Zeeland Het begon met Directeur Allévo vreest effecten Wmo voor cliënten en personeel Vers product is het halve werk Forse uitbreiding voor camping in Stavenisse Ontdektochten op strand van Noord-Beveland 22 Dinsdag 17 juli 2007 PZC Naderende ontslagen en verlies preventieve zorg 'niet meer uit te leggen'. door Frank Balkenende goes - Thuiszorgorganisatie Allévo maakt zich grote zorgen over de ge volgen van de Wet Maatschappelij ke Ondersteuning (Wmo), zowel voor cliënten als voor personeel. „De Wmo is een ordinaire bezuini ging", zegt Allévo-directeur T. van Campen. Zijn sombere toekomst beeld: poetsvrouwen nemen straks werk over van gediplo meerd personeel, dat moet om zien naar een andere baan. „Ik moet straks vijfhonderd mensen ontslaan. Mensen die soms al twin tig jaar in dienst zijn. Als werkge ver schaam je je dood." De Wmo draait sinds begin dit jaar, gemeenten zijn ervoor verant woordelijk. Op het gebied van huishoudelijke hulp is het de op volger van de Algemene Wet Bij zondere Ziektekosten. De Zeeuwse gemeenten werken in de aanbeste ding en uitvoering samen. Dat heet het 'Zeeuwse model'. Zeeland heeft het tot nu toe rede lijk gedaan, in vergelijking met an dere regio's. Daar vielen gedwon gen ontslagen en waren er juridi sche veldslagen tussen zorg aanbieders. Toch vindt Van Cam pen de Wmo een onding. „Het Rijk heeft eerst de AWBZ uitge kleed en vervolgens de zorgtaak in de schoenen van gemeenten ge schoven. Nu verwijt de politiek ons dat we te duur werken. Het is een maatschappelijk probleem: zorg mag niks meer kosten." Van Campen is gefrustreerd. Door de Wmo moeten de thuiszorgaan bieders straks reorganiseren, men sen (mogelijk) ontslaan of via na tuurlijk verloop laten afvloeien. Hoe dat kan? De indiceringen van cliënten zijn strenger geworden. Zo'n tachtig procent kan een alfa hulp doen, blijkt uit de Wmo-indi- caties. Een alfahulp is - plat gezegd - iemand die kan poetsen. Voorheen waren de verhoudingen precies andersom. In tachtig pro cent van de gevallen had een cliënt een gediplomeerde thuis hulp A nodig. Uiteraard is de ver goeding voor zo iemand hoger (22 Allévo-directeur Van Campen vindt de Wmo een ordinaire be zuiniging, die leidt tot schralere zorg en onnodig ontslag van gedi plomeerd personeel. euro, tegenover 14,50 euro voor een alfahulp). Thuiszorgorganisa ties hebben honderden medewer kers die nu thuishulp bieden tegen een lager indicatietarief Dat dat fi nancieel spaak gaat lopen, is duide lijk. De gemeenten springen tot 2008 financieel bij, maar daarna moeten de thuiszorgorganisaties de kosten drukken. Allévo slikt dat tandenknarsend. Directeur Van Campen: „Thuishul pen ontslaan we straks en vervol gens reïntegreren we ze met over heidsgeld. Kapitaalvernietiging! Dan kunnen ze aan de slag als alfa hulp, maar zijn wel hun arbeids voorwaarden verloren. Bovendien zijn het mensen die behalve de ra men zemen, ook signaleren of ie mand dementeert. Die preventie ve zorg gaat Verloren. Het is alle maal niet meer uit te leggen." Van Campen wijst erop dat indice ringen sterk kunnen verschillen per gemeente, waardoor rechtson gelijkheid ontstaat. Toch denkt F. Witkam, voorzitter van college zorg en welzijn van de Zeeuwse ge meenten dat cliënten goed wor den geholpen. Hij ziet het even min somber in voor de thuishul pen. „De zorgmarkt groeit, ze kun nen overal aan de slag." Chef-kok Mart Scherp begint eigen restaurant in Middelburg. door Maurits Sep middelburg - Mart en Dhani Scherp verruilen restaurant De Bourgondiër in Vlissingen voor Ten Weijngaert in Middelburg. Zij openen hun eigen restaurant, on der hun eigen naam: Scherp. Ten Weijngaert verdwijnt als naam en ook het karakter van het restaurant wordt anders, kondigt chef-kok Mart Scherp aan. „Wij gaan er een moderner interieur van maken, maar met behoud van oude elementen, zoals houten bal ken. We kiezen voor wit linnen, zwarte stoelen. Frisser dan nu." Op 7 augustus krijgen Mart Scherp en zijn vrouw Dhani de sleutel. Half oktober gaat de zaak open. „We wilden al langer voor onszelf beginnen. Ik heb in het Groot Para dijs gewerkt toen ze een Michelin- ster kregen. Ik heb ook in Inter Scaldes gewerkt, in Nolet Het Reij- merswaele in Yerseke en in Het Binnenhof in Goes. Ik sta nu vijf jaar in De Bourgondiër. Maar voor een baas werken wil ik niet meer." Restaurant Scherp gaat, zoals de chef-kok gewend is te doen, veel met verse Zeeuwse producten wer ken. Zeekraal bijvoorbeeld. „Verse producten zijn het halve werk. En waarom een tilapia uit Suriname als je hier mooie tarbot, tong en schol hebt? Vis wordt de hoofdmoot, maar er komt ook vlees op de kaart. Zeeuws lams vlees." Mart Scherp kreeg drie jaar gele den een bib gourmand van Miche- lin, een onderscheiding voor een kwalitatief goed menu voor min der dan 33 euro. In zijn eigen zaak gaat Scherp op die voet verder: goede menu's voor 30 euro. „Een ster is mooi, maar kan ook een drempel zijn omdat mensen den ken dat het eten dan duur is. Een bib gourmand is daarom mis schien nog wel mooier dan een ster." Wijngaard Westerhoeve geeft elke woensdag rondleidingen. door Anita Janse oostkapelle - „Onderhoud je dat allemaal zelf?", vraagt een vrouw, wijzend op de rijen druiven van Wijngaard Westerhoeve. „Dat moet-ie vast van zijn schoonva der", suggereert een ander. Wijn bouwer Simon van Keulen laat zich niet van zijn stuk brengen. De grond waarop hij boert mag dan van zijn schoonvader zijn, de bruidsschat is allang afbetaald. Van Keulen begon met een paar rij tjes druiven in de achtertuin van zijn schoonouders aan de Westho- venseweg in Oostkapelle. Inmiddels beslaat zijn wijngaard 2000 vierkante meter. Goed voor zo'n 700 flessen per jaar. Schoon ouders Piet en Janny Louws heb ben hem nooit een strobreed in de weg gelegd. Sterker nog: hij wordt nogal eens gecharterd voor rondleidingen, zij helpt bij de proeverijen. Het werk in de wijngaard neemt Van Keu len zo veel mogelijk voor eigen re kening. Waar hij naast een baan in de che mie en zijn andere passie - musice ren - de tijd vandaan haalt? „Een ander heeft toch ook een volks tuin?" Op de Westerhoeve worden weke lijks rondleidingen gegeven met aansluitend een proeverij. Niet in de laatste plaats om de eigen wijn te promoten, hoewel het praatje van Van Keulen niet commercieel overkomt. Het maken van wijn heeft zijn hart en dat kunnen toehoorders letterlijk en figuurlijk proeven. Ter wijl Van Keulen langs de wijnstok ken loopt, plukt hij wat bladeren uit de 'oksels' van de ranken. „Dat zijn altijd de zwakste bladeren, die kun je maar beter zo snel mogelijk kwijt zijn." Een wijngaard in de Zeeuwse klei is volgens hem helemaal zo gek nog niet. „Omdat de zee na de zomer war mer is dan het land, koelt het hier 's nachts minder snel af. Daardoor kunnen de druiven langer rijpen." En hoe langer ze rijpen, hoe hoger het suikergehalte en dus het alco holpercentage. Dankzij de ligging aan een oude kreekrug beschikken de druiven over een kalkrijke grond. „Onze enige vijand is de wind", zegt Van Keulen. Daarvoor zijn hagen van bamboe aangeplant. Aan de andere kant van het hoge riet geeft schoonpa uitleg aan een groep in klederdracht gestoken vrouwen. De diverse bedrijfstakken lopen naadloos in elkaar over. Janny ver huurt ook klederdrachtkostuums. Hebben de vrouwen een beetje te diep in het glaasje gekeken? De lachsalvo's zijn in ieder geval niet van de lucht. Elk jaar hebben ze een vriendin- nendag. En ze hadden horen zeg- Hoe langer ze rijpen, des te hoger het suikergehalte en dus het alcoholpercentage gen dat dit zo leuk was. „Nee we komen niet van hier, maar uit de omgeving van Rotterdam." In de groep van Van Keulen gaat het er serieuzer aan toe. Er zitten kenners in het gezelschap. Proeven is bijna een plechtigheid, al zou Van Keulen dat zelf niet graag zo omschrijven. „Wijnproeven zonder nonsens", noemt hij het zelf Toch brengt hij de proevers in kwestie even de basisregels van het wijnproeven bij. Ie glas vast houden aan de ronding, is uit de boze. De wijn moet walsen in het glas, pas dan komt de geur vrij. Een slok houd je even in je mond, voor je het inslikt of desgewenst uitspuugt. Dat laatste durft natuurlijk nie mand. Niet nodig ook. Het smaakt gewoon naar meer. Iedere woensdag in juli en augustus is er een rondleiding en proeverij. Deze beginnen om 19.00 uur. West- hovenseweg 4, Oostkapelle. Tele foon 0118-582096. Terrein groeit met drie hectare, maar aantal standplaatsen neemt af. doorHob Paardekam stavenisse - Camping Stavenisse, gelegen op het uiterste westpuntje van het eiland Tholen, wil fors uit breiden. Aan het bestaande terrein wordt drie hectare toegevoegd. Het campingoppervlak, dat nu on geveer 60.000 vierkante meter be draagt, wordt daarmee met vijftig procent vergroot. De uitbreiding vindt plaats op het stuk grond aan de westkant van de camping. Al die plannen leiden niet tot een toename van het aantal standplaat sen. Dat worden er zelfs een paar minder. De extra ruimte wordt ge bruikt om grotere plaatsen te creë ren. Volgens eigenaar Kees Men- heere dateert de laatste herschik king uit 1982, maar is nu veel ver anderd. „De grootse caravan was toen zeven meter lang. Nu begint het ongeveer bij negen meter. En dan willen mensen er ook nog een tuinhuisje van drie bij drie meter bij." Het gevolg is dat de huidige standplaatsen op de camping als veel te klein worden ervaren. Die worden groter gemaakt. De plaat sen die daarvoor verdwijnen wor den gecompenseerd op het nieu we deel. Overigens zijn er na de herschikking minder vaste stand plaatsen en meer zogeheten toeris tenplaatsen, omdat daar een grote vraag naar is. Op het nieuwe deel komen ook nog eens twintig cha lets. Door de uitbreiding van de camping kunnen verder extra par keerplaatsen worden aangelegd. Menheere wil het niet laten bij het aanleggen van ruimere standplaat sen, maar geeft zijn hele camping een kwaliteitsimpuls. Zo komt er meer groen en worden er nieuwe Kees Menheere, hier bij het zwembad, denkt niet dat de uitbreiding van zijn camping volgende zomer al een feit is. foto Willem Mieras speelterreintjes aangelegd. Ook de zwemvoorzieningen worden op de schop genomen. Het huidige diepe bad doet straks dienst als kinderbad, terwijl het kinderbad wordt omgetoverd tot een groter zwembad voor volwassenen. M.enheere weet nog niet wanneer hij kan beginnen met de uitbrei ding. „Liever vandaag dan mor gen", zegt hij. „Maar alle procedu res moeten nog doorlopen wor den. Volgende zomer is het zeker nog niet klaar." Ondertussen is de campinghouder al begonnen met het vergroten van standplaatsen op de huidige camping, waardoor er plaatsen verdwijnen, die hij nog niet kan compenseren. „Daardoor loop ik inkomsten mis." Het college van Tholen staat alvast positief tegenover de plannen. kamperland - Onder het motto: er is veel meer wilde en onontdek te natuur in ons land dan we den ken, kunnen mensen deze en vol gende week zeelessen volgens op het strand van Noord-Beveland. Op uitnodiging van de gemeente Noord-Beveland laat een gids van Natuur Avontuur deelnemers ont dekken wat er in de zee en op het strand leeft. Wat voor diersoorten en organismen leven er, hoe ko men ze aan hun voedsel, waarom is het belangrijk dat strand en zee schoon zijn? Natuur Avontuur leert de deelnemers op een speelse manier hoe ze het strand kunnen schoonhouden. De zeelessen zijn op 17 en 24 juli en beginnen om 19.00 uur bij strandpaviljoen De Banjaard in Kamperland. Deelne mers kunnen een plastic zakje meenemen om gevonden spulle- j tjes naar huis mee te nemen. Een 1 handdoekje is nodig.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 58