;eri en drinken l De vrouw van de Poker met Club Sandwich 111 20 Donderdag 12 juli 2007 PZC ETEN MET PUCK door Puck Kerkhoven Een schrikbarend percentage jongeren zou in de finan ciële problemen komen, de studie laten versloffen en zich niet meer verzorgen omdat ze verslaafd zijn geraakt aan poker. Zelfs eten zou er regelmatig bij inschieten. Dat is zorgwekkend, maar het is een probleem van alle tijden. We danken er zelfs een klassieke culinaire uitvinding aan: de sand wich! Als het op televisie komt, zal het toch niet zoveel kwaad kunnen, redeneren mensen die gevoelig zijn voor verslaving, snel naar zichzelf toe. „Het is gewoon een gezellig spelletje." Ja, ja, dat dacht de achttiende-eeuwse Engelse graaf John Mon tagu, van het graafschap Sandwich, ook. Hij was totaal ver slaafd aan kaartspelletjes. Nodigde continue gasten uit om toch vooral maar te kunnen spelen. Hij verwaarloosde zijn landgoed, zijn conditie en at bijna niet meer. Zijn trouwe be diende maakte zich zorgen om hem. Hij gaf de kok opdracht een makkelijk te eten, verantwoord gerechtje te bedenken dat niet in de weg stond op de speeltafel. Dat kwam in de vorm van dubbele boterhammetjes met een gezonde vulling ertus sen. De korstjes sneed de bediende eraf, zodat de spelende graaf ze met gemak in z'n mond kon stoppen. Ze vielen bijzon der in de smaak bij graaf en gasten. De sandwich was geboren. Zijn naam komt dus van het graafschap in het zuidwesten van Engeland, dat vernoemd is naar het stadje Sandwicae, wat zan derige haven, of zanderig handelscentrum betekent. Waar of niet, dit is een van de vele mooie verhalen die de ronde doen over de ontdekking van een beroemd gerecht. De hartige broodsnack werd populair in heel het Britse rijk. Belegd met rosbief, ham, garnalenspread, waterkers en ei of kaas en dun ne plakjes komkommer. Keurig in driehoekjes, rondjes of vier kantjes gesneden en hapklaar. Hoe lekker een goede sandwich ook kan zijn, voor mij blijft hij omgeven met een waas van ver wende aristocratie en latente verwaarlozing. Dat heeft ook al les met mijn eigen sandwichgedrag te maken. Wanneer koop ik ze? Als ik geen tijd heb om rustig te eten. Onderweg, snel even bij de benzinepomp of in de kiosk op het station, in zo'n driehoekig doosje. Ik ga meestal voor die met ham, sla en to maat. Ze zijn heus wel smakelijk, maar er blijft toch iets kna gen. Mijn culinair geweten? Kijk, daar heb ik nou helemaal geen last van als ik ergens een Club Sandwich bestel en al hele maal niet als ik er één voor mezelf maak, met lekkere verse in grediënten. De Club is de gewone sandwich in alles ontstegen. Voor de Club moet je moeite doen. Om hem te maken, om hem op te eten. Ie schuift hem niet zo maar even naar binnen. Hier moet echt bestek aan te pas komen. Hier doen de smaken van de diverse beleg- soorten iets met elkaar, hier is sprake van interactie met het licht geroosterde brood. Deze fees telijke broodsta- pel is pas écht een culinaire Je schuift hem niet zomaar even naar binnen I SO I va vondst. He laas zal de uit vinder hier van altijd ano niem blijven. Club Sandwich gerookte zalm (voor één persoon) p- 4 sneden witbrood (casino), 1 eetlepel mayonaise, 50 gram fijnge sneden ijsbergsla, 4 dunne plakken tomaat, 2 plakjes bacon, 1 plak gerookte zalm, 2 dunne rode uienringen, 1 theelepel vers citroen sap, Zi gekookt ei in plakjes, peper en zout p- Bak bacon knapperig goudbruin. Snijd korstjes van boterhammen en rooster ze licht. Besmeer onderste met mayonaise. Beleg met wat sla, bacon en tomaat. Leg daarop tweede boterham. Beleg met zalm en ui, en leg een met mayonaise besmeerde derde boter ham erop. Beleg met sla, ei en tomaat en bestrooi met peper en zout. Besmeer vierde boterham met mayonaise en leg die er met de besmeerde kant bovenop. p Steek er twee prikkers door en snijd de broodstapel schuin door midden. Geniet uitgebreid van dit eenpersoons feestje. Lekker met een beker koude melk of een glaasje witte wijn, bijvoorbeeld Char- donnay. Tip: vervang zalm door plakjes gerookte kipfilet, laat ui en mieriks wortel weg en je hebt de klassieke Club Sandwich. Zomerse Zin om decadent te nippen aan een mooie cocktail? Nog niet zo lang geleden moest je daarvoor naar een internationale hotelbar of nachtclub. Tegenwoordig kunnen cocktailliefhebbers overal terecht. Van het trendy paviljoen aan zee tot de loungeclub, van het hippe stadsstrand tot het betere restaurant. Cocktails zijn booming deze zomer. V. ers fruit in het glas is dé zomertrend. Liefst toegepast in een populaire cock tail. Voorbeelden? Appel Mojito, met sour apple en vers appelsap, of Strawber ry Caiperina, met vers aardbeiensap en wat aard beienlikeur. Ook op de rand van het glas gaat bij voorkeur vers fruit, want de garnering moet een weerspiegeling zijn van de aard van de cocktail. „De tijd van parapluutjes en lawaaidecoratie ligt ver achter ons", vertelt Misja Vostermans. Acht jaar geleden trok hij naar Londen om daar de fij ne kneepjes van het shakersvak te leren. Tegen woordig leidt hij, in dienst van 'The Fabulous Shaker Boys'Nederlandse bartenders op. „Een goede cocktailshaker kan een riant salaris verdienen en heeft de banen voor het uitkiezen. En niet in de minste bedrijven. We kampen met een tekort aan goed opgeleide vakmensen", be kent Misja. „Shakers hebben nog net niet de gla- mourstatus van een topkok bereikt, maar het scheelt niet veel." Wie denkt dat hij met een cursusje hier en daar Hall of Taste in House of Bols in Amsterdam. even snel cocktailshaker kan worden, heeft het mis. „Ie moet eerst het bartendersvak tot in de punt jes beheersen. Goed met gasten kunnen omgaan, alles weten over je dranken, een mooie koffie kunnen maken, een perfect biertje kunnen tap pen. En niet ééntje, maar honderden, avond aan avond in een drukke bar. Pas als je dat in de vin gers hebt, kun je je aan de hogere kunst van de cocktails wagen. Vervolgens is het een kwestie door Puck Kerkhoven foto's CPD van duizenden namen en recepturen uit je hoofd leren en vingervlugheid opbouwen. En dan heb ik het nog niet eens over flair-bartenden, het jongleren met flessen zoals Tom Cruise doet in de film Cocktail. Mooi pooren (hoog uitschen- ken) en shaken is al een vak op zich. Ie moet wil len entertainen, met stijl kunnen serveren, infor matie geven." Bestelt u deze zomer dus een keer zo'n feestelijke cocktail, geniet dan vooral ook van het vakman schap en de show vooraf Onlangs werd in het Amsterdamse museumkwar tier een heuse Bartending Academy geopend, in het ook voor publiek toegankelijke House of Bols. Het oerdegelijke Lucas Bols, bekend van je nevers, likeurs en Delftsblauwe trapgevelhuis- kruikjes op KLM-vluchten, gaat helemaal op de hippe cocktailtoer. In de Hall of Taste kunt u uw neus en smaakpa pillen aan het werk zetten en in de Flair Booth kunt u zelf oefenen in flessen gooien a la Tom Cruise. In de spiegelbar bereiden professionele cocktailshakers elke denkbare mixdrank voor u. Van een 'old school' Manhattan of Cosmopoli tan, in zo'n chique martiniglaasje op een voetje tot een trendy Pina Colada Cloud met witte rum, kokosmelk en een wolk ananasschuim. De opmars van de cocktail begon ooit in New York, tijdens de drooglegging in de jaren twintig van de vorige eeuw, toen het schenken van alcohol streng verboden was. In piepkleine ondergrondse barretjes werd smeri ge, illegaal gestookte drank gemixt met smaak ver beterende siropen, likeuren en martini-achtigen. Om binnen te komen, moest je zacht een wacht woord fluisteren bij de deur. Ook binnen mocht het er vooral niet te luidruchtig aan toegaan, an ders zou de drankpolitie wel eens gealarmeerd kunnen worden. Vandaar dat deze tentjes 'speak easy's' werden genoemd. Die illegale sfeer van de jaren twintig, met de bij behorende jazzmuziek, gleufhoeden, parelkettin gen en bebop-kapsels komt weer helemaal terug. Themafeesten in speak easy-stijl worden georga niseerd, cocktailbars krijgen weer een jaren twin tig-uiterlijk. En echt niet alleen in New York, Lon den en Amsterdam. Ook in plaatsen als Bloemen- daal, Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Ensche de, Den Bosch, Leeuwarden, Arnhem, Middel burg en Zutphen is de cocktail 'alive and kick ing'. door Jacques Hermus foto CPD Tot een paar jaar geleden kon ze eigenlijk helemaal niet koken. Ze hoefde dat ook niet, want haar man Gordon toverde meestal vanuit het niets de meest fabelachtige za ken op tafel. Als hij tenminste thuis was, want Gordon heeft als achternaam Ramsay: dus is hij veel in zijn top restaurants en op de televisie, maar niet in de eigen keuken. Nu zit Tana met hun vier kinde ren thuis en moet ze wel voor de kleintjes koken. Dus is ze gaan le ren hoe koken meer is dan het pu reren van een fruithapje voor de baby. En zoals dat gaat in dit we reldje van celebrities: dan moet er ook maar meteen een kookboek van komen. Daarom is er nu Tana Ramsay's familiekeuken, met onder titel 'snel en lekker voor jong en oud'. Nou moet je bij de familiekeuken

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 20