Een stukje Apulië
op de Sasse kade
CULTUURVAKANTIES
mm-
])e $mak
ÜMl
itl\
H$cooïbeCinq
KRAS.NL boek online of bel
0900 - 9697
I*
Ui
IC
lal
%l
PZC Zaterdag 1 september 2007 3 7
Redacteuren Edith Ramakers en Raymond
de Frel laten zich deze maand leiden door
tips, die lezers de voorbije maanden gaven.
Raymond ging naar Trattoria Trullo in
Sas van Gent.
Toen lezer Frank Dumez ons een
tijdje geleden tipte over Trullo,
dacht ik eerst: leuk, pizza's. Want
Italië? Dat zijn pizza's, pasta's, piz
za's, pasta's en pizza's. Althans, dat zijn
toch de eerste dingen die mij te binnen
schieten als ik aan Italiaanse restaurants
in Nederland denk.
Eigenaar Villani Cosimo is bekend met
de clichés. En dus staan er pizza's op zijn
kaart. Omdat het moet, omdat mensen
dat nu eenmaal verwachten. Maar eigen
lijk, diep in zijn hart, wil Cosimo zijn gas
ten veel liever laten ruiken en proeven
aan al het andere lekkers dat zijn geboor
testreek Apulië (Zuid-Italië) in huis
heeft. Een kleine 25 jaar deed hij dat sa
men met zijn vrouw Simona in Den
Haag. „Het werd ons daar te grootschalig.
We wilden in een rustigere sfeer werken,
waarin we dichter op de klanten zitten.
In Sas van Gent vonden we vorig jaar
een mooi pand in een mooie plaats. Na
zo veel jaren in Den Haag hebben wij
hier het plezier in het koken weer terug
gevonden", vertelt Cosimo.
Dat zegt-ie in het Nederlands, maar zo
dra hij in de open keuken staat, spreekt
hij zijn moedertaal. Tel daar de geur en
smaak van kruiden en de kabbelende
bootjes voor de deur van Trullo bij op
en je krijgt het gevoel daadwerkelijk in
de streek van de trulli (bouwwerken met
kegelvormige daken, kenmerkend voor
Apulië) te zijn. Ie zou hier haast in het
Italiaans gaan antwoorden. Alleen de
voorbijdenderende vrachtauto's versto
ren ons rustgevende vakantiegevoel.
Ik start met een carpaccio di salmone
(9,50 euro) oftewel flinterdunne zalm
met een dressing van balsamico. Die is
niet te versmaden, maar eerlijk gezegd
was ik toch iets meer onder de indruk
van de amuse. Een geroosterd broodje
met tomaten en gemarineerd met knof
look en pesto mag zich in combinatie
met een zalmmousse en gedroogde to
maat tot de ultieme smaakopwekkers re
kenen. Mijn tafelgenote smult van gam-
beri in aglio e oglio, zes boterzachte
scampi's in olie en knoflook voor 9,50 eu
ro. En de licht pittige saus waarin deze
heerlijke hapjes baden? Die is om bij te
watertanden. Ja, daar deppen we samen
ons bijgeleverde brood graag nog even
in.
Een halfuurtje later dient Villani Cosimo
onze hoofdgerechten op. Het is een
mooi gezicht. Villani kookt passioneel, is
een kundig opmaker en bovendien een
gastheer met charme. Tegenover mij
wordt er zichtbaar genoten van een mal
se kalfsmedaillon dat is bedekt met moz
In Trullo waan je je voor even in het zuiden van Italië.
foto Peter Nicolai
zarella (21,50 euro). Ik doe hetzelfde met
een op de huid gebakken zeebaars (22,50
euro), die stevig en sappig tegelijk is. Het
bijgeleverde ovenschaaltje met penne
(pasta) met kaas en tomaten smaakt ook
al zo anders dan anders: Het zijn de krui
den, het is de olie, het is Villani. „Toch
ging het vanavond niet zo lekker, want
mijn vrouw was er niet. Die kan het nog
veel beter", verontschuldigt hij zich.
Even daarvoor bood hij ook al zijn excu
ses aan, omdat de ijstaart op was. Maar
nu ik mijn alternatief proef, een flinke
bol truffelijs met witte chocolade en bra
men (8 euro) ben ik blij dat de taart er
niet was. Wat lekker! En mijn tafelgeno
te? Die kan na haar vanilleijs met bos
vruchten (8 euro) maar één conclusie
trekken: „Raymond, ik ben in het ver
keerde land geboren."
Trattoria Trullo, Westkade 80, Sas van
Gent. Tel: 0115-460560. www.trullo.nl.
Open: dagelijks van 12 tot 3 en 18 tot 22
uur. Pinnen: nee. Rokersvrij: twee tafels.
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening aan tafel:
Helderheid van de kaart:
Horen, zien en ruiken: steeds weer de
zelfde muziek. Prima, het is Italiaans.
Maar na drie keer kunnen we, on
danks dat ons Italiaans bar slecht is, al
le liedjes vrolijk meebrullen. Ma ma
ma, Mariaaaah, Ma ma ma!
Conclusie: Bij Italië denk je toch voor
al aan pizza's, maar Trullo laat je op
verbluffende wijze proeven dat er nog
zoveel meer is. Absoluut een aanra
der.
Kijk voor eerdere afleveringen op
www.pzc.nl/smaakvan
onvoldoende
matig
voldoende
goed
uitstekend
CüttüU'/
vakanties
vanaf
De nieuwe winterbrochure is uit!
Zeer
compleet
aanbod!
Bij KRAS de mooiste reizen uoor de allerlaagste prijzen
waarom zou je verder zoeken I
Ook dit winterseizoen presenteert KRAS u een
brochure Cultuurvakanties boordevol leuke
vakantie-ideeën! In deze brochure vindt u tal
loze rondreizen, stedenspecials en fly-drives
die u de beste en mooiste plekjes van Europa
laten zien. Van een winters St. Petersburg tot de
zonnige Portugese Algarve of de vele schatten
van Italië. Maar ook het Midden-Oosten wordt
niet overgeslagen. Zo kunt u bijvoorbeeld kie
zen voor een ontdekkingsreis door Egypte,
Jordanië of Israël! Vraag onze gratis brochure
Cultuurvakanties aan of kijk op www.kras.nl
voor deze en nog veel meer aanbiedingen.
4 dgn Bruisend BERLIJN v.a.€179
Reisnummer CULW 28.042
8 dgn Strand Cultuur TURKIJE v.a. 329
Reisnummer CULW 72.853
5 dgn Stedenspecial BARCELONA v.a. 439
Reisnummer CULW 28.008
6 dgn ROME Totaal v.a. €449
Reisnummer CULW 28.033
8 dgn Verrassend MADEIRA v.a. €549
Reisnummer CULW 28.012
8 dgn Koningssteden MAROKKO v.a. 599
Reisnummer CULW 74.728
8 dgn Karakteristiek ANDALUSIË v.a. 599
Reisnummer CULW 74.722
8 dgn Nijlcruise EGYPTE v.a. 599
Reisnummer CULW 28.018
8 dgn Hoogtepunten ZUID-ITALIË v.a. 649
Reisnummer CULW 28.035
8 dgn Cultuurschatten JORDANIË v.a. 699
Reisnummer CULW 28.026