Barbecueën is een kwestie van geduld Wat niet doen Wat wel doen Weer of geen weer, het vlees gaat op het vuur door Ernst Jan Rozendaal Het wordt dit weekend prachtig barbecueweer. Dus mannen, stroop de mouwen maar op, voor zover u niet in blote bast rondloopt. Want het zal iedereen zijn opgevallen, dat barbecueën een echte mannen zaak is. Huisvaders die het hele jaar door niet meer doen dan op zondag het vlees snijden, staan zich op de camping uit te sloven zodra er een vuurtje moet worden aangestoken. Het is duidelijk waarom. Barbecue ën is gelegitimeerd fikkiestoken. Het is ook niet voor niks dat voor al mannen bij de brandweer gaan. Een bezwaar is wel dat mannen van nature misschien wat minder geduldig zijn dan vrouwen. Een goede barbecueër beschikt over ge duld. Hij bouwt op zijn gemakje een piramide van houtskool waar in zorgvuldig een stuk of vier aan maakblokjes worden geplaatst (noord, zuid, oost en west). Als die zijn aangestoken - niet meteen kwaad worden als de wind telkens je lucifer uitblaast; je bent op va- 'Volgens sommigen moet vlees van binnen rood en van buiten zwart zijn' kantie - kan er rustig een zonne- stoeltje bij worden gepakt. Zolang er nog vlammen te zien zijn, kan er namelijk niet worden gebarbe cued. Als de kolen niet meer bran den, moet het vuur enkele keren worden aangeblazen, tot alles goed gaat gloeien. Wie zijn wenkbrau wen wil bewaren, doet er goed aan dat met een plankje te doen. Want een blaasbalg is wel weer erg professioneel. Het is vakantie hoor, een beetje primitief graag. Daarom hebben we het hier ook niet over elektrische en gasgestook- - Zet de barbecue nooit op een wankele ondergrond. - Gebruik nooit spiritus, benzine, brandgel, of petroleum als aan- maakmiddel. Deze stoffen veroor zaken steekvlammen. - Overgiet een eenmaal brandende barbecue nooit met extra brand stof - Draag geen lichtontvlambare kle ding. Nuttige links Ruim 60% van barbecueënd Ne derland heeft geen blusmid del bij de hand. U ook niet? Be kijk dan voor meer veiligheids tips: www.barbecueveilig.nl Bent u ook op zoek naar lekke re barbecuegerechten? Wij hebben ze voor u gevonden. Kijk op www.barbecuerecep- ten.nl Barbecue.startpagina.nl geeft u een overzicht van de beste bar becuelinks. te barbecues, laat staan over de skottelbraai - de naam alleen al! Die hebben met echt barbecueën natuurlijk niets te maken. Onge zien in je achtertuin, dat kan even tueel nog, maar niet op de cam ping, waarbij je publiek hebt bij al les wat je doet. Dan liever het op- vouwbarbecuetje van de Xenos. Goedkoper vind je ze niet, tenzij je een winkelwagentje meeneemt, omkeert en als barbecue gebruikt. Het opvouwbakje is ideaal om mee te nemen op vakantie en wie je ermee ziet rommelen, denkt dat je een echte wereldreiziger bent. Vooral als je hem voor het vijfde jaar gebruikt en hij lekker roestig oogt. Want na één jaar weggooien is zonde. Oké, de kolen gloeien en de piramide is met een grote stok gladgestreken. Dan zetten we het rooster erboven, natuurlijk niet zonder dat dit met olie is inge smeerd. Anders kun je je hambur ger er straks van af bikken. Tenzij je dat lekker vindt natuurlijk. Zo heb je ook mensen die vinden dat vlees van de barbecue van binnen rood en van buiten zwart moet zijn, maar dat is echt een gevolg van haastige spoed. Want barbe cueën is draaien, draaien, nog eens draaien, eventueel even doorsnij den, en bij twijfel terugleggen en nog even draaien. En dan niet met de vork of de tang waarmee je be gon toen het vlees nog rauw was. Of je moet de hele volgende dag op het toilet willen zitten. Vreemd genoeg is het lekkerste worstje voor op de barbecue bij de meeste supermarkten en slagers niet te vinden: de gekruide Noord-Afrikaanse merguez. Waar om is die nog niet ontdekt door het grote publiek? Een barbecue eindigt met marsh- mellows. Niks lekkerder dan die te laten smelten boven het laatste vuurtje. Ook hierbij is geduld ver eist, anders verbranden ze. - Plaats de barbecue op een vlakke, niet brandbare ondergrond, zodat deze niet kan omvallen. - Gebruik altijd aanmaakblokjes of vloeistof speciaal voor de barbe cue. - Per barbecue dient een emmer met ten minste tien liter water aan wezig te zijn. - Gebruik grote vleestangen met houten handvatten. - De afstand tot bebouwing of brandbare objecten is afhankelijk van de grootte van de barbecue. - Houd omstanders op minstens twee meter afstand. - Dek een barbecue na gebruik al tijd af met zand. - Gebruik gewoon houtskool of briketten. Die veroorzaken minder vonken dan andere brandbare ma terialen. Het is net als met kerst. Zijn het dan de rollades en kal koenen waarop een storm loop ontstaat, in de zomer loopt natuurlijk iedereen warm voor bar becuevlees. Kees Minderhoud van slagerij Maros in Goes, een specia list op het gebied van barbecue vlees, weet daarover mee te pra ten. Ondanks het slechte weer van de afgelopen weken heeft Minder houd amper teruggang gezien in de verkoop van zijn barbecuepro ducten. „Mensen willen 's zomers, of het nu weer of geen weer is, bar becueën." Toppers zijn dit jaar op nieuw het satéetje, gevolgd door biefstuk, beenham, shaslicks, en niet te vergeten, de speklap. Dit zijn producten waarmee de begin nende barbecueër goed uit de voe ten kan. De expert kan ook vis op de barbecue leggen. Dit is een nieuwe trend, volgens Minder houd. Maar vis is erg teer, waar-, door er goed op de barbecue gelet moet worden, dus of het een blij vertje wordt, moet nog blijken. Zijn er nog andere trends? De vraag naar de complete barbecue pakketten, zegt Minderhoud. „De klant van tegenwoordig wil luxe pakketten. Daar spelen wij op in door pakketten te leveren waar het aan niets ontbreekt. Naast vijf tien soorten vlees, groente, saus, ook stokbrood, rauwkost en zelfs borden en bestek. Ideaal om op de camping te gebruiken", aldus Min derhoud. Op de vraag wat nu de beste barbe cue is, kan Minderhoud kort zijn. „Dat is en blijft de houtskoolge- stookte barbecue. Goedkoop, effi ciënt en eenvoudig. En wellicht nog belangrijker; het komt de smaak van het vlees ten goede." - Plaats de barbecue niet te dicht bij tafellakens, parasols en zonwe ringen - Bij windkracht 5 en hoger is het verstandig om niet te gaan barbe cueën. - Verplaats nooit een brandende barbecue. - Blaas niet in het vuur. - Gooi de houtskool resten pas weg als zeker is dat ze gedoofd zijn. Barbecue voor jong en oud in Meliskerke foto Ruben Oreel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 41