;eri en drinken
l
De vrouw van de
Poker met Club Sandwich
111
20 Donderdag 12 juli 2007 PZC
ETEN MET PUCK
door Puck Kerkhoven
Een schrikbarend percentage jongeren zou in de finan
ciële problemen komen, de studie laten versloffen en
zich niet meer verzorgen omdat ze verslaafd zijn geraakt
aan poker. Zelfs eten zou er regelmatig bij inschieten. Dat is
zorgwekkend, maar het is een probleem van alle tijden. We
danken er zelfs een klassieke culinaire uitvinding aan: de sand
wich! Als het op televisie komt, zal het toch niet zoveel kwaad
kunnen, redeneren mensen die gevoelig zijn voor verslaving,
snel naar zichzelf toe. „Het is gewoon een gezellig spelletje."
Ja, ja, dat dacht de achttiende-eeuwse Engelse graaf John Mon
tagu, van het graafschap Sandwich, ook. Hij was totaal ver
slaafd aan kaartspelletjes. Nodigde continue gasten uit om
toch vooral maar te kunnen spelen. Hij verwaarloosde zijn
landgoed, zijn conditie en at bijna niet meer. Zijn trouwe be
diende maakte zich zorgen om hem. Hij gaf de kok opdracht
een makkelijk te eten, verantwoord gerechtje te bedenken dat
niet in de weg stond op de speeltafel. Dat kwam in de vorm
van dubbele boterhammetjes met een gezonde vulling ertus
sen. De korstjes sneed de bediende eraf, zodat de spelende
graaf ze met gemak in z'n mond kon stoppen. Ze vielen bijzon
der in de smaak bij graaf en gasten. De sandwich was geboren.
Zijn naam komt dus van het graafschap in het zuidwesten van
Engeland, dat vernoemd is naar het stadje Sandwicae, wat zan
derige haven, of zanderig handelscentrum betekent. Waar of
niet, dit is een van de vele mooie verhalen die de ronde doen
over de ontdekking van een beroemd gerecht. De hartige
broodsnack werd populair in
heel het Britse rijk. Belegd met
rosbief, ham, garnalenspread,
waterkers en ei of kaas en dun
ne plakjes komkommer. Keurig
in driehoekjes, rondjes of vier
kantjes gesneden en hapklaar.
Hoe lekker een goede sandwich
ook kan zijn, voor mij blijft hij omgeven met een waas van ver
wende aristocratie en latente verwaarlozing. Dat heeft ook al
les met mijn eigen sandwichgedrag te maken. Wanneer koop
ik ze? Als ik geen tijd heb om rustig te eten. Onderweg, snel
even bij de benzinepomp of in de kiosk op het station, in zo'n
driehoekig doosje. Ik ga meestal voor die met ham, sla en to
maat. Ze zijn heus wel smakelijk, maar er blijft toch iets kna
gen. Mijn culinair geweten? Kijk, daar heb ik nou helemaal
geen last van als ik ergens een Club Sandwich bestel en al hele
maal niet als ik er één voor mezelf maak, met lekkere verse in
grediënten. De Club is de gewone sandwich in alles ontstegen.
Voor de Club moet je moeite doen. Om hem te maken, om
hem op te eten. Ie schuift hem niet zo
maar even naar binnen. Hier moet
echt bestek aan te pas komen. Hier
doen de smaken van de diverse beleg-
soorten iets met elkaar, hier is sprake
van interactie met het licht geroosterde
brood. Deze fees
telijke broodsta-
pel is pas écht
een culinaire
Je schuift hem
niet zomaar even
naar binnen
I SO
I va
vondst. He
laas zal de uit
vinder hier
van altijd ano
niem blijven.
Club Sandwich gerookte zalm (voor één persoon)
p- 4 sneden witbrood (casino), 1 eetlepel mayonaise, 50 gram fijnge
sneden ijsbergsla, 4 dunne plakken tomaat, 2 plakjes bacon, 1 plak
gerookte zalm, 2 dunne rode uienringen, 1 theelepel vers citroen
sap, Zi gekookt ei in plakjes, peper en zout
p- Bak bacon knapperig goudbruin. Snijd korstjes van boterhammen
en rooster ze licht. Besmeer onderste met mayonaise. Beleg met
wat sla, bacon en tomaat. Leg daarop tweede boterham. Beleg
met zalm en ui, en leg een met mayonaise besmeerde derde boter
ham erop. Beleg met sla, ei en tomaat en bestrooi met peper en
zout. Besmeer vierde boterham met mayonaise en leg die er met
de besmeerde kant bovenop.
p Steek er twee prikkers door en snijd de broodstapel schuin door
midden. Geniet uitgebreid van dit eenpersoons feestje. Lekker met
een beker koude melk of een glaasje witte wijn, bijvoorbeeld Char-
donnay.
Tip: vervang zalm door plakjes gerookte kipfilet, laat ui en mieriks
wortel weg en je hebt de klassieke Club Sandwich.
Zomerse
Zin om decadent te nippen aan een mooie cocktail? Nog niet zo lang geleden
moest je daarvoor naar een internationale hotelbar of nachtclub.
Tegenwoordig kunnen cocktailliefhebbers overal terecht. Van het trendy
paviljoen aan zee tot de loungeclub, van het hippe stadsstrand tot het betere
restaurant. Cocktails zijn booming deze zomer.
V. ers fruit in het glas is dé zomertrend.
Liefst toegepast in een populaire cock
tail. Voorbeelden? Appel Mojito, met
sour apple en vers appelsap, of Strawber
ry Caiperina, met vers aardbeiensap en wat aard
beienlikeur. Ook op de rand van het glas gaat bij
voorkeur vers fruit, want de garnering moet een
weerspiegeling zijn van de aard van de cocktail.
„De tijd van parapluutjes en lawaaidecoratie ligt
ver achter ons", vertelt Misja Vostermans. Acht
jaar geleden trok hij naar Londen om daar de fij
ne kneepjes van het shakersvak te leren. Tegen
woordig leidt hij, in dienst van 'The Fabulous
Shaker Boys'Nederlandse bartenders op.
„Een goede cocktailshaker kan een riant salaris
verdienen en heeft de banen voor het uitkiezen.
En niet in de minste bedrijven. We kampen met
een tekort aan goed opgeleide vakmensen", be
kent Misja. „Shakers hebben nog net niet de gla-
mourstatus van een topkok bereikt, maar het
scheelt niet veel."
Wie denkt dat hij met een cursusje hier en daar
Hall of Taste in House of Bols in Amsterdam.
even snel cocktailshaker kan worden, heeft het
mis.
„Ie moet eerst het bartendersvak tot in de punt
jes beheersen. Goed met gasten kunnen omgaan,
alles weten over je dranken, een mooie koffie
kunnen maken, een perfect biertje kunnen tap
pen. En niet ééntje, maar honderden, avond aan
avond in een drukke bar. Pas als je dat in de vin
gers hebt, kun je je aan de hogere kunst van de
cocktails wagen. Vervolgens is het een kwestie
door Puck Kerkhoven foto's CPD
van duizenden namen en recepturen uit je hoofd
leren en vingervlugheid opbouwen. En dan heb
ik het nog niet eens over flair-bartenden, het
jongleren met flessen zoals Tom Cruise doet in
de film Cocktail. Mooi pooren (hoog uitschen-
ken) en shaken is al een vak op zich. Ie moet wil
len entertainen, met stijl kunnen serveren, infor
matie geven."
Bestelt u deze zomer dus een keer zo'n feestelijke
cocktail, geniet dan vooral ook van het vakman
schap en de show vooraf
Onlangs werd in het Amsterdamse museumkwar
tier een heuse Bartending Academy geopend, in
het ook voor publiek toegankelijke House of
Bols. Het oerdegelijke Lucas Bols, bekend van je
nevers, likeurs en Delftsblauwe trapgevelhuis-
kruikjes op KLM-vluchten, gaat helemaal op de
hippe cocktailtoer.
In de Hall of Taste kunt u uw neus en smaakpa
pillen aan het werk zetten en in de Flair Booth
kunt u zelf oefenen in flessen gooien a la Tom
Cruise. In de spiegelbar bereiden professionele
cocktailshakers elke denkbare mixdrank voor u.
Van een 'old school' Manhattan of Cosmopoli
tan, in zo'n chique martiniglaasje op een voetje
tot een trendy Pina Colada Cloud met witte rum,
kokosmelk en een wolk ananasschuim.
De opmars van de cocktail begon ooit in
New York, tijdens de drooglegging in de
jaren twintig van de vorige eeuw, toen
het schenken van alcohol streng verboden was.
In piepkleine ondergrondse barretjes werd smeri
ge, illegaal gestookte drank gemixt met smaak ver
beterende siropen, likeuren en martini-achtigen.
Om binnen te komen, moest je zacht een wacht
woord fluisteren bij de deur. Ook binnen mocht
het er vooral niet te luidruchtig aan toegaan, an
ders zou de drankpolitie wel eens gealarmeerd
kunnen worden. Vandaar dat deze tentjes 'speak
easy's' werden genoemd.
Die illegale sfeer van de jaren twintig, met de bij
behorende jazzmuziek, gleufhoeden, parelkettin
gen en bebop-kapsels komt weer helemaal terug.
Themafeesten in speak easy-stijl worden georga
niseerd, cocktailbars krijgen weer een jaren twin
tig-uiterlijk. En echt niet alleen in New York, Lon
den en Amsterdam. Ook in plaatsen als Bloemen-
daal, Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Ensche
de, Den Bosch, Leeuwarden, Arnhem, Middel
burg en Zutphen is de cocktail 'alive and kick
ing'.
door Jacques Hermus foto CPD
Tot een paar jaar geleden
kon ze eigenlijk helemaal
niet koken. Ze hoefde dat
ook niet, want haar man
Gordon toverde meestal vanuit
het niets de meest fabelachtige za
ken op tafel.
Als hij tenminste thuis was, want
Gordon heeft als achternaam
Ramsay: dus is hij veel in zijn top
restaurants en op de televisie,
maar niet in de eigen keuken.
Nu zit Tana met hun vier kinde
ren thuis en moet ze wel voor de
kleintjes koken. Dus is ze gaan le
ren hoe koken meer is dan het pu
reren van een fruithapje voor de
baby. En zoals dat gaat in dit we
reldje van celebrities: dan moet er
ook maar meteen een kookboek
van komen. Daarom is er nu Tana
Ramsay's familiekeuken, met onder
titel 'snel en lekker voor jong en
oud'.
Nou moet je bij de familiekeuken