'Vroeger hadden we het
Den Dullaert
zet squashhal
uit het hoofd
Visie Veerhaven besteld
Wijkraad Binnenstad
wijst wedstrijd af
Bestuur Den Dullaert
vindt vraagprijs
hal veel te hoog.
Communicatie met de
gemeente laat nog te
veel te wensen over.
Camera
Recepten voor typische
streekgerechten voor
nageslacht bewaren.
Grontmij praat met alle
belanghebbenden over
toekomst haven.
26 Vrijdag 10 augustus 2007 PZC
Z
door Sheila van Doorsselaer
HULST - Het bestuur van gemeen
schapscentrum Den Dullaert in
Hulst doet voorlopig afstand van
zijn eerste recht van koop van de
inpandige squashhal. Voorzit
ter-coördinator Jan van Puyvelde
van Den Dullaert vindt de vraag
prijs veel te hoog en wil pas gaan
onderhandelen als de eigenaar een
'fatsoenlijke' prijs vraagt.
De voormalige squashhal is eigen
dom van Robbert de Moor van
Sportcentrum Delta. Die kocht de
hal van Den Dullaert omdat de
squashbaan niet rendabel bleek.
De Moor opende er zijn sport
school, maar die heeft nu elders
een nieuw onderkomen.
De Moor wil de hal al bijna een
jaar verkopen, maar werd daarbij
in de wielen gereden door het be
stuur van Den Dullaert. Het be
stuur schermde met eerste recht
van koop (zoals contractueel vast
gelegd), maar nam steeds geen be
sluit. Nu hebben ze de knoop
doorgehakt. Van Puyvelde: „Voor
dat bedrag (volgens Van Puyvelde
Den Dullaert ziet af van haar eer-
ste recht van koop van de
squashhal. Ze vindt de vraagprijs
te hoog. De eigenaar kan nu vrije
lijk onderhandelen met anderen.
door Wout Bareman
TERNEUZEN - De Wijkraad Binnen
stad Terneuzen vindt de deelname
aan de landelijke wedstrijd Beste
Binnenstad van Nederland mis
plaatst. De raad begrijpt niets van
de plotselinge ommezwaai van de
ondernemersvereniging City Ter-
neuzen, die net als de raad eerst fa-
likant tegen was, maar gisteren de
deelname plots weer steunde.
Erwin de Bruijn van de raad: „Dat
Hij pakt de zaken graag serieus
aan. Zo'n nieuwe videocamera is
bij hem geen kwestie van lukraak
op een knopje drukken.
Twee dagen studeren op de ge
bruiksaanwijzing ging vooraf aan
het moment waarop hij welge
moed op pad ging.
Zijn doel was reeën te filmen. Die
fraaie dieren manifesteren zich
bedraagt de vraagprijs 210.000 eu
ro) zien we er van af, want die is
echt héél veel te hoog. Als de ver
koper met een fatsoenlijke prijs
komt, dan willen we pas in onder
handeling."
Den Dullaert wil de hal zelf nog la
ten taxeren om zo te vernemen
wat een redelijke prijs is. Van Puy
velde acht het niet verstandig uit
de doeken te doen welk bedrag
Den Dullaert overheeft voor de
aankoop van de hal, maar laat we
ten dat de vraagprijs met vele tien
duizenden euro's zal moeten zak
ken.
Van Puyvelde is er redelijk zeker
van dat de vraagprijs momenteel
veel te hoog is. „Als meneer De
Moor voor die prijs een koper
heeft, gaat hij zijn gang maar. Dan
haken wij af"
De Moor zei een paar weken gele
den nog dat hij een serieuze gega
digde voor de koop van de voor
malige squashhal op het oog heeft.
Hij kon alleen niet met deze per
soon verder vanwege het eerste
recht van koop van Den Dullaert.
Nu het bestuur van het gemeen
schapscentrum Den Dullaert zijn
recht laat varen, staat het De Moor
vrij met andere partijen te onder
handelen.
Of de potentiële koper inmiddels
is afgehaakt of dat de onderhande
lingen voorspoedig lopen is niet
bekend. Robbert de Moor was vrij
dag niet bereikbaar voor commen
taar.
is toch een beetje vreemd. De hei
sa rond de aanmelding onder
streept dat heel veel dingen niet
gaan zoals zou moeten. Wij onder
vinden dat zelf regelmatig. Dan
spreek je iets af met de gemeente
en hoor je vervolgens niets meer
of doen ze het tegenovergestelde.
Nee, er moet eerst verbetering ko
men in tal van zaken, zoals de
communicatie, alvorens je je zou
kunnen opgeven voor zo'n wed
strijd." Een vertegenwoordiger van
de gemeente heeft gistermiddag
de onderbouwing van de aanmel
ding afgeleverd bij het organise
rende Platform Detailhandel.
Tip? redactie@pzc.nl
vooral bij zonsondergang veelvul
dig in zijn woonomgeving. Nou
kruisten eerst mooie paarden zijn
pad. Ook die werden vastgelegd.
Maar ergens tussen knollen en her
tjes moet het zijn misgegaan met
het aan-en-uit-knopje.
Prachtige paarden, dat wel. Maar
daarna afwisselend asfalt en gras
en geen ree te bekennen.
door Peter Oggel
ZAAMSLAC - Waar je hem wakker
voor kunt maken? Daar hoeft Lu-
do Haers niet erg lang over na te
denken: bloedworst! Mooie, kleine
stukjes worst van vooral bloed en
vet spek. Die moet natuurlijk kro
kant gebakken worden, met veel
uien erbij. En doe er dan ook nog
maar wat appeltjes bij.
Vraag Ludo Haers, docent aan het
ROC Westerschelde in Terneuzen,
naar typisch Zeeuws-Vlaamse
streekgerechten. Bloedworst is er
daar natuurlijk één van, maar nog
in dezelfde ademtocht noemt hij
de Philippiense mosselen, de ker-
misvlaai uit hetzelfde dorp en de
paptaart uit Groede; niet te verge
ten postekop (ook wel ööfflakke of
groost genoemd) en ja, natuurlijk
ook aontjes .en oentjes, kokkels in
goed Nederlands.
Haers (44) is al sinds zijn vroege
jeugd thuis in spijs en wijn. Vroe
ger, thuis bij moeder in Philippine
en ook bij oma in het West-Vlaam-
se Ingelmunster is de liefde voor
eten feitelijk met de paplepel inge
goten. „Er was altijd alle aandacht
voor eten. En er was altijd wel iets
lekkers. Bijvoorbeeld een potje
mossels als ik tussen de middag
uit school kwam. Waarmee ik
door Wout Bareman
TERNEUZEN - Het ingenieursbureau
Grontmij gaat een plan ontwikke
len voor de herinrichting van de
voormalige Veerhaven en omge
ving in Terneuzen. De visie moet
uiterlijk eind december bij de ge
meente op tafel liggen. Die heeft
daarna nog precies drie maanden
om een definitief herinrichtings
plan op te stellen.
Wethouder Frank van Hulle (ruim
te): „Zodra de visie van de Gront
mij bij ons is ingeleverd, is haast
geboden. Want op 1 april loopt on
ze optie op de Veerhaven, die we
met Rijkswaterstaat hebben afge
sproken, af. We moeten begin vol
gend jaar dus knopen doorhak
ken, ook op financieel gebied." Wa
terstaat wil al jaren van de oude
haven af; het overleg met de ge-
maar wil zeggen: voor de maaltijd
werd tijd gemaakt."
En dus maakte Haers van eten zijn
vak. Hij begon als vijftienjarige on
deraan de ladder, als glazenspoeler
in een van de Philippiense mossel
restaurants. Hears volgde na zijn
militaire dienst een horeca-oplei-
ding in Breda en begon na wat om
zwervingen ('veel geleerd') in Ter
neuzen een eigen restaurant: eerst
samen met een compagnon La
Bouteille, later mangerie Het Tuyn-
huys. Inmiddels is hij alweer enke
le jaren docent aan het ROC, is
daar onder meer stagebegeleider
en (mede-)verantwoordelijk voor
de opleiding van toekomstig hore-
ca-personeel in het praktijkrestau
rant l'Avenir.
Maar de gerechten uit zijn jeugdja
ren, zeg maar: de smaak van vroe-
'Veel van die typische
streekgerechten dreigen
we voorgoed te vergeten'
ger, hebben hem nooit losgelaten.
En voordat het echt te laat is,
vindt hij, moet de receptuur van
karakteristieke streekgerechten
voor het nageslacht worden opge
schreven. Haers is recent aan deze
klus begonnen; zijn boek heeft als
voorlopige werktitel 'Liefde voor
eten en drinken'.
Hij weet dat hij de tijdgeest mee
meente sleept al jaren. Maar inmid
dels heeft waterstaat, na taxaties,
wel een vraagprijs vastgesteld.
Van Hulle waarschuwt dat bij de
herinrichting geen ruimte is voor
extremiteiten. „We moeten reëel
blijven, met beide benen op de
grond. Al hoeft de Grontmij daar
uit niet de conclusie te trekken dat
we een standaard-invulling willen.
Er is best ruimte voor creativiteit."
In de visie van het college van bur
gemeester en wethouders moet de
herinrichting van de haven onder
deel vormen van de aanpak van
het hele waterfront van Terneu
zen, het gebied tussen het ha-
venschapsgebcuw en het Schelpen
hoekje.
De leden van de klankbordgroep
zijn deze week door Van Hulle bij-
1*5 De gemeente Terneuzen heeft in-
genieursbureau Grontmij op
dracht gegeven een plan te ont
wikkelen voor de herinrichting
van de oude Veerhaven.
Ludo Haers
Ludo Haers is docent aan het
ROC Westerschelde in Terneu
zen.
Is stagebegeleider en (me-
de)-verantwoordelijk voor het
praktijkrestaurant l'Avenir.
Organiseert voor zijn leerlin
gen jaarlijks een wijnexcursie
naar Frankrijk of Duitsland.
Houdt lezingen over Zeeuws-
Vlaamse streekgerechten en
wetenswaardigheden.
Verzamelt recepten van typi
sche streekgerechten. Het is de
bedoeling die in boekvorm te
laten verschijnen, samen met
persoonlijke (jeugd)ervaringen.
heeft. Nog nooit was er zoveel be
langstelling voor gastronomie.
Wat meer is, zegt hij met een ver
wijzing naar de zogeheten Slow
Foodbeweging en het Genoot
schap voor Vergeten Groenten, is
de groeiende aandacht voor puur
en eerlijk eten, het behoud ook
van de traditionele (streek)keuken.
Haers: „Eten en drinken is in. Ik
merk dat ook aan het aantal uitno
digingen dat ik krijg voor lezingen,
met name ook over streekgerech
ten ja. Ik zou daar zo een paar da
gen per week mee kunnen vullen.
Die belangstelling voor het streek-
gerecht komt ook door de groei
van boerderijwinkeltjes. Maar veel
van die typische gerechten dreigen
we te vergeten. Want we hebben
in de keuken helaas vooral haast."
Wie eet er nog wel eens Pik in 't
potje, winterkost met als bakermat
West-Zeeuws-Vlaanderen. Het ge
recht is niet veel meer dan een
smeuïge aardappelpuree met hard
gekookte eieren en soms een moot
kabeljauw. Haers: „De naam komt
doordat kinderen nog voor het
eten stukjes ei uit de pan pikten..."
En kent u Jan in de Zak nog? Vos-
sesoppen uit Hoek, Dunsel uit Os-
senisse, de traditionele stroopjene-
ver met suikerwafeltjes op nieuws-
jaarsdag. Of het recept voor de ste
vige kermiskost uit Sint-Jansteen
(gehaktbrood met warme krieken)
en Philippine (vlaai van oud
brood, peperkoek en rozijnen). Lu-
gepraat. In die groep zijn alle be
langhebbenden (watersport, Belan
genvereniging Scheldekade, Wijk
raad Binnenstad, Schuttevaer et ce
tera) vertegenwoordigd. Van Hul
le: „We willen iedereen er vanaf
het prille begin bij betrekken. De
leden van de Klankbordgroep heb
ben ook het verzoek gekregen hun
eigen visie bij de Grontmij in te
brengen. Hun ideeën, maar ook de
beperkingen."
De Grontmij onderzoekt de ko
mende maanden niet alleen de
herinrichting en exploitatie, maar
ook een eventuele uitbreiding van
het aantal ligplaatsen (nu 250),
meer recreatieve voorzieningen,
een versterking van de relatie met
de stad en het sluizencomplex en
daarnaast moet ook de woonomge
ving onder de loep worden geno
men. Daarbij gaat het onder meer
om mogelijke nieuwbouw op de
Scheldekade. B en W reserveerden
eerder dit jaar alvast twee miljoen
euro voor de herinrichting.
Promotie voor het eigen product. De groei van boerderijwinkeltjes onder
steunt de belangstelling voor het streekgerecht. foto Camile Schelstraete
ALMANAK