilig
te verwijderen. Inmiddels zijn er
in heel Europa zestigduizend ver
kocht.
„Ik ben een huisarts met een tech
nische inslag. Altijd op zoek naar
nieuwe ideeën", zegt Ephraïm.
„Dit idee ontstond door mijn ei
gen patiënten. Veel mensen heb
ben last van terugkerend oor
smeer. Ik dacht: is er nu niet iets
anders te bedenken dan het tel
kens laten uitspuiten van je oren?
Veel mensen gebruiken watten
staafjes, maar daarmee duw je het
oorsmeer alleen maar verder het
oor in. Paperclips zijn best effec
tief, maar wel supergevaarlijk, om
dat iemand tegen je aan kan sto
ten. Daarmee kan je het trommel
vlies beschadigen. Ik wilde iets ont
werpen dat veilig is."
Een hele klus, want Ephraïm
moest bijvoorbeeld eerst onderzoe
ken hoe lang de krabber mocht
zijn, zonder het trommelvlies te be
schadigen. „Bij een fabriek die ge
hoorapparaten ontwerpt heb ik af
gietsels van oren gekregen, zodat ik
de breedte en de lengte wist. De
diepte van het oor heb ik onder
zocht in de literatuur en aan de
hand van overleden mensen. Daar
na heb ik een ovale lus gemaakt
van uitgehold chirurgisch draad.
De krabber moest aan de binnen
kant hol zijn, want dan kan je oor
smeer effectiever uit het oor halen.
Ik heb heel Europa afgezocht naar
een leverancier van het draad. Uit
eindelijk vond ik een fabriek in Bel
gië. Bij een ander bedrijf in
Noord-Holland kon het draad inge
goten worden in de plastic hou
der." Het hele proces duurde twee
jaar. „Ja, het ontwerpen kost ont
zettend veel tijd en geld, maar het
gaat om de lol dat het uiteindelijk
in de winkel ligt."
Grote kans dat een gar
naal in China voedsel
eet, waarin een Zeeuws
wormpje verwerkt is.
In grote bassins, vlakbij Wilhelmi-
nadorp, groeien jaarlijks miljoe
nen larfjes uit tot zagers, een soort
wormen, ook bekend als zeedui
zendpoten.
Directeur B. Meijering van zager
kwekerij Topsy Baits in Wilhelmi-
nadorp ontwikkelde een eigen me
thode om zagers te kweken. Hoe
hij dat precies doet, is 'het geheim
van de smid'. „We zetten de lar
ven in het voorjaar in vijvers uit.
We voeren ze en in juli of augus
tus kunnen we de eerste zagers
oogsten. We hebben er vierent
wintig jaar over gedaan om de bes
te manier te ontwikkelen voor het
kweken van zagers. Dat ging met
vallen en opstaan." Topsy Baits,
dat samenwerkt met een zager
kwekerij in Wales, voorziet hengel-
sporters uit de hele wereld van
zeeaas. De tijd dat wormen uit de
grond gespit werden, is groten
deels voorbij. „Het kweken van za
gers is eigenlijk een oplossing
voor een probleem. In heel veel ge
bieden is het verboden is om te
spitten. Er zijn daarom bij lange
na niet genoeg zagers om in de be
hoefte te voorzien. Voor winke
liers is het bovendien veel makke
lijker om gekweekte zagers in te
kopen. Ze zijn niet afhankelijk
van het tij of het weer."
Toch moet Topsy Baits het de
komende jaren niet van de hen
gelsport hebben. „Die markt zal
alleen maar afnemen. Er zijn
steeds minder vissen en daardoor
minder vissers, dus er is ook
steeds minder aas nodig om te vis
sen."
Een andere markt, die van het vis
voer, is juist groeiende. „Onze za
gers worden over de hele wereld
gebruikt als rijpingsvoer voor gar
nalen. Eerst werd in dat droogvoer
vooral vismeel verwerkt, maar dat
is een eindig product. We hebben
daarom een innovatief procédé
voor visvoer ontwikkeld, met za
gers als basis. Vrouwtjesgarnalen
hebben de wormen bijvoorbeeld
nodig om goede eitjes te kunnen
leggen. De zagers zijn ook cruciaal
om vissen plantaardige eiwitten
op te laten nemen. Normaal is dat
niet mogelijk. Topsy Baits is, sa
men met de zagerkwekerij in Wa
les, het enige bedrijf ter wereld,
die dat voedsel kan maken."
americain ziet, kunnen ze goed
van ons zijn." De van origine
Thoolse directeur bouwde die posi
tie in amper twintig jaar op. „Het
begon toen bij de basis Soester-
berg de eerste McDrive kwam."
Met de komst van de Quarterpoun-
der ontstond de behoefte aan ver
se uiringen. Op proef mocht Peter
BV drie restaurants beleve-
ren.
„Met een autoo
tje en een
koelbox.'
Inmiddels
heeft het bedrijf
grote koeltrucks
naar distributiecentra
in het Verenigd Konink
rijk, Duitsland of Scan
dinavië razen. „Dat is een
belangrijke factor: logistiek,
daar is Nederland goed in. Want
in Zweden kunnen ze natuurlijk
ook best een uitje pellen."
Peter BV in Steenbergen, begon
nen als klein familiebedrijf, heeft
nu dertig werknemers.
die
m,
W,