om thuis een feestje te maken Dorps- en buurtbarbecue is middel bij uitstek om elkaar beter te leren kennen Moonlight Cruises 28 juli 4 aug. 2007 pzc Zaterdag 14 juli 2007 31 Veilig barbecueën is kwestie van opletten zierikzee - Meestal gaat het goed, maar het kan ook pijnlijk fout gaan. Veilig barbecueën is een kwestie van goed opletten. Geduld is volgens brandweerman J. Juffermans een eerste vereiste. Ongeduld leidt tot ongelukken. „Dus geen scheut spiritus erbij, maar altijd met aanmaakblokjes werken", raadt Juffermans aan. „En je moet er gewoon rekening mee houden dat je de barbecue minstens een half uur voordat je wilt eten aan moet steken." Brand door barbecue is zeldzaam. „Eén of twee keer per jaar. Meer niet." www.rederii-diikhuizen.nl 0118-419367 Samen buiten koken bevordert de saamhorigheid. door Piet Kleemans RENESSE - Het is het ongedwongen karakter. Het feit dat je samen met anderen buiten staat te koken. Dat is wat de barbecue zo populair maakt. Steeds vaker duikt de bar becue op als onderdeel - of afslui ter - van een dorps-, buurt- of straatfeest. Met enige regelmaat duiken ze op in de actuele lijst van door de gemeente verstrekte ver gunningen. In Bruinisse verzamelt men zich rond de gloeiende kool- ~s en hetzelfde gebeurt in Scha- rendijke, Nieuwerkerk, Burgh- Haamstede en Zierikzee. De aanlei ding is voor elke barbecue verschil lend. In Renesse werd vorig jaar - ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van de lacobuskerk - een dorpsbarbecue gehouden. Dik tweehonderd Renessenaren kwamen op het eetfestijn af Tot genoegen van dominee P. Goodijk. „Want het is meer dan al leen eten. Het is de onderlinge ont moeting. Het werd door veel men sen ook ervaren als een soort reü nie. Het ging echt zo van 'Goh, jou heb ik een tijd niet meer gezien.' Het leverde veel positieve reacties op. Het was onze intentie mensen elkaar te laten ontmoeten en dat is prima gelukt. De dorpsbarbecue vorig jaar heeft echt het saamhorig heidsgevoel bevorderd. Het is ook zeker voor herhaling vatbaar. Voor de Zierikzeese buurtvereniging De Hoofdpoort is de barbecue vast on derdeel van het jaarprogramma. Waarom barbecue? 'Gewoon om dat we dat het gezelligst vinden", zegt woordvoerster A. van de Zan- de van de buurtvereniging. C. He- berlé uit Nieuwerkerk - Brabander van origine - is de drijvende De barbecue is vooral vanwege het ongedwongen karakter popu lair als onderdeel of afsluiter van een dorpsfeest, buurtfeest of straatfeest. kracht achter een in augustus te houden straatfeest mét barbecue in de Erling Steenstraat in Nieu werkerk „Ik ben hier drie jaar gele den en ik ken eigenlijk nog maar weinig mensen uit de buurt. Toen raakte ik een keer met de buren aan de praat en toen werd het idee voor een straatfeest geboren. Ik dacht dat er 15 a 20 man op af zou komen, maar we hebben nu al aan meldingen van 80 mensen uit twee straten. Daar was ik absoluut door verrast. Veel organisatie? Neeuh, doen we met z'n tweetjes. Wij zorgen voor de basis en de mensen zelf voor de extra's. Wie iets bijzonders wil eten of drinken neemt dat zelf mee." Vegetarisch roosteren wint terrein zierikzee - Vegetarisch barbecue ën is allang niet meer uitsluitend voor vegetariërs. Steeds meer men sen zien het op de barbecue berei den van groenten als welkome af wisseling tussen vlees en vis door. Tal van groen leent zich voor de barbecue. Tomaten roosteren kan en hetzelfde geldt voor aardappe len, komkommer, artisjokken, bie ten, venkel en nog veel meer. Om te voorkomen dat groente aan de buitenkant zwartgeblakerd wordt maar van binnen nog rauw, wordt geadviseerd groenten eerst even te koken voordat het op de barbecue gaat. Barbecuetips te over op het internet zierikzee - Wie over een compu ter met internetverbinding be schikt, kan in recordtijd alles over barbecueën te weten komen. De website www.nationalebbq.nl richt zich op promotie van het bui ten koken en wie om recepten ver legen zit kan onder meer op www.barbecuerecepten.nl terecht. Bijzonder uitgebreid is het aanbod op http://barbecue.startpagina.nl. Naast recepten en veiligheidstips biedt het internet legio mogelijkhe den voor wat betreft het kopen of huren van apparatuur. Ook com plete barbecue-vleespakketten zijn via internet te bestellen. Woord barbecue komt van Spaans barbacoa zierikzee - De manier van koken is alom bekend. De oorsprong van het woord barbecue minder. Over waar het precies vandaan komt, zijn de meningen verdeeld. Som mige beweren dat het woord bar becue afgeleid is van het Franse barbe-queue hetgeen zoveel bete kent als 'van kop tot staart'. Ande ren houden het erop dat barbecue is afgeleid van het Spaanse barba coa. Een woord dat naar verluidt gebezigd werd om in de open lucht geroosterd vlees aan te dui den. De aloude gloeiende kooltjes hebben concurrentie gekregen van moderne bak- en grilltechnieken in de vorm van elektrische en gas- barbecues. De grotere barbecues - op de foto eentje uit de 'stal' van Keurslager Tholhuijsen uit Renesse - zijn te huur. De slager levert doorgaans op maat. foto Ronald den Dekker

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 79