Je moet plezier hebben
en dat ook uitstralen
Horeca moet hulpjes
veel meer begeleiden
Vaklui
Mosselkwekers
mogen vissen
Gevoel krijgt vorm:
de nieuwe Saab 9-3.
Karla Peijs wil
meer geld voor
veilig Zeeland
PZC Dinsdag 11 september 2007 3
Lennard Borgo (18):
„Leuk om het de gasten
naar de zin te maken."
door Henk Postma
middelburg - Op z'n zestiende
deed hij al een gooi naar een plek
je op de hogere hotelschool. Maar
er waren zoveel gegadigden, dat
hij buiten de boot viel, zowel in
Den Haag als Maastricht. Dus
volgt Lennard Borgo (18) uit Krui-
ningen nu een middelbare oplei
ding bij het ROC in Middelburg.
Daar verwelkomden ze hem met
open armen.
Leeftijdgenoten brengen de week
ends liever feestend in het uit
gaansleven door dan dat ze in die
uren aan het werk gaan. Lennard
kijkt daar anders tegenaan. „Als je
in de horeca werkt, sta je in direct
contact met de mensen. En dan is
het leuk als je het je gasten naar de
zin kunt maken. Zeker wanneer ze
daar achteraf ook nog complimen
ten over maken."
Lennard begon al vroeg aan een
baantje in de horeca. Maar anders
Marc van de Ketterij
geniet al 22 jaar van
zijn werk in de horeca.
door Susan Docters
Het is een schitterend be
roep. Je moet er plezier in
hebben en dat moet je ook
uitstralen", zegt Marc van de Kette
rij (40). Hij zit al 22 jaar in het vak
en is van plan om er nog even
mee door te gaan. Van de Ketterij
is momenteel al twaalf jaar be
drijfsleider in restaurant De Stads-
schuur in Goes. Net als veel ande
re jongeren werkte hij als vakantie
kracht in de horeca. „Ik wilde wat
bijverdienen. Ik had een andere op
leiding gekozen, maar wilde me
wat breder oriënteren. De bewus
te keuze voor horeca heb ik ge
maakt tijdens mijn millitaire
dienstplicht, toen ik als gastheer
heb gewerkt."
Van de Ketterij heeft het enorm
naar zijn zin in de horeca. „Het
omgaan met gasten vind ik het
mooiste wat er is", straalt hij. Hij
geeft duidelijk de voorkeur aan
werken in een restaurant. „Je moet
mensen toch animeren. Het is be
langrijk dat je oprecht bent. In een
café ben je tien minuten bezig met
een gast. In een restaurant is dat al
gauw twee uur."
Volgens hem is het tekort aan ho-
recapersoneel deels toe te schrij
ven aan de beperking die het werk
legt op je sociale leven. Hijzelf ziet
dit niet als probleem. „Je moet al-
'Als we nu niets doen,
hebben we straks helemaal
geen mensen meer'
tijd werken als andere mensen vrij
zijn, daar moet je tegen kunnen.
Ook krijgt horecapersoneel niet
veel betaald. Ik streef ernaar men
sen te betalen naar wat ze waard
zijn." Van de Ketterij werkt samen
met ROC Zeeland om de leerlin
gen van de horecaopleidingen te
motiveren. „Het tekort aan perso
neel is zorgelijk. Als we er nu niets
aan doen, hebben we straks hele
maal geen mensen meer."
dan veel leeftijdgenoten haakte hij
niet af Hij kreeg er zelfs steeds
meer zin in. Als havo-scholier
werkte hij twee jaar in restaurant
In de Wijngaard te Yerseke. Als
ober. Dat beviel zo goed dat hij
dacht: „Hier ga ik mee door."
Hij toonde inzet. Dat wel. Maar
zijn werkgever beloonde dat ook.
Die gaf hem alle ruimte en hulp
om zich verder in het vak te be
kwamen. „Ik heb er heel veel ge
leerd. De laatste paar maanden
mocht ik er zelfs de wijnen schen
ken."
Hij is er van overtuigd: als alle ho-
Werkgever gaf hem alle
ruimte en hulp om zich
in het vak te bekwamen
recabazen zo met hun hulpkrach
ten zouden omgaan, dan zou het
met die personeelstekorten wel los
lopen. Beter betalen, zou ook al
helpen. Maar het belangrijkst van
al: „Meer aandacht in je mensen
steken."
Marc van de Ketterij werkt al twaalf jaar als bedrijfsleider bij restaurant De
Stadsschuur in Goes. foto Mechteld Jansen
DEN HAAG - Mosselkwekers mogen
volgende week aan de slag in de
westelijke Waddenzee om mossel
zaad te vissen en op hun kweek-
percelen te verzaaien.
De Raad van State heeft gisteren
bezwaren van Vogelbescherming,
Waddenvereniging en Stichting
Wad tegen de najaarsvisserij op
tien miljoen kilo mosselzaad afge
wezen. Het rechtscollege vindt dat
de visserij de natuurwaarden niet
aantast. De Raad van State erkent
dat het mosselzaad anders toch
dreigt weg te spoelen of wordt op
gevreten door zeesterren. Vogels
zullen ook niet onder de visserij lij
den, omdat er genoeg voedsel ligt.
Vijf miljoen kilo is vorige week ge
vist, de rest volgt dinsdag 18 en
woensdag 19 september.
Saab Melse Goes
Amundsenweg 35, 4462 GP Goes, telefoon 0113 - 271515, www.saabmelse.nl
De nieuwe Saab 9-3, vanaf €30.290,-
U rijdt al een Saab 9-3 vanaf 579,- (60 mnd/20 000 km/j, tarief Saab Financial Services). CO2 uitstoot 147-264 gr/km, verbruik 5.4-11 0 L/100 km. Wijzigingen voorbehouden.
De nieuwe Saab 9-3 maakt veel gevoelens los.
"Een warmmenselijke auto", zegt Margreet
Dolman treffend. Naast het gevoel spreekt
de nieuwe Saab 9-3 natuurlijk ook het
verstand aan. Met andere woorden, in de
nieuwe Saab 9-3 Sport Sedan, de Saab 9-3
Sport Estate en de Saab 9-3 Cabriolet
komen emotie en ratio vloeiend samen.
Kijk ook op www.saab.nl.
COMMENTAAR
Het gebrek aan
geschoold
horecapersoneel
kom je overal tegen.
Soms in de vorm van matige
maaltijden. Vaak in de vorm
van stuntelige bediening. Zeker
in de zomerdrukte wordt op te
veel plaatsen duidelijk dat de
Zeeuwse hoteliers en
restauranthouders niet al te
kieskeurig kunnen zijn in hun
personeelsselectie. Dan werkt
iedereen die werken wil,
geschikt én minder geschikt.
Gelukkig meestal wel met
redelijk enthousiasme. Maar er
vallen veel steekjes. Dat doet de
horeca als uithangbord van de
Zeeuwse toeristische industrie
geen goed.
Waarschijnlijk zal de behoefte
aan bekwaam personeel nog
jaren aanhouden. Daarom is het
prima dat de branche samen
met de middelbare hotelschool
het tij probeert te keren. Vooral
de aanpak met veel
praktijklessen lijkt kansrijk.
Met alleen de aandacht van de
hotelschool is de horeca er niet.
Want het vak staat bekend om
lange, vaak late uren hard
werken. En de sector maakt
geen indruk met hoge lonen.
De hotelschool kan het nog zo
goed doen, jongeren zullen er
toch eerst zin in moeten
hebben. Vertellen hoe mooi het
is achter het fornuis of hoe leuk
in de bediening, is de eerste
stap naar verbetering. Een
praktijkgerichte opleiding met
aandacht voor de fijnere
ambachtelijke kneepjes de
tweede. De derde is de hogere
beloning die bij zo'n verdere
professionalisering hoort. Als
ondernemers ook die laatste
stap willen zetten, krijgen ze
betere mensen. En ze krijgen er
dan waarschijnlijk ook meer.
MIDDELBURG - Het Rijk moet het
geld voor veiligheid niet verdelen
op basis van het aantal inwoners
van een provincie, maar op basis
van de risico's. Dan zou Zeeland
een veel groter budget krijgen.
Commissaris van de koningin Kar
la Peijs riep de Tweede Kamer gis
teren op bij de komende begro
tingsbehandelingen aan te dringen
op een nieuwe verdeelsleutel. „Dat
zou me een lief ding waard zijn."
Peijs greep het werkbezoek van de
vaste Kamercommissies voor Ver
keer en Landbouw aan voor haar
pleidooi. Zeeland is de tweede risi
coprovincie van Nederland, be
toogde ze, bovendien grenzend
aan twee van de belangrijkste vei
ligheidsregio's van Europa: de ha
vengebieden van Antwerpen en
Rotterdam. „We hebben de Wes-
terschelde, het Rijn-Scheldeka
naal, honderden kilometers kust,
de Westerscheidetunnel, een kern
centrale. Toch krijgt Drenthe meer
veiligheidsgeld dan Zeeland, om
dat daar meer mensen wonen. Wij
kunnen het geld voor onze veilig-
heidsregio bijna niet opbrengen."
Lennard Borgo: „De laatste paar maanden mocht ik zelfs de wijnen schen
ken." foto Lex de Meester