Eten en drinken
binnen
ETALAGE
B
snacks
lunchgerechten
PZC Donderdag 28 juni 2007 I 21
Olie en azijn
schenken zonder te morsen, is
voor sommigen een hele presta
tie. Maar het is een kwestie van
kordate bewegingen. Voor wie
wat minder handig is, heeft de
firma Cole&Mason een olie- en
azijnschenker in de aanbieding,
waarmee morsen is uitgesloten.
Kwestie van een staafje uit de
schenker trekken. Mocht het
toch nog een prutboel worden
dan kan de schenker in de vaat
wasser. Hij kost 24,95 euro.
www.coleandmason.com.
Er is een nieu
we pizza voor de thuisbakker:
niet uit de diepvries, maar wel
uit het koelschap van de super
markt. De thuispizza van Bobo-
li bestaat uit een ambachtelijke
voorgebakken pizzabodem, met
losse zakjes saus, strooikaas en
kruiden. De bedoeling is dat de
consument zelf voor het bakkèn
zijn favoriete ingrediënten toe
voegt. Voordeel is dat de nieuwe
pizza in tien minuten op tafel
staat. Hij kost 2,99 euro.
www.boboli.nl.
Shirasagi uit Den Haag. De sushi
wordt hier voor uw ogen kraak-
vers bereid, uiteraard door Japanse
koks.
Even verderop, bij pier D, zit Mur-
phey's, één van de favorieten van
Manfred Funke. „We hebben spe
ciaal een studiereis naar Ierland ge
maakt om de kern van 'de echte
Ierse pub' te doorgronden. Alle
stijlkenmerken hebben we doorge
voerd, inclusief rood reliëfbehang,
kleurige tegelvloer en houten toog.
De barmedewerkers zijn Iers of
hebben op z'n minst een Ierse uit
straling. Het zit altijd vol. Veel En
gelsen en Ieren komen aan en ver
trekken vanaf de D-pier. Ze vertel
len het aan elkaar door.
„Grondstewardessen die nog passa
giers missen op een vlucht naar
Aberdeen of Dublin weten precies
waar ze moeten zoeken: bij Murp-
hey's. Ook voor ons Nederlanders
is het natuurlijk heerlijk om je
even onder te dompelen in die
echte Ierse sfeer. Je bent in een an
der land en je hebt nog niet eens
gevlogen."
De 'horeca-safari' voert verder
langs diverse koffiecorners, crois-
santerie van Boulangerie Paul,
Sbarro's Pizza 8c Pasta, Hot Wox
noodle bars en de kleine knalrode
Grab and Fly inloopwinkeltjes op
de koppen van de pieren, waar de
Reizigers hebben al etend of drinkend uitzicht op taxiënde vliegtuigen.
De schrijfster geeft ons klassieke sa
lades, broodjes en sandwiches,
maar ook verrassende quiches,
knabbeltjes en cakes - blini's met
druiven, roomkaas en ontbijtspek
behoren doorgaans niet tot de ge
bruikelijke picknickhapjes.
Snacks Lunchgerechten is een fees
telijk boek voor een familiedagje
op het platteland. Maar je mag er
ook stiekem op een regenachtige
dag voor jezelf iets uit in elkaar
frutselen. Een glaasje rosé erbij en
de zon komt dan vanzelf binnen.
Isabel Braricq-Lepage, Snacks
Lunchgerechten, uitg. Terra, 160 blz.,
16,95 euro.
Isabel Sranc.-K.spage
reizigers nog snel iets voor onder
weg kunnen inslaan. Sandwiches,
gezonde sapjes, water, fruitsalade,
candybars. „Dit is verreweg onze
drukst bezochte formule", bekent
horecamanager Funcke. „Duizen
den bezoekers per dag, op een
paar vierkante meter. Grab and Fly
is speciaal voor Schiphol ontwik
keld, maar we gaan ze nu ook op
andere Europese luchthavens in
voeren."
Wie incheckt in vertrekhal 1 komt
terecht in de nieuwste vleugel van
Schiphol. Veel KLM-vluchten en
de zogenaamde Schengen-bestem-
mingen (vrij reizen binnen EU).
Hier vindt u het nieuwste van het
nieuwste op het gebied van lucht-
havenhoreca. Het begint al meteen
met de eerste Nederlandse vesti
ging van koffiegigant Starbucks.
Daarachter bevindt zich Grand Ca
fé Restaurant Het Paleis, geïnspi
reerd op het beroemde, helaas afge
brande, Amsterdamse Paleis voor
Volksvlijt. Onder de enorme gietij
zeren bogen bevinden zich een ter
ras, met uitzicht op taxiënde vlieg
tuigen, en de Mediterranian Sand
wichbar, waar je de heerlijkste
vers bereide broodjes (warm en
koud), salades en soepen kunt be-
Hartige cakejes (6 personen)
stellen. Wie liever zijn e-mail
checkt, kan verderop terecht in het
internetcafé.
Op de eerste verdieping is een
foodcourt, met diverse restaurants,
die samen 750 bezoekers binnen
twintig minuten aan een maaltijd
kunnen helpen. Noodles, pizza,
steaks, hamburgers, salades uit de
rijk gevulde saladbar, kies maar.
Eindigen we op de meest luxe
locatie van Schiphol: Bub
bles, Wine and Seafood.
Hier schenken ze champagne en
topwijnen aan businessreizigers
en honeymooners. Ook veel bezit
ters van tweede huisjes behoren
tot de vaste clientèle. Dozijntje oes
ters erbij, wat gegrilde scampi's of
gerookte zalm. Kaviaar? Hebben
ze ook. Door het internationale
vakblad Business Traveler is het
stijlvol-trendy ingerichte Bubbles
uitgeroepen tot sjiekste airportbar
ter wereld.
„Iets om trots op te zijn", bekent
Manfred Funke. „Maar minstens
zo blij zijn we met al die reizigers
die we, blijkens honderdduizen
den enquêtes, toch even dat
'Don't worry, be happy'-gevoel
hebben kunnen geven."
3 eieren, 150 gram bloem, 100 ml melk, 100 ml. zonnebloemolie, 1 zakje
gedroogde gist, 100 gram versgeraspte oude Goudse kaas, 50 gram zwar
te olijven zonder pit, 50 gram groene olijven zonder pit.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eieren los in een kom,
voeg de bloem toe en klop met een mixer. Voeg scheutje voor scheutje
de melk en de olie toe en tenslotte de gist. Meng er, als het beslag mooi
glad is, de geraspte kaas en de olijven door.
Schep het beslag in een muffinvorm met 12 uithollingen (of een gelijk
soortige vorm) en bak de cakejes 20 minuten in de oven.
Laat de cakejes afkoelen voor je ze uit de vorm stort.
V. A H A 3 O u
foto GPD
EL JAK Witte wijn en rosé
drink je koud, net als limoncel-
lo, Beerenburger en bier. Wie
warme alcohol wil, moet aan de
Glühwein, maar dat drink je
niet in de zomer. De firma
Screwpull verkoopt een koelzak
die om een fles gehangen wordt
en deze uren koelt, zelfs in de
zon. Wel eerst een half uur in
de vriezer leggen. Het ding kost
14,90 euro en is geschikt voor al
le flessen van 0,75 centimeter.
ESTE ONTBIJT De beste start
van de dag is er één met ham
en kaas. Volgens de Britse pro
fessor psychologie David Ben
ton heeft die combinatie de gun
stigste uitwerking op de concen
tratie, het werktempo en het ge
heugen. Benton mat bij zijn on
derzoek vooral de glycemische
lading (GL) ofwel het tempo
waarmee koolhydraten glucose
loslaten in de bloedstroom. Hoe
trager dat gebeurt, hoe lager die
GL en des te beter de prestaties,
aldus Benton. Zoete ontbijtgra
nen zorgen voor een hoge GL,
wat halfiveg de ochtend tot
slechtere prestaties op alle vlak
ken leidde. Iets beter scoorde
een ontbijt bestaande uit roer
eieren, brood en jam. Maar wie
direct goed wil presteren en dat
wil volhouden, eet ham en kaas
op volkorenbrood.
l tmyr
De meest luxe locatie op Schiphol: Bubbles, Wine and Seafood.
ÏW.W; VU'lctii