'W; 'I 'Het idee kwam heel spontaan' 'Het is nog veel leuker dan gedacht' Idioom: Onmisbaar voor wie zich voor sinds: 1994 ligging: Millingen (Gelderland), in natuur- Millinger gebied aan de Waal grootte: 3000 vierkante meter ei- Theetuin genaars: Coen van den Boogaard en Floor Oskam 'e zijn, denk ik, een van de eersten die een theetuin zijn begonnen in Nederland, Dertien jaar geleden zijn we ermee ge start. Toen we dit huis koch ten, was de tuin een grote wildernis. Van de wildernis hebben we iets moois pro beren te maken. Het idee om van onze tuin een theetuin te maken en er bezoekers te ontvangen is heel spontaan gekomen. Veel mensen vonden onze tuin mooi en bijzonder. Fa milie en vrienden kwamen steeds vaker vragen of hun bezoek onze tuin eens mocht zien. Zo kwamen we op het idee: als we hier toch bezoek ontvangen... Onze theetuin ademt een oriëntaalse sfeer. We heb ben veel gereisd door Span je, Marokko, India en Thai land. Hierdoor hebben we ons laten inspireren bij de aanleg. Je ziet het terug in sinds: 2004 ligging: Macharen (Brabant), in de De oude dorpskern grootte: 2000 vierkante meter pastorie eigenaresse: Joke Tigchelaar n mei van dit jaar is het drie jaar geleden dat we met onze theetuin en bed break fast zijn begonnen. De kin deren gingen het huis uit en we zeiden tegen elkaar: wat gaan we doen? We wo nen in een echte oude pas torie, een rijksmonument uit 1844 dat makkelijk ge splitst kon worden in een privé-gedeelte en een ge deelte voor gasten. Ik wilde graag een bed breakfast, mijn man wilde iets met kunst en tuinen. We hebben nu alledrie: een bed 8c. breakfast voor maxi maal tien personen, een ga lerie en een theetuin. Toen we net begonnen kon je hier in de binnentuin al leen wat drinken met appel gebak erbij, nu kun je er ook lunchen, hapjes eten, een high tea gebruiken en barbecuen. Dit kan alleen op afspraak, in groepen van minimaal vier en maximaal 24 personen. Wat drinken met iets lek kers erbij kan elke dag be halve op dinsdag. Je loopt bij ons niet zo de tuin in, maar moet bellen aan de voordeur. Dan laten wij je binnen. We vragen al tijd of iemand komt voor de expositie of om iets te drinken. Als dat laatste het geval is begeleiden wij je naar de binnentuin die wordt omgeven door mu ren. Hier is ons terras. Van daaruit kom je in buiten tuin waar mensen in de toe komst ook kunnen zitten. de beplanting, zoals bana nen, palmen, vijgen en an dere mediterrane planten. Ook de bebouwing is exo tisch. Er is een Moors thee huis met veranda, een Ma rokkaans-oosters georiën teerd theehuis en een Ma rokkaans pleintje met wa terpartij. De waterbassins die her en der te vinden zijn, versterken het oosterse karakter. De tuin is inmiddels onze hoofdactiviteit. Daarnaast ontwerpt Floor nog decors voor het theater. De tuin ligt midden in na- foto Bert Beelen tuurgebied de Millinger- waard. Er komen bij ons veel wandelaars en fietsers. Ieder vrijdag kun je per boot op en neer vanaf de Waalkade in Nijmegen. Op maandag zijn we gesloten. Die dag gebruiken we voor onderhoud. Het is heel leuk een thee tuin te hebben. We genie ten er zelf enorm van. Daar naast komt hier een prettig publiek dat de tuin erg waardeert. We krijgen vaak complimenten. Het is fijn dat we ook van onze gasten veel terugkrijgen.' De Millinger Theetuin Klaverland 9, 6566 JD Millingen internet: www.millingertheetuin.nl open: vanaf 1 april t/m 31 oktober van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Maandag: gesloten. In een eigen kas worden al le planten en bloemen zelf opgekweekt, gestekt en van jaar op jaar over gehouden. We verkopen en ruilen graag stekken, scheuten of jonge planten. Op deze wij ze proberen we de verzame ling fuchsia's en bloeiende vetplanten steeds weer uit te breiden. Het hebben van een thee tuin en een bed break fast bevalt goed. Het is nog veel leuker dan we van te voren hadden kunnen den ken. Ik hou ervan mensen te ontmoeten, met hen te praten. Het is heerlijk om gastvrouw te zijn.' De Oude Pastorie Kerkstraat 2, 5367 AG Macharen telefoon: 0412-492131 internet: www.deoudepastorie.eu tllG6 eerS* keSeeft 'n een theetuin: het idioom. Leer het verschil tussen high en afternoon tea en weet hoe u een scone besmeert: niet in een keer, maar - heel beschaafd - in kleine beetjes. High tea Een degelijke maaltijd rond de klok van zes met vooral stevige kost. 'High' slaat op 'hoge tafel'. De tafel staat vol simpele gerechten: een ham, een groot stuk kaas, roerei, een of meerdere warme gerechten, brood, boter, jam en honing en fruitcake. Afternoon tea De afternoon tea is een stuk luchtiger dan de high tea. Hij ontstond rond 1840 op initiatief van hertogin Anna van Bedford. Zij kreeg rond vier uur altijd honger en stilde die door haar personeel een blad met thee, sandwiches en kaas te laten brengen. Deze gewoonte werd over genomen en zo ontstond de afternoon tea. Sandwich Sandwiches zijn flinterdunne boterhammetjes zonder korst met heerlij ke vullingen. De sandwich dankt zijn naam aan John Mantagu, de vier de graaf van Sandwich(achttiende eeuw). Hij was zo'n verwoed gokker dat hij de speeltafel niet wilde verlaten om te eten. Dus vroeg hij zijn bedienden het vlees tussen twee sneetjes brood te leggen en dit naar zijn stoel te brengen. Zo ontstond 'de sandwich'. Scone Scones zijn kleine cakejes, geserveerd met zelfgemaakte jam en room (clotted cream). Scones snijd je middendoor. Dan komt eerst de jam erop en daarna pas de room. Het is in Engeland not done om de twee helften ineens helemaal te besmeren. De jam en room worden in klei ne hoeveelheden met de punt van een mes aangebracht. Vervolgens wordt alleen dat stukje opgegeten en herhaalt het ritueel zich. Clotted cream Clotted Cream is een dikke, vette roomsoort die wordt gemaakt door volle melk urenlang zachtjes te koken. Wie niet in een buurt van een winkel zit die clotted cream verkoopt, kan in de buurt komen van het product door een bakje mascarpone te mengen met drie eetlepels cre- me fraiche. Cake De Engelsen blinken uit in het bakken van degelijke voedzame cakes, waaronder de fruitcake, die vol zit met gedroogde vruchten als abriko zen, rozijnen en oranjesnippers (geconfijte geraspte sinasappelschil). De meeste cakes zijn rond van vorm. Wacht met het bakken van een cake niet tot het laatste moment. De meeste cakes worden juist lek kerder als ze even liggen. Pas dan komt de fruitsmaak goed tot zijn recht en valt de cake niet in kruimels uit elkaar als je hem aansnijdt. De afternoon tea; het heerlijkste moment van de dag: verhalen re cepten. Michael Smith. Vertaald uit het Engels: Neske Nelissen. Den Haag, BZZtOH, 1997. De Engelse Tea: uit en thuis genieten in stijl. Clara ten Houte de Lan ge. Utrecht Kosmos-Z&K, 2003

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 101