om thuis een feestje te maken
Dorps- en buurtbarbecue is middel bij
uitstek om elkaar beter te leren kennen
Moonlight Cruises
28 juli 4 aug. 2007
pzc Zaterdag 14 juli 2007
31
Veilig barbecueën is
kwestie van opletten
zierikzee - Meestal gaat het goed,
maar het kan ook pijnlijk fout
gaan. Veilig barbecueën is een
kwestie van goed opletten.
Geduld is volgens brandweerman
J. Juffermans een eerste vereiste.
Ongeduld leidt tot ongelukken.
„Dus geen scheut spiritus erbij,
maar altijd met aanmaakblokjes
werken", raadt Juffermans aan.
„En je moet er gewoon rekening
mee houden dat je de barbecue
minstens een half uur voordat je
wilt eten aan moet steken." Brand
door barbecue is zeldzaam. „Eén
of twee keer per jaar. Meer niet."
www.rederii-diikhuizen.nl
0118-419367
Samen buiten
koken bevordert de
saamhorigheid.
door Piet Kleemans
RENESSE - Het is het ongedwongen
karakter. Het feit dat je samen met
anderen buiten staat te koken. Dat
is wat de barbecue zo populair
maakt. Steeds vaker duikt de bar
becue op als onderdeel - of afslui
ter - van een dorps-, buurt- of
straatfeest. Met enige regelmaat
duiken ze op in de actuele lijst van
door de gemeente verstrekte ver
gunningen. In Bruinisse verzamelt
men zich rond de gloeiende kool-
~s en hetzelfde gebeurt in Scha-
rendijke, Nieuwerkerk, Burgh-
Haamstede en Zierikzee. De aanlei
ding is voor elke barbecue verschil
lend. In Renesse werd vorig jaar -
ter gelegenheid van het 500-jarig
bestaan van de lacobuskerk - een
dorpsbarbecue gehouden.
Dik tweehonderd Renessenaren
kwamen op het eetfestijn af Tot
genoegen van dominee P.
Goodijk. „Want het is meer dan al
leen eten. Het is de onderlinge ont
moeting. Het werd door veel men
sen ook ervaren als een soort reü
nie. Het ging echt zo van 'Goh, jou
heb ik een tijd niet meer gezien.'
Het leverde veel positieve reacties
op. Het was onze intentie mensen
elkaar te laten ontmoeten en dat is
prima gelukt. De dorpsbarbecue
vorig jaar heeft echt het saamhorig
heidsgevoel bevorderd. Het is ook
zeker voor herhaling vatbaar. Voor
de Zierikzeese buurtvereniging De
Hoofdpoort is de barbecue vast on
derdeel van het jaarprogramma.
Waarom barbecue? 'Gewoon om
dat we dat het gezelligst vinden",
zegt woordvoerster A. van de Zan-
de van de buurtvereniging. C. He-
berlé uit Nieuwerkerk - Brabander
van origine - is de drijvende
De barbecue is vooral vanwege
het ongedwongen karakter popu
lair als onderdeel of afsluiter van
een dorpsfeest, buurtfeest of
straatfeest.
kracht achter een in augustus te
houden straatfeest mét barbecue
in de Erling Steenstraat in Nieu
werkerk „Ik ben hier drie jaar gele
den en ik ken eigenlijk nog maar
weinig mensen uit de buurt. Toen
raakte ik een keer met de buren
aan de praat en toen werd het idee
voor een straatfeest geboren. Ik
dacht dat er 15 a 20 man op af zou
komen, maar we hebben nu al aan
meldingen van 80 mensen uit
twee straten. Daar was ik absoluut
door verrast. Veel organisatie?
Neeuh, doen we met z'n tweetjes.
Wij zorgen voor de basis en de
mensen zelf voor de extra's. Wie
iets bijzonders wil eten of drinken
neemt dat zelf mee."
Vegetarisch roosteren
wint terrein
zierikzee - Vegetarisch barbecue
ën is allang niet meer uitsluitend
voor vegetariërs. Steeds meer men
sen zien het op de barbecue berei
den van groenten als welkome af
wisseling tussen vlees en vis door.
Tal van groen leent zich voor de
barbecue. Tomaten roosteren kan
en hetzelfde geldt voor aardappe
len, komkommer, artisjokken, bie
ten, venkel en nog veel meer. Om
te voorkomen dat groente aan de
buitenkant zwartgeblakerd wordt
maar van binnen nog rauw, wordt
geadviseerd groenten eerst even te
koken voordat het op de barbecue
gaat.
Barbecuetips te over
op het internet
zierikzee - Wie over een compu
ter met internetverbinding be
schikt, kan in recordtijd alles over
barbecueën te weten komen. De
website www.nationalebbq.nl
richt zich op promotie van het bui
ten koken en wie om recepten ver
legen zit kan onder meer op
www.barbecuerecepten.nl terecht.
Bijzonder uitgebreid is het aanbod
op http://barbecue.startpagina.nl.
Naast recepten en veiligheidstips
biedt het internet legio mogelijkhe
den voor wat betreft het kopen of
huren van apparatuur. Ook com
plete barbecue-vleespakketten zijn
via internet te bestellen.
Woord barbecue komt
van Spaans barbacoa
zierikzee - De manier van koken
is alom bekend. De oorsprong van
het woord barbecue minder. Over
waar het precies vandaan komt,
zijn de meningen verdeeld. Som
mige beweren dat het woord bar
becue afgeleid is van het Franse
barbe-queue hetgeen zoveel bete
kent als 'van kop tot staart'. Ande
ren houden het erop dat barbecue
is afgeleid van het Spaanse barba
coa. Een woord dat naar verluidt
gebezigd werd om in de open
lucht geroosterd vlees aan te dui
den. De aloude gloeiende kooltjes
hebben concurrentie gekregen van
moderne bak- en grilltechnieken
in de vorm van elektrische en gas-
barbecues.
De grotere barbecues - op de foto eentje uit de 'stal' van Keurslager Tholhuijsen uit Renesse - zijn te huur. De slager levert doorgaans op maat.
foto Ronald den Dekker