Eten en drinken Bonen en erwten doppen: beter dan mediteren het met alcoholvrije wijn EI f ETALAGE Barbecue Vuur Kruiden PZC Donderdag 14 juni 2007 21 s.%4 rs' 'A W**' kan leiden tot een ernstige bloedarmoede. Bij Noord-Europeanen komt deze ziekte vrijwel niet voor, maar on der allochtonen afkomstig uit het Midden-Oosten is het een alge meen bekend verschijnsel. Een genante kwaal die iedere bonenliefhebber zal herken nen, is winderigheid of flatu lentie. Ongeveer een uur na het eten veroorzaken de moeilijk te verteren koolhydraten in peul vruchten een toename van bacte- riële activiteit in de darmen, met alle gasvormige gevolgen van dien. Wat helpt is lang koken of dubbel- doppen, want de meeste van die lastige koolhydraten zitten in het taaie velletje. Wat ook helpt: yog hurt eten. Of karnemelkse pap, zo als onze grootouders intuïtief de den. Die herstellen de darmflora. In heel de culi naire geschiedenis was geen volk zo verzot op peulvruchten als de Romeinen. Invloedrijke Romeinse families droegen namen die recht streeks verwijzen naar peulvruch ten. Zo had je de familie Fabius (van Faba, oftewel tuinboon), Len- tulus (van linze), Piso (doperwt) en de allerbekendste: de familie Ci cero (kikkererwt). Hun koks wis ten uit ervaring feilloos hoe ze bo nen het best konden koken. Chemici en chefs met passie voor scheikunde hebben in onze tijd uitgebreid onderzoek gedaan naar de kookeigenschappen van bonen en peulvruchten. Zo ontdekten ze dat zuur de bonen stevig houdt. Voeg stukjes tomaat of wat citroen sap toe en ze blijven hard. Suiker heeft hetzelfde effect. De geopende tuinboon. Zout in het kookwater vertraagt het garingsproces maar uiteinde lijk worden ze wel zacht. Basische stoffen als soda zorgen juist dat bo nen uit elkaar vallen. Dat wist Api- cius, de eerste kookboekenschrij ver die leefde van 42 voor Chr. tot 37 na Chr., dus ook al. Nog steeds kan je in heel Italië pri ma terecht voor de heerlijkste bo nen-, peulen- en erwtengerechten. Een mooi voorbeeld is deze heerlij ke Siciliaanse groene bonensoep (zie recept), eigenlijk een soort nat te groenteschotel, overdadig ge vuld met verse erwtjes, dubbelge- dopte tuinboontjes, jonge sperzie bonen en munt. Supergezond! Siciliaanse groene bonensoep (maaltijdsoep voor vier personen) 125 gram rookspek in blokjes, 2 eetlepels olijfolie, 1 ui, 2 len te-uitjes, 250 gram verse tuin bonen (1 kg ongedopt), 250 gram verse doperwten (500 gram ongedopt), 250 gram dunne sperziebonen, 4 artisjok- kenharten (liefst vers, anders uit blik), 2 flinke nieuwe aardap pels, 1 liter groentebouillon, bosje verse munt, versgemalen peper en zout, schepje suiker, 100 gram ricotta (magere ver se kaas). Dop tuinbonen. Kook ze in ruim kokend water met zout circa twee minuten. Spoel goed af met koud water. Kerf velletjes op rugkant in met duimnagel en druk de felgroe ne zaadlobben eruit. Dit heet dubbel doppen. Dop doperw ten. Haal sperziebonen af en verdeel in stukjes van drie cm. Schil aardappels en verdeel in hapklare stukjes. Snijd len te-uitjes in ringetjes. Bak in een grote pan spekjes bruin in hete olijfolie. Snipper ui en voeg toe. Laat zacht en glazig worden. Voeg aardappel en (verse!) artisjokkenharten en overgiet met bouillon. Laat vijftien minuten sudderen. Voeg sperziebonen, tuinbonen en lente-ui toe. Laat vijf minu ten sudderen. Voeg doperwten toe en de artisjokken uit blik, als je die gebruikt. Laat even goed doorgaren. Proef en breng op smaak met peper, zout en een schepje suiker. Hak munt, strooi rijkelijk over de soep en roer er op het laatst nog een scheut mooie olijfolie door. Schep er op het bord wat ricotta op. Serveer met knapperig afgebakken cia- batta. noeg mensen die geen alcohol mo gen of kunnen drinken. Omdat ze nog moeten rijden, medicijnen ge bruiken, zwanger zijn of borstvoe ding geven. Maar ook bij zakenlun- ches of bijvoorbeeld sportdagen is het drinken van alcoholhoudende dranken soms ongewenst. Voeg bij dat alles de trend om gezonder te leven en bewuster met eten en drinken om te gaan en je komt al aardig in de buurt van alcoholvrije dranken. Fris en alcoholvrij bier zijn natuurlijk alternatieven voor alcoholhoudende dranken, maar onze wijnen zijn dat zeker ook. Onze omzet stijgt snel, sinds onge veer een halfjaar, juist ook omdat er steeds meer geschreven wordt over gezond leven, alcohol en der gelijke" La Source haalt haar aanbod uit het Duitse Wachenheim, waar Sekt Schloss Wachenheim mid dels een vacuüm-procédé normale wijnen de-alcoholiseert. Na behan deling bevat een enkele soort maxi maal nog 0,05 procent alcohol, maar de meeste soorten zijn ge heel alcoholvrij. Volgens vinologe Cobi Bish van het Productschap Wijn en Wijnin formatiecentrum is de afzet van al coholvrije wijn in Nederland be perkt. „Dat heeft niet per se met de smaak te maken. Sommige mousserende wijnen in deze cate gorie zijn zeer goed te drinken. Maar het is wel zo dat alcohol aan wijn dat fluwelige geeft. Het is na tuurlijk een nadrukkelijk bestand deel van wijn. Alcoholvrij zit toch een beetje tegen vruchtendrank aan, hoewel dat van wijn tot wijn kan verschillen." Bish weet dan ook niet of La Source succes zal hebben. „Je ziet de laatste jaren ook juist zeer zwa re wijnen op de markt komen. Laatst hadden we er zelfs een met 15,5 procent. Eigenlijk staat dat haaks op de trend van lichter eten. Zware wijnen drink je toch bij voorkeur bij wild of groot gebraad, GEKRUIDE ROOK Waarom zou je barbecuevlees alleen maar la ten smaken naar rook en aan maakblokjes? Kruidenverkoper Verstegen heeft iets om die rook zelf lekker te kruiden, zodat het vlees daarnaar gaat smaken. De Barbecue Vuur Kruiden dienen rechtstreeks op de hete kooltjes te worden gestrooid. Het vet dat uit het vlees drup pelt en de oplaaiende vlammen en rook zorgen voor de kruiding. In de strooibus zit een mengsel van roze marijn, ma- joraan, ba silicum, tijm en venkel zaad. Prijs: 2,25 euro. Voor over ij dekgoltjes foto CPD niet bij een zomerse salade. Je ziet dan dat iemand als Ilja Gort komt met laagalcoholische wijnen van 8 procent. Daarmee wordt ook ge mikt op de veronderstelde trend dat consumenten lichtere dranken willen. Om toch een paar glazen te kunnen drinken, zonder dat het meteen heel zwaar valt. Zowel wat betreft de alcohol als de calorie ën." In dat laatste heeft La Source ook nog een stevig verkoopargument: normale wijn bevat drie keer zo veel calorieën als alcoholvrije. Meer informatie en verkoopadres sen: www.la-source.nl GEWOON LEKKER We hadden de eer hem al te mogen proe ven, en inderdaad: De Grand Vintage 2000 Champagnerosé van Moët Chandon heeft een 'geweldige neus, een impone rend karakter en een verleidelij ke complexiteit'. Zelf hadden we het nog niet zo bekeken, maar nu de perstekst van het wijnhuis het zo stelt, kunnen we het alleen maar beamen. Dat er nuances van aardbeien, fram bozen, rode bessen en bramen inzitten, en ook koolzuur, spreekt volgens ons voor zich. 2000 was met zijn kou, hitte en stormen een geweldig wijnjaar. PAPRIKA IN DE AANVAL De paprika gaat in de aanval. Al thans, de paprikatelers. De con sument weet er nog veel te wei nig van, vinden ze. Daarom is er nu een campagne, naar goed Ne derlands gebruik met een hand zame, Engelse internetnaam, co- lourfultaste.nl. De gelijknamige website meldt dat oranje papri ka's het hoogste vitamine C-ni- veau hebben van alle paprika's, en dat er ook witte, bruine en li la soorten zijn. Groene en lila paprika's zijn kruidig en pittig, wit is mild, bruin is heel erg zoet. Kleur is belangrijk, weten de telers. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege de 'decoratieve eigenschappen'. Op de site staan ook tal van recep ten. BIOBOER ZOEKT KLANT Bio logische boer zoekt klant. Nou ja, hij zou het leuk vinden als die tijdens de open dagen (23 en 24 juni) van de boerderijen en tuinderijen die biologisch wer ken een kijkje komt nemen. Zelf aardbeien plukken, eieren rapen en nog zowat. Een paar honderd bedrijven door het he le land doen mee aan de open dagen, die ook nog eens tijdens de 'Week van het platteland' val len. |Fj Deelnemende boeren zijn te vinden op www.biologica.nl, onder het kop je 'open dagen'.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 21