Zeeland Op de tenen staan voor de hapjestoren Staten willen geen nieuwe verdiepingen van de Westerschelde ])e tmck 'Het was een mooie, korte droom' fscheidsreceptie oud-gedeputeerden Motie als signaal naar Tweede Kamer en Vlaamse regering. PZC Zaterdag 16 juni 2007 37 door Rinus Antonisse MIDDELBURG - Provinciale Staten willen onder geen beding nieuwe verdiepingen van de Westerschel de. Na de komende derde verrui ming moet het over en uit zijn. Een motie van GroenLinks, be stemd voor de Tweede Kamer en de Vlaamse regering, kreeg giste ren steun van alle partijen. Verder verdiepen van de Wester schelde is onhaalbaar en onge wenst, omdat dit vérgaande gevol gen heeft voor veiligheid en na tuurlijkheid, aldus de Staten. Het Scheldebekken is internationaal er kend natuurgebied. Uit onderzoek blijkt dat de natuurwaarden onver minderd afnemen. De oorzaken moeten onder meer gezocht wor den in het verruimen van de vaar geul en de reguliere baggerstortac- tiviteiten, constateren de Staten. Statenlid G. van Dinteren (GL) zei dat een duidelijk signaal vanuit Voor Provinciale Staten zijn meer verdiepingen van de Westerschel de uit oogpunt van veiligheid en natuurlijkheid volstrekt uit den boze. Zeeland gewenst is. Ze wees erop dat met name vanuit Antwerpen voortdurend de roep om verdere verdieping klinkt, terwijl de derde nog moet beginnen. Commissaris van de koningin K. Peijs was ook duidelijk: „Een vierde vetdieping komt er niet. Over mijn lijk." Minder eensgezind waren de Sta ten over een motie van de WD, met de strekking dat ontpoldering voor aanleg van getijdennatuur niet noodzakelijk is en dat natuur- herstel Westerschelde ook elders in het deltagebied mogelijk is. WD'er C. Bierens noemde in dit verband Grevelingèn en Zoom meer. De motie kreeg alleen steun van WD, SP en PvZ. Gedeputeerde M. Wiersma (GL) ontraadde het sturen van de motie aan Tweede Kamer en regering. Hij vreesde dat zo'n uitspraak het gevoelige overleg over natuurher- stel Westerschelde kan dwarsbo men. Van verschillende kanten werd er op gewezen dat de provincie de re gie moet houden over invulling van het natuurpakket Westerschel de (voor driehonderd hectare getij dennatuur in het middendeel). PvdA'er P. Holtring vond dat Den Haag zich er te veel mee bemoeit en daardoor de regierol van Zee land frustreert. door Rinus Antonisse MIDDELBURG - „Voor mij en de Christenunie was het lidmaat schap van Gedeputeerde Staten een onverwachte kroon op het po litieke werk. Een mooie, maar kor te droom." Met die woorden nam Jaap van Ginkel gisteren afscheid van Provinciale Staten. Hij moest vorige week al na korte tijd om gezondheidsredenen zijn functie als gedeputeerde opgeven. Dat deed Van Ginkel met pijn in het hart. „Mij ontbrak de energie om het werk naar behoren te blij ven doen." Hij zei zich onvoldoen de te hebben gerealiseerd dat hij af gelopen jaren was opgebrand. „Ik heb mijn verantwoordelijkheid moeten nemen. De Staten moeten kunnen rekenen op een volledig inzetbare gedeputeerde." Van Ginkel - 'ik zal het politieke debat missen' - prees de collegiali teit en constructieve samenwer king in de Staten. De Statenleden beantwoordden zijn toespraak met een langdurig applaus. Ze ne men 29 juni nog afscheid van Van Ginkel. ÊP I - N m 113H1Ï lliHilillllilli lil! Het provinciaal bestuur nodigt u van harte uit voor een informele receptie op Woensdag 20 juni 2007 ter gelegenheid van het afscheid van de oud- gedeputeerden Maria le Roy, Jacques Suurmond, Wouter van Zandbrink U bent vanaf 16.00 uur van harte welkom in de Kloostergangen van de Abdij te Middelburg Provincie Zeeland Aanmelden via e-mail cl.balje0zeeland.nl of telefoon 01 18 631895 foto Willem Mieras De Gouden Leeuw in Scherpenisse: klassiek, maar niet lang meer. De redacteuren Edith Ramakers en Raymond de Frel zoeken deze maand in de restaurant rubriek 'De Smaak van' de randen van de provin cie op. Voor het bezoek aan De Gouden Leeuw in Scherpenisse is het proefteam uitgebreid met een bevriende ex-kok en een vegetariër. Tsja, de vegetariër, dat is nu jammer, vindt gast vrouw Tanja de Coninck, dat we dat niet bij de reservering hebben verteld. Als haar echtgenoot/ kok Maurice de Coninck het had geweten, zou hij speciaal hebben ingekocht. Hij houdt ervan om voor iedereen een feestje te maken, dus ook voor de vis- en vleesloze eter. Maurice moet het nu doen met de aanwezige producten in de keu ken, maar gelukkig, dat blijkt geen probleem te zijn. De Gouden Leeuw doet van binnen klassiek aan, de ambiance is ongedwongen. Maar binnen kort ondergaat het interieur een facelift. „De vloerbedekking gaat eruit en we willen hier, net als bij de buren, een moderne, eigentijdse, wat lossere sfeer creëren", zegt Tanja. De buren, dat is Mossel, kreeft en co, een brasserie, die geves tigd is in het voormalige raadhuis van Scherpenisse. Het is ook eigendom van De Coninck. Maar voorlopig zitten wij aangenaam in De Gouden Leeuw aan een royale ova le tafel. We krijgen tartaar hapje bij een aperitiefje en voor de vegetariër een ge marineerd, gebakken schijf je van een aubergine. De binnenkomers zijn lekker en smaakvol. De entrées volgen met het gerecht 'drie maal coquille' (geroos terd in kreeftenschuim, een tartaar van coquille en een coquille met kaviaar voor 14,50 euro). Om op het bovenste plateautje van de etagère (een toren tje met negen voorgerech ten) te kijken, moet ik op mijn tenen staan. De 'hap jestoren' met oesters, Zeeuwse gerookte paling j:0ith éj ^at/mond Jfeoobdelintf Prijs-kwaliteit Entourage: Bediening: Horen, zien en ruiken: De bediening is attent. Na een wat schuchter begin, is gastvrouw Tanja de Coninck spontaan en vriendelijk. Ze gunt ons onge vraagd een blik in de belendende bras serie die door omstandigheden geslo ten was. Conclusie: Het is verrassend dat er in een vrij afgelegen dorp van amper 1500 inwoners een kwalitatief goed restaurant/hotel en brasserie is. Daar mag de gemeente Tholen blij mee zijn. Kijk voor eerdere afleveringen op www.pzc.nl/smaakvan met een flinterdunne, knapperig gebakken sand wich, Stellendamse garna len met gerookte zalm in indrukwekkend en lekker. De 'drie maal coquille' valt een beetje tegen, omdat de bereidingswijzen veel weg hebben van elkaar. De ve getariër vindt zijn salade, met gemarineerde tomaat, aubergine, courgette en geitenkaas 'veelbelo vend'. Voor de tweede gang worden het Ibérico varken, Thools lam, rosé gebraden, de zeebaars, (alle 19,50 euro) en een schotel van pasta met groene en witte asperges opgediend. Er gaat veel lam te rug naar de keuken. Niet omdat het niet lekker is, maar de portie is erg royaal. De bijgerechten 'hangen er niet bij' en dat is voor ons de graad meter dat er met een hart wordt gekookt. De aardappeltjes uit de oven gaan vergezeld met korenaarasperges en ragfijn, in de lengte gesne den snijbonen, zeekraal en lamsoor. Tot slot volgt de crème brulée, die voor ons een kro kantere laag had mogen hebben. Het chocolade dessert van ijs, taart en bavarois (9 euro) is lek ker. De Gouden Leeuw heeft geen pretenties, zegt Tanja de Coninck. Ze vindt het al erg genoeg dat het restaurant vermeld wordt in de Lekker. „Dan wordt gedacht dat we er al les aan doen om Michelin- sterren binnen te halen. En dat hier een maitre d'hotel rondloopt. We wil len goed koken, met verse producten en een leuk res taurant hebben waar ieder een zich welkom voelt." Daarin slagen ze. onvoldoende matig voldoende goed uitstekend Restaurant Hotel De Gou den Leeuw, Hoge Markt 8-10, Scherpenisse. Telefoon: +31 (0) 166663901, fax: +31 (o) 166 - 662079 www.de- gouden-leeuw.nl Openingstij den: Di.tot en met za, geo pend vanaf 18:00 (lunch op reservering). Zo. en ma. is het restaurant gesloten met uitzondering van defeestda-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 39