Eten en drinken binnen ETALAGE B snacks lunchgerechten PZC Donderdag 28 juni 2007 I 21 Olie en azijn schenken zonder te morsen, is voor sommigen een hele presta tie. Maar het is een kwestie van kordate bewegingen. Voor wie wat minder handig is, heeft de firma Cole&Mason een olie- en azijnschenker in de aanbieding, waarmee morsen is uitgesloten. Kwestie van een staafje uit de schenker trekken. Mocht het toch nog een prutboel worden dan kan de schenker in de vaat wasser. Hij kost 24,95 euro. www.coleandmason.com. Er is een nieu we pizza voor de thuisbakker: niet uit de diepvries, maar wel uit het koelschap van de super markt. De thuispizza van Bobo- li bestaat uit een ambachtelijke voorgebakken pizzabodem, met losse zakjes saus, strooikaas en kruiden. De bedoeling is dat de consument zelf voor het bakkèn zijn favoriete ingrediënten toe voegt. Voordeel is dat de nieuwe pizza in tien minuten op tafel staat. Hij kost 2,99 euro. www.boboli.nl. Shirasagi uit Den Haag. De sushi wordt hier voor uw ogen kraak- vers bereid, uiteraard door Japanse koks. Even verderop, bij pier D, zit Mur- phey's, één van de favorieten van Manfred Funke. „We hebben spe ciaal een studiereis naar Ierland ge maakt om de kern van 'de echte Ierse pub' te doorgronden. Alle stijlkenmerken hebben we doorge voerd, inclusief rood reliëfbehang, kleurige tegelvloer en houten toog. De barmedewerkers zijn Iers of hebben op z'n minst een Ierse uit straling. Het zit altijd vol. Veel En gelsen en Ieren komen aan en ver trekken vanaf de D-pier. Ze vertel len het aan elkaar door. „Grondstewardessen die nog passa giers missen op een vlucht naar Aberdeen of Dublin weten precies waar ze moeten zoeken: bij Murp- hey's. Ook voor ons Nederlanders is het natuurlijk heerlijk om je even onder te dompelen in die echte Ierse sfeer. Je bent in een an der land en je hebt nog niet eens gevlogen." De 'horeca-safari' voert verder langs diverse koffiecorners, crois- santerie van Boulangerie Paul, Sbarro's Pizza 8c Pasta, Hot Wox noodle bars en de kleine knalrode Grab and Fly inloopwinkeltjes op de koppen van de pieren, waar de Reizigers hebben al etend of drinkend uitzicht op taxiënde vliegtuigen. De schrijfster geeft ons klassieke sa lades, broodjes en sandwiches, maar ook verrassende quiches, knabbeltjes en cakes - blini's met druiven, roomkaas en ontbijtspek behoren doorgaans niet tot de ge bruikelijke picknickhapjes. Snacks Lunchgerechten is een fees telijk boek voor een familiedagje op het platteland. Maar je mag er ook stiekem op een regenachtige dag voor jezelf iets uit in elkaar frutselen. Een glaasje rosé erbij en de zon komt dan vanzelf binnen. Isabel Braricq-Lepage, Snacks Lunchgerechten, uitg. Terra, 160 blz., 16,95 euro. Isabel Sranc.-K.spage reizigers nog snel iets voor onder weg kunnen inslaan. Sandwiches, gezonde sapjes, water, fruitsalade, candybars. „Dit is verreweg onze drukst bezochte formule", bekent horecamanager Funcke. „Duizen den bezoekers per dag, op een paar vierkante meter. Grab and Fly is speciaal voor Schiphol ontwik keld, maar we gaan ze nu ook op andere Europese luchthavens in voeren." Wie incheckt in vertrekhal 1 komt terecht in de nieuwste vleugel van Schiphol. Veel KLM-vluchten en de zogenaamde Schengen-bestem- mingen (vrij reizen binnen EU). Hier vindt u het nieuwste van het nieuwste op het gebied van lucht- havenhoreca. Het begint al meteen met de eerste Nederlandse vesti ging van koffiegigant Starbucks. Daarachter bevindt zich Grand Ca fé Restaurant Het Paleis, geïnspi reerd op het beroemde, helaas afge brande, Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt. Onder de enorme gietij zeren bogen bevinden zich een ter ras, met uitzicht op taxiënde vlieg tuigen, en de Mediterranian Sand wichbar, waar je de heerlijkste vers bereide broodjes (warm en koud), salades en soepen kunt be- Hartige cakejes (6 personen) stellen. Wie liever zijn e-mail checkt, kan verderop terecht in het internetcafé. Op de eerste verdieping is een foodcourt, met diverse restaurants, die samen 750 bezoekers binnen twintig minuten aan een maaltijd kunnen helpen. Noodles, pizza, steaks, hamburgers, salades uit de rijk gevulde saladbar, kies maar. Eindigen we op de meest luxe locatie van Schiphol: Bub bles, Wine and Seafood. Hier schenken ze champagne en topwijnen aan businessreizigers en honeymooners. Ook veel bezit ters van tweede huisjes behoren tot de vaste clientèle. Dozijntje oes ters erbij, wat gegrilde scampi's of gerookte zalm. Kaviaar? Hebben ze ook. Door het internationale vakblad Business Traveler is het stijlvol-trendy ingerichte Bubbles uitgeroepen tot sjiekste airportbar ter wereld. „Iets om trots op te zijn", bekent Manfred Funke. „Maar minstens zo blij zijn we met al die reizigers die we, blijkens honderdduizen den enquêtes, toch even dat 'Don't worry, be happy'-gevoel hebben kunnen geven." 3 eieren, 150 gram bloem, 100 ml melk, 100 ml. zonnebloemolie, 1 zakje gedroogde gist, 100 gram versgeraspte oude Goudse kaas, 50 gram zwar te olijven zonder pit, 50 gram groene olijven zonder pit. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eieren los in een kom, voeg de bloem toe en klop met een mixer. Voeg scheutje voor scheutje de melk en de olie toe en tenslotte de gist. Meng er, als het beslag mooi glad is, de geraspte kaas en de olijven door. Schep het beslag in een muffinvorm met 12 uithollingen (of een gelijk soortige vorm) en bak de cakejes 20 minuten in de oven. Laat de cakejes afkoelen voor je ze uit de vorm stort. V. A H A 3 O u foto GPD EL JAK Witte wijn en rosé drink je koud, net als limoncel- lo, Beerenburger en bier. Wie warme alcohol wil, moet aan de Glühwein, maar dat drink je niet in de zomer. De firma Screwpull verkoopt een koelzak die om een fles gehangen wordt en deze uren koelt, zelfs in de zon. Wel eerst een half uur in de vriezer leggen. Het ding kost 14,90 euro en is geschikt voor al le flessen van 0,75 centimeter. ESTE ONTBIJT De beste start van de dag is er één met ham en kaas. Volgens de Britse pro fessor psychologie David Ben ton heeft die combinatie de gun stigste uitwerking op de concen tratie, het werktempo en het ge heugen. Benton mat bij zijn on derzoek vooral de glycemische lading (GL) ofwel het tempo waarmee koolhydraten glucose loslaten in de bloedstroom. Hoe trager dat gebeurt, hoe lager die GL en des te beter de prestaties, aldus Benton. Zoete ontbijtgra nen zorgen voor een hoge GL, wat halfiveg de ochtend tot slechtere prestaties op alle vlak ken leidde. Iets beter scoorde een ontbijt bestaande uit roer eieren, brood en jam. Maar wie direct goed wil presteren en dat wil volhouden, eet ham en kaas op volkorenbrood. l tmyr De meest luxe locatie op Schiphol: Bubbles, Wine and Seafood. ÏW.W; VU'lctii

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 21