Eten en drinken
chef-kok in de keuken
E
Cocktailrecepten
voor thuis
Berry Bliss: 20 ml Bols jenever, 10 ml Bols
cherry brandy, 40 ml Bols strawberry, 30 ml
cranberrysap. Doe alle ingrediënten in een cock
tailbeker en shake het geheel met veel ijsklont
jes gedurende acht seconden. Schenk uit door
een cocktail-strainer (zeefje) in gekoeld martini
glas en garneer met een aardbei.
Sproai: 50 ml Jameson irish whiskey, 15 ml ki
wilikeur, 25 ml vers appelsap, 10 ml citroensap,
beetje suikersiroop, 1 kiwi. Stamp een halve ki
wi fijn in de shaker en voeg alle ingrediënten
toe, inclusief wat ijs. Schud goed en schenk
door een strain (zeefje) in een longdrinkglas
dat is gevuld met ijs. Wat ijssnippers toevoegen
en garneren met andere helft van kiwi.
Tip: probeer ook eens een Jtea: 50 ml Ja-
mesons in longdrinkglas met ijs, afvullen met
icetea.
Martell Solé:
45 cl Martell [~|g|
cognac, 12 cl
ginger ale, 1 cl
cranberrysap.
Schenk cog
nac en ginger
ale in bol long
drinkglas ge
vuld met ijs.
Cranberrysap
toevoegen en
roeren.
Classic
Mojito: 5 cl
Havanna rum,
3 takjes munt,
Vi limoen, 3
theelepels riet- Sproai.
suiker, sodawa
ter, geschaafd
ijs of ijsblokjes. Schep suiker in
schenk er sap van halve limoen
op. Voeg muntblad toe en
muddie (stamp voor
zichtig met houten
stamper). Voeg rum toe,
vul glas met geschaafd ijs en sodawater.
Roer nogmaals goed door en garneer
met takje munt.
Trends in cocktails
Gebruik van vers fruit,
jenever, tequilla en rum als basis.
Classics met een twist.
Ronde coupes op een voetje,
typisch jaren twintig.
Food paring
(cocktails combineren met hapjes).
Foams and gels
(schuim en gelei).
House of Bols, Paulus Potterstraat
14, 1070 CZ Amsterdam. Minimum
leeftijd: 18 jaar. Entree: 10 euro, in
clusief cocktail. Meer info: www.hou-
seofbols.nl, www.bartendernet-
work.nl
van de Ramsays niet aan de door
snee keuken uit onze doorzonwo
ning denken. Hun keukentje in
Londen heeft een half miljoen
pond gekost en de Rorgue-cooker
in het midden ervan (kosten: een
slordige 70.000 pond) weegt
tweeeneenhalve ton. Dus als Tana
een bolognesesaus of een echt En
gels ontbijt (met chipolataworstjes
uiteraard, en bacon eggs)
maakt, wijken haar arbeidsomstan
digheden iets af van de onze.
In het boek is uiteraard veel aan
dacht voor kinderlekkernijen, zo
als vruchtenflapjes- en geleitjes,
gemberkoeklolly's en feeëncakejes
met kaneel en abrikozen. Maar het
blijft niet bij liflafjes en kindple
ziertjes. Een mooie runderstoof
pot met dumplings of een oven
schotel met kip en mango passe
ren ook de revue.
Toch is het boek vooral gericht op
het kinderritme. Met naast het ont
bijt en de lunch ook hoofdstukken
over 'naschoolse verwennerij' en
'nieuwe smaken proberen'. Op die
manier wil ze kinderen aanmoedi
gen nieuwe gerechten te proeven
en maakt ze hele maaltijden waar
de kinderen zelf aan mee kunnen
werken. Want er zit ook een culi
nair-pedagogisch kantje aan het
boek. Gelukkig heeft Tana daarbij
iets meer geduld en een iets kuiser
taalgebruik dan Gordon in zijn
keuken met zijn leerlingen.
[f1 Tana Ramsay, Tana Ramsay's familie-
keuken (uitg. Tirion, 262 blz, 24,95
euro).
Vruchtengeleitjes
Ingrediënten: 1 pakje rode ge
leipudding a 135 gram, 300
gram diepvriesbosbessen
Los het geleipoeder volgens de
aanwijzingen op de verpakking
op en roer er vervolgens de be
vroren bosbessen door.
Schep het mengsel in zes klei
ne potjes en laat de gelei onge
veer 3-4 uur in de koelkast op
stijven.
PZC Donderdag 12 juli 2007 I 21
ETALAGE
KOOLZUUR MET SMAAK In
de zomer houden we meer van
koolzuur in drankjes dan in de
winter. Koolzuurhoudende
drankjes zijn dorstlessender,
vandaar. Dat zegt althans de fir
ma Spa, die steeds meer smaken
aan zijn koolzuurhoudende
dranken toevoegt. Zo is er on
der de naam Spa Fruit Fresh
Lime een nieuwe limoenva
riant. De varianten van het sub-
label waarin geen koolzuur zit,
hebben een wijziging onder
gaan: er zit 10 procent minder
suiker in dan eerst. Spa&Fruit is
er vanaf 1,29 euro voor anderhal
ve liter.
SMAAKWEEK Het aantal initia
tieven om ons duurzamer en ge
zonder te laten eten, blijft
groeien. Van 24 tot en met 30
september wordt de Week van
de Smaak gehouden, een initia
tief van producenten van biolo
gisch voedsel, topkoks en de
Kunsthal Rotterdam. Wie in die
week een natuurproduct of een
kookboek koopt, krijgt het
Smaakweekgeschenk, een boekje
waarin topkoks Eric van Ve-
luwen en Pierre Wind tips en re
cepten geven en bekende Neder
landers vertellen over hun ultie
me smaakbeleving. Het boek is
geschreven door culinair journa
liste Nicole Willemse.
Q www.weekvandesmaak.nl
WIJNKEUKEN Een beetje wijn
liefhebber bewaart zijn kostelijk
vocht in een speciaal daarvoor
ingerichte kelder. Maar wie het
alcoholische druivensap bij de
hand wil hebben in de keuken
kan nu terecht bij Ariston. Van
dat merk is de WZ 36 versche
nen, een wijnkast met twee kli
maatzones zodat zowel rode als
witte wijnen opgeslagen kun
nen worden. De kast maakt deel
uit van de productlijn Experien
ce waarvan de vormgeving door
de combinatie van glas en me
taal robuust is. De WZ 36 kan
36 flessen herbergenen kost 1667
euro. Informatie: 030-6692900.
CHIPS
kr.gfisb
Cl II i SS' SIvÖXlON
foto
GPD
CHIPSJUNKS Verwoede chips
eters zijn net als andere junks:
als ze eenmaal beginnen, kun
nen ze niet meer stoppen. Een
zak van 150 gram is binnen tien
minuten leeg. Daarna rest
slechts schuldgevoel. Dat is niet
gezond. We komen erop door
de zak Kettle Chips die ons
werd toegestuurd. Of we wilden
proeven. De rest van het verhaal
kent u nu. Het Engelse merk
heeft een nieuwe variant, kaas-
en uienchips met Cheddar. Met
net zulke dikke, harde knapperi
ge chips als bij de andere soor
ten. Ze bevatten maximaal 29
procent vet, wat minder is dan
andere merken (32 tot 36 pro
cent). Ze kosten 1,99 euro per
zak.