Veertigjarige Big Mac
Die prut is zo lekker
Laarsbroek
De krant 4 weken voor €9,95!
PZC
Juiste foto van
GAK-gebouw
2 Maandag 3 september 2007 PZC
WIM HOFMAN
Een aantal jaren geleden bracht ik een bezoek aan Toine
Moerbeek, in Halsteren. Hij is kunstschilder en hij
schrijft ook over kunst. Hij verbleef toen in zijn ouder
lijk huis waar hij zijn oude moeder verzorgde. Hij liet me een
aantal van zijn schilderijen zien. Op een paar van zijn schilde
rijen kwam een apparaat voor dat ik herkende als een machi
ne uit de schoenmakerij. Toine legde uit dat ik gelijk had, zijn
vader was schoenmaker geweest, maar hij had zich vooral toe
gelegd op waterdichte Iaarsbroeken die men nodig had bij het
vangen van ansjovis, een vis die bij Bergen op Zoom lang van
economisch belang was. „Mijn vader is dood", zei Toine,
„maar het maken van die leren broeken is ook voorbij, er zit
haast geen ansjovis meer bij Bergen op Zoom, maar ze eten
daar wel graag ansjovis, net als
'7p hphbpn ppn asperges en aardbeien. Mis-
z.e neDDen een schien omdat die dingen alledrie
grote bek en ze met een a beginnen."
t In heel Europa zit steeds minder
leven in scholen ansjovis. Onlangs heeft men bij
Bretagne en in de Golf van Bis
kaje nog de vangst verboden, omdat die vis daar anders uit
sterft. Het zijn kleine blinkende visjes, hooguit 15 centimeter
lang, ze hebben een grote bek en ze leven in scholen. Ze sma
ken nogal bitter en daarom worden ze gezouten en worden
kop en ingewanden verwijderd en de rest in olie of marinade
ingemaakt. Bij Tholen wordt echter door een paar weervissers
nog steeds ansjovis gevangen. Dat gaat min op meer dezelfde
manier als vroeger: met een soort ftiiken van boomstamme
tjes en met netten. De visjes zwemmen, om kuit te schieten
de Oosterschelde op en komen door de stroming in de ftiiken
terecht, waarna ze met netten kunnen worden opgevist. Soms
moet de visser daarbij soms het water in en dan heb je zo'n
waterdichte en indrukwekkende broek nodig, maar ze zijn al
lang niet meer van leer, maar van gummie of kunststof
COLOFON
Directeur/uitgever
Ad Verrest
Hoofdredactie
Peter Jansen pjansen@pzc.nl
Arie Leen Kroon (adjunct) alkroon@pzc.nl
Redactie
Stationspark 28, 4462 DZ Goes
Postbus 31, 4460 AA Goes
Tel. 0113-315600
E-mail: redactie@pzc.nl
Redactie Walcheren
Buitenruststraat 18, Middelburg
Postbus 8070, 4330 EB Middelburg
Tel: 0118-493000
Redactie Beveland-Tholen
Stationspark 28, 4462 DZ Goes
Postbus 31, 4460 AA Goes
Tel. 0113-315670
Redactie Zeeuws-Vlaanderen
Willem Alexanderlaan 45, Terneuzen
Tel: 0115-645769
Postbus 145, 4530 AC Terneuzen,
Steenstraat 37, Hulst
Tel: 0114-371379
Redactie Schouwen-Duiveland
Grachtweg 23a, Zierikzee
postbus 80, 4300 AB Zierikzee
Tel: 0111-454651
Advertenties
Verkoopteam Zeeland
Tel: 0113-315520, fax: 0113-315529
E-mail: teamzeeland@pzc.nl
Business-to-business/de Ondernemer. Zorg
Onderwijs, Educatie. Onroerend goed
Tel: 076-5312277, fax: 076-5312274
E-mail: segmentteam@pzc.nl
Personeelsadvertenties 0900-5628 722
Kleintjes 0900-6743 836
Familieberichten 0800-8060
Krant niet ontvangen?
Wijziging van uw adresgegevens?
Gebruik maken van de vakantieservice?
Bel PZC Lezersservice
0800 - 0231 231 (gratis)
Toets 1automatisch bezorgklachten
doorgeven (vanaf 07.00 uur)
Toets 2: een medewerker spreken
Toets 3: informatie over abonneevoordeel
Maandag t/m vrijdag 08.00 - 17.00 uur
Zaterdag 08.00 - 12.00 uur
e-mail: lezersservice@pzc.nl
postadres: PZC Lezersservice
Postbus 3229, 4800 MB Breda
U kunt uw abonnement beëindigen tot uiterlijk
één maand voor het einde van de betaalperiode. U
ontvangt een schriftelijke bevestiging.
Abonnementsprijzen
Maand 22,50 (acceptgiro n.v.t.)
Kwartaal 64,00 (acceptgiro €67,00)
Jaar €245,50 (acceptgiro €248,50)
Auteursrechten
Alle auteursrechten voorbehouden Uitgeverij
Provinciale Zeeuwse Courant, onderdeel van
Koninklijke Wegener NV.
Publicatierecht beeldende kunst via Beeldrecht.
Gegevensbescherming
PZC is een uitgave van Wegener NV. Wegener legt
van abonnees gegevens vast voor de uitvoering van
de abonnementsovereenkomst. Deze gegevens
kunnen gebruikt worden om u op de hoogte te
houden van interessante producten en diensten
van andere onderdelen van Wegener en zorgvuldig
geselecteerde partners. Indien u geen prijs stelt op
informatie van de PZC of indien u uw toestemming
voor het gebruiken van uw e-mail adres wilt intrek
ken, kunt u dit schriftelijk kenbaar maken bij PZC
Lezersservice. Zie ook het privacy statement op
www.pzc.nl
De Big Mac, een wereldwijd
succesnummer, staat onder
druk. 'Maar de Big Mac
blijft. Altijd'. Alleen in de VS
worden er jaarlijks al 550
miljoen van verkocht.
door Peter Ullenbroeck
Een broodje dat veertig
jaar bestaat? Big deal. Be
halve als het om de Big
Mac gaat, de wereldbe
roemde dubbel belegde
hamburger van McDonald's.
In dat geval gaat het om veel meer
dan een jarig broodje. Want de Big
Mac: die staat symbool voor de
(eet)cultuur in Amerika waar
alleen het grootste groot genoeg
lijkt. 550 miljoen stuks worden er,
volgens McDonald's, jaarlijks ver
kocht in de Verenigde Staten. Dat
zijn er zeventien per seconde.
Maar ook in de 219 Nederlandse
vestigingen van de fastfoodketen
weten we wel raad met het sesam-
broodje met twee hamburgers er
tussen, kaas, saus,een blaadje sla,
uitjes en augurkjes.
Het broodje werd in 1967 bedacht
door lim Delligatti, eigenaar van
een kleine McDonald's-vestiging
ergens in de VS, Het bedrijf rook
direct succes en introduceerde het
broodje wereldwijd. Een meester
zet. Binnen de kortste keren groei
de de Big Mac uit tot het vlaggen
schip van de Amerikaanse fast-
food-armada.
De laatste jaren kampt diezelfde
vloot echter met steeds meer te-
Gezond?
Eens een keer een Big Mac
eten, daar is helemaal niks mis
mee, zegt gewichtsconsulente
Margo Labrujère uit Middel
burg. „Maar, het is niet gezond,
dat is heel duidelijk. Er zitten
540 calorieën in, veel suikers,
zout en de helft van de verza
digde vetten, die je dagelijks
mag hebben. Het is geen maal
tijdvervanger.
Veel beter kun je een stukje ge
stoomde vis eten of een bruine
boterham met kaas of gerook
te zalm. Als je dan toch een Big
Mac wilt eten, neem er dan
een salade bij, in plaats van
friet of een milkshake. En, ga
de volgende dag even naar de
sportschool."
genwind. De populariteit van het
broodje heeft niet alleen tot re
cord-winstcijfers bij McDonald's
geleid, maar ook tot overgewicht
bij miljoenen mensen. Alleen al in
de VS wordt met de consumptie
van de Big Mac jaarlijks 17.582 ton
vet verorberd. Evenveel als de la
ding van veertig volgepakte jumbo
jets.
Genoeg reden voor McDonald's
om het over een andere boeg te
gooien. Fruit en salades prijken te
genwoordig op de menukaart en
moeten het bedrijf een gezonder
imago geven.
En dat is niet het enige. In Den
Haag werd recent de eerste McDo
nald's-vestiging nieuwe stijl geo
pend. Zonder plastic en het harde
schreeuwerige rood. Maar met
zachte leren banken, pastelkleuren
en vazen op de tafels met echte
bloemen.
Want McDonald's wil minder fast
worden. „Nu stralen we uit dat
klanten na het eten zo snel moge
lijk weer weg moeten", zegt
woordvoerder Dirk van den Bo-
gaart van McDonald's Nederland.
„De mensen moeten langer bij
ons willen blijven, nog een keer
bestellen." En wat betekent dat
voor de fast-snack bij uitstek: de
Big Mac? Heeft de jarige zijn lang
ste tijd gehad? „Ab-so-luut niet.
De Big Mac hoort bij ons bedrijf
Dat zal altijd zo blijven", weet Van
den Bogaart.
„Verstandig", vindt adviseur Bert
Keijzer van bureau Capgemini, dat
jarenlang McDonald's tot haar
klantenkring mocht rekenen. „Het
is goed dat McDonald's de stap
van fastfood naar duurzamer en
gezonder maakt. Maar ze moeten
hun sterke punten wel behouden.
If it ain't broken, don't fix it, zeg
gen wij altijd en zo is het maar
net. De consument is nu eenmaal
gek op de Big Mac. Daar moet je
niks aan willen veranderen." Hel
dere taal. Toch ziet het er naar uit
dat ook de aloude Big Mac er een
zusje bij krijgt.
Niet alleen bieden de Nederlandse
McDonald's vestigingen uiterlijk
volgend jaar meer kipproducten
waarvan het vlees magerder is.
Ook kunnen de klanten in plaats
van de witte broodjes kiezen voor
een bruin broodje. Een Big,
brown, Mac zullen we maar zeg
gen.
'Big Mac index'
Dat de Big Mac over de hele
wereld een begrip is, blijkt ook
wel uit het initiatief van het ge
renommeerde Britse weekblad
The Economist, dat in de jaren
tachtig met de 'Big Mac index'
op de proppen kwam.
Het is een index voor het bepa
len van de waarde van verschil
lende valuta's ten opzichte
van de Amerikaanse dollar. The
Economist gebruikt daarvoor
sindsdien, met een knipoog, de
Big Mac: die wordt immers
over de hele wereld verkocht.
Een voorbeeld: twee jaar gele
den kostte een Big Mac in vier
Amerikaans steden gemiddeld
3,06 dollar en in de Eurolan
den 2,91 euro. Op basis van
die vergelijking was de euro
omgerekend 1,05 dollarwaard.
De wisselkoers was op dat mo
ment echter 1,23 dollar voor
één euro. Waardoor, zo bere
kende The Economist, de koers
voor de euro 17 procent te
hoog was.
Naam: Lianne Saman
Leeftijd: 18
Woonplaats: Zierikzee
Een middagje winkelen met haar
zus in Goes, daar hoort een Big
Mac bij, of toch minstens een be
zoekje aan de McDonald's, vindt
Lianne. „Na 't winkelen heb ik al
tijd honger", lacht ze. Daarvoor is
de Big Mac een goed recept. „Ik
vind die prut zo lekker smaken,
als je erin hapt. Ik kom ongeveer
één keer per maand bij de McDo
nald's. Een Big Mac is eigenlijk
niet mijn favoriete McDonald's-ge-
recht", bekent ze. „Meestal neem
ik kipnuggets, maar vandaag wilde
ik eens iets anders."
Ja, ik neem de PZC de eerste 4 weken voor maar 9,95 en aansluitend'
een vast abonnement met automatische betaling van 61,50 per kwartaal
een vast abonnement met betaling per accept van 64,50 per kwartaal
ik neem een proefabonnement van 4 weken voor 9,95. Na deze periode stopt de bezorging vanzelf,
(ik heb de laatste 3 maanden geen proef gehad)
Stuur de bon naar: PZC Lezersservice, Antwoordnummer 713, 4460 WB GOES.
Bellen kan ook: 0800 - 0231 231 (gratis)
Straat
Postcode
Woonplaats
Telefoonnummer
Emailadres
ik machtig de PZC om het abonnementsgeld van mijn rekening af te schrijven.
Rekeningnummer Handtekening
De PZC gaar zorgvuldig om met persoonsgegevens. In het cotpfon treft u nadere informatie
GOES - In het artikel over jonge
bouwkunst in de bijlage Spec
trum van afgelopen zaterdag is per
abuis een verkeerde foto geplaatst.
Bij de vier genomineerde 'wijkers'
is het voormalig GAK-gebouw aan
de Van der Spiegelstraat in Goes
opgevoerd.
De geplaatste foto is van een an
der pand aan die straat. Hiernaast
de juiste foto van het GAK-ge
bouw. Daarvoor zijn plannen ont
wikkeld om het om te vormen tot
een hotel.
Het zogenoemde GAK-gebouw in Goes; ontwerp J. A. de Bruyne.
foto Ronald den Dekker