Barbecueën is een kwestie van geduld
Wat niet doen
Wat wel doen
Weer of geen weer, het
vlees gaat op het vuur
door Ernst Jan Rozendaal
Het wordt dit weekend
prachtig barbecueweer.
Dus mannen, stroop de
mouwen maar op, voor zover u
niet in blote bast rondloopt. Want
het zal iedereen zijn opgevallen,
dat barbecueën een echte mannen
zaak is. Huisvaders die het hele
jaar door niet meer doen dan op
zondag het vlees snijden, staan
zich op de camping uit te sloven
zodra er een vuurtje moet worden
aangestoken.
Het is duidelijk waarom. Barbecue
ën is gelegitimeerd fikkiestoken.
Het is ook niet voor niks dat voor
al mannen bij de brandweer gaan.
Een bezwaar is wel dat mannen
van nature misschien wat minder
geduldig zijn dan vrouwen. Een
goede barbecueër beschikt over ge
duld. Hij bouwt op zijn gemakje
een piramide van houtskool waar
in zorgvuldig een stuk of vier aan
maakblokjes worden geplaatst
(noord, zuid, oost en west). Als
die zijn aangestoken - niet meteen
kwaad worden als de wind telkens
je lucifer uitblaast; je bent op va-
'Volgens sommigen moet
vlees van binnen rood en
van buiten zwart zijn'
kantie - kan er rustig een zonne-
stoeltje bij worden gepakt. Zolang
er nog vlammen te zien zijn, kan
er namelijk niet worden gebarbe
cued. Als de kolen niet meer bran
den, moet het vuur enkele keren
worden aangeblazen, tot alles goed
gaat gloeien. Wie zijn wenkbrau
wen wil bewaren, doet er goed
aan dat met een plankje te doen.
Want een blaasbalg is wel weer
erg professioneel. Het is vakantie
hoor, een beetje primitief graag.
Daarom hebben we het hier ook
niet over elektrische en gasgestook-
- Zet de barbecue nooit op een
wankele ondergrond.
- Gebruik nooit spiritus, benzine,
brandgel, of petroleum als aan-
maakmiddel. Deze stoffen veroor
zaken steekvlammen.
- Overgiet een eenmaal brandende
barbecue nooit met extra brand
stof
- Draag geen lichtontvlambare kle
ding.
Nuttige links
Ruim 60% van barbecueënd Ne
derland heeft geen blusmid
del bij de hand. U ook niet? Be
kijk dan voor meer veiligheids
tips: www.barbecueveilig.nl
Bent u ook op zoek naar lekke
re barbecuegerechten? Wij
hebben ze voor u gevonden.
Kijk op www.barbecuerecep-
ten.nl
Barbecue.startpagina.nl geeft u
een overzicht van de beste bar
becuelinks.
te barbecues, laat staan over de
skottelbraai - de naam alleen al!
Die hebben met echt barbecueën
natuurlijk niets te maken. Onge
zien in je achtertuin, dat kan even
tueel nog, maar niet op de cam
ping, waarbij je publiek hebt bij al
les wat je doet. Dan liever het op-
vouwbarbecuetje van de Xenos.
Goedkoper vind je ze niet, tenzij
je een winkelwagentje meeneemt,
omkeert en als barbecue gebruikt.
Het opvouwbakje is ideaal om
mee te nemen op vakantie en wie
je ermee ziet rommelen, denkt dat
je een echte wereldreiziger bent.
Vooral als je hem voor het vijfde
jaar gebruikt en hij lekker roestig
oogt. Want na één jaar weggooien
is zonde. Oké, de kolen gloeien en
de piramide is met een grote stok
gladgestreken. Dan zetten we het
rooster erboven, natuurlijk niet
zonder dat dit met olie is inge
smeerd. Anders kun je je hambur
ger er straks van af bikken. Tenzij
je dat lekker vindt natuurlijk. Zo
heb je ook mensen die vinden dat
vlees van de barbecue van binnen
rood en van buiten zwart moet
zijn, maar dat is echt een gevolg
van haastige spoed. Want barbe
cueën is draaien, draaien, nog eens
draaien, eventueel even doorsnij
den, en bij twijfel terugleggen en
nog even draaien. En dan niet met
de vork of de tang waarmee je be
gon toen het vlees nog rauw was.
Of je moet de hele volgende dag
op het toilet willen zitten.
Vreemd genoeg is het lekkerste
worstje voor op de barbecue bij de
meeste supermarkten en slagers
niet te vinden: de gekruide
Noord-Afrikaanse merguez. Waar
om is die nog niet ontdekt door
het grote publiek?
Een barbecue eindigt met marsh-
mellows. Niks lekkerder dan die te
laten smelten boven het laatste
vuurtje. Ook hierbij is geduld ver
eist, anders verbranden ze.
- Plaats de barbecue op een vlakke,
niet brandbare ondergrond, zodat
deze niet kan omvallen.
- Gebruik altijd aanmaakblokjes of
vloeistof speciaal voor de barbe
cue.
- Per barbecue dient een emmer
met ten minste tien liter water aan
wezig te zijn.
- Gebruik grote vleestangen met
houten handvatten.
- De afstand tot bebouwing of
brandbare objecten is afhankelijk
van de grootte van de barbecue.
- Houd omstanders op minstens
twee meter afstand.
- Dek een barbecue na gebruik al
tijd af met zand.
- Gebruik gewoon houtskool of
briketten. Die veroorzaken minder
vonken dan andere brandbare ma
terialen.
Het is net als met kerst. Zijn
het dan de rollades en kal
koenen waarop een storm
loop ontstaat, in de zomer loopt
natuurlijk iedereen warm voor bar
becuevlees. Kees Minderhoud van
slagerij Maros in Goes, een specia
list op het gebied van barbecue
vlees, weet daarover mee te pra
ten.
Ondanks het slechte weer van de
afgelopen weken heeft Minder
houd amper teruggang gezien in
de verkoop van zijn barbecuepro
ducten. „Mensen willen 's zomers,
of het nu weer of geen weer is, bar
becueën." Toppers zijn dit jaar op
nieuw het satéetje, gevolgd door
biefstuk, beenham, shaslicks, en
niet te vergeten, de speklap. Dit
zijn producten waarmee de begin
nende barbecueër goed uit de voe
ten kan. De expert kan ook vis op
de barbecue leggen. Dit is een
nieuwe trend, volgens Minder
houd. Maar vis is erg teer, waar-,
door er goed op de barbecue gelet
moet worden, dus of het een blij
vertje wordt, moet nog blijken.
Zijn er nog andere trends? De
vraag naar de complete barbecue
pakketten, zegt Minderhoud. „De
klant van tegenwoordig wil luxe
pakketten. Daar spelen wij op in
door pakketten te leveren waar
het aan niets ontbreekt. Naast vijf
tien soorten vlees, groente, saus,
ook stokbrood, rauwkost en zelfs
borden en bestek. Ideaal om op de
camping te gebruiken", aldus Min
derhoud.
Op de vraag wat nu de beste barbe
cue is, kan Minderhoud kort zijn.
„Dat is en blijft de houtskoolge-
stookte barbecue. Goedkoop, effi
ciënt en eenvoudig. En wellicht
nog belangrijker; het komt de
smaak van het vlees ten goede."
- Plaats de barbecue niet te dicht
bij tafellakens, parasols en zonwe
ringen
- Bij windkracht 5 en hoger is het
verstandig om niet te gaan barbe
cueën.
- Verplaats nooit een brandende
barbecue.
- Blaas niet in het vuur.
- Gooi de houtskool resten pas weg
als zeker is dat ze gedoofd zijn.
Barbecue voor jong en oud in Meliskerke
foto Ruben Oreel