De stage lijkt één lange vakantie Bevroren balletjes in een hip bakje Stagiairs runnen camping De Zeeuwse Kust in Renesse. Het koudste ijsje ter wereld: eind augustus in heel Zeeland te koop. vindt stagiaire Lisette de Berg (21) uit Den Haag. „Toch vergt het wel aanpassingsvermogen, hoor", zegt Jordy Verstraeten (20) uit Terneu- zen. „Nu gaat het goed, maar het begin was minder, toen hadden we nog wel eens discussies over troep. Maar als er nu opgeruimd moet worden, dan gebeurt het ook." Gasten die op de camping verblij ven, krijgen bij aankomst een wel komstpakket. „Daarin staat dat we veel stagiairs hebben", vertelt Ruij- tenberg. „Dus ze weten dat het iets anders kan gaan. Maar als ze klachten hebben, willen we graag dat gasten die melden." En soms gaat er wat mis. „Toeval lig was er vanochtend een voorval letje", gaat Ruijtenberg verder. „Onze receptioniste had dezelfde seizoenspiek aan twee gasten be loofd, en dat ging natuurlijk niet. Maar dat lost ze dan gewoon zelf op. Kijk, het kost wat extra tijd, maar bijna iedereen vindt het leuk dat we dit aandurven." De reden om op De Zeeuwse Kust 'Ik denk dat ze allemaal die bonus gaan halen dit jaar, hoor' stage te lopen was simpel voor Jor dy, die hoofd is van het animatie team. „Ik hou van uitdagingen en verantwoordelijkheid", legt hij uit. „Op zo'n nieuwe camping is nog niets, dus het animatieprogramma stond niet vast. Dat mochten we zelf opstellen." Alle studenten krijgen een stage vergoeding tussen 50 en 75 euro per week. Maandelijks moeten ze eikaars functioneren beoordelen, vertelt Ruijtenberg. „Als ze dan uit eindelijk hoger scoren dan een acht gemiddeld, krijgen ze tien procent extra bovenop hun vergoe ding. Maar halen ze minder dan een zes, dan gaat er tien procent van het salaris af" Ruijtenberg is positief gestemd: „Ik denk wel dat ze allemaal die bonus gaan halen dit jaar, hoor." Rest de vraag waarom de inbreng van stagiairs op camping De Zeeuwse Kust zou groot is. Ge beurt dat uit idealisme? „Tja", zucht Ruijtenberg. „Ik vind het ge- woon leuk. En bovendien, als je al tijd commentaar hebt dat studen ten niet genoeg leren tijdens hun stage, dan vind ik dat je er ook wat aan moet doen. Zo zit ik dan weer in elkaar." Dinsdag 7 augustus 2007 door Madelijne Daub Stage lopen op een camping komt meestal neer op meedoen met een animatieteam, een beetje gras maaien of hand- en spandiensten verrichten bij de receptie, zegt Mare Ruijtenberg (36), eigenaar van camping De Zeeuwse Kust in Renesse. Volgens de recreatieon dernemer leer je daar als student maar weinig van. Dus deed hij het anders op zijn camping, die afgelo pen Hemelvaart in bedrijf is ge gaan. „Bij ons doen stagiairs meer dan. op de gemiddelde camping", ver telt Ruijtenberg. „We zijn niet op zoek naar goedkope extra krach ten, ze moeten écht wat leren. Meer verantwoordelijkheden dus, en ik ga ze bijvoorbeeld niet uitleg gen hoe de telefoon werkt. Dat snappen ze heus zelf wel." De Zeeuwse Kust heeft meer sta giairs dan de meeste andere bedrij ven: er werken in totaal acht stu denten in het animatieteam, bij de receptie en buiten. De bedoeling van Ruijtenberg is dat de stagiair die bijvoorbeeld dit jaar aan de receptie zit, volgend jaar terugkomt als hoofd receptie. Maar daar zit een probleem: „We werken samen met onderwijsin stellingen als het ROC in Middel burg, maar studenten mogen niet twee keer stagelopen bij hetzelfde bedrijf. Dat is dus iets waarover we nu in gesprek zijn, want dat is juist erg belangrijk en leerzaam, vinden wij", aldus Ruijtenberg. Zo'n vijf maanden verblijven de stagiairs met zijn allen in stacara vans op de camping. „Deze stage lijkt daarom één lange vakantie", Mariëlle bemant de receptie van De Zeeuwse Kust foto Madelijne Daub door Madelijne Daub Tot twee keer toe prëes Oprah Winfrey Dippin'Dots aan als haar favoriete ijs. Dat was goed voor de populariteit: na Amerika, Australië en Azië wordt het ijsje binnenkort in Europa ingevoerd. Vanuit Zee land. Dippin'Dots is hip, vindt onderne mer Dennis Minnaard (28) uit Goes. En vooral koud. „Normaal ijs wordt geserveerd op min 20 gra den Celsius, maar Dippin'Dots is 45 graden onder het vriespunt." Daarom kan het ijs niet in su permarkten verkocht worden. Een ander verschil is dat er in Dippin' Dots geen lucht zit, terwijl nor maal ijs tot veertig procent lucht kan bevatten. Het ijs wordt direct ingevroren in stikstof, en door de lage temperatuur blijft de smaak zo lang mogelijk bewaard. Het ijs zit in een doorzichtig bakje dat gevuld is met bevroren mini- knikkertjes. Bijvoorbeeld van room- of waterijs. Vooral dat waterijs smaakt naar meer: de re- genboogkleurige balletjes zijn zoet en fris. Maar ook de combinatie van roomijs en cookiedough is goed te pruimen. Doordat de knik kertjes klein zijn, brand je er je tong niet aan. De ondernemer verwacht dat met name kinderen enthousiast zijn over het ijsje. 'Ik denk dat Dippin'Dots net zo goed verkocht gaat worden als de Magnum' In 2005 hoorde Minnaard voor het eerst over het merk. „In de show van Oprah zat degene die Dippin'Dots bedacht heeft", vertelt hij. „Toen bleek dat het al leen in Europa nog niet verkocht werd, zag ik een gat. in de markt. Samen met Walter Doens en Erik Nierijnck heb ik het bedrijf toen benaderd." Van 467 bedrijven die hetzelfde de- Nieuw ijsje moet Europa veroveren, te beginnen in Zeeland foto Dippin'Dots den, werd dat van Minnaard uit- ren. „Ja, die Amerikanen gaan niet verkoren om Dippin'Dots exclu- over een nacht ijs, hè. Dus dan sief naar heel Europa te importe- moet je juist niet een beknopte brief schrijven: mijn lange brief sprong in het oog." Vanwege ver tragingen kan het ijs nu nog niet op grote schaal verkocht worden. Tot dusver is het nieuwe ijs alleen op camping De Roompot in Kam perland verkrijgbaar. Minnaard: „De verkoop daar stijgt extreem, terwijl we nog nauwelijks reclame hebben gemaakt." Vanaf de nazomer is Dippin'Dots ook te koop in bijvoorbeeld pret parken en Free Record Shopwin kels in België. De strategie is wel om het merk eerst klein en exclu sief te houden. Minnaard verwacht een groot suc-- ces van het ijs in Europa. „Ik denk dat Dippin'Dots hier net zo goed verkocht zal worden als Magnum. Hopelijk wordt het een hype, maar dan eentje die niet over waait." „Voor mij persoonlijk is het een uitdaging om succesvol te worden in een bedrijf dat nog opgebouwd' moet worden. We beginnen met nul en willen dan als een olievlek over Europa uitspreiden. Echt een unieke kans." Stagiaire Lisette maakt vliegers met kinderen foto Madelijne Daub

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 55