Eten en drinken met maaltijdsalades week ETALAGE PZC Donderdag 30 augustus 2007 25 De filosofie achter de maaltijdsalade is dat hij in principe alle elemen ten bevat die je nodig hebt: vezels, vitaminen, minera len, brandstoffen en bouwstoffen. Het hele zwikkie op één bord of schaal. En dan is het de bedoeling dat de uitkomst van de optelsom méér is dan de som der smaken. Ze moeten elkaar versterken of juist contrasteren. Elke hap geeft zo weer een nieuwe smaaksensa- tie. En na de laatste hap moet je buik lekker gevuld zijn. Eigenlijk hoefje naast een maal tijdsalade niets anders te eten. Mis schien alleen wat brood waarmee je de heerlijke achtergebleven sap pen van het bord kunt deppen. Goed voorbeeld van een volledige maaltijdsalade is de Zuid-Franse Salade Niqoise, bestaande uit jon ge sla, stukjes gekookte aardappel, gekookte sperziebonen, tomaten, ui, zwarte olijven, plakjes ei, ansjo- visfilets en eventueel een stukje ge grilde tonijn. Overgoten met een ftisse dressing van olijfolie, azijn, zout, peper en Proven^aalse krui den. Niet voor niets een échte klas sieker. Voor de creatieve thuiskoks die hun eigen maaltijdsalade willen componeren: kies je ingrediënten uit alle vier de elementen (zie bo ven). Zorg dat ze qua sfeer bij el kaar passen. Beperk je tot één in grediënt uit groep 2, de koolhydra ten. In het voorbeeld van de Sala de Niqoise zijn dat gekookte aard appels. Het meeste snij-, bak- en meng- werk kun je van te voren doen. Veel salades worden er zelfs lekker der op als de smaken even de tijd hebben om goed op elkaar in te werken. Denk aan aardappelsala de, waarbij de dressing, de pittige uiensmaak en de kruiden lekker in de aardappelplakjes zijn getrok ken. Of Mexicaanse salade met cake-beauty uit Parijs aan in haar overzichtelijke en toegankelijke boek: 57 recepten voor hartige en 71 voor zoete cakes. Het boek is on derverdeeld in vier delen: lente, zo mer, herfst en winter. Elke week een andere cake. Ieder jaargetijde heeft zijn eigen seizoensingrediën ten en daarmee maakt Sophie dan weer geurige en kleurige cakes. Ze tovert verrassende creaturen te voorschijn. Wat te denken van een cake met inktvis, garnalen en mos selen? Of met konijn, gedroogde pruimen en waterkers? Of die met koffie, chocolade en whisky? Dat is heel andere cake dan de kleffe plakjes met crematoriumuitstra ling, die in Nederland vaak gepre senteerd worden. Aardig zijn ook de handige tips die Dudemaine bij de recepten levert. Zo moet je het beslag altijd 30 mi nuten laten rusten voordat je het in de oven zet. Het kan dan beter rijzen en biedt daardoor een beter bakresultaat. Wie een vruchtencake wil maken, doet er goed aan de vruchten eerst rijst, paprika, maïs, ui en gerookte kip met een sinaasappeldressing. Meng de ingrediënten door elkaar als de rijst nog lauwwarm is. Maar voeg vlak voor serveren pas de ver se slablaadjes toe, anders worden ze slap. Versier met tomatenpar tjes en repen avocado. GDe dressing verbindt alle smaken met elkaar en maakt de salade smeuïg. Daar zijn oliehoudende producten voor nodig. Ze plakken als het wa re aan de slablaadjes en de gesne den ingrediënten. Dat lukt alleen als de sla goed droog is. Let maar op, bij natte sla ligt alle dressing onderin de schaal. Denk goed na welke smaken er in je salade zitten en help die een handje in je dressing. Zout en pe per versterken alle smaken, dus die zijn onmisbaar. Heb je er iets zoets in, bijvoorbeeld gebakken uien, of mooie zoete tomaten, geef even door de bloem te wentelen voordat ze in het beslag gaan. Zo voorkom je dat de vruchten tij dens het bakken naar de bodem van de vorm zakken. Het gebruik van volle melk maakt een cake zachter, terwijl fijne kristalsuiker beter wordt opgenomen door het beslag dan grovere soorten. Dudemaine gelooft heilig in haar recepten. Dat ze ach ter in het boek haar tele foonnummer prijsgeeft, bewijst dat. Maar ze krijgt weinig telefoon tjes van lezers die haar recepten niet begrijpen, zo liet ze tijdens de presentatie van haar boek in Ne derland weten. Helaas bevat haar cakeboek een blunder. In alle recepten staat gist als ingrediënt vermeld. Dat moet bakpoeder zijn. Foutje van de ver taler. Het maakt het boek er niet minder interessant op. In plaats van bloem en bakpoeder kan ook zelfrijzend bakmeel genomen wor den, is nog een laatste tipje van So phie voor iedere cake van de week. dan ook je dressing een zoetje mee; gembersiroop, honing, een snufje suiker. Beetje pit nodig? Voeg dan wat druppels tabasco toe of een superdun gesneden peper tje. Droge kruiden kun je ook het best via de dressing toevoegen. Dan komen ze tenminste door je hele sla heen. Een goede kok zorgt dat elk ge recht, dus ook een maaltijdsalade, ergens een 'crunch' (iets knappe rigs) heeft. Dat kunnen spekjes zijn, geroosterde pijnboompitten, croutons, tacochips, noten, gebak ken uitjes of kroepoek. Maar ook stukjes appel, bleekselderij, taugé, of knapperige ringetjes lente-ui. Kies voor een spectaculaire presen tatie voor een diep bord of grote schaal met een grote rand en blijf met je ingrediënten binnen die rand. Werk omhoog. Maak een bergje van de sla en laat daarboven nog iets uitsteken, een paar lange sprieten bieslook bijvoorbeeld. De keukenbutler, foto Smart Simple KEUKENBUTLER Het gemak dient de mens! Dus bedacht het bedrijf Smart Simple de Keuken butler 3 in 1, met de wat flauwe naam 'James'. Het apparaat is volautomatische kurkentrekker, rasp en pepermolen ineen. Het heeft drie verwisselbare koppen en werkt op batterijen en op het lichtnet. Normaal kost het apparaat 43,95 euro, voorlopig is hij nog voor 23,99 te krijgen. THAIS KEURMERK Volgens de Thaise overheid kan de kwali teit van Thaise restaurants in Ne derland wel hoger. Daarvoor is nu een keurmerk, Thai Select. De restauranthouders die het voeren, kregen bezoek van een keuringsinstantie, die keek naar authenticiteit van de gerechten en de inrichting. Het keurmerk wordt binnenkort ingevoerd. België en Luxemburg gingen Ne derland voor, daar voldeden 45 restaurants aan de normen. Sophie Dudemaine 19,90 euro. De cakes van Sophie. Fontaine uitgevers. 157 pag. foto Wenneker Distilleries Liefhebber van ro sé? En van wodka? Dan is er de kans die twee liefdes te combi neren. Wenneker Distilleries uit Roosendaal kwam namelijk on der de merknaam Olifant met Vodkarosé op de markt. Het is een mix van, u raadt het al, frui tige rosé en pure wodka. Het al coholpercentage bedraagt 20 procent en het is sinds eind juli te drinken in uitgaansgelegenhe den én verkrijgbaar bij slijters. GEZONDERE COLA Coca Cola werkt verwoed aan gezondere versies van de frisdrank. In Ame rika en België komt er een cola light-variant op de markt, die is voorzien van vitamines en mi neralen. Volgens voedingswebsi te EVMI is de nieuwe cola min der scherp en fruitiger dan de gewone cola-light. De prijs is iets hoger. In België kosten de blikjes van 33 centiliter 3,15 euro per zes stuks, vijftien cent meer dan normaal. Bij gebleken suc ces zal de drank ook in andere landen woren verkocht. Een overheerlijke cake met Roquefort, spek en walnoten, naar een recept uit het boek van Sophie Dudemaine.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 25