CI
Warmlopen voor
koude koffie
n
WÊÊÊÊTi
Uit schelp en schaaf CS™ de citroen. k00i<
Hi Ml
lit
PZC Donderdag 26 juli 2007 21
Vijftig jaar geleden had een Griek een ingeving: koude koffie. Bij Nestié verzonnen
ze er een mooie naam voor: frappé. Zoveel jaar later proberen Douwe Egberts,
Campina, Coca-Cola en Albert Heijn ons te verleiden met hun frisse 'innovaties'.
door Maarten van de Rakt foto Huguette De Bouvere
ETALAGE
Mensen die
thuis frituren, doen vaak veel te
lang met hun frituurvet. Het zit
vol met korstjes, is vaak donker
geworden en eigenlijk niet meer
geschikt om mee te frituren. De
mensen die dat wel doen, breng
en hun gezondheid in gevaar.
Die bevinding doet snackbar
houder Patrick Nieuwveld uit
Hoogvliet in vakblad De Snack
koerier. Hij zamelde 150 em
mers vet in onder klanten.
Nieuwveld wil dat zijn klanten
weten hoe ongezond het is zo te
frituren. Tegelijkertijd vertelt hij
ze hoe in de snackbar met vet
wordt omgesprongen. Het inge
zamelde vet is naar een bedrijf
gegaan dat er biodiesel van
maakt.
EO Zelf jam maken kan
voor sommigen een bezwaar op
leveren: er gaat veel suiker in.
Voor wie dat niet wil (of niet
mag) is er een alternatief: Mar-
mello, een suikervrij geleerpoe-
der op basis van pectine, spe
ciaal ontwikkeld om jam mee te
maken. Het werkt zelfs sneller
dan geleisuiker: al na één mi
nuut koken heb je jam. Er zijn
twee soorten: marmello 1 om
helemaal zonder suiker jam te
maken, of marmello 2 in combi
natie met suiker. Marmello is
verkrijgbaar bij de natuurwin-
kel.
Pure
Koude koffie? Brrrr. Op
de redactievloer staan
de proevers niet te drin
gen. We zetten ze be
kers Fresco en Lidl-fles-
jes voor de neus. Een greep uit de
reacties: net Chocomel, heel zoet,
hoort warm te zijn, smaakt prima,
niet echt smerig, geen koffie-
smaak, niet verkeerd, zo light is hij
niet, proef ook het bittere van de
koffie.
Een collega kent koude koffie uit
Japan waar het op iedere straat
hoek in automaten te vinden is.
Daar is het populairder dan Coca-
Cola. „Deze is een stuk vettiger, ro
miger, wel smakelijk." Al met al
kan koude koffie niet iedereen be
koren.
„Nederland loopt warm voor ijs
koude koffie", meldden Douwe Eg
berts en Campina onlangs goedge
mutst. Vorig jaar lanceerden de va
derlandse concerns gezamenlijk
Café Fresco, onder meer te vinden
in tankstations en supermarkten.
Ze investeerden miljoenen euro's
in deze combinatie van honderd
procent Arabica-koffie en verse
melk. De frisse bekertjes voor on
derweg, thuis of op het werk moe
ten een refreshing coffee experience
bieden. Eerder hadden we al zo'n
ervaring op het terras, met Cafiato
van Douwe Egberts.
Dat merk biedt sinds kort ook nog
een andere ijskoffie, Cafe Smooth,
meer een soort frisdrank. Ook Al-
bert Heijn komt met een huis-
merk-ijskoffie.
Met Fresco willen Douwe Egberts
en Campina vooral de jongeren
aanboren. Die drinken relatief wei
nig koffie en consumeren minder
melk dan kinderen en 25-plussers.
Twee jaar duurde het om Fresco te
ontwikkelen. Qua smaak was het
lastig de juiste balans te vinden.
Het moest een milde smaak wor
den, niet te ingewikkeld. De drank
wordt in een Campina-fabriek in
het Duitse Elsterwerda gemaakt.
De krachtenbundeling werpt haar
vruchten af: de gemiddelde week-
omzet van Fresco-bekers is 88.000
euro. Dat zijn pakweg 60.000 be
kers per week. En zie: „Met name
Nederlandse jongeren hebben de
smaak te pakken gekregen." De
omzet komt zoals dat heet boven
op de markt, gaat dus niet ten kos
te van andere koffie- of melkpro
ducten.
De moeder van alle koude koffie
heet frappé. Dat is een verfrissen
de, geklopte ijskoffie. Frappant:
het spul komt niet uit Frankrijk
maar uit Griekenland. Daar geniet
menig terrasgast van een vol glas
koffie met een dikke laag schuim
met een rietje.
verhalen en recepten zijn wel heel
erg van de kust die niet de onze is.
Want niet alleen hebben we hier
geen rotsen en - nauwelijks - drijf
zand aan de kust, ook creaturen
als napslakken, zee-egels en steur
garnalen treffen we er nauwelijks
aan. Dus aan tips om die beestjes
te vangen, hebben we weinig.
Gelukkig zijn kokkels, meshelften,
oesters, mosselen, alikruiken, gar
nalen, kamschelpen en venusschel-
pen hier al een stuk bekender, hoe
wel de doorsnee-Nederlander be
duidend minder bedreven is dan
de Fransman in het lekker klaar
maken van die schaal- en schelp
dieren.
Bovenstaande bezwaren nemen
niet weg dat het boek van Paquin
een mooi boek is. Als je deze zo
mer een bezoek brengt aan de
westkust van Frankrijk, of je be-
In 1957 is frappé op een warme
dag spontaan bedacht door de im
porteur van Nestié tijdens de Inter
nationale Jaarbeurs van Thessaloni
ki. 'To frapedhaki' heette het eigen
lijk, maar frappé klinkt een stuk
sjieker. De Grieken drinken het in
de zomer meer dan warme bak
kies. Frappé is een van de populair
ste zomerdrankjes. Nestlé-dochter
Nescafé vaart er wel bij.
In de Amerikaanse koffiecafés
schijnen ijskoude koffiedran-
ken helemaal hip en trendy te
zijn. Vorig jaar stortte Co
ca-Cola zich in de VS ook op kof
fie, en wel met Blak, een mix van
klassieke Coca-Cola en koude kof
fie.
reid bent via allerlei leveranciers
de gebruikte ingrediënten op te
snorren, dan kun je heerlijk weg
dromen in de frisse zeebries die
door je keuken waait. Want met
de fotografie zit het wel snor in dit
boek, en bij de begeleidende verha
len van Paquin wordt het zilt met
een erg tastbaar.
Met de 85 recepten toont ze aan
dat de vooroordelen niet terecht
zijn. Wat te denken van een tar
taar van oesters en kalfsvlees met
citroen en koriander, garnalen-
crème met rode peper en kervel,
gevulde tomaten met kokkels, ve-
nusschelpensoep met groente, saf
fraan en kervel en tapas van kam
schelpen?
Marianne Paquin, Uit schelp en
schaal, Uitg. Tirionl, 192 blz., 22,95
euro.
In Japan heeft het bedrijf jaren ge
leden een koude meeneemkoffie
op de markt gebracht: Georgia Ca
fé, loopt er als een tierelier. Blak
dus, is in de strijd geworpen om
het met 4 procent ingezakte markt
aandeel in de VS op te krikken.
Zoete, koolzuurhoudende frisdran
ken hebben het daar moeilijk,
want het zijn dikmakers. Mee
neemkoffie zit juist in de lift. Top
man Neville Isdell wil af van het
zoete imago en steekt in op nieu
we producten, die absoluut niet
dik maken.
De flesjes Blak zijn inmiddels ook
de oceaan overgestoken. We vin
den ze in Frankrijk en Zuid-Euro-
pese landen. Maar of en wanneer
het in Nederland arriveert, daar
doen ze bij de Coca-Cola Compa
ny geen uitspraken over.
Nestié, dat aan de wieg stond van
de frappé, kent allerlei varianten
instantkoffie. Sinds een paar jaar
hoort daar in Nederland ook Nes
café Frappé bij.
„We kijken naar ontwikkelingen
in de buitenshuis markt en consta
teerden dat koude koffie een opko
mend product is", licht marketing
manager Anton van Hoek toe.
„Het is echt een zeer seizoenmatig
artikel. Het wordt in de zomer
goed verkocht, maar het is voor
ons geen grote variant. In warme
landen doet koude koffie het goed,
maar of het in Nederland een blij-
verdje is? Het is te vroeg om dat te
zeggen."
Veel thee drinken
en je wordt vanzelf rustiger. Dat
zegt althans de firma Kneipp,
die theeën op de markt brengt
die stress onschadelijk maken.
Met namen als Pure Ontspan
ningsthee en Welterustenthee,
die in een klap duidelijk maken
wat ze doen. De eerste bevat on
der meer citroengras en kamille
bloesem. Wie daar nog niet rus
tig genoeg van is geworden, kan
zichzelf de genadeklap toedie
nen met de met valeriaan en ro-
zenbottelschillen gevulde buil
tjes Welterustenthee. Beide
theesoorten kosten 3,79 euro
voor twintig builtjes.
BESTE WIJNWE8SITE
Wine.com, de grootste internet
wijnwinkel van de Verenigde
Staten, is volgens een onder
zoek van de Bordeaux Business
School tot de belangrijkste wijn
website ter wereld uitgeroepen.
Op de tweede plaats staat de
website van Nicolas.com, de gro
te Franse wijnwinkelketen die
ook in Engeland actiefis. Het
onderzoek naar wijnwebsites
had plaats in Frankrijk, Spanje,
Duitsland, Groot-Britannië, Ita
lië, Australië en de Verenigde
Staten.
Mosselen met citroen
Marianne Paquin y (voor vier personen)
1 citroen, 4 eetlepels olijfolie,
halve theelepel chilipeper, 2 kg.
mosselen, halve theelepel zout,
halve theelepel versgemalen
de citroenrasp 1 minuut in wat
water en pers de citroen.
Verwarm de olijfolie in de
koekenpan, voeg het citroensap,
de citroenrasp en de chilipeper
toe.
Voeg de mosselen toe en laat ze
in 10 minuten gaar worden. Schud
ze regelmatig om.
Bestrooi de mosselen met peper
en zout en serveer meteen.
Ijskoffie voor thuis,
op het werk of onderweg.