'Vroeger hadden we het Den Dullaert zet squashhal uit het hoofd Visie Veerhaven besteld Wijkraad Binnenstad wijst wedstrijd af Bestuur Den Dullaert vindt vraagprijs hal veel te hoog. Communicatie met de gemeente laat nog te veel te wensen over. Camera Recepten voor typische streekgerechten voor nageslacht bewaren. Grontmij praat met alle belanghebbenden over toekomst haven. 26 Vrijdag 10 augustus 2007 PZC Z door Sheila van Doorsselaer HULST - Het bestuur van gemeen schapscentrum Den Dullaert in Hulst doet voorlopig afstand van zijn eerste recht van koop van de inpandige squashhal. Voorzit ter-coördinator Jan van Puyvelde van Den Dullaert vindt de vraag prijs veel te hoog en wil pas gaan onderhandelen als de eigenaar een 'fatsoenlijke' prijs vraagt. De voormalige squashhal is eigen dom van Robbert de Moor van Sportcentrum Delta. Die kocht de hal van Den Dullaert omdat de squashbaan niet rendabel bleek. De Moor opende er zijn sport school, maar die heeft nu elders een nieuw onderkomen. De Moor wil de hal al bijna een jaar verkopen, maar werd daarbij in de wielen gereden door het be stuur van Den Dullaert. Het be stuur schermde met eerste recht van koop (zoals contractueel vast gelegd), maar nam steeds geen be sluit. Nu hebben ze de knoop doorgehakt. Van Puyvelde: „Voor dat bedrag (volgens Van Puyvelde Den Dullaert ziet af van haar eer- ste recht van koop van de squashhal. Ze vindt de vraagprijs te hoog. De eigenaar kan nu vrije lijk onderhandelen met anderen. door Wout Bareman TERNEUZEN - De Wijkraad Binnen stad Terneuzen vindt de deelname aan de landelijke wedstrijd Beste Binnenstad van Nederland mis plaatst. De raad begrijpt niets van de plotselinge ommezwaai van de ondernemersvereniging City Ter- neuzen, die net als de raad eerst fa- likant tegen was, maar gisteren de deelname plots weer steunde. Erwin de Bruijn van de raad: „Dat Hij pakt de zaken graag serieus aan. Zo'n nieuwe videocamera is bij hem geen kwestie van lukraak op een knopje drukken. Twee dagen studeren op de ge bruiksaanwijzing ging vooraf aan het moment waarop hij welge moed op pad ging. Zijn doel was reeën te filmen. Die fraaie dieren manifesteren zich bedraagt de vraagprijs 210.000 eu ro) zien we er van af, want die is echt héél veel te hoog. Als de ver koper met een fatsoenlijke prijs komt, dan willen we pas in onder handeling." Den Dullaert wil de hal zelf nog la ten taxeren om zo te vernemen wat een redelijke prijs is. Van Puy velde acht het niet verstandig uit de doeken te doen welk bedrag Den Dullaert overheeft voor de aankoop van de hal, maar laat we ten dat de vraagprijs met vele tien duizenden euro's zal moeten zak ken. Van Puyvelde is er redelijk zeker van dat de vraagprijs momenteel veel te hoog is. „Als meneer De Moor voor die prijs een koper heeft, gaat hij zijn gang maar. Dan haken wij af" De Moor zei een paar weken gele den nog dat hij een serieuze gega digde voor de koop van de voor malige squashhal op het oog heeft. Hij kon alleen niet met deze per soon verder vanwege het eerste recht van koop van Den Dullaert. Nu het bestuur van het gemeen schapscentrum Den Dullaert zijn recht laat varen, staat het De Moor vrij met andere partijen te onder handelen. Of de potentiële koper inmiddels is afgehaakt of dat de onderhande lingen voorspoedig lopen is niet bekend. Robbert de Moor was vrij dag niet bereikbaar voor commen taar. is toch een beetje vreemd. De hei sa rond de aanmelding onder streept dat heel veel dingen niet gaan zoals zou moeten. Wij onder vinden dat zelf regelmatig. Dan spreek je iets af met de gemeente en hoor je vervolgens niets meer of doen ze het tegenovergestelde. Nee, er moet eerst verbetering ko men in tal van zaken, zoals de communicatie, alvorens je je zou kunnen opgeven voor zo'n wed strijd." Een vertegenwoordiger van de gemeente heeft gistermiddag de onderbouwing van de aanmel ding afgeleverd bij het organise rende Platform Detailhandel. Tip? redactie@pzc.nl vooral bij zonsondergang veelvul dig in zijn woonomgeving. Nou kruisten eerst mooie paarden zijn pad. Ook die werden vastgelegd. Maar ergens tussen knollen en her tjes moet het zijn misgegaan met het aan-en-uit-knopje. Prachtige paarden, dat wel. Maar daarna afwisselend asfalt en gras en geen ree te bekennen. door Peter Oggel ZAAMSLAC - Waar je hem wakker voor kunt maken? Daar hoeft Lu- do Haers niet erg lang over na te denken: bloedworst! Mooie, kleine stukjes worst van vooral bloed en vet spek. Die moet natuurlijk kro kant gebakken worden, met veel uien erbij. En doe er dan ook nog maar wat appeltjes bij. Vraag Ludo Haers, docent aan het ROC Westerschelde in Terneuzen, naar typisch Zeeuws-Vlaamse streekgerechten. Bloedworst is er daar natuurlijk één van, maar nog in dezelfde ademtocht noemt hij de Philippiense mosselen, de ker- misvlaai uit hetzelfde dorp en de paptaart uit Groede; niet te verge ten postekop (ook wel ööfflakke of groost genoemd) en ja, natuurlijk ook aontjes .en oentjes, kokkels in goed Nederlands. Haers (44) is al sinds zijn vroege jeugd thuis in spijs en wijn. Vroe ger, thuis bij moeder in Philippine en ook bij oma in het West-Vlaam- se Ingelmunster is de liefde voor eten feitelijk met de paplepel inge goten. „Er was altijd alle aandacht voor eten. En er was altijd wel iets lekkers. Bijvoorbeeld een potje mossels als ik tussen de middag uit school kwam. Waarmee ik door Wout Bareman TERNEUZEN - Het ingenieursbureau Grontmij gaat een plan ontwikke len voor de herinrichting van de voormalige Veerhaven en omge ving in Terneuzen. De visie moet uiterlijk eind december bij de ge meente op tafel liggen. Die heeft daarna nog precies drie maanden om een definitief herinrichtings plan op te stellen. Wethouder Frank van Hulle (ruim te): „Zodra de visie van de Gront mij bij ons is ingeleverd, is haast geboden. Want op 1 april loopt on ze optie op de Veerhaven, die we met Rijkswaterstaat hebben afge sproken, af. We moeten begin vol gend jaar dus knopen doorhak ken, ook op financieel gebied." Wa terstaat wil al jaren van de oude haven af; het overleg met de ge- maar wil zeggen: voor de maaltijd werd tijd gemaakt." En dus maakte Haers van eten zijn vak. Hij begon als vijftienjarige on deraan de ladder, als glazenspoeler in een van de Philippiense mossel restaurants. Hears volgde na zijn militaire dienst een horeca-oplei- ding in Breda en begon na wat om zwervingen ('veel geleerd') in Ter neuzen een eigen restaurant: eerst samen met een compagnon La Bouteille, later mangerie Het Tuyn- huys. Inmiddels is hij alweer enke le jaren docent aan het ROC, is daar onder meer stagebegeleider en (mede-)verantwoordelijk voor de opleiding van toekomstig hore- ca-personeel in het praktijkrestau rant l'Avenir. Maar de gerechten uit zijn jeugdja ren, zeg maar: de smaak van vroe- 'Veel van die typische streekgerechten dreigen we voorgoed te vergeten' ger, hebben hem nooit losgelaten. En voordat het echt te laat is, vindt hij, moet de receptuur van karakteristieke streekgerechten voor het nageslacht worden opge schreven. Haers is recent aan deze klus begonnen; zijn boek heeft als voorlopige werktitel 'Liefde voor eten en drinken'. Hij weet dat hij de tijdgeest mee meente sleept al jaren. Maar inmid dels heeft waterstaat, na taxaties, wel een vraagprijs vastgesteld. Van Hulle waarschuwt dat bij de herinrichting geen ruimte is voor extremiteiten. „We moeten reëel blijven, met beide benen op de grond. Al hoeft de Grontmij daar uit niet de conclusie te trekken dat we een standaard-invulling willen. Er is best ruimte voor creativiteit." In de visie van het college van bur gemeester en wethouders moet de herinrichting van de haven onder deel vormen van de aanpak van het hele waterfront van Terneu zen, het gebied tussen het ha- venschapsgebcuw en het Schelpen hoekje. De leden van de klankbordgroep zijn deze week door Van Hulle bij- 1*5 De gemeente Terneuzen heeft in- genieursbureau Grontmij op dracht gegeven een plan te ont wikkelen voor de herinrichting van de oude Veerhaven. Ludo Haers Ludo Haers is docent aan het ROC Westerschelde in Terneu zen. Is stagebegeleider en (me- de)-verantwoordelijk voor het praktijkrestaurant l'Avenir. Organiseert voor zijn leerlin gen jaarlijks een wijnexcursie naar Frankrijk of Duitsland. Houdt lezingen over Zeeuws- Vlaamse streekgerechten en wetenswaardigheden. Verzamelt recepten van typi sche streekgerechten. Het is de bedoeling die in boekvorm te laten verschijnen, samen met persoonlijke (jeugd)ervaringen. heeft. Nog nooit was er zoveel be langstelling voor gastronomie. Wat meer is, zegt hij met een ver wijzing naar de zogeheten Slow Foodbeweging en het Genoot schap voor Vergeten Groenten, is de groeiende aandacht voor puur en eerlijk eten, het behoud ook van de traditionele (streek)keuken. Haers: „Eten en drinken is in. Ik merk dat ook aan het aantal uitno digingen dat ik krijg voor lezingen, met name ook over streekgerech ten ja. Ik zou daar zo een paar da gen per week mee kunnen vullen. Die belangstelling voor het streek- gerecht komt ook door de groei van boerderijwinkeltjes. Maar veel van die typische gerechten dreigen we te vergeten. Want we hebben in de keuken helaas vooral haast." Wie eet er nog wel eens Pik in 't potje, winterkost met als bakermat West-Zeeuws-Vlaanderen. Het ge recht is niet veel meer dan een smeuïge aardappelpuree met hard gekookte eieren en soms een moot kabeljauw. Haers: „De naam komt doordat kinderen nog voor het eten stukjes ei uit de pan pikten..." En kent u Jan in de Zak nog? Vos- sesoppen uit Hoek, Dunsel uit Os- senisse, de traditionele stroopjene- ver met suikerwafeltjes op nieuws- jaarsdag. Of het recept voor de ste vige kermiskost uit Sint-Jansteen (gehaktbrood met warme krieken) en Philippine (vlaai van oud brood, peperkoek en rozijnen). Lu- gepraat. In die groep zijn alle be langhebbenden (watersport, Belan genvereniging Scheldekade, Wijk raad Binnenstad, Schuttevaer et ce tera) vertegenwoordigd. Van Hul le: „We willen iedereen er vanaf het prille begin bij betrekken. De leden van de Klankbordgroep heb ben ook het verzoek gekregen hun eigen visie bij de Grontmij in te brengen. Hun ideeën, maar ook de beperkingen." De Grontmij onderzoekt de ko mende maanden niet alleen de herinrichting en exploitatie, maar ook een eventuele uitbreiding van het aantal ligplaatsen (nu 250), meer recreatieve voorzieningen, een versterking van de relatie met de stad en het sluizencomplex en daarnaast moet ook de woonomge ving onder de loep worden geno men. Daarbij gaat het onder meer om mogelijke nieuwbouw op de Scheldekade. B en W reserveerden eerder dit jaar alvast twee miljoen euro voor de herinrichting. Promotie voor het eigen product. De groei van boerderijwinkeltjes onder steunt de belangstelling voor het streekgerecht. foto Camile Schelstraete ALMANAK

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 38