Oogsttijd: feest in de moestuin KsSsBSB ■H v41 thiM mm mmmmi PZC Zaterdag 4 augustus 2007 De weergoden kunnen het lelijk op hun heupen hebben, maar normaal gesproken zijn juli, augustus en september toch de feestmaanden voor de moestuinbezitter. Niet voor niets is augustus de oogstmaand. Tijd om de vruchten te plukken van noeste arbeid. door Carel Thijssen foto Dolph Cantrijn Trossen uien die in de schuur of garage hangen, een voorraadje aardappe len in houten lattenkist- jes, pruimen en prinsessenboon- tjes, keurig in glazen potjes op de schappen in de kelder of de provi siekast en de snijbonen en rode bietjes in zakjes of bakjes in de diepvries. Uit de tijd? Zeg het niet tegen de de liefhebber van de moes- of volkstuin. Hij is - terecht - ape trots op zijn oogst. Het is het wel verdiende en vooral gezonde loon van zijn hobby. Met name in juli, maar vooral in augustus en ook nog in september is het feest in de moestuin. Dan plukt de moestuin der letterlijk de vruchten van zijn arbeid. Vanzelfsprekend moet Moe der Natuur een handje helpen. Een koud of juist te warm voor jaar kan de tuinkalender enigszins in de war sturen, maar onder nor male omstandigheden liggen de hoogtijdagen van de oogst toch in augustus. Duidelijke tekenen zijn bijvoorbeeld het vergelen van het aardappelloof het geleidelijk afster ven en knakken van de stengels van de plantuien en het steeds ver der doorbuigen van de takken van de fruitbomen en -struiken. Het binnenhalen van al dat lek kers vraagt meer aandacht en vak kennis dan de leek zou vermoe den. Neem bijvoorbeeld de plant uien. Wanneer de groene stengels bruin kleuren en omvallen, is dat het teken dat de bol niet meer dik ker wordt: tijd om te rooien dus. De ui wordt - liefst bij zonnig weer - voorzichtig uit de grond ge trokken en te drogen gelegd. Dat kan ter plekke of gewoon op een paar kranten of in kistjes, bij voor- Tuintips augustus Alle hagen mogen nu ook nog worden gesnoeid. Daarmee voorkom je dat ze te groot en te open van structuur worden. Gebruik je een elektrische heg- genschaar, werk dan altijd van beneden naar boven. Vul lelijke plekken in de border op met nieuwe planten, bijvoor beeld siergrassen. Houd de bor ders onkruidvrij. Steun omge vallen planten met bamboe stokken. Vergeet ook niet de vijverplan- ten regelmatig uit te dunnen en te snoeien. Je vijver blijft er verzorgd uitzien en ook het wa ter wordt niet te voedselrijk. Vertoont je gazon droge plek ken, mest dan wat bij. Doe dit het liefst op een bewolkte dag. Verwijder uitgebloeide bloe men uit de balkonbakken en vaste planten. Wees bedacht op luizen. Verzamel zaden en bewaar ze in een envelop of een koffiefil ter op een droge, koele plaats. keur op een winderige plaats. Laat de bruine vliezen intact, want an ders wordt de bewaartijd ernstig verkort. Bewaar de uien door ze met hun verlepte stengels aan tros sen op te hangen. De beschadigde of licht aangetaste exemplaren wel uitsorteren. Die gaan het eerst in de pan en mogen de gezonde soortgenoten niet 'besmetten'. Een andere slimme manier om de uien te bewaren: gebruik nylon kousen waar toch al een ladder in zit. Stengel van de ui verwijderen, ui in de kous, stevige knoop erop, volgende ui, weer een knoop enzo voort. De zo opgehangen uien kun nen elkaar niet aantasten en met één knip van de schaar heb je een ui te pakken. Vaak worden de uien, afwisselend met zomerworteltjes, in de moes tuin geteeld. Deze kleine familiele den van de winterpeen, kunnen - afhankelijk van de zaaitijd - van juli tot ongeveer november geoogst worden. Ze zijn vers uit de grond het smakelijkst, dus ver dient oogsten per portie de voor keur. Let er wel op dat de grond goed dichtgedrukt wordt rond de worteltjes die nog even moeten wachten op hun oogst. Gaten en kuilen aan de voet van de planten leveren gemakkelijk aantasting door belagers als de wortelvlieg en andere vraatzuchtig gespuis op. De uitbundige bloei en groei van de bonen zijn voor de moestuin der in augustus een extra lust voor het oog. De uitdrukking 'in de bo nen zijn' mag dan betekenen 'in de war zijn', zeg het gerust tegen de hobbyteler. Het zal hem als mu ziek in de oren klin ken. Prinses-,y sen- boontjes (ook wel sla- of sperzie boontjes) en ook snij bonen kun nen aan struik jes (stambonen) of aan sta ken (staakbonen) geteeld wor den. Veel moestuinders kiezen voor de staken: de oogst is vaak rij ker, bij struikjes is de kans groot dat de boontjes de grond raken en bij nat weer wegrotten en... bonen plukken van de staak spaart de rug. Het plukken moet zorgvuldig ge beuren. Haal de rijpe exemplaren voorzichtig van de stengels. Daar mee voorkom je dat de jonge, nog niet plukklare boontjes bescha digd worden. De eerste oogst le vert meestal een maaltje verse snij- of sperzieboontjes op, maar als het aanbod echt groot wordt, is vier keer per week bonen op het menu toch iets te veel van het goe de. Sperzieboontjes kunnen het best geweckt worden, al zijn er ook rassen die moeiteloos de diep vries in kunnen. Snijbonen - al dan niet geblancheerd - verdienen een ereplaatsje in de vriezer. Nog een tip: laat boontjes niet te groot worden. Uit de kluiten gewassen bonen zijn niet de lekkerste. Dat geldt ook voor rode bietjes (ook wel: kroten). De dieprode knollen zijn rijp voor de oogst als het blad nog glanzend donker groen is en de stelen opvallend rood. Laat bietjes niet uitgroeien tot tennisballen. Ze wor den er voos en stokkerig van. De kroten kunnen ingekuild worden of gewoon bewaard worden in een kist op een koele, vorstvrije plaats. Veel gemakkelijker is de rode biet jes te wecken of- liefst gekookt - in te vriezen. Dat laatste verdient de voorkeur, omdat bij wecken de mooie rode kleur wel eens wil ver bleken. Wie voldoende ruimte in zijn moestuin heeft, zal waarschijnlijk zijn eigen aardappelen willen eten. De oogsttijd is afhankelijk van het ras. Wie een soort heeft die in au gustus gerooid kan worden, hoeft niet onmiddellijk de hele buit bin nen te halen. Dat geldt met name voor teelt op de losse en droge zandgronden. Verwijder het loof als het afgestorven is, maar zorg wel dat een restje van de plant nog zichtbaar blijft. Een portie aardap pelen nodig voor de maaltijd? Even de moestuin in en de riek on der een of twee struikjes. Verser kan niet. Aardappels; verwijder het loof als het afgestorven is, maar zorg wel dat een restje zichtbaar blijft. Laat boontjes niet te groot worden, uit de L v kluiten gewassen |i| bonen zijn niet j de lekkerste. Het plukken van de bonen moet zorgvuldig gebeuren. Haal rijpe exemplaren I voorzichtig van de stengels. Daarmee voorkom je dat de jonge, nog niet plukbare boontjes, beschadigd worden. Veel moestuinders kiezen bij bonen voor staken, de oogst is vaak rijker. Bij struikjes is de kans groter dat ze de grond raken en bij nat weer wegrotten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 95