Oogsttijd: feest
in de moestuin
KsSsBSB
■H
v41
thiM
mm
mmmmi
PZC Zaterdag 4 augustus 2007
De weergoden kunnen het
lelijk op hun heupen
hebben, maar normaal
gesproken zijn juli, augustus
en september toch de
feestmaanden voor de
moestuinbezitter. Niet voor
niets is augustus de
oogstmaand. Tijd om de
vruchten te plukken van
noeste arbeid.
door Carel Thijssen
foto Dolph Cantrijn
Trossen uien die in de
schuur of garage hangen,
een voorraadje aardappe
len in houten lattenkist-
jes, pruimen en prinsessenboon-
tjes, keurig in glazen potjes op de
schappen in de kelder of de provi
siekast en de snijbonen en rode
bietjes in zakjes of bakjes in de
diepvries.
Uit de tijd? Zeg het niet tegen de
de liefhebber van de moes- of
volkstuin. Hij is - terecht - ape
trots op zijn oogst. Het is het wel
verdiende en vooral gezonde loon
van zijn hobby. Met name in juli,
maar vooral in augustus en ook
nog in september is het feest in de
moestuin. Dan plukt de moestuin
der letterlijk de vruchten van zijn
arbeid. Vanzelfsprekend moet Moe
der Natuur een handje helpen.
Een koud of juist te warm voor
jaar kan de tuinkalender enigszins
in de war sturen, maar onder nor
male omstandigheden liggen de
hoogtijdagen van de oogst toch in
augustus. Duidelijke tekenen zijn
bijvoorbeeld het vergelen van het
aardappelloof het geleidelijk afster
ven en knakken van de stengels
van de plantuien en het steeds ver
der doorbuigen van de takken van
de fruitbomen en -struiken.
Het binnenhalen van al dat lek
kers vraagt meer aandacht en vak
kennis dan de leek zou vermoe
den. Neem bijvoorbeeld de plant
uien. Wanneer de groene stengels
bruin kleuren en omvallen, is dat
het teken dat de bol niet meer dik
ker wordt: tijd om te rooien dus.
De ui wordt - liefst bij zonnig
weer - voorzichtig uit de grond ge
trokken en te drogen gelegd. Dat
kan ter plekke of gewoon op een
paar kranten of in kistjes, bij voor-
Tuintips augustus
Alle hagen mogen nu ook nog
worden gesnoeid. Daarmee
voorkom je dat ze te groot en
te open van structuur worden.
Gebruik je een elektrische heg-
genschaar, werk dan altijd van
beneden naar boven.
Vul lelijke plekken in de border
op met nieuwe planten, bijvoor
beeld siergrassen. Houd de bor
ders onkruidvrij. Steun omge
vallen planten met bamboe
stokken.
Vergeet ook niet de vijverplan-
ten regelmatig uit te dunnen
en te snoeien. Je vijver blijft er
verzorgd uitzien en ook het wa
ter wordt niet te voedselrijk.
Vertoont je gazon droge plek
ken, mest dan wat bij. Doe dit
het liefst op een bewolkte dag.
Verwijder uitgebloeide bloe
men uit de balkonbakken en
vaste planten. Wees bedacht
op luizen.
Verzamel zaden en bewaar ze
in een envelop of een koffiefil
ter op een droge, koele plaats.
keur op een winderige plaats. Laat
de bruine vliezen intact, want an
ders wordt de bewaartijd ernstig
verkort. Bewaar de uien door ze
met hun verlepte stengels aan tros
sen op te hangen. De beschadigde
of licht aangetaste exemplaren wel
uitsorteren. Die gaan het eerst in
de pan en mogen de gezonde
soortgenoten niet 'besmetten'.
Een andere slimme manier om de
uien te bewaren: gebruik nylon
kousen waar toch al een ladder in
zit. Stengel van de ui verwijderen,
ui in de kous, stevige knoop erop,
volgende ui, weer een knoop enzo
voort. De zo opgehangen uien kun
nen elkaar niet aantasten en met
één knip van de schaar heb je een
ui te pakken.
Vaak worden de uien, afwisselend
met zomerworteltjes, in de moes
tuin geteeld. Deze kleine familiele
den van de winterpeen, kunnen
- afhankelijk van de zaaitijd - van
juli tot ongeveer november
geoogst worden. Ze zijn vers uit de
grond het smakelijkst, dus ver
dient oogsten per portie de voor
keur. Let er wel op dat de grond
goed dichtgedrukt wordt rond de
worteltjes die nog even moeten
wachten op hun oogst. Gaten en
kuilen aan de voet van de planten
leveren gemakkelijk aantasting
door belagers als de wortelvlieg en
andere vraatzuchtig gespuis op.
De uitbundige bloei en groei van
de bonen zijn voor de moestuin
der in augustus een extra lust voor
het oog. De uitdrukking 'in de bo
nen zijn' mag dan betekenen 'in
de war zijn', zeg het gerust tegen
de hobbyteler. Het zal hem als mu
ziek in de
oren klin
ken.
Prinses-,y
sen-
boontjes
(ook wel
sla- of
sperzie
boontjes)
en ook snij
bonen kun
nen aan struik
jes (stambonen) of aan sta
ken (staakbonen) geteeld wor
den. Veel moestuinders kiezen
voor de staken: de oogst is vaak rij
ker, bij struikjes is de kans groot
dat de boontjes de grond raken en
bij nat weer wegrotten en... bonen
plukken van de staak spaart de
rug.
Het plukken moet zorgvuldig ge
beuren. Haal de rijpe exemplaren
voorzichtig van de stengels. Daar
mee voorkom je dat de jonge, nog
niet plukklare boontjes bescha
digd worden. De eerste oogst le
vert meestal een maaltje verse
snij- of sperzieboontjes op, maar
als het aanbod echt groot wordt, is
vier keer per week bonen op het
menu toch iets te veel van het goe
de. Sperzieboontjes kunnen het
best geweckt worden, al zijn er
ook rassen die moeiteloos de diep
vries in kunnen. Snijbonen - al
dan niet geblancheerd - verdienen
een ereplaatsje in de vriezer. Nog
een tip: laat boontjes niet te groot
worden. Uit de kluiten gewassen
bonen zijn niet de lekkerste.
Dat geldt ook voor rode bietjes
(ook wel: kroten). De dieprode
knollen
zijn rijp
voor de oogst
als het blad nog
glanzend donker
groen is en de stelen
opvallend rood. Laat bietjes niet
uitgroeien tot tennisballen. Ze wor
den er voos en stokkerig van. De
kroten kunnen ingekuild worden
of gewoon bewaard worden in een
kist op een koele, vorstvrije plaats.
Veel gemakkelijker is de rode biet
jes te wecken of- liefst gekookt -
in te vriezen. Dat laatste verdient
de voorkeur, omdat bij wecken de
mooie rode kleur wel eens wil ver
bleken.
Wie voldoende ruimte in zijn
moestuin heeft, zal waarschijnlijk
zijn eigen aardappelen willen eten.
De oogsttijd is afhankelijk van het
ras. Wie een soort heeft die in au
gustus gerooid kan worden, hoeft
niet onmiddellijk de hele buit bin
nen te halen. Dat geldt met name
voor teelt op de losse en droge
zandgronden. Verwijder het loof
als het afgestorven is, maar zorg
wel dat een restje van de plant nog
zichtbaar blijft. Een portie aardap
pelen nodig voor de maaltijd?
Even de moestuin in en de riek on
der een of twee struikjes. Verser
kan niet.
Aardappels;
verwijder het loof als
het afgestorven is,
maar zorg wel dat een
restje zichtbaar blijft.
Laat boontjes
niet te groot
worden, uit de L v
kluiten gewassen |i|
bonen zijn niet j
de lekkerste.
Het plukken van de
bonen moet
zorgvuldig gebeuren.
Haal rijpe exemplaren
I voorzichtig van de
stengels. Daarmee
voorkom je dat de
jonge, nog niet
plukbare boontjes,
beschadigd worden.
Veel moestuinders kiezen bij bonen
voor staken, de oogst is vaak rijker.
Bij struikjes is de kans groter dat ze
de grond raken en bij nat weer
wegrotten.