Eten en drinken chef-kok in de keuken E Cocktailrecepten voor thuis Berry Bliss: 20 ml Bols jenever, 10 ml Bols cherry brandy, 40 ml Bols strawberry, 30 ml cranberrysap. Doe alle ingrediënten in een cock tailbeker en shake het geheel met veel ijsklont jes gedurende acht seconden. Schenk uit door een cocktail-strainer (zeefje) in gekoeld martini glas en garneer met een aardbei. Sproai: 50 ml Jameson irish whiskey, 15 ml ki wilikeur, 25 ml vers appelsap, 10 ml citroensap, beetje suikersiroop, 1 kiwi. Stamp een halve ki wi fijn in de shaker en voeg alle ingrediënten toe, inclusief wat ijs. Schud goed en schenk door een strain (zeefje) in een longdrinkglas dat is gevuld met ijs. Wat ijssnippers toevoegen en garneren met andere helft van kiwi. Tip: probeer ook eens een Jtea: 50 ml Ja- mesons in longdrinkglas met ijs, afvullen met icetea. Martell Solé: 45 cl Martell [~|g| cognac, 12 cl ginger ale, 1 cl cranberrysap. Schenk cog nac en ginger ale in bol long drinkglas ge vuld met ijs. Cranberrysap toevoegen en roeren. Classic Mojito: 5 cl Havanna rum, 3 takjes munt, Vi limoen, 3 theelepels riet- Sproai. suiker, sodawa ter, geschaafd ijs of ijsblokjes. Schep suiker in schenk er sap van halve limoen op. Voeg muntblad toe en muddie (stamp voor zichtig met houten stamper). Voeg rum toe, vul glas met geschaafd ijs en sodawater. Roer nogmaals goed door en garneer met takje munt. Trends in cocktails Gebruik van vers fruit, jenever, tequilla en rum als basis. Classics met een twist. Ronde coupes op een voetje, typisch jaren twintig. Food paring (cocktails combineren met hapjes). Foams and gels (schuim en gelei). House of Bols, Paulus Potterstraat 14, 1070 CZ Amsterdam. Minimum leeftijd: 18 jaar. Entree: 10 euro, in clusief cocktail. Meer info: www.hou- seofbols.nl, www.bartendernet- work.nl van de Ramsays niet aan de door snee keuken uit onze doorzonwo ning denken. Hun keukentje in Londen heeft een half miljoen pond gekost en de Rorgue-cooker in het midden ervan (kosten: een slordige 70.000 pond) weegt tweeeneenhalve ton. Dus als Tana een bolognesesaus of een echt En gels ontbijt (met chipolataworstjes uiteraard, en bacon eggs) maakt, wijken haar arbeidsomstan digheden iets af van de onze. In het boek is uiteraard veel aan dacht voor kinderlekkernijen, zo als vruchtenflapjes- en geleitjes, gemberkoeklolly's en feeëncakejes met kaneel en abrikozen. Maar het blijft niet bij liflafjes en kindple ziertjes. Een mooie runderstoof pot met dumplings of een oven schotel met kip en mango passe ren ook de revue. Toch is het boek vooral gericht op het kinderritme. Met naast het ont bijt en de lunch ook hoofdstukken over 'naschoolse verwennerij' en 'nieuwe smaken proberen'. Op die manier wil ze kinderen aanmoedi gen nieuwe gerechten te proeven en maakt ze hele maaltijden waar de kinderen zelf aan mee kunnen werken. Want er zit ook een culi nair-pedagogisch kantje aan het boek. Gelukkig heeft Tana daarbij iets meer geduld en een iets kuiser taalgebruik dan Gordon in zijn keuken met zijn leerlingen. [f1 Tana Ramsay, Tana Ramsay's familie- keuken (uitg. Tirion, 262 blz, 24,95 euro). Vruchtengeleitjes Ingrediënten: 1 pakje rode ge leipudding a 135 gram, 300 gram diepvriesbosbessen Los het geleipoeder volgens de aanwijzingen op de verpakking op en roer er vervolgens de be vroren bosbessen door. Schep het mengsel in zes klei ne potjes en laat de gelei onge veer 3-4 uur in de koelkast op stijven. PZC Donderdag 12 juli 2007 I 21 ETALAGE KOOLZUUR MET SMAAK In de zomer houden we meer van koolzuur in drankjes dan in de winter. Koolzuurhoudende drankjes zijn dorstlessender, vandaar. Dat zegt althans de fir ma Spa, die steeds meer smaken aan zijn koolzuurhoudende dranken toevoegt. Zo is er on der de naam Spa Fruit Fresh Lime een nieuwe limoenva riant. De varianten van het sub- label waarin geen koolzuur zit, hebben een wijziging onder gaan: er zit 10 procent minder suiker in dan eerst. Spa&Fruit is er vanaf 1,29 euro voor anderhal ve liter. SMAAKWEEK Het aantal initia tieven om ons duurzamer en ge zonder te laten eten, blijft groeien. Van 24 tot en met 30 september wordt de Week van de Smaak gehouden, een initia tief van producenten van biolo gisch voedsel, topkoks en de Kunsthal Rotterdam. Wie in die week een natuurproduct of een kookboek koopt, krijgt het Smaakweekgeschenk, een boekje waarin topkoks Eric van Ve- luwen en Pierre Wind tips en re cepten geven en bekende Neder landers vertellen over hun ultie me smaakbeleving. Het boek is geschreven door culinair journa liste Nicole Willemse. Q www.weekvandesmaak.nl WIJNKEUKEN Een beetje wijn liefhebber bewaart zijn kostelijk vocht in een speciaal daarvoor ingerichte kelder. Maar wie het alcoholische druivensap bij de hand wil hebben in de keuken kan nu terecht bij Ariston. Van dat merk is de WZ 36 versche nen, een wijnkast met twee kli maatzones zodat zowel rode als witte wijnen opgeslagen kun nen worden. De kast maakt deel uit van de productlijn Experien ce waarvan de vormgeving door de combinatie van glas en me taal robuust is. De WZ 36 kan 36 flessen herbergenen kost 1667 euro. Informatie: 030-6692900. CHIPS kr.gfisb Cl II i SS' SIvÖXlON foto GPD CHIPSJUNKS Verwoede chips eters zijn net als andere junks: als ze eenmaal beginnen, kun nen ze niet meer stoppen. Een zak van 150 gram is binnen tien minuten leeg. Daarna rest slechts schuldgevoel. Dat is niet gezond. We komen erop door de zak Kettle Chips die ons werd toegestuurd. Of we wilden proeven. De rest van het verhaal kent u nu. Het Engelse merk heeft een nieuwe variant, kaas- en uienchips met Cheddar. Met net zulke dikke, harde knapperi ge chips als bij de andere soor ten. Ze bevatten maximaal 29 procent vet, wat minder is dan andere merken (32 tot 36 pro cent). Ze kosten 1,99 euro per zak.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 21