Je moet plezier hebben en dat ook uitstralen Horeca moet hulpjes veel meer begeleiden Vaklui Mosselkwekers mogen vissen Gevoel krijgt vorm: de nieuwe Saab 9-3. Karla Peijs wil meer geld voor veilig Zeeland PZC Dinsdag 11 september 2007 3 Lennard Borgo (18): „Leuk om het de gasten naar de zin te maken." door Henk Postma middelburg - Op z'n zestiende deed hij al een gooi naar een plek je op de hogere hotelschool. Maar er waren zoveel gegadigden, dat hij buiten de boot viel, zowel in Den Haag als Maastricht. Dus volgt Lennard Borgo (18) uit Krui- ningen nu een middelbare oplei ding bij het ROC in Middelburg. Daar verwelkomden ze hem met open armen. Leeftijdgenoten brengen de week ends liever feestend in het uit gaansleven door dan dat ze in die uren aan het werk gaan. Lennard kijkt daar anders tegenaan. „Als je in de horeca werkt, sta je in direct contact met de mensen. En dan is het leuk als je het je gasten naar de zin kunt maken. Zeker wanneer ze daar achteraf ook nog complimen ten over maken." Lennard begon al vroeg aan een baantje in de horeca. Maar anders Marc van de Ketterij geniet al 22 jaar van zijn werk in de horeca. door Susan Docters Het is een schitterend be roep. Je moet er plezier in hebben en dat moet je ook uitstralen", zegt Marc van de Kette rij (40). Hij zit al 22 jaar in het vak en is van plan om er nog even mee door te gaan. Van de Ketterij is momenteel al twaalf jaar be drijfsleider in restaurant De Stads- schuur in Goes. Net als veel ande re jongeren werkte hij als vakantie kracht in de horeca. „Ik wilde wat bijverdienen. Ik had een andere op leiding gekozen, maar wilde me wat breder oriënteren. De bewus te keuze voor horeca heb ik ge maakt tijdens mijn millitaire dienstplicht, toen ik als gastheer heb gewerkt." Van de Ketterij heeft het enorm naar zijn zin in de horeca. „Het omgaan met gasten vind ik het mooiste wat er is", straalt hij. Hij geeft duidelijk de voorkeur aan werken in een restaurant. „Je moet mensen toch animeren. Het is be langrijk dat je oprecht bent. In een café ben je tien minuten bezig met een gast. In een restaurant is dat al gauw twee uur." Volgens hem is het tekort aan ho- recapersoneel deels toe te schrij ven aan de beperking die het werk legt op je sociale leven. Hijzelf ziet dit niet als probleem. „Je moet al- 'Als we nu niets doen, hebben we straks helemaal geen mensen meer' tijd werken als andere mensen vrij zijn, daar moet je tegen kunnen. Ook krijgt horecapersoneel niet veel betaald. Ik streef ernaar men sen te betalen naar wat ze waard zijn." Van de Ketterij werkt samen met ROC Zeeland om de leerlin gen van de horecaopleidingen te motiveren. „Het tekort aan perso neel is zorgelijk. Als we er nu niets aan doen, hebben we straks hele maal geen mensen meer." dan veel leeftijdgenoten haakte hij niet af Hij kreeg er zelfs steeds meer zin in. Als havo-scholier werkte hij twee jaar in restaurant In de Wijngaard te Yerseke. Als ober. Dat beviel zo goed dat hij dacht: „Hier ga ik mee door." Hij toonde inzet. Dat wel. Maar zijn werkgever beloonde dat ook. Die gaf hem alle ruimte en hulp om zich verder in het vak te be kwamen. „Ik heb er heel veel ge leerd. De laatste paar maanden mocht ik er zelfs de wijnen schen ken." Hij is er van overtuigd: als alle ho- Werkgever gaf hem alle ruimte en hulp om zich in het vak te bekwamen recabazen zo met hun hulpkrach ten zouden omgaan, dan zou het met die personeelstekorten wel los lopen. Beter betalen, zou ook al helpen. Maar het belangrijkst van al: „Meer aandacht in je mensen steken." Marc van de Ketterij werkt al twaalf jaar als bedrijfsleider bij restaurant De Stadsschuur in Goes. foto Mechteld Jansen DEN HAAG - Mosselkwekers mogen volgende week aan de slag in de westelijke Waddenzee om mossel zaad te vissen en op hun kweek- percelen te verzaaien. De Raad van State heeft gisteren bezwaren van Vogelbescherming, Waddenvereniging en Stichting Wad tegen de najaarsvisserij op tien miljoen kilo mosselzaad afge wezen. Het rechtscollege vindt dat de visserij de natuurwaarden niet aantast. De Raad van State erkent dat het mosselzaad anders toch dreigt weg te spoelen of wordt op gevreten door zeesterren. Vogels zullen ook niet onder de visserij lij den, omdat er genoeg voedsel ligt. Vijf miljoen kilo is vorige week ge vist, de rest volgt dinsdag 18 en woensdag 19 september. Saab Melse Goes Amundsenweg 35, 4462 GP Goes, telefoon 0113 - 271515, www.saabmelse.nl De nieuwe Saab 9-3, vanaf €30.290,- U rijdt al een Saab 9-3 vanaf 579,- (60 mnd/20 000 km/j, tarief Saab Financial Services). CO2 uitstoot 147-264 gr/km, verbruik 5.4-11 0 L/100 km. Wijzigingen voorbehouden. De nieuwe Saab 9-3 maakt veel gevoelens los. "Een warmmenselijke auto", zegt Margreet Dolman treffend. Naast het gevoel spreekt de nieuwe Saab 9-3 natuurlijk ook het verstand aan. Met andere woorden, in de nieuwe Saab 9-3 Sport Sedan, de Saab 9-3 Sport Estate en de Saab 9-3 Cabriolet komen emotie en ratio vloeiend samen. Kijk ook op www.saab.nl. COMMENTAAR Het gebrek aan geschoold horecapersoneel kom je overal tegen. Soms in de vorm van matige maaltijden. Vaak in de vorm van stuntelige bediening. Zeker in de zomerdrukte wordt op te veel plaatsen duidelijk dat de Zeeuwse hoteliers en restauranthouders niet al te kieskeurig kunnen zijn in hun personeelsselectie. Dan werkt iedereen die werken wil, geschikt én minder geschikt. Gelukkig meestal wel met redelijk enthousiasme. Maar er vallen veel steekjes. Dat doet de horeca als uithangbord van de Zeeuwse toeristische industrie geen goed. Waarschijnlijk zal de behoefte aan bekwaam personeel nog jaren aanhouden. Daarom is het prima dat de branche samen met de middelbare hotelschool het tij probeert te keren. Vooral de aanpak met veel praktijklessen lijkt kansrijk. Met alleen de aandacht van de hotelschool is de horeca er niet. Want het vak staat bekend om lange, vaak late uren hard werken. En de sector maakt geen indruk met hoge lonen. De hotelschool kan het nog zo goed doen, jongeren zullen er toch eerst zin in moeten hebben. Vertellen hoe mooi het is achter het fornuis of hoe leuk in de bediening, is de eerste stap naar verbetering. Een praktijkgerichte opleiding met aandacht voor de fijnere ambachtelijke kneepjes de tweede. De derde is de hogere beloning die bij zo'n verdere professionalisering hoort. Als ondernemers ook die laatste stap willen zetten, krijgen ze betere mensen. En ze krijgen er dan waarschijnlijk ook meer. MIDDELBURG - Het Rijk moet het geld voor veiligheid niet verdelen op basis van het aantal inwoners van een provincie, maar op basis van de risico's. Dan zou Zeeland een veel groter budget krijgen. Commissaris van de koningin Kar la Peijs riep de Tweede Kamer gis teren op bij de komende begro tingsbehandelingen aan te dringen op een nieuwe verdeelsleutel. „Dat zou me een lief ding waard zijn." Peijs greep het werkbezoek van de vaste Kamercommissies voor Ver keer en Landbouw aan voor haar pleidooi. Zeeland is de tweede risi coprovincie van Nederland, be toogde ze, bovendien grenzend aan twee van de belangrijkste vei ligheidsregio's van Europa: de ha vengebieden van Antwerpen en Rotterdam. „We hebben de Wes- terschelde, het Rijn-Scheldeka naal, honderden kilometers kust, de Westerscheidetunnel, een kern centrale. Toch krijgt Drenthe meer veiligheidsgeld dan Zeeland, om dat daar meer mensen wonen. Wij kunnen het geld voor onze veilig- heidsregio bijna niet opbrengen." Lennard Borgo: „De laatste paar maanden mocht ik zelfs de wijnen schen ken." foto Lex de Meester

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 3