Eten en drinken
ETALAGE
H
PZC Donderdag 21 juni 2007 1 9
KOKENDE MANNEN 'Masculi-
nair weblog', staat er op Chef-
fen.nl, een website speciaal be
stemd voor de kokende man.
Dat masculinaire valt wel mee,
we troffen er ook wat vrouwen
aan die zich met koken bezig
houden. Restaurantbesprekin
gen, kooktechnieken en gezond
heidsinformatie, waarbij uiter
aard aandacht voor de rol van to
maten bij het voorkomen van
prostaatkanker, vullen het leeu
wendeel van de site. De toon is
vrolijk, soms ook een beetje cy
nisch. Nieuw: de instructiefilm-
pjes over hoe je bijvoorbeeld
een sinaasappel ontdoet van al
het wit. Heel mannelijk alle
maal.
www.cheffen.nl.
KRiNGELS Passoa geldt als passie
vruchtdrank. Je zou zeggen dat
een mangodrank van hetzelfde
merk iets als Mango gaat heten,
maar nee hoor, dat wordt Pas
soa Mango, met ook een onver
klaarbaar kringeltje op de a. 'Pas
soa gaat vreemd', is de slogan
waarmee een aantal nieuwe
smaken wordt geïntroduceerd.
Ie kan ook zeggen: 'doet
vreemd'. Want op de ananas en
de cöco (kokos) staat ook al
zo'n nergens op slaand kringel
tje. Weg met de kringels! De
drie nieuwe smaken kosten
12,49 euro.
BUBBLES ON THE BEACH Op
zaterdag 8 september organi
seert het wijntijdschrift Pers
wijn in Mango's, drie strand
paviljoens in Zandvoort, voor
de eerste keer de happening
'Bubbels on the Beach'. De par
ty is vooral bedoeld voor 'trend
settende jongeren, die iets
nieuws willen proeven', zo
meldt de website van het Pro
ductschap Wijn Wijninforma
tiecentrum. Het strandfeest be
gint met een proeverij van twin
tig mousserende wijnen: Cham
pagne en Crémants uit Frank
rijk, Cava's uit Spanje, Sekt uit
Duitsland en Prosecco uit Italië.
Daarna kunnen de bezoekers ge
nieten van een strandmaaltijd,
uiteraard opnieuw in combina
tie met de diverse bubbels. Kos
ten: 49,50 euro per persoon.
■Pjj Informatie en boeking
http://www.bubblesonthebeach.nl/
ment moet verleid worden."
Bert van Ruitenbeek is directeur
van Biologica, de brancheorgani
satie van biologische bedrijven.
Hij ergert zich aan de beeldvor
ming. „Het blijft maar gerepe
teerd worden, en zo hou je het
ook in stand. Dat beeld van gei
tenwollensokkendragers is ach
terhaald. Dat waren trouwens
wel de mensen die indertijd
dwars tegen de stroom in iets
neerzetten, waar anderen nu van
profiteren. Nu gaat het om een
heel moderne bedrijfstak. Biolo
gisch heeft een heel nieuwe la
ding gekregen, waarin alles
wordt ondervangen, van natuur
behoud en klimaatverandering
tot de strijd tegen overgewicht".
Binnen de sector is overigens
wel overwogen de term 'biolo
gisch' te vervangen door 'orga
nic', vertelt Van Ruitenbeek.
Daarmee zou er ook geen ver
warring meer zijn met zoiets als
de bio-industrie. Er werd van af
gezien omdat biologisch al zo is
ingeburgerd en een Nederlands
woord sowieso beter is. Het is
deels de biosector zelf die het
beeld in stand houdt. Yvo Pieks-
man, importeur van biolo-
gisch-dynamische wijnen, laat
bij De Aandacht verschillende
uitstekende wijnen proeven,
roemt het gebrek aan zwavel en
het weinige sulfiet ('veel minder
snel een kater!'), maar verliest
zich vervolgens in een exposé
over 's nachts oogsten bij volle
maan. Het schijnt wetenschappe
lijk bewezen dat de druiven dan
meer sap bevatten, maar het be
vestigt ook dat mensen in de bio
logische sector wat wereld
vreemd zijn.
Terwijl de wijnen geweldig zijn;
ondanks een overmatige inname
hebben we hoofdpijn noch ka
ter.
Misschien is het voor de sector
verstandig te benadrukken wat
de topkoks roepen die biologi
sche producten gebruiken. Zoals
Cas Spijkers, die daar al in de ja
ren tachtig de voorkeur aan gaf,
omdat hij aan gewoon voedsel
geen smaak vond zitten. Spijkers
is ervan overtuigd dat het achter
wege laten van gifspuit, kunst
mest en antibiotica leidt tot bete
re producten. De extra aandacht
die daardoor naar de producten
moet, vergelijkt hij met de liefde
die een kok heeft voor het ko
ken. „Die liefde komt er niet uit
als de basis niet al bij de boer ge
legd is", zegt hij in het boekje
dat De Aandacht zijn bezoekers
geeft.
Dat is een boodschap die consu
menten begrijpen.
Open dagen
Biologisch werkende boeren
en tuinders gooien in het week
einde van 23 en 24 juni de deu
ren open.
Tijdens die Open Dagen kan
op enkele honderden bedrijven
worden bekeken hoe deze be
drijven zich onderscheiden van
de normale land- en tuinbouw.
Op de website biologica.nl
staan alle deelnemende bedrij
ven en de openingstijden ver
meld.
Biologische voorgerechten in rondreizend restaurant De Aandacht.
bij een grote barrière. „We zijn
ook actief geweest op de Libelle
Zomerweken en als we mensen
vroegen waarom ze niet biolo
gisch eten, was het antwoord: ik
ben bang om uitgelachen te wor
den. Die sfeer die er omheen
hangt, maakt mensen kop
schuw."
Brouwer omschrijft die sfeer als
'bijna religieus'. „We moet het
hele begrip ontideologiseren, en
de nadruk leggen op lekker en
kwaliteit."
Want het marktaandeel moet
hoe dan ook omhoog, bena
drukt Brouwer. „Het is gewoon
noodzaak. Om het plat te zeg
gen: de sloten moeten schoner.
Het ministerie van Landbouw is
ook verantwoordelijk voor na
tuurbeheer en zag dat de soor
ten in de natuur afnamen door
de bestrijdingsmiddelen en
kunstmest. Daar moest iets aan
gedaan worden."
Dus is enkele jaren gele
den besloten dat de
schoon producerende
biologische landbouw in tien
jaar tijd moet groeien naar to
procent van het totaal, met als
startjaar 2003. „Aardappelen,
groente en fruit zitten nu op
zo'n 5 procent, zuivel op vier en
vlees op 2,5 procent. Er is dus
nog wel wat te doen", zegt Brou
wer.
Maar zoals gezegd: dan moeten
we af van het idee dat biologisch
eten alleen bestaat uit grof volko
ren en rechtsgedraaid. Brouwer
pakt een doosje met de tekst
'meergranen bladerdeeg'. „Om
de een of andere reden klinkt
het niet lekker. Ze zijn bij dit
soort producten vergeten de mar
keting hip en sexy aan te pak
ken. Want net als bij gewone pro
ducten geldt ook hier: de consu
MINDER VET Het fijne van min
der vette zoutjes is dat je er veel
meer van kunt eten zonder dat
je je schuldig hoeft te voelen.
Pringles komt met rijstzoutjes
onder de naam Pringles Rice In
fusions, die
eenderde min-
ten. Dus at je
vroeger één ko-
er ook nog een
staan uit gema-
diënten. Rijst
neemt bij het
bakken minder
vet op dan aardappelen, van
daar. Volgens Pringles zijn de
rijstzoutjes ook nog lekker. Ze
kosten 1,99 euro voor een ver
pakking van 160 gram.
Biologische groenten vinden steeds gretiger aftrek.
www.proefdeaandacht.nl
www.biologischconvenant.nl
www.eigenlijkheellogisch.nl
www.biologica.nl.