Eten en cktin i sn
wint aan populariteit
a
„IN
KEUt
DE
ra
gem ma1
PZC Donderdag 19 juli 2007 21
ETALAGE
opgeslagen in koele, vochtige op
slaghallen die veelal open zijn
voor toeristen.
Premium ruby-achtige port zoals
vintage of late bottled vintage,
gaat hier na enkele jaren in giganti
sche vaten van soms 40.000 liter
direct op de fles. De aged tawny
verblijft hier vele, vaak tientallen
jaren nog in kleinere eikenhouten
vaten van ongeveer 600 liter.
In Nederland, na Frankrijk de
grootste portimporteur ter wereld,
is het marktaandeel premium port
klein, maar de status is rijzende. In
2001 betrof het aandeel 4 procent
van alle portverkoop, vorig jaar
was het ruim 8 procent.
En dat terwijl de algemene port-
markt het moeilijk heeft, vertelt
Euan Mackay, hoofd export van Sy
mington, met merken als Warre's
en Graham's de wereldmarktleider
van premium port. „Door een prij
zenoorlog ligt de standaard port
momenteel onder de kostprijs
voor 2,69 euro in de Neder
landse supermarkten.
Dat doet de reputatie
van port zeker
geen goed.
mooie van Granger is zijn aan
dacht voor alle maaltijden, inclu
sief het ontbijt: in zijn restaurants
kun je zelfs ontbijten. Bovendien
is een stevig ontbijt (plus wat zelf
medelijden) een uitstekende reme
die tegen een twijfelachtige Austra
lische traditie: de kater. Dus ser
veert hij de lezers 's ochtends een
mooie croque madame met spie
gelei of- hoe Angelsaksisch - aard
appels uit de oven met gebakken
ei. Dan wel met komijnpoeder en
korianderblaadjes, want bij Gran
ger is de Aziatische keuken nooit
ver weg. Fris en scherp, zoet en
zuur, de smaken van India en Thai
land vormen een wezenlijk onder
deel in zijn culinaire repertoire.
Dat is goed nieuws voor ons.
Bill Granger, In de keuken, uitg. Terra,
256 blz., 24,95 euro.
Zalm met krokant korstje en zoete chilidressing (4 personen)
200 gr. peultjes, geblancheerd handjevol korianderblaadjes,
2 lente-uitjes schuin in stukjes gesneden, 2 eetlepels bruine basterdsuiker,
2 eetlepels kristalsuiker, 2 eetlepels vissaus, 2 eetlepels limoensap,
1 rode chilipeper fijngesnipperd, 4 x 180 gram zalmfilet met vel, 1 eetle
pel plantaardige olie
Meng de peultjes, koriander en lente-uitjes voorzichtig door elkaar. Doe
de twee soorten suiker in een kleine steelpan met twee lepels water op
laag vuur en roer tot de suiker is opgelost.
Draai het vuur naar matig en laat koken tot het suikerwater licht goudkleu
rig is. Haal van het vuur en roer vissaus, limoensap en rode chilipeper er
door.
Bestrijk de zalm met olie. Verhit een koekenpan 2 minuten op een matig
vuur en bak de vis 2 minuten met het vel naar beneden tot het vel kro
kant is. Draai de vis om en bak hem nog 1 minuut.
Doe de salade op de borden met de vis en giet de dressing erover.
DROOMRECEPTEN Wat zou je
willen eten als je gevangen zit
en alleen waterige pap te eten
krijgt? Tijdens de T\veede We
reldoorlog schreven vrouwen in
de kampen in Nederlands-Indië
droom recepten. Ze vertelden el
kaar de heerlijkste recepten en
noteerden die op iedere snipper
papier die ze konden vinden.
Een aantal van die recepten is
nu gebundeld in De Smaak van
Verlangen, met interviews met
vrouwen die ze opschreven. Be
halve de droomrecepten is er
ook aandacht voor de recepten
die de vrouwen wél konden be
reiden, ondanks de schaarste.
De Smaak van Verlangen is vanaf
15 augustus beschikbaar. Uitgeve
rij Idefiks, 24,90 euro.
EETBAAR FRUITBOEKET Ze
zijn een gat in de markt: eetbare
fruitboeketten. In de Verenigde
Staten zijn ruim 670 winkels
waar zogenaamde 'Edible Arran
gements' verkocht worden. De
fruitboeketten kosten tussen de
40 en 150 euro. Het aantal ver
koopvestigingen breidt zich vol
gens AGF-Promotie Nederland
wereldwijd snel uit. De ingre
diënten van de fruitboeketten
zijn vaak aardbeien, ananas,
druiven, sinaasappelen en diver
se soorten meloen. Ze worden
zo gearrangeerd dat het geheel
op een bos bloemen lijkt.
WiJN MET WEINIG ALCOHOL
Het Britse warenhuis- en super
marktconcern Sainsbury gaat
vanaf volgende week laagalcoho-
lische wijnen promoten en on
der eigen merk verkopen in het
Verenigd Koninkrijk. Dat meldt
het Slijtersvakblad. De wijnen
gaan ongeveer 7,50 euro kosten.
Volgens marktonderzoekers wil
len steeds meer Britse consu
menten uit gezondheidsoverwe
gingen liever minder alcohol
drinken. Bij de nieuwe wijnen
van Sainsbury gaat het voorlo
pig om vier wijnen: een Australi
sche chardonnay en een sangio-
vese-shiraz uit Australië, een Ita
liaanse pinot gris en een
Zuid-Afrikaanse chenin blanc.
KOÜWE KOmE-LIGHT Vloe
ken wij in de kerk als we beken
nen koude koffie uitgesproken
smerig te vinden? Voor Douwe
Egberts en Campina vast wel.
De twee producenten hebben
samen Café Fresco op de markt
gebracht en dat is een groot ver
koopsucces. Er is nu ook een
light-variant op de markt. Het
brouwsel kost 1,29 euro in de su
permarkt en 1,69 euro bij ande
re verkooppunten.
foto GPD