'Gaan mosselen' wordt aanslag op de portemonnee Slaapkenner Haal meer uit je dag Zeeland auping Strikt persoonlijk Nu diverse toonzaalmodellen met hoge kortingen www.slaapkennerrademakers.nl Feit 1 De tijd dat mosselen goedkoop volksvoedsel waren, is voorbij. door Ondine van der Vleuten PHILIPPINE - In de bijkeuken van restaurant De Oude Haven in Phi lippine ruikt het naar de zee. Frans Vermeirssen grijpt een blin kend schoongeborstelde mossel van de lopende band en reikt naar zijn mes. Geroutineerd opent hij de mossel, snijdt het vlees los, sprenkelt er wat citroen op en laat de rauwe zeevrucht in zijn keel glij den. „Ahhh! Beetje peper erop, brood met goede boter, glas witte wijn erbij...het beste voorafje dat er bestaat!" Voor tien euro serveert Vermeirs sen een dozijn rauwe mosselen. Een pan gekookte mosselen (circa 1,7 kilo) kost hier 23 euro. Het zijn gangbare prijzen in de voormalige Zeeuwse visserhaven, waar tot 1952 de schepen nog aanlegden. Havenactiviteiten zijn er niet meer, maar nog wel acht mossel restaurants. De schelpdieren zijn dit jaar heer lijk, zeggen de zes Vlamingen aan het tafeltje op het terras in koor. Geweldig, héél, héél lekker. En geen krabbetjes, zeker niet. Lekker mals, mooi van kleur. Niet goed koop, maar ze zijn het waard, is de mening. Bij Auberge des Moules looft de Bredase tandarts Temmerman zijn mossels de hemel in. „Lekker ro mig, vol van smaak, goed in de maag, mooi groot en geen zand of krabbetjes. Je kunt nauwelijks pra ten, bij wijze van spreken!" 'Gaan mosselen' in Philippine is bij de zuiderburen een begrip. Het grootste deel van de klanten is Vlaams. Christian Poelaert uit Ge- raardsbergen zit met zijn gezin na te genieten. „Verleden jaar waren ze niet fa meus. Vandaag, kort en goed: lek ker. De prijs, ach. Als u het graag hebt, dan rekent u niet." Maar zo denkt niet iedereen. In zijn eigen restaurant verkoopt Poe laert ook mosselen. „Een jaar of vijf geleden ging er bij ons 2000 ki lo per week door. Nu komen wij aan 200 kilo. De mensen zijn ge schrokken van de stijgende prij zen. Excuseer, maar voor 25 euro heb je wel een halve kreeft. Men moet wel realistisch blijven." Vermeirssen vindt die vergelijking mank gaan. „Die kreeft heeft hoofd en schalen. Van de 1,7 kilo mosselen die u op uw bord krijgt, is dertig procent vlees. Maar het is 'Voor 25 euro heb je wel een halve kreeft. Men moet realistisch blijven.' waar, de tijd dat mosselen goed koop volksvoedsel waren, is voor bij. Belgen waren gewoon iedere week mosselen te eten. Dat wordt toch een aanslag op de portemon nee." Bij de supermarkt op hetzelfde pleintje kosten twee kilo mosselen 'Super' nog geen zeven euro. Maar reken dan niet op restaurantkwali teit, zegt een van de klanten. „Wij hebben de verschillende verpak kingen gezien, bij Prins 8c Dinge- manse in Yerseke." Annie Vervaet en Rodst Michaël uit Watervliet kiezen voor het res taurant. „Alle jaren. En de prijs mag nooit een beletsel zijn, want het is ook voor de gezelligheid!" Auping nights, Better days www.auping.nl Noordstraat 7-13 4531 GA Terneuzen 0115 - 613130 Annie Vervaet en Rodst Michaël aan de mosselen. foto Peter Nicolai PZC Donderdag 19 juli 2007 31 De Auping Royal is het summum van individueel slaapcomfort. De Royal spiraalbodem kan aan uw lengte worden aangepast, zodat het bed precies op die plaatsen buigt waar uw lichaam dat ook doet. En met een Auping AVS matras bent u helemaal verzekerd van actieve ondersteuning en optimale ventilatie. U kunt u in uw slaap probleemloos van houding veranderen en uw bed blijft fris en droog. Al met al biedt de Royal dus alles wat u persoonlijk van een bed mag verwachten. Zo kunt u elke nieuwe ochtend vol energie begroeten. De mens brengt gemiddeld ruim derde van z n leven (zo n 25 aar!) in bed door.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 33