De stage lijkt één
lange vakantie
Bevroren balletjes in een hip bakje
Stagiairs runnen
camping De Zeeuwse
Kust in Renesse.
Het koudste ijsje ter
wereld: eind augustus
in heel Zeeland te koop.
vindt stagiaire Lisette de Berg (21)
uit Den Haag. „Toch vergt het wel
aanpassingsvermogen, hoor", zegt
Jordy Verstraeten (20) uit Terneu-
zen. „Nu gaat het goed, maar het
begin was minder, toen hadden
we nog wel eens discussies over
troep. Maar als er nu opgeruimd
moet worden, dan gebeurt het
ook."
Gasten die op de camping verblij
ven, krijgen bij aankomst een wel
komstpakket. „Daarin staat dat we
veel stagiairs hebben", vertelt Ruij-
tenberg. „Dus ze weten dat het
iets anders kan gaan. Maar als ze
klachten hebben, willen we graag
dat gasten die melden."
En soms gaat er wat mis. „Toeval
lig was er vanochtend een voorval
letje", gaat Ruijtenberg verder.
„Onze receptioniste had dezelfde
seizoenspiek aan twee gasten be
loofd, en dat ging natuurlijk niet.
Maar dat lost ze dan gewoon zelf
op. Kijk, het kost wat extra tijd,
maar bijna iedereen vindt het leuk
dat we dit aandurven."
De reden om op De Zeeuwse Kust
'Ik denk dat ze allemaal
die bonus gaan halen
dit jaar, hoor'
stage te lopen was simpel voor Jor
dy, die hoofd is van het animatie
team. „Ik hou van uitdagingen en
verantwoordelijkheid", legt hij uit.
„Op zo'n nieuwe camping is nog
niets, dus het animatieprogramma
stond niet vast. Dat mochten we
zelf opstellen."
Alle studenten krijgen een stage
vergoeding tussen 50 en 75 euro
per week. Maandelijks moeten ze
eikaars functioneren beoordelen,
vertelt Ruijtenberg. „Als ze dan uit
eindelijk hoger scoren dan een
acht gemiddeld, krijgen ze tien
procent extra bovenop hun vergoe
ding. Maar halen ze minder dan
een zes, dan gaat er tien procent
van het salaris af" Ruijtenberg is
positief gestemd: „Ik denk wel dat
ze allemaal die bonus gaan halen
dit jaar, hoor."
Rest de vraag waarom de inbreng
van stagiairs op camping De
Zeeuwse Kust zou groot is. Ge
beurt dat uit idealisme? „Tja",
zucht Ruijtenberg. „Ik vind het ge-
woon leuk. En bovendien, als je al
tijd commentaar hebt dat studen
ten niet genoeg leren tijdens hun
stage, dan vind ik dat je er ook wat
aan moet doen. Zo zit ik dan weer
in elkaar."
Dinsdag 7 augustus 2007
door Madelijne Daub
Stage lopen op een camping komt
meestal neer op meedoen met een
animatieteam, een beetje gras
maaien of hand- en spandiensten
verrichten bij de receptie, zegt
Mare Ruijtenberg (36), eigenaar
van camping De Zeeuwse Kust in
Renesse. Volgens de recreatieon
dernemer leer je daar als student
maar weinig van. Dus deed hij het
anders op zijn camping, die afgelo
pen Hemelvaart in bedrijf is ge
gaan.
„Bij ons doen stagiairs meer dan.
op de gemiddelde camping", ver
telt Ruijtenberg. „We zijn niet op
zoek naar goedkope extra krach
ten, ze moeten écht wat leren.
Meer verantwoordelijkheden dus,
en ik ga ze bijvoorbeeld niet uitleg
gen hoe de telefoon werkt. Dat
snappen ze heus zelf wel."
De Zeeuwse Kust heeft meer sta
giairs dan de meeste andere bedrij
ven: er werken in totaal acht stu
denten in het animatieteam, bij de
receptie en buiten.
De bedoeling van Ruijtenberg is
dat de stagiair die bijvoorbeeld dit
jaar aan de receptie zit, volgend
jaar terugkomt als hoofd receptie.
Maar daar zit een probleem: „We
werken samen met onderwijsin
stellingen als het ROC in Middel
burg, maar studenten mogen niet
twee keer stagelopen bij hetzelfde
bedrijf. Dat is dus iets waarover
we nu in gesprek zijn, want dat is
juist erg belangrijk en leerzaam,
vinden wij", aldus Ruijtenberg.
Zo'n vijf maanden verblijven de
stagiairs met zijn allen in stacara
vans op de camping. „Deze stage
lijkt daarom één lange vakantie",
Mariëlle bemant de receptie van De Zeeuwse Kust foto Madelijne Daub
door Madelijne Daub
Tot twee keer toe prëes Oprah
Winfrey Dippin'Dots aan als haar
favoriete ijs. Dat was goed voor de
populariteit: na Amerika, Australië
en Azië wordt het ijsje binnenkort
in Europa ingevoerd. Vanuit Zee
land.
Dippin'Dots is hip, vindt onderne
mer Dennis Minnaard (28) uit
Goes. En vooral koud. „Normaal
ijs wordt geserveerd op min 20 gra
den Celsius, maar Dippin'Dots is
45 graden onder het vriespunt."
Daarom kan het ijs niet in su
permarkten verkocht worden. Een
ander verschil is dat er in Dippin'
Dots geen lucht zit, terwijl nor
maal ijs tot veertig procent lucht
kan bevatten. Het ijs wordt direct
ingevroren in stikstof, en door de
lage temperatuur blijft de smaak
zo lang mogelijk bewaard.
Het ijs zit in een doorzichtig bakje
dat gevuld is met bevroren mini-
knikkertjes. Bijvoorbeeld van
room- of waterijs. Vooral dat
waterijs smaakt naar meer: de re-
genboogkleurige balletjes zijn zoet
en fris. Maar ook de combinatie
van roomijs en cookiedough is
goed te pruimen. Doordat de knik
kertjes klein zijn, brand je er je
tong niet aan.
De ondernemer verwacht dat met
name kinderen enthousiast zijn
over het ijsje.
'Ik denk dat Dippin'Dots net
zo goed verkocht gaat
worden als de Magnum'
In 2005 hoorde Minnaard voor het
eerst over het merk.
„In de show van Oprah zat degene
die Dippin'Dots bedacht heeft",
vertelt hij. „Toen bleek dat het al
leen in Europa nog niet verkocht
werd, zag ik een gat. in de markt.
Samen met Walter Doens en Erik
Nierijnck heb ik het bedrijf toen
benaderd."
Van 467 bedrijven die hetzelfde de-
Nieuw ijsje moet Europa veroveren, te beginnen in Zeeland foto Dippin'Dots
den, werd dat van Minnaard uit- ren. „Ja, die Amerikanen gaan niet
verkoren om Dippin'Dots exclu- over een nacht ijs, hè. Dus dan
sief naar heel Europa te importe- moet je juist niet een beknopte
brief schrijven: mijn lange brief
sprong in het oog." Vanwege ver
tragingen kan het ijs nu nog niet
op grote schaal verkocht worden.
Tot dusver is het nieuwe ijs alleen
op camping De Roompot in Kam
perland verkrijgbaar. Minnaard:
„De verkoop daar stijgt extreem,
terwijl we nog nauwelijks reclame
hebben gemaakt."
Vanaf de nazomer is Dippin'Dots
ook te koop in bijvoorbeeld pret
parken en Free Record Shopwin
kels in België. De strategie is wel
om het merk eerst klein en exclu
sief te houden.
Minnaard verwacht een groot suc--
ces van het ijs in Europa. „Ik denk
dat Dippin'Dots hier net zo goed
verkocht zal worden als Magnum.
Hopelijk wordt het een hype,
maar dan eentje die niet over
waait."
„Voor mij persoonlijk is het een
uitdaging om succesvol te worden
in een bedrijf dat nog opgebouwd'
moet worden. We beginnen met
nul en willen dan als een olievlek
over Europa uitspreiden. Echt een
unieke kans."
Stagiaire Lisette maakt vliegers met kinderen
foto Madelijne Daub