Luik allang niet meer grauw nisn; v29 PZC Zaterdag 21 juli 2007 La Batte De terrassen van de Citadel Detail van het beeld van Simenon van markt en café, is de rust en het groen op de hellingen van de Citadel, de vroegere vesting boven op de heuvel die het centrum be grenst. Je komt er via de Hors-Chateau, een mooie straat met zeventiende en achttiende eeuwse panden. Aan deze straat, die vroeger buiten de stadswallen lag, grenzen diverse doodlopende steegjes met arbeidershuisjes en hofjes die soms ware paradijsjes zijn. De terrassen van de Citadel zijn bereikbaar door aan de voet de Montagne de Bueren linksaf te slaan, een poort door te gaan en vervolgens een kleinere trap op. De tocht gaat langs huizen met prachtige ommuurde tuinen. Be halve veel weelderig groen is er een mooi uitzicht op de daken van de stad en twee binnenhoven van het prins-bisschoppelijk Paleis. Van het enorme paleis, dat tegen woordig als rechtbank en zetel van de provinciale overheid in gebruik is, is alleen de eerste binnenhof vrij toegankelijk. De inwoners van de 'vurige stad' zijn zeer op hun vrij heid gesteld. Het 'perron' op het Place du Marché staat sym bool voor die vrijheid en autono mie. Een perron is een zuil met daarop een dennenappel en een kruis. Het symbool komt op veel plaatsen terug, onder meer in het stadswapen, vergezeld van de let ters L G, die staan voor libre gens ofwel vrije mensen. Afscheid nemen van Luik kan niet zonder even stil te staan bij Georges Simenon, de schrijver die wereldberoemd werd met zijn se rie van 84 boeken over inspecteur Maigret. De in Luik geboren Sime non verliet de stad al op 19-jarige leeftijd, maar in zijn boeken komt de sfeer van Luik regelmatig terug. Hij werd geboren in het centrum en groeide vervolgens op aan de andere kant van de Maas, in de wijk Outremeuse. Aan beide kan ten van de Maas heeft hij een standbeeld. Het mooist blijft ech ter de tekst die de Afrikaanse eige naresse Joséphine op zijn geboorte huis zette: 'Simenon is hier gebo ren, Joséphine vindt hier haar ge luk'. Het verhaal wil dat een ande re Joséphine, de beroemde danse res Joséphine Baker, een van de on telbare vrouwen was met wie Si menon een affaire had. Luik is een vurige stad langs de Maas in België. Wij verbleven een weekend in de Waalse stad die groot werd dankzij kolen en staal, maar waar de grijze sluier allang is verdwenen. tekst en foto's Boris Peters Het perron op het Place du Marce. NEDERLAND Montagne de Bueren FRANKRIJK Luik is zowel per trein als auto goed bereikbaar. De la Batte markt heeft elke zondag plaats van 8.00 tot 14.00 uur. De markt begint op de Quai Roose velt en eindigt aan het begin van Quai Saint-Leonard gelegen langs de Maas. Café Lequet is gelegen aan de Quai sur Meuse 17. www.liege.be/tourisme Een kind wordt op de bar gezet en speelt met de bier tap. Diensters lopen af en aan om bij de tafeltjes be stellingen op te nemen. Een typi sche zondag in café Lequet bij de Luikse La Batte markt. La Batte is Waals voor kade en dat is precies waar de enorme markt plaatsvindt, langs de kade van de Maas. Zo'n vijfhonderd kramen, goed voor een lengte van ruim vier kilometer, worden er weke lijks opgezet. Deze markt is niet al leen een van de grootste van de Be nelux, het is ook een van de oudste. Al in 1621 had de veemarkt hier plaats. Enkele jaren later volg den de kramen met groenten en fruit. De handelaren in groot vee zijn allang uit Luik verdwenen maar verder is op La Batte vrijwel alles te vinden. Luik groeide dankzij de mijnen, de staalindustrie en de wapenhandel. De mijnen zijn decennia geleden al gesloten en ook van de staal- en wapenindustrie is weinig meer over. Wat is gebleven, is het imago van een grauwe industriestad. Dat is jammer, want Luik biedt aange name autovrije winkelstraten, mooie historische gebouwen waar onder vele kerken en, hoog boven de Maas, verrassend groen. Na een paar uur slenteren op de markt, wacht de rommelige gezel ligheid van café Lequet, zoals ge zegd een begrip in Luik. Jong en oud, Luikenaar of toerist, het mengt zich hier moeiteloos. Er is een menukaart, maar nodig is die eigenlijk niet. Vrijwel iedereen eet hier immers al jarenlang hetzelfde: Luikse gehaktballen overgoten met een bruine, wat zoete saus en frites met huisgemaakte mayonai se. Goed eten, waar niets beter bij smaakt dan een Luikse peket (graanjenever) of een in Luik ge brouwen Jupiler pint. Een groot contrast met de drukte infographic CRW

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 103