Eten en cktin i sn wint aan populariteit a „IN KEUt DE ra gem ma1 PZC Donderdag 19 juli 2007 21 ETALAGE opgeslagen in koele, vochtige op slaghallen die veelal open zijn voor toeristen. Premium ruby-achtige port zoals vintage of late bottled vintage, gaat hier na enkele jaren in giganti sche vaten van soms 40.000 liter direct op de fles. De aged tawny verblijft hier vele, vaak tientallen jaren nog in kleinere eikenhouten vaten van ongeveer 600 liter. In Nederland, na Frankrijk de grootste portimporteur ter wereld, is het marktaandeel premium port klein, maar de status is rijzende. In 2001 betrof het aandeel 4 procent van alle portverkoop, vorig jaar was het ruim 8 procent. En dat terwijl de algemene port- markt het moeilijk heeft, vertelt Euan Mackay, hoofd export van Sy mington, met merken als Warre's en Graham's de wereldmarktleider van premium port. „Door een prij zenoorlog ligt de standaard port momenteel onder de kostprijs voor 2,69 euro in de Neder landse supermarkten. Dat doet de reputatie van port zeker geen goed. mooie van Granger is zijn aan dacht voor alle maaltijden, inclu sief het ontbijt: in zijn restaurants kun je zelfs ontbijten. Bovendien is een stevig ontbijt (plus wat zelf medelijden) een uitstekende reme die tegen een twijfelachtige Austra lische traditie: de kater. Dus ser veert hij de lezers 's ochtends een mooie croque madame met spie gelei of- hoe Angelsaksisch - aard appels uit de oven met gebakken ei. Dan wel met komijnpoeder en korianderblaadjes, want bij Gran ger is de Aziatische keuken nooit ver weg. Fris en scherp, zoet en zuur, de smaken van India en Thai land vormen een wezenlijk onder deel in zijn culinaire repertoire. Dat is goed nieuws voor ons. Bill Granger, In de keuken, uitg. Terra, 256 blz., 24,95 euro. Zalm met krokant korstje en zoete chilidressing (4 personen) 200 gr. peultjes, geblancheerd handjevol korianderblaadjes, 2 lente-uitjes schuin in stukjes gesneden, 2 eetlepels bruine basterdsuiker, 2 eetlepels kristalsuiker, 2 eetlepels vissaus, 2 eetlepels limoensap, 1 rode chilipeper fijngesnipperd, 4 x 180 gram zalmfilet met vel, 1 eetle pel plantaardige olie Meng de peultjes, koriander en lente-uitjes voorzichtig door elkaar. Doe de twee soorten suiker in een kleine steelpan met twee lepels water op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur naar matig en laat koken tot het suikerwater licht goudkleu rig is. Haal van het vuur en roer vissaus, limoensap en rode chilipeper er door. Bestrijk de zalm met olie. Verhit een koekenpan 2 minuten op een matig vuur en bak de vis 2 minuten met het vel naar beneden tot het vel kro kant is. Draai de vis om en bak hem nog 1 minuut. Doe de salade op de borden met de vis en giet de dressing erover. DROOMRECEPTEN Wat zou je willen eten als je gevangen zit en alleen waterige pap te eten krijgt? Tijdens de T\veede We reldoorlog schreven vrouwen in de kampen in Nederlands-Indië droom recepten. Ze vertelden el kaar de heerlijkste recepten en noteerden die op iedere snipper papier die ze konden vinden. Een aantal van die recepten is nu gebundeld in De Smaak van Verlangen, met interviews met vrouwen die ze opschreven. Be halve de droomrecepten is er ook aandacht voor de recepten die de vrouwen wél konden be reiden, ondanks de schaarste. De Smaak van Verlangen is vanaf 15 augustus beschikbaar. Uitgeve rij Idefiks, 24,90 euro. EETBAAR FRUITBOEKET Ze zijn een gat in de markt: eetbare fruitboeketten. In de Verenigde Staten zijn ruim 670 winkels waar zogenaamde 'Edible Arran gements' verkocht worden. De fruitboeketten kosten tussen de 40 en 150 euro. Het aantal ver koopvestigingen breidt zich vol gens AGF-Promotie Nederland wereldwijd snel uit. De ingre diënten van de fruitboeketten zijn vaak aardbeien, ananas, druiven, sinaasappelen en diver se soorten meloen. Ze worden zo gearrangeerd dat het geheel op een bos bloemen lijkt. WiJN MET WEINIG ALCOHOL Het Britse warenhuis- en super marktconcern Sainsbury gaat vanaf volgende week laagalcoho- lische wijnen promoten en on der eigen merk verkopen in het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt het Slijtersvakblad. De wijnen gaan ongeveer 7,50 euro kosten. Volgens marktonderzoekers wil len steeds meer Britse consu menten uit gezondheidsoverwe gingen liever minder alcohol drinken. Bij de nieuwe wijnen van Sainsbury gaat het voorlo pig om vier wijnen: een Australi sche chardonnay en een sangio- vese-shiraz uit Australië, een Ita liaanse pinot gris en een Zuid-Afrikaanse chenin blanc. KOÜWE KOmE-LIGHT Vloe ken wij in de kerk als we beken nen koude koffie uitgesproken smerig te vinden? Voor Douwe Egberts en Campina vast wel. De twee producenten hebben samen Café Fresco op de markt gebracht en dat is een groot ver koopsucces. Er is nu ook een light-variant op de markt. Het brouwsel kost 1,29 euro in de su permarkt en 1,69 euro bij ande re verkooppunten. foto GPD

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 21