'W;
'I
'Het idee kwam
heel spontaan'
'Het is nog veel
leuker dan gedacht'
Idioom: Onmisbaar voor wie zich voor
sinds: 1994 ligging: Millingen (Gelderland), in natuur-
Millinger gebied aan de Waal grootte: 3000 vierkante meter ei-
Theetuin genaars: Coen van den Boogaard en Floor Oskam
'e zijn, denk
ik, een van de
eersten die
een theetuin zijn begonnen
in Nederland, Dertien jaar
geleden zijn we ermee ge
start. Toen we dit huis koch
ten, was de tuin een grote
wildernis. Van de wildernis
hebben we iets moois pro
beren te maken.
Het idee om van onze tuin
een theetuin te maken en
er bezoekers te ontvangen
is heel spontaan gekomen.
Veel mensen vonden onze
tuin mooi en bijzonder. Fa
milie en vrienden kwamen
steeds vaker vragen of hun
bezoek onze tuin eens
mocht zien. Zo kwamen
we op het idee: als we hier
toch bezoek ontvangen...
Onze theetuin ademt een
oriëntaalse sfeer. We heb
ben veel gereisd door Span
je, Marokko, India en Thai
land. Hierdoor hebben we
ons laten inspireren bij de
aanleg. Je ziet het terug in
sinds: 2004 ligging: Macharen (Brabant), in de
De oude dorpskern grootte: 2000 vierkante meter
pastorie eigenaresse: Joke Tigchelaar
n mei van dit jaar is
het drie jaar geleden
dat we met onze
theetuin en bed break
fast zijn begonnen. De kin
deren gingen het huis uit
en we zeiden tegen elkaar:
wat gaan we doen? We wo
nen in een echte oude pas
torie, een rijksmonument
uit 1844 dat makkelijk ge
splitst kon worden in een
privé-gedeelte en een ge
deelte voor gasten. Ik wilde
graag een bed breakfast,
mijn man wilde iets met
kunst en tuinen.
We hebben nu alledrie: een
bed 8c. breakfast voor maxi
maal tien personen, een ga
lerie en een theetuin. Toen
we net begonnen kon je
hier in de binnentuin al
leen wat drinken met appel
gebak erbij, nu kun je er
ook lunchen, hapjes eten,
een high tea gebruiken en
barbecuen. Dit kan alleen
op afspraak, in groepen van
minimaal vier en maximaal
24 personen.
Wat drinken met iets lek
kers erbij kan elke dag be
halve op dinsdag.
Je loopt bij ons niet zo de
tuin in, maar moet bellen
aan de voordeur. Dan laten
wij je binnen. We vragen al
tijd of iemand komt voor
de expositie of om iets te
drinken. Als dat laatste het
geval is begeleiden wij je
naar de binnentuin die
wordt omgeven door mu
ren. Hier is ons terras. Van
daaruit kom je in buiten
tuin waar mensen in de toe
komst ook kunnen zitten.
de beplanting, zoals bana
nen, palmen, vijgen en an
dere mediterrane planten.
Ook de bebouwing is exo
tisch. Er is een Moors thee
huis met veranda, een Ma
rokkaans-oosters georiën
teerd theehuis en een Ma
rokkaans pleintje met wa
terpartij. De waterbassins
die her en der te vinden
zijn, versterken het oosterse
karakter.
De tuin is inmiddels onze
hoofdactiviteit. Daarnaast
ontwerpt Floor nog decors
voor het theater.
De tuin ligt midden in na-
foto Bert Beelen
tuurgebied de Millinger-
waard. Er komen bij ons
veel wandelaars en fietsers.
Ieder vrijdag kun je per
boot op en neer vanaf de
Waalkade in Nijmegen. Op
maandag zijn we gesloten.
Die dag gebruiken we voor
onderhoud.
Het is heel leuk een thee
tuin te hebben. We genie
ten er zelf enorm van. Daar
naast komt hier een prettig
publiek dat de tuin erg
waardeert. We krijgen vaak
complimenten. Het is fijn
dat we ook van onze gasten
veel terugkrijgen.'
De Millinger Theetuin Klaverland 9, 6566 JD Millingen
internet: www.millingertheetuin.nl
open: vanaf 1 april t/m 31 oktober van dinsdag tot en met zondag
van 10.00 tot 18.00 uur. Maandag: gesloten.
In een eigen kas worden al
le planten en bloemen zelf
opgekweekt, gestekt en van
jaar op jaar over gehouden.
We verkopen en ruilen
graag stekken, scheuten of
jonge planten. Op deze wij
ze proberen we de verzame
ling fuchsia's en bloeiende
vetplanten steeds weer uit
te breiden.
Het hebben van een thee
tuin en een bed break
fast bevalt goed. Het is nog
veel leuker dan we van te
voren hadden kunnen den
ken. Ik hou ervan mensen
te ontmoeten, met hen te
praten. Het is heerlijk om
gastvrouw te zijn.'
De Oude Pastorie Kerkstraat 2, 5367 AG Macharen
telefoon: 0412-492131
internet: www.deoudepastorie.eu
tllG6 eerS* keSeeft 'n een theetuin:
het idioom. Leer het verschil
tussen high en afternoon tea en
weet hoe u een scone besmeert:
niet in een keer, maar - heel
beschaafd - in kleine beetjes.
High tea
Een degelijke maaltijd rond de klok van zes met vooral stevige kost.
'High' slaat op 'hoge tafel'. De tafel staat vol simpele gerechten: een
ham, een groot stuk kaas, roerei, een of meerdere warme gerechten,
brood, boter, jam en honing en fruitcake.
Afternoon tea
De afternoon tea is een stuk luchtiger dan de high tea. Hij ontstond
rond 1840 op initiatief van hertogin Anna van Bedford. Zij kreeg rond
vier uur altijd honger en stilde die door haar personeel een blad met
thee, sandwiches en kaas te laten brengen. Deze gewoonte werd over
genomen en zo ontstond de afternoon tea.
Sandwich
Sandwiches zijn flinterdunne boterhammetjes zonder korst met heerlij
ke vullingen. De sandwich dankt zijn naam aan John Mantagu, de vier
de graaf van Sandwich(achttiende eeuw). Hij was zo'n verwoed gokker
dat hij de speeltafel niet wilde verlaten om te eten. Dus vroeg hij zijn
bedienden het vlees tussen twee sneetjes brood te leggen en dit naar
zijn stoel te brengen. Zo ontstond 'de sandwich'.
Scone
Scones zijn kleine cakejes, geserveerd met zelfgemaakte jam en room
(clotted cream). Scones snijd je middendoor. Dan komt eerst de jam
erop en daarna pas de room. Het is in Engeland not done om de twee
helften ineens helemaal te besmeren. De jam en room worden in klei
ne hoeveelheden met de punt van een mes aangebracht. Vervolgens
wordt alleen dat stukje opgegeten en herhaalt het ritueel zich.
Clotted cream
Clotted Cream is een dikke, vette roomsoort die wordt gemaakt door
volle melk urenlang zachtjes te koken. Wie niet in een buurt van een
winkel zit die clotted cream verkoopt, kan in de buurt komen van het
product door een bakje mascarpone te mengen met drie eetlepels cre-
me fraiche.
Cake
De Engelsen blinken uit in het bakken van degelijke voedzame cakes,
waaronder de fruitcake, die vol zit met gedroogde vruchten als abriko
zen, rozijnen en oranjesnippers (geconfijte geraspte sinasappelschil).
De meeste cakes zijn rond van vorm. Wacht met het bakken van een
cake niet tot het laatste moment. De meeste cakes worden juist lek
kerder als ze even liggen. Pas dan komt de fruitsmaak goed tot zijn
recht en valt de cake niet in kruimels uit elkaar als je hem aansnijdt.
De afternoon tea; het heerlijkste moment van de dag: verhalen re
cepten. Michael Smith. Vertaald uit het Engels: Neske Nelissen.
Den Haag, BZZtOH, 1997.
De Engelse Tea: uit en thuis genieten in stijl. Clara ten Houte de Lan
ge. Utrecht Kosmos-Z&K, 2003