Eten en drinken ETALAGE H PZC Donderdag 21 juni 2007 1 9 KOKENDE MANNEN 'Masculi- nair weblog', staat er op Chef- fen.nl, een website speciaal be stemd voor de kokende man. Dat masculinaire valt wel mee, we troffen er ook wat vrouwen aan die zich met koken bezig houden. Restaurantbesprekin gen, kooktechnieken en gezond heidsinformatie, waarbij uiter aard aandacht voor de rol van to maten bij het voorkomen van prostaatkanker, vullen het leeu wendeel van de site. De toon is vrolijk, soms ook een beetje cy nisch. Nieuw: de instructiefilm- pjes over hoe je bijvoorbeeld een sinaasappel ontdoet van al het wit. Heel mannelijk alle maal. www.cheffen.nl. KRiNGELS Passoa geldt als passie vruchtdrank. Je zou zeggen dat een mangodrank van hetzelfde merk iets als Mango gaat heten, maar nee hoor, dat wordt Pas soa Mango, met ook een onver klaarbaar kringeltje op de a. 'Pas soa gaat vreemd', is de slogan waarmee een aantal nieuwe smaken wordt geïntroduceerd. Ie kan ook zeggen: 'doet vreemd'. Want op de ananas en de cöco (kokos) staat ook al zo'n nergens op slaand kringel tje. Weg met de kringels! De drie nieuwe smaken kosten 12,49 euro. BUBBLES ON THE BEACH Op zaterdag 8 september organi seert het wijntijdschrift Pers wijn in Mango's, drie strand paviljoens in Zandvoort, voor de eerste keer de happening 'Bubbels on the Beach'. De par ty is vooral bedoeld voor 'trend settende jongeren, die iets nieuws willen proeven', zo meldt de website van het Pro ductschap Wijn Wijninforma tiecentrum. Het strandfeest be gint met een proeverij van twin tig mousserende wijnen: Cham pagne en Crémants uit Frank rijk, Cava's uit Spanje, Sekt uit Duitsland en Prosecco uit Italië. Daarna kunnen de bezoekers ge nieten van een strandmaaltijd, uiteraard opnieuw in combina tie met de diverse bubbels. Kos ten: 49,50 euro per persoon. ■Pjj Informatie en boeking http://www.bubblesonthebeach.nl/ ment moet verleid worden." Bert van Ruitenbeek is directeur van Biologica, de brancheorgani satie van biologische bedrijven. Hij ergert zich aan de beeldvor ming. „Het blijft maar gerepe teerd worden, en zo hou je het ook in stand. Dat beeld van gei tenwollensokkendragers is ach terhaald. Dat waren trouwens wel de mensen die indertijd dwars tegen de stroom in iets neerzetten, waar anderen nu van profiteren. Nu gaat het om een heel moderne bedrijfstak. Biolo gisch heeft een heel nieuwe la ding gekregen, waarin alles wordt ondervangen, van natuur behoud en klimaatverandering tot de strijd tegen overgewicht". Binnen de sector is overigens wel overwogen de term 'biolo gisch' te vervangen door 'orga nic', vertelt Van Ruitenbeek. Daarmee zou er ook geen ver warring meer zijn met zoiets als de bio-industrie. Er werd van af gezien omdat biologisch al zo is ingeburgerd en een Nederlands woord sowieso beter is. Het is deels de biosector zelf die het beeld in stand houdt. Yvo Pieks- man, importeur van biolo- gisch-dynamische wijnen, laat bij De Aandacht verschillende uitstekende wijnen proeven, roemt het gebrek aan zwavel en het weinige sulfiet ('veel minder snel een kater!'), maar verliest zich vervolgens in een exposé over 's nachts oogsten bij volle maan. Het schijnt wetenschappe lijk bewezen dat de druiven dan meer sap bevatten, maar het be vestigt ook dat mensen in de bio logische sector wat wereld vreemd zijn. Terwijl de wijnen geweldig zijn; ondanks een overmatige inname hebben we hoofdpijn noch ka ter. Misschien is het voor de sector verstandig te benadrukken wat de topkoks roepen die biologi sche producten gebruiken. Zoals Cas Spijkers, die daar al in de ja ren tachtig de voorkeur aan gaf, omdat hij aan gewoon voedsel geen smaak vond zitten. Spijkers is ervan overtuigd dat het achter wege laten van gifspuit, kunst mest en antibiotica leidt tot bete re producten. De extra aandacht die daardoor naar de producten moet, vergelijkt hij met de liefde die een kok heeft voor het ko ken. „Die liefde komt er niet uit als de basis niet al bij de boer ge legd is", zegt hij in het boekje dat De Aandacht zijn bezoekers geeft. Dat is een boodschap die consu menten begrijpen. Open dagen Biologisch werkende boeren en tuinders gooien in het week einde van 23 en 24 juni de deu ren open. Tijdens die Open Dagen kan op enkele honderden bedrijven worden bekeken hoe deze be drijven zich onderscheiden van de normale land- en tuinbouw. Op de website biologica.nl staan alle deelnemende bedrij ven en de openingstijden ver meld. Biologische voorgerechten in rondreizend restaurant De Aandacht. bij een grote barrière. „We zijn ook actief geweest op de Libelle Zomerweken en als we mensen vroegen waarom ze niet biolo gisch eten, was het antwoord: ik ben bang om uitgelachen te wor den. Die sfeer die er omheen hangt, maakt mensen kop schuw." Brouwer omschrijft die sfeer als 'bijna religieus'. „We moet het hele begrip ontideologiseren, en de nadruk leggen op lekker en kwaliteit." Want het marktaandeel moet hoe dan ook omhoog, bena drukt Brouwer. „Het is gewoon noodzaak. Om het plat te zeg gen: de sloten moeten schoner. Het ministerie van Landbouw is ook verantwoordelijk voor na tuurbeheer en zag dat de soor ten in de natuur afnamen door de bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Daar moest iets aan gedaan worden." Dus is enkele jaren gele den besloten dat de schoon producerende biologische landbouw in tien jaar tijd moet groeien naar to procent van het totaal, met als startjaar 2003. „Aardappelen, groente en fruit zitten nu op zo'n 5 procent, zuivel op vier en vlees op 2,5 procent. Er is dus nog wel wat te doen", zegt Brou wer. Maar zoals gezegd: dan moeten we af van het idee dat biologisch eten alleen bestaat uit grof volko ren en rechtsgedraaid. Brouwer pakt een doosje met de tekst 'meergranen bladerdeeg'. „Om de een of andere reden klinkt het niet lekker. Ze zijn bij dit soort producten vergeten de mar keting hip en sexy aan te pak ken. Want net als bij gewone pro ducten geldt ook hier: de consu MINDER VET Het fijne van min der vette zoutjes is dat je er veel meer van kunt eten zonder dat je je schuldig hoeft te voelen. Pringles komt met rijstzoutjes onder de naam Pringles Rice In fusions, die eenderde min- ten. Dus at je vroeger één ko- er ook nog een staan uit gema- diënten. Rijst neemt bij het bakken minder vet op dan aardappelen, van daar. Volgens Pringles zijn de rijstzoutjes ook nog lekker. Ze kosten 1,99 euro voor een ver pakking van 160 gram. Biologische groenten vinden steeds gretiger aftrek. www.proefdeaandacht.nl www.biologischconvenant.nl www.eigenlijkheellogisch.nl www.biologica.nl.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 19