Zeeland
Op de tenen staan
voor de hapjestoren
Staten willen geen
nieuwe verdiepingen
van de Westerschelde
])e tmck
'Het was een mooie, korte droom'
fscheidsreceptie
oud-gedeputeerden
Motie als signaal naar
Tweede Kamer en
Vlaamse regering.
PZC Zaterdag 16 juni 2007 37
door Rinus Antonisse
MIDDELBURG - Provinciale Staten
willen onder geen beding nieuwe
verdiepingen van de Westerschel
de. Na de komende derde verrui
ming moet het over en uit zijn.
Een motie van GroenLinks, be
stemd voor de Tweede Kamer en
de Vlaamse regering, kreeg giste
ren steun van alle partijen.
Verder verdiepen van de Wester
schelde is onhaalbaar en onge
wenst, omdat dit vérgaande gevol
gen heeft voor veiligheid en na
tuurlijkheid, aldus de Staten. Het
Scheldebekken is internationaal er
kend natuurgebied. Uit onderzoek
blijkt dat de natuurwaarden onver
minderd afnemen. De oorzaken
moeten onder meer gezocht wor
den in het verruimen van de vaar
geul en de reguliere baggerstortac-
tiviteiten, constateren de Staten.
Statenlid G. van Dinteren (GL) zei
dat een duidelijk signaal vanuit
Voor Provinciale Staten zijn meer
verdiepingen van de Westerschel
de uit oogpunt van veiligheid en
natuurlijkheid volstrekt uit den
boze.
Zeeland gewenst is. Ze wees erop
dat met name vanuit Antwerpen
voortdurend de roep om verdere
verdieping klinkt, terwijl de derde
nog moet beginnen. Commissaris
van de koningin K. Peijs was ook
duidelijk: „Een vierde vetdieping
komt er niet. Over mijn lijk."
Minder eensgezind waren de Sta
ten over een motie van de WD,
met de strekking dat ontpoldering
voor aanleg van getijdennatuur
niet noodzakelijk is en dat natuur-
herstel Westerschelde ook elders
in het deltagebied mogelijk is.
WD'er C. Bierens noemde in dit
verband Grevelingèn en Zoom
meer. De motie kreeg alleen steun
van WD, SP en PvZ.
Gedeputeerde M. Wiersma (GL)
ontraadde het sturen van de motie
aan Tweede Kamer en regering.
Hij vreesde dat zo'n uitspraak het
gevoelige overleg over natuurher-
stel Westerschelde kan dwarsbo
men.
Van verschillende kanten werd er
op gewezen dat de provincie de re
gie moet houden over invulling
van het natuurpakket Westerschel
de (voor driehonderd hectare getij
dennatuur in het middendeel).
PvdA'er P. Holtring vond dat Den
Haag zich er te veel mee bemoeit
en daardoor de regierol van Zee
land frustreert.
door Rinus Antonisse
MIDDELBURG - „Voor mij en de
Christenunie was het lidmaat
schap van Gedeputeerde Staten
een onverwachte kroon op het po
litieke werk. Een mooie, maar kor
te droom." Met die woorden nam
Jaap van Ginkel gisteren afscheid
van Provinciale Staten.
Hij moest vorige week al na korte
tijd om gezondheidsredenen zijn
functie als gedeputeerde opgeven.
Dat deed Van Ginkel met pijn in
het hart. „Mij ontbrak de energie
om het werk naar behoren te blij
ven doen." Hij zei zich onvoldoen
de te hebben gerealiseerd dat hij af
gelopen jaren was opgebrand. „Ik
heb mijn verantwoordelijkheid
moeten nemen. De Staten moeten
kunnen rekenen op een volledig
inzetbare gedeputeerde."
Van Ginkel - 'ik zal het politieke
debat missen' - prees de collegiali
teit en constructieve samenwer
king in de Staten. De Statenleden
beantwoordden zijn toespraak
met een langdurig applaus. Ze ne
men 29 juni nog afscheid van Van
Ginkel.
ÊP I - N m
113H1Ï
lliHilillllilli lil!
Het provinciaal bestuur nodigt u van harte uit
voor een informele receptie op
Woensdag 20 juni 2007
ter gelegenheid van het afscheid van de oud-
gedeputeerden
Maria le Roy,
Jacques Suurmond,
Wouter van Zandbrink
U bent vanaf 16.00 uur van harte welkom in de
Kloostergangen van de Abdij te Middelburg
Provincie Zeeland Aanmelden via e-mail cl.balje0zeeland.nl of
telefoon 01 18 631895
foto Willem Mieras
De Gouden Leeuw in Scherpenisse: klassiek, maar niet lang meer.
De redacteuren
Edith Ramakers
en Raymond de
Frel zoeken deze
maand in de restaurant
rubriek 'De Smaak van'
de randen van de provin
cie op. Voor het bezoek
aan De Gouden Leeuw
in Scherpenisse is het
proefteam uitgebreid
met een bevriende ex-kok en een vegetariër.
Tsja, de vegetariër, dat is nu jammer, vindt gast
vrouw Tanja de Coninck, dat we dat niet bij de
reservering hebben verteld. Als haar echtgenoot/
kok Maurice de Coninck het had geweten, zou
hij speciaal hebben ingekocht. Hij houdt ervan
om voor iedereen een feestje te maken, dus ook
voor de vis- en vleesloze eter. Maurice moet het
nu doen met de aanwezige producten in de keu
ken, maar gelukkig, dat blijkt geen probleem te
zijn.
De Gouden Leeuw doet van binnen klassiek
aan, de ambiance is ongedwongen. Maar binnen
kort ondergaat het interieur een facelift. „De
vloerbedekking gaat eruit en we willen hier, net
als bij de buren, een moderne, eigentijdse, wat
lossere sfeer creëren", zegt Tanja. De buren, dat
is Mossel, kreeft en co, een brasserie, die geves
tigd is in het voormalige
raadhuis van Scherpenisse.
Het is ook eigendom van
De Coninck.
Maar voorlopig zitten wij
aangenaam in De Gouden
Leeuw aan een royale ova
le tafel. We krijgen tartaar
hapje bij een aperitiefje en
voor de vegetariër een ge
marineerd, gebakken schijf
je van een aubergine. De
binnenkomers zijn lekker
en smaakvol. De entrées
volgen met het gerecht
'drie maal coquille' (geroos
terd in kreeftenschuim,
een tartaar van coquille en
een coquille met kaviaar
voor 14,50 euro). Om op
het bovenste plateautje
van de etagère (een toren
tje met negen voorgerech
ten) te kijken, moet ik op
mijn tenen staan. De 'hap
jestoren' met oesters,
Zeeuwse gerookte paling
j:0ith éj ^at/mond
Jfeoobdelintf
Prijs-kwaliteit
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken: De bediening is
attent. Na een wat schuchter begin, is
gastvrouw Tanja de Coninck spontaan
en vriendelijk. Ze gunt ons onge
vraagd een blik in de belendende bras
serie die door omstandigheden geslo
ten was.
Conclusie: Het is verrassend dat er in
een vrij afgelegen dorp van amper
1500 inwoners een kwalitatief goed
restaurant/hotel en brasserie is. Daar
mag de gemeente Tholen blij mee
zijn.
Kijk voor eerdere afleveringen op
www.pzc.nl/smaakvan
met een flinterdunne,
knapperig gebakken sand
wich, Stellendamse garna
len met gerookte zalm in
indrukwekkend en lekker.
De 'drie maal coquille' valt
een beetje tegen, omdat de
bereidingswijzen veel weg
hebben van elkaar. De ve
getariër vindt zijn salade,
met gemarineerde tomaat,
aubergine, courgette en geitenkaas 'veelbelo
vend'.
Voor de tweede gang worden het Ibérico varken,
Thools lam, rosé gebraden, de zeebaars, (alle
19,50 euro) en een schotel van pasta met groene
en witte asperges opgediend. Er gaat veel lam te
rug naar de keuken. Niet omdat het niet lekker
is, maar de portie is erg royaal. De bijgerechten
'hangen er niet bij' en dat is voor ons de graad
meter dat er met een hart wordt gekookt. De
aardappeltjes uit de oven gaan vergezeld met
korenaarasperges en ragfijn, in de lengte gesne
den snijbonen, zeekraal en lamsoor. Tot slot
volgt de crème brulée, die voor ons een kro
kantere laag had mogen hebben. Het chocolade
dessert van ijs, taart en bavarois (9 euro) is lek
ker.
De Gouden Leeuw heeft geen pretenties, zegt
Tanja de Coninck. Ze
vindt het al erg genoeg dat
het restaurant vermeld
wordt in de Lekker. „Dan
wordt gedacht dat we er al
les aan doen om Michelin-
sterren binnen te halen.
En dat hier een maitre
d'hotel rondloopt. We wil
len goed koken, met verse
producten en een leuk res
taurant hebben waar ieder
een zich welkom voelt."
Daarin slagen ze.
onvoldoende
matig
voldoende
goed
uitstekend
Restaurant Hotel De Gou
den Leeuw, Hoge Markt
8-10, Scherpenisse. Telefoon:
+31 (0) 166663901, fax: +31
(o) 166 - 662079 www.de-
gouden-leeuw.nl Openingstij
den: Di.tot en met za, geo
pend vanaf 18:00 (lunch op
reservering). Zo. en ma. is
het restaurant gesloten met
uitzondering van defeestda-