'Gaan mosselen'
wordt aanslag op
de portemonnee
Slaapkenner
Haal meer uit je dag
Zeeland
auping
Strikt persoonlijk
Nu diverse toonzaalmodellen
met hoge kortingen
www.slaapkennerrademakers.nl
Feit 1
De tijd dat mosselen
goedkoop volksvoedsel
waren, is voorbij.
door Ondine van der Vleuten
PHILIPPINE - In de bijkeuken van
restaurant De Oude Haven in Phi
lippine ruikt het naar de zee.
Frans Vermeirssen grijpt een blin
kend schoongeborstelde mossel
van de lopende band en reikt naar
zijn mes. Geroutineerd opent hij
de mossel, snijdt het vlees los,
sprenkelt er wat citroen op en laat
de rauwe zeevrucht in zijn keel glij
den. „Ahhh! Beetje peper erop,
brood met goede boter, glas witte
wijn erbij...het beste voorafje dat
er bestaat!"
Voor tien euro serveert Vermeirs
sen een dozijn rauwe mosselen.
Een pan gekookte mosselen (circa
1,7 kilo) kost hier 23 euro. Het zijn
gangbare prijzen in de voormalige
Zeeuwse visserhaven, waar tot
1952 de schepen nog aanlegden.
Havenactiviteiten zijn er niet
meer, maar nog wel acht mossel
restaurants.
De schelpdieren zijn dit jaar heer
lijk, zeggen de zes Vlamingen aan
het tafeltje op het terras in koor.
Geweldig, héél, héél lekker. En
geen krabbetjes, zeker niet. Lekker
mals, mooi van kleur. Niet goed
koop, maar ze zijn het waard, is de
mening.
Bij Auberge des Moules looft de
Bredase tandarts Temmerman zijn
mossels de hemel in. „Lekker ro
mig, vol van smaak, goed in de
maag, mooi groot en geen zand of
krabbetjes. Je kunt nauwelijks pra
ten, bij wijze van spreken!"
'Gaan mosselen' in Philippine is
bij de zuiderburen een begrip. Het
grootste deel van de klanten is
Vlaams. Christian Poelaert uit Ge-
raardsbergen zit met zijn gezin na
te genieten.
„Verleden jaar waren ze niet fa
meus. Vandaag, kort en goed: lek
ker. De prijs, ach. Als u het graag
hebt, dan rekent u niet."
Maar zo denkt niet iedereen. In
zijn eigen restaurant verkoopt Poe
laert ook mosselen. „Een jaar of
vijf geleden ging er bij ons 2000 ki
lo per week door. Nu komen wij
aan 200 kilo. De mensen zijn ge
schrokken van de stijgende prij
zen. Excuseer, maar voor 25 euro
heb je wel een halve kreeft. Men
moet wel realistisch blijven."
Vermeirssen vindt die vergelijking
mank gaan. „Die kreeft heeft
hoofd en schalen. Van de 1,7 kilo
mosselen die u op uw bord krijgt,
is dertig procent vlees. Maar het is
'Voor 25 euro heb je wel
een halve kreeft. Men moet
realistisch blijven.'
waar, de tijd dat mosselen goed
koop volksvoedsel waren, is voor
bij. Belgen waren gewoon iedere
week mosselen te eten. Dat wordt
toch een aanslag op de portemon
nee."
Bij de supermarkt op hetzelfde
pleintje kosten twee kilo mosselen
'Super' nog geen zeven euro. Maar
reken dan niet op restaurantkwali
teit, zegt een van de klanten. „Wij
hebben de verschillende verpak
kingen gezien, bij Prins 8c Dinge-
manse in Yerseke."
Annie Vervaet en Rodst Michaël
uit Watervliet kiezen voor het res
taurant. „Alle jaren. En de prijs
mag nooit een beletsel zijn, want
het is ook voor de gezelligheid!"
Auping nights, Better days
www.auping.nl
Noordstraat 7-13 4531 GA Terneuzen 0115 - 613130
Annie Vervaet en Rodst Michaël aan de mosselen.
foto Peter Nicolai
PZC Donderdag 19 juli 2007 31
De Auping Royal is het summum van individueel slaapcomfort. De Royal spiraalbodem kan aan uw
lengte worden aangepast, zodat het bed precies op die plaatsen buigt waar uw lichaam dat ook doet.
En met een Auping AVS matras bent u helemaal verzekerd van actieve ondersteuning en optimale
ventilatie. U kunt u in uw slaap probleemloos van houding veranderen en uw bed blijft fris en droog. Al
met al biedt de Royal dus alles wat u persoonlijk van een bed mag verwachten. Zo kunt u elke nieuwe
ochtend vol energie begroeten.
De mens brengt gemiddeld
ruim derde van z n leven
(zo n 25 aar!) in bed door.