Zilte verhalen van een voetvisser Sesam open u 20 Donderdag 26 juli 2007 PZC ETEN MET PUCK door Puck Kerkhoven Slechts 2 millimeter groot is het onderwerp van deze co lumn. Toch fascineert het de mens al eeuwen, vanwege de enorme rijkdom die het vertegenwoordigt. Ik heb het over het sesamzaadje, met z'n indrukwekkende smaak en voe dingswaarde. Niet voor niets riep Ali Baba al 'Sesam, open U', toen hij toegang wilde tot de grot der schatten. Misschien zaten er vanochtend sesamzaadjes op de korst van uw boterham. Dat is hier één van de bekendste toepassingen van sesam: brood en gebak verrijken en versieren. Ze smaken plezierig notig, zeker als ze even zijn geroosterd of meegebak- ken. Voor ons blijven ze het karakter van 'extraatje' houden. In landen rond de Middellandse Zee, in Afrika en Azië, waar de heuphoge sesamplanten sesamum oriëntale en sesamum in- dicummet hun witte vingerhoedbloemen groeien als on kruid, worden ze intensief ingezet. Boeren oogsten de olierijke zaden als de omhulsels zwart kleuren. Sesamzaad is gepeld en ongepeld te koop en wordt veel in de zoete keuken toegepast. Bijvoorbeeld in halva. Turken en Grieken bevechten elkaar om wie deze aanslag op je tandglazuur heeft uitgevonden. Het mierzoete snoepgoed bestaat uit geroosterde sesamzaadjes ver mengd met honing. In Arabische landen maken ze een olie houdende saus of pasta van gemalen sesam, knoflook, peper en citroensap, tahin genoemd, die bijvoorbeeld wordt ge bruikt om hummus te kruiden. In Japan is het kleine zaadje (goma) mateloos populair. Ze ge bruiken het in snoepgoed en garneren er hun roergebakken groentegerechten en salades mee. Ook over de yakitori, de Ja panse variant van onze kipsaté, strooien ze vaak sesamzaad (zie recept). Yaki betekent geroos terd, tori is een verzamelnaam voor gevogelte. Yakitori van var kensvlees is dus taaltechnisch onmogelijk. Toch kom je het re gelmatig tegen. Yakitori van eendenborst kan wel. lapanners maken een specerij van gemalen sesam met zeezout, dat wordt gebruikt in soepen, dres sings en marinades: gomasio. Minstens zo populair is de zuivere olie die uit het zaad wordt gewonnen. Druppelsgewijs gedoseerd geeft het smaak aan vele gerechten. Een scheutje toevoegen aan de olie waar in tempura wordt gefrituurd, doet wonderen. Ge bruik sesamolie echter nooit puur om in te bakken. Daarvoor verbrandt het te snel en het gaat erg ro ken. Pas het liever na het koken of bakken toe, om bijvoorbeeld groenten een verfijnd aroma te ge ven. Ook Chinezen zijn dol op sesamolie, vooral op de bruine nootachtige versie, van geroosterde zaadjes. Sesam wordt in de Chinese genees- - kunst al eeuwen als levensverlengend en geest- verrijkend beschouwd. De olie zou goed hel pen tegen huidziekten. In veel zenverhalen en Oosterse legendes met een 'wie het kleine niet eert'- of een 'kleine oorzaak, grote gevol- gen'-strekking, figureert het sesamzaadje. In de len van India geloven ze dat alleen al het uitspre ken van de naam sesam grote rijkdom zal breng en. Ze offeren de olie aan de goden, maar sme ren het ook als pommade in hun haar. Daar blijft het mooi zwart en glanzend van. Yakitori met sesam (Japanse kipsaté, 4 pers.) In Japan is het kleine zaadje (goma) mateloos populair 16 satéstokjes, 800 gram kipfilet, 8 lente-uitjes, 2 dl Japanse soja saus, 3 dl Mirin (zachte rijstwijn), 2 dl kippenfond (geconcentreer de bouillon), 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel sesamolie, 2 eetlepels se samzaad, takje koriander. Leg houten stokjes in koud water. Rooster sesamzaadjes even in droge koekenpan. p- Kook Mirin en fond tot de helft in, voeg sojasaus, suiker en sesam olie toe. Vermeng en laat afkoelen. Verdeel lente-uitjes (of super- dunne preitjes) in vieren. Snijd kipfilet in stukjes van 2x2 cm. Ma rineer kipblokjes met de helft van de saus, zet halfuur afgedekt in de koelkast. Rijg om en om stukjes kip en lente-ui op satéstokje. Begin en eindig met kip. Rooster stokjes op barbecue of leg ze op aluminiumfolie op de bakplaat vlak onder de grill van de oven. Re gelmatig draaien en bestrijken met marinade, tot ze netaan gaar zijn. Niet te lang, anders wordt kip droog. Haal yakitori's van het vuur en rol ze door geroosterd sesamzaad. Strooi er wat blaadjes koriander over. Kook andere helft van saus in, bind eventueel met wat aangeleng de maïzena, en serveer in apart kommetje. Samen met witte rijst en sugar snaps en wortel, bedruppeld met wat sesamolie. Of geef ze als snack bij een lekker koel (Iki-)biertje! door Jacques Hermes foto CPD Soms verschijnen van die bui tenlandse kookboeken waar van je je afvraagt waarom die in het Nederlands zijn vertaald. Die gedachte welt op bij het aanschouwen van Uit schelp en schaal van de Franqaise Marianne Pa- quin. Oké, zij is fotografe en (food)styliste, maar dat wil nog niet zeggen dat je dan ook een goed kookboek kunt schrijven. Ook al ben je dan een fervent 'voetvisser', zoals Paquin zichzelf en de uitgever haar wervend op de achterflap noe men. Trouwens, wat is een 'voetvisser'? Uit de tekst kun je opmaken dat dat iemand is die van rots naar rots loopt met de hengel of een netje in de hand, of die weet waar je met de voeten het drijfzand moet vermij den. Daarmee raken we meteen aan een ander bezwaar van dit boek: de Schep een flinke theelepel op- loskoffie en een theelepel sui- ker (als je suiker in je koffie drinkt) in een shaker. Voeg een flinke scheut koud water toe en shaken maar. Schenk het drankje over in een f groot, hoog glas en voeg water toe tot het glas bijna vol is. Vul het daarna nog op met ijsblok jes en voeg alsj|atste een scheutje melk toe (als je melk in je koffiedrinkt). Het is de be doeling dat-er een flinke schuimlaag op de frappé zit. Drinken met een rietje dus! Tip: Je maakt de frappé extra m lekker met een bolletje vanille- ijs en/of een beetje chocolade saus erin?-' (Bron: vrouwonline.nl) In Griekenland is frappé het stadium van hip en trendy al decennia voorbij.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 20