Eten en drinken
met maaltijdsalades
week
ETALAGE
PZC Donderdag 30 augustus 2007 25
De filosofie achter de
maaltijdsalade is dat hij
in principe alle elemen
ten bevat die je nodig
hebt: vezels, vitaminen, minera
len, brandstoffen en bouwstoffen.
Het hele zwikkie op één bord of
schaal. En dan is het de bedoeling
dat de uitkomst van de optelsom
méér is dan de som der smaken.
Ze moeten elkaar versterken of
juist contrasteren. Elke hap geeft
zo weer een nieuwe smaaksensa-
tie. En na de laatste hap moet je
buik lekker gevuld zijn.
Eigenlijk hoefje naast een maal
tijdsalade niets anders te eten. Mis
schien alleen wat brood waarmee
je de heerlijke achtergebleven sap
pen van het bord kunt deppen.
Goed voorbeeld van een volledige
maaltijdsalade is de Zuid-Franse
Salade Niqoise, bestaande uit jon
ge sla, stukjes gekookte aardappel,
gekookte sperziebonen, tomaten,
ui, zwarte olijven, plakjes ei, ansjo-
visfilets en eventueel een stukje ge
grilde tonijn. Overgoten met een
ftisse dressing van olijfolie, azijn,
zout, peper en Proven^aalse krui
den. Niet voor niets een échte klas
sieker.
Voor de creatieve thuiskoks die
hun eigen maaltijdsalade willen
componeren: kies je ingrediënten
uit alle vier de elementen (zie bo
ven). Zorg dat ze qua sfeer bij el
kaar passen. Beperk je tot één in
grediënt uit groep 2, de koolhydra
ten. In het voorbeeld van de Sala
de Niqoise zijn dat gekookte aard
appels.
Het meeste snij-, bak- en meng-
werk kun je van te voren doen.
Veel salades worden er zelfs lekker
der op als de smaken even de tijd
hebben om goed op elkaar in te
werken. Denk aan aardappelsala
de, waarbij de dressing, de pittige
uiensmaak en de kruiden lekker in
de aardappelplakjes zijn getrok
ken. Of Mexicaanse salade met
cake-beauty uit Parijs aan in haar
overzichtelijke en toegankelijke
boek: 57 recepten voor hartige en
71 voor zoete cakes. Het boek is on
derverdeeld in vier delen: lente, zo
mer, herfst en winter. Elke week
een andere cake. Ieder jaargetijde
heeft zijn eigen seizoensingrediën
ten en daarmee maakt Sophie dan
weer geurige en kleurige cakes.
Ze tovert verrassende creaturen te
voorschijn. Wat te denken van een
cake met inktvis, garnalen en mos
selen? Of met konijn, gedroogde
pruimen en waterkers? Of die met
koffie, chocolade en whisky? Dat
is heel andere cake dan de kleffe
plakjes met crematoriumuitstra
ling, die in Nederland vaak gepre
senteerd worden.
Aardig zijn ook de handige tips die
Dudemaine bij de recepten levert.
Zo moet je het beslag altijd 30 mi
nuten laten rusten voordat je het
in de oven zet. Het kan dan beter
rijzen en biedt daardoor een beter
bakresultaat.
Wie een vruchtencake wil maken,
doet er goed aan de vruchten eerst
rijst, paprika, maïs, ui en gerookte
kip met een sinaasappeldressing.
Meng de ingrediënten door elkaar
als de rijst nog lauwwarm is. Maar
voeg vlak voor serveren pas de ver
se slablaadjes toe, anders worden
ze slap. Versier met tomatenpar
tjes en repen avocado.
GDe dressing verbindt alle
smaken met elkaar en
maakt de salade smeuïg.
Daar zijn oliehoudende producten
voor nodig. Ze plakken als het wa
re aan de slablaadjes en de gesne
den ingrediënten. Dat lukt alleen
als de sla goed droog is. Let maar
op, bij natte sla ligt alle dressing
onderin de schaal.
Denk goed na welke smaken er in
je salade zitten en help die een
handje in je dressing. Zout en pe
per versterken alle smaken, dus
die zijn onmisbaar. Heb je er iets
zoets in, bijvoorbeeld gebakken
uien, of mooie zoete tomaten, geef
even door de bloem te wentelen
voordat ze in het beslag gaan. Zo
voorkom je dat de vruchten tij
dens het bakken naar de bodem
van de vorm zakken. Het gebruik
van volle melk maakt een cake
zachter, terwijl fijne kristalsuiker
beter wordt opgenomen door het
beslag dan grovere soorten.
Dudemaine gelooft heilig in
haar recepten. Dat ze ach
ter in het boek haar tele
foonnummer prijsgeeft, bewijst
dat. Maar ze krijgt weinig telefoon
tjes van lezers die haar recepten
niet begrijpen, zo liet ze tijdens de
presentatie van haar boek in Ne
derland weten.
Helaas bevat haar cakeboek een
blunder. In alle recepten staat gist
als ingrediënt vermeld. Dat moet
bakpoeder zijn. Foutje van de ver
taler. Het maakt het boek er niet
minder interessant op. In plaats
van bloem en bakpoeder kan ook
zelfrijzend bakmeel genomen wor
den, is nog een laatste tipje van So
phie voor iedere cake van de week.
dan ook je dressing een zoetje
mee; gembersiroop, honing, een
snufje suiker. Beetje pit nodig?
Voeg dan wat druppels tabasco toe
of een superdun gesneden peper
tje. Droge kruiden kun je ook het
best via de dressing toevoegen.
Dan komen ze tenminste door je
hele sla heen.
Een goede kok zorgt dat elk ge
recht, dus ook een maaltijdsalade,
ergens een 'crunch' (iets knappe
rigs) heeft. Dat kunnen spekjes
zijn, geroosterde pijnboompitten,
croutons, tacochips, noten, gebak
ken uitjes of kroepoek. Maar ook
stukjes appel, bleekselderij, taugé,
of knapperige ringetjes lente-ui.
Kies voor een spectaculaire presen
tatie voor een diep bord of grote
schaal met een grote rand en blijf
met je ingrediënten binnen die
rand. Werk omhoog. Maak een
bergje van de sla en laat daarboven
nog iets uitsteken, een paar lange
sprieten bieslook bijvoorbeeld.
De keukenbutler, foto Smart Simple
KEUKENBUTLER Het gemak
dient de mens! Dus bedacht het
bedrijf Smart Simple de Keuken
butler 3 in 1, met de wat flauwe
naam 'James'. Het apparaat is
volautomatische kurkentrekker,
rasp en pepermolen ineen. Het
heeft drie verwisselbare koppen
en werkt op batterijen en op
het lichtnet. Normaal kost het
apparaat 43,95 euro, voorlopig is
hij nog voor 23,99 te krijgen.
THAIS KEURMERK Volgens de
Thaise overheid kan de kwali
teit van Thaise restaurants in Ne
derland wel hoger. Daarvoor is
nu een keurmerk, Thai Select.
De restauranthouders die het
voeren, kregen bezoek van een
keuringsinstantie, die keek naar
authenticiteit van de gerechten
en de inrichting. Het keurmerk
wordt binnenkort ingevoerd.
België en Luxemburg gingen Ne
derland voor, daar voldeden 45
restaurants aan de normen.
Sophie Dudemaine
19,90 euro.
De cakes van Sophie. Fontaine uitgevers. 157 pag.
foto Wenneker Distilleries
Liefhebber van ro
sé? En van wodka? Dan is er de
kans die twee liefdes te combi
neren. Wenneker Distilleries uit
Roosendaal kwam namelijk on
der de merknaam Olifant met
Vodkarosé op de markt. Het is
een mix van, u raadt het al, frui
tige rosé en pure wodka. Het al
coholpercentage bedraagt 20
procent en het is sinds eind juli
te drinken in uitgaansgelegenhe
den én verkrijgbaar bij slijters.
GEZONDERE COLA Coca Cola
werkt verwoed aan gezondere
versies van de frisdrank. In Ame
rika en België komt er een cola
light-variant op de markt, die is
voorzien van vitamines en mi
neralen. Volgens voedingswebsi
te EVMI is de nieuwe cola min
der scherp en fruitiger dan de
gewone cola-light. De prijs is
iets hoger. In België kosten de
blikjes van 33 centiliter 3,15 euro
per zes stuks, vijftien cent meer
dan normaal. Bij gebleken suc
ces zal de drank ook in andere
landen woren verkocht.
Een overheerlijke cake met Roquefort, spek en walnoten, naar een recept
uit het boek van Sophie Dudemaine.