Zeeland
Het begon met
Directeur Allévo vreest effecten
Wmo voor cliënten en personeel
Vers product is het halve werk
Forse uitbreiding voor
camping in Stavenisse
Ontdektochten
op strand van
Noord-Beveland
22 Dinsdag 17 juli 2007 PZC
Naderende ontslagen en
verlies preventieve zorg
'niet meer uit te leggen'.
door Frank Balkenende
goes - Thuiszorgorganisatie Allévo
maakt zich grote zorgen over de ge
volgen van de Wet Maatschappelij
ke Ondersteuning (Wmo), zowel
voor cliënten als voor personeel.
„De Wmo is een ordinaire bezuini
ging", zegt Allévo-directeur T. van
Campen. Zijn sombere toekomst
beeld: poetsvrouwen nemen
straks werk over van gediplo
meerd personeel, dat moet om
zien naar een andere baan. „Ik
moet straks vijfhonderd mensen
ontslaan. Mensen die soms al twin
tig jaar in dienst zijn. Als werkge
ver schaam je je dood."
De Wmo draait sinds begin dit
jaar, gemeenten zijn ervoor verant
woordelijk. Op het gebied van
huishoudelijke hulp is het de op
volger van de Algemene Wet Bij
zondere Ziektekosten. De Zeeuwse
gemeenten werken in de aanbeste
ding en uitvoering samen. Dat
heet het 'Zeeuwse model'.
Zeeland heeft het tot nu toe rede
lijk gedaan, in vergelijking met an
dere regio's. Daar vielen gedwon
gen ontslagen en waren er juridi
sche veldslagen tussen zorg
aanbieders. Toch vindt Van Cam
pen de Wmo een onding. „Het
Rijk heeft eerst de AWBZ uitge
kleed en vervolgens de zorgtaak in
de schoenen van gemeenten ge
schoven. Nu verwijt de politiek
ons dat we te duur werken. Het is
een maatschappelijk probleem:
zorg mag niks meer kosten."
Van Campen is gefrustreerd. Door
de Wmo moeten de thuiszorgaan
bieders straks reorganiseren, men
sen (mogelijk) ontslaan of via na
tuurlijk verloop laten afvloeien.
Hoe dat kan? De indiceringen van
cliënten zijn strenger geworden.
Zo'n tachtig procent kan een alfa
hulp doen, blijkt uit de Wmo-indi-
caties. Een alfahulp is - plat gezegd
- iemand die kan poetsen.
Voorheen waren de verhoudingen
precies andersom. In tachtig pro
cent van de gevallen had een
cliënt een gediplomeerde thuis
hulp A nodig. Uiteraard is de ver
goeding voor zo iemand hoger (22
Allévo-directeur Van Campen
vindt de Wmo een ordinaire be
zuiniging, die leidt tot schralere
zorg en onnodig ontslag van gedi
plomeerd personeel.
euro, tegenover 14,50 euro voor
een alfahulp). Thuiszorgorganisa
ties hebben honderden medewer
kers die nu thuishulp bieden tegen
een lager indicatietarief Dat dat fi
nancieel spaak gaat lopen, is duide
lijk. De gemeenten springen tot
2008 financieel bij, maar daarna
moeten de thuiszorgorganisaties
de kosten drukken.
Allévo slikt dat tandenknarsend.
Directeur Van Campen: „Thuishul
pen ontslaan we straks en vervol
gens reïntegreren we ze met over
heidsgeld. Kapitaalvernietiging!
Dan kunnen ze aan de slag als alfa
hulp, maar zijn wel hun arbeids
voorwaarden verloren. Bovendien
zijn het mensen die behalve de ra
men zemen, ook signaleren of ie
mand dementeert. Die preventie
ve zorg gaat Verloren. Het is alle
maal niet meer uit te leggen."
Van Campen wijst erop dat indice
ringen sterk kunnen verschillen
per gemeente, waardoor rechtson
gelijkheid ontstaat. Toch denkt F.
Witkam, voorzitter van college
zorg en welzijn van de Zeeuwse ge
meenten dat cliënten goed wor
den geholpen. Hij ziet het even
min somber in voor de thuishul
pen. „De zorgmarkt groeit, ze kun
nen overal aan de slag."
Chef-kok Mart Scherp
begint eigen restaurant
in Middelburg.
door Maurits Sep
middelburg - Mart en Dhani
Scherp verruilen restaurant De
Bourgondiër in Vlissingen voor
Ten Weijngaert in Middelburg. Zij
openen hun eigen restaurant, on
der hun eigen naam: Scherp.
Ten Weijngaert verdwijnt als
naam en ook het karakter van het
restaurant wordt anders, kondigt
chef-kok Mart Scherp aan. „Wij
gaan er een moderner interieur
van maken, maar met behoud van
oude elementen, zoals houten bal
ken. We kiezen voor wit linnen,
zwarte stoelen. Frisser dan nu."
Op 7 augustus krijgen Mart Scherp
en zijn vrouw Dhani de sleutel.
Half oktober gaat de zaak open.
„We wilden al langer voor onszelf
beginnen. Ik heb in het Groot Para
dijs gewerkt toen ze een Michelin-
ster kregen. Ik heb ook in Inter
Scaldes gewerkt, in Nolet Het Reij-
merswaele in Yerseke en in Het
Binnenhof in Goes. Ik sta nu vijf
jaar in De Bourgondiër. Maar voor
een baas werken wil ik niet meer."
Restaurant Scherp gaat, zoals de
chef-kok gewend is te doen, veel
met verse Zeeuwse producten wer
ken. Zeekraal bijvoorbeeld.
„Verse producten zijn het halve
werk. En waarom een tilapia uit
Suriname als je hier mooie tarbot,
tong en schol hebt? Vis wordt de
hoofdmoot, maar er komt ook
vlees op de kaart. Zeeuws lams
vlees."
Mart Scherp kreeg drie jaar gele
den een bib gourmand van Miche-
lin, een onderscheiding voor een
kwalitatief goed menu voor min
der dan 33 euro. In zijn eigen zaak
gaat Scherp op die voet verder:
goede menu's voor 30 euro. „Een
ster is mooi, maar kan ook een
drempel zijn omdat mensen den
ken dat het eten dan duur is. Een
bib gourmand is daarom mis
schien nog wel mooier dan een
ster."
Wijngaard Westerhoeve
geeft elke woensdag
rondleidingen.
door Anita Janse
oostkapelle - „Onderhoud je dat
allemaal zelf?", vraagt een vrouw,
wijzend op de rijen druiven van
Wijngaard Westerhoeve. „Dat
moet-ie vast van zijn schoonva
der", suggereert een ander. Wijn
bouwer Simon van Keulen laat
zich niet van zijn stuk brengen. De
grond waarop hij boert mag dan
van zijn schoonvader zijn, de
bruidsschat is allang afbetaald.
Van Keulen begon met een paar rij
tjes druiven in de achtertuin van
zijn schoonouders aan de Westho-
venseweg in Oostkapelle.
Inmiddels beslaat zijn wijngaard
2000 vierkante meter. Goed voor
zo'n 700 flessen per jaar. Schoon
ouders Piet en Janny Louws heb
ben hem nooit een strobreed in de
weg gelegd.
Sterker nog: hij wordt nogal eens
gecharterd voor rondleidingen, zij
helpt bij de proeverijen. Het werk
in de wijngaard neemt Van Keu
len zo veel mogelijk voor eigen re
kening.
Waar hij naast een baan in de che
mie en zijn andere passie - musice
ren - de tijd vandaan haalt? „Een
ander heeft toch ook een volks
tuin?"
Op de Westerhoeve worden weke
lijks rondleidingen gegeven met
aansluitend een proeverij. Niet in
de laatste plaats om de eigen wijn
te promoten, hoewel het praatje
van Van Keulen niet commercieel
overkomt.
Het maken van wijn heeft zijn
hart en dat kunnen toehoorders
letterlijk en figuurlijk proeven. Ter
wijl Van Keulen langs de wijnstok
ken loopt, plukt hij wat bladeren
uit de 'oksels' van de ranken. „Dat
zijn altijd de zwakste bladeren, die
kun je maar beter zo snel mogelijk
kwijt zijn."
Een wijngaard in de Zeeuwse klei
is volgens hem helemaal zo gek
nog niet.
„Omdat de zee na de zomer war
mer is dan het land, koelt het hier
's nachts minder snel af. Daardoor
kunnen de druiven langer rijpen."
En hoe langer ze rijpen, hoe hoger
het suikergehalte en dus het alco
holpercentage.
Dankzij de ligging aan een oude
kreekrug beschikken de druiven
over een kalkrijke grond. „Onze
enige vijand is de wind", zegt Van
Keulen. Daarvoor zijn hagen van
bamboe aangeplant.
Aan de andere kant van het hoge
riet geeft schoonpa uitleg aan een
groep in klederdracht gestoken
vrouwen.
De diverse bedrijfstakken lopen
naadloos in elkaar over. Janny ver
huurt ook klederdrachtkostuums.
Hebben de vrouwen een beetje te
diep in het glaasje gekeken? De
lachsalvo's zijn in ieder geval niet
van de lucht.
Elk jaar hebben ze een vriendin-
nendag. En ze hadden horen zeg-
Hoe langer ze rijpen, des te
hoger het suikergehalte en
dus het alcoholpercentage
gen dat dit zo leuk was. „Nee we
komen niet van hier, maar uit de
omgeving van Rotterdam."
In de groep van Van Keulen gaat
het er serieuzer aan toe. Er zitten
kenners in het gezelschap. Proeven
is bijna een plechtigheid, al zou
Van Keulen dat zelf niet graag zo
omschrijven.
„Wijnproeven zonder nonsens",
noemt hij het zelf
Toch brengt hij de proevers in
kwestie even de basisregels van
het wijnproeven bij. Ie glas vast
houden aan de ronding, is uit de
boze.
De wijn moet walsen in het glas,
pas dan komt de geur vrij. Een
slok houd je even in je mond,
voor je het inslikt of desgewenst
uitspuugt.
Dat laatste durft natuurlijk nie
mand. Niet nodig ook. Het smaakt
gewoon naar meer.
Iedere woensdag in juli en augustus
is er een rondleiding en proeverij.
Deze beginnen om 19.00 uur. West-
hovenseweg 4, Oostkapelle. Tele
foon 0118-582096.
Terrein groeit met drie
hectare, maar aantal
standplaatsen neemt af.
doorHob Paardekam
stavenisse - Camping Stavenisse,
gelegen op het uiterste westpuntje
van het eiland Tholen, wil fors uit
breiden. Aan het bestaande terrein
wordt drie hectare toegevoegd.
Het campingoppervlak, dat nu on
geveer 60.000 vierkante meter be
draagt, wordt daarmee met vijftig
procent vergroot. De uitbreiding
vindt plaats op het stuk grond aan
de westkant van de camping.
Al die plannen leiden niet tot een
toename van het aantal standplaat
sen. Dat worden er zelfs een paar
minder. De extra ruimte wordt ge
bruikt om grotere plaatsen te creë
ren. Volgens eigenaar Kees Men-
heere dateert de laatste herschik
king uit 1982, maar is nu veel ver
anderd. „De grootse caravan was
toen zeven meter lang. Nu begint
het ongeveer bij negen meter. En
dan willen mensen er ook nog een
tuinhuisje van drie bij drie meter
bij." Het gevolg is dat de huidige
standplaatsen op de camping als
veel te klein worden ervaren. Die
worden groter gemaakt. De plaat
sen die daarvoor verdwijnen wor
den gecompenseerd op het nieu
we deel. Overigens zijn er na de
herschikking minder vaste stand
plaatsen en meer zogeheten toeris
tenplaatsen, omdat daar een grote
vraag naar is. Op het nieuwe deel
komen ook nog eens twintig cha
lets. Door de uitbreiding van de
camping kunnen verder extra par
keerplaatsen worden aangelegd.
Menheere wil het niet laten bij het
aanleggen van ruimere standplaat
sen, maar geeft zijn hele camping
een kwaliteitsimpuls. Zo komt er
meer groen en worden er nieuwe
Kees Menheere, hier bij het zwembad, denkt niet dat de uitbreiding van
zijn camping volgende zomer al een feit is. foto Willem Mieras
speelterreintjes aangelegd. Ook de
zwemvoorzieningen worden op
de schop genomen. Het huidige
diepe bad doet straks dienst als
kinderbad, terwijl het kinderbad
wordt omgetoverd tot een groter
zwembad voor volwassenen.
M.enheere weet nog niet wanneer
hij kan beginnen met de uitbrei
ding. „Liever vandaag dan mor
gen", zegt hij. „Maar alle procedu
res moeten nog doorlopen wor
den. Volgende zomer is het zeker
nog niet klaar." Ondertussen is de
campinghouder al begonnen met
het vergroten van standplaatsen
op de huidige camping, waardoor
er plaatsen verdwijnen, die hij nog
niet kan compenseren. „Daardoor
loop ik inkomsten mis."
Het college van Tholen staat alvast
positief tegenover de plannen.
kamperland - Onder het motto:
er is veel meer wilde en onontdek
te natuur in ons land dan we den
ken, kunnen mensen deze en vol
gende week zeelessen volgens op
het strand van Noord-Beveland.
Op uitnodiging van de gemeente
Noord-Beveland laat een gids van
Natuur Avontuur deelnemers ont
dekken wat er in de zee en op het
strand leeft. Wat voor diersoorten
en organismen leven er, hoe ko
men ze aan hun voedsel, waarom
is het belangrijk dat strand en zee
schoon zijn? Natuur Avontuur
leert de deelnemers op een speelse
manier hoe ze het strand kunnen
schoonhouden. De zeelessen zijn
op 17 en 24 juli en beginnen om
19.00 uur bij strandpaviljoen De
Banjaard in Kamperland. Deelne
mers kunnen een plastic zakje
meenemen om gevonden spulle- j
tjes naar huis mee te nemen. Een 1
handdoekje is nodig.