Zeeland Vers eten tussen oude spulletjes Vrije toegang fysiotherapie succes Een mooier digitaal tv-aanbod dan ooit? DE RUYTER Make the world move OPEN AVOND: 12 JUNI ])e imcM ffeoohdetiHtf l^ayHioiid PZC Zaterdag 9 juni 2007 3 7 Redacteuren Edith Ramakers en Raymond de Frel bezoeken deze maand onaangekon digd restaurants aan de rand van Zeeland. Vandaag: de ervaringen van Raymond bij De Parlevinker in Retranchement. Het lijkt wel of we thuis aan de keukenta fel zitten. Wat een breed ding zeg, grap pig. In De Parlevinker is eigenlijk alles ruim opgezet. Het grootste deel van het restaurant zien we zelfs helemaal niet, omdat we naar een soort nisje naast de voordeur zijn geloodst. We zitten hier privé, op een paar Duitse buren na. Leuke schelpjes op de venster bank, interessante oude boeken in een kast die ons van de oosterburen scheidt, een grappig versierde kunstboom... er valt genoeg te bekijken. Het wemelt van de oude spulletjes, al zijn ze soms wat té oud. Op ons tafeltje treurt een plant met het laatste beetje leven dat hij nog in zich heeft. 'Gefeliciteerd met de nieuwe zaak' staat er op een verwaterd kaartje. Laten we hopen dat het eten frisser oogt. De familie De Dalie nam De Parlevinker vorig jaar april over, nadat zij 22 jaar Le Poisson d'Or in Sluis had gerund. „Mijn vader zei altijd: als dat nog eens te koop komt, wil ik het heel graag overnemen. Zo gezegd, zo gedaan", vertelt dochter Tamara de Dalie. „Het eerste jaar hebben we nog met één kaart gewerkt, maar van af nu willen we een paar keer per jaar an dere gerechten aanbieden. 'Alles vers' is daarbij ons motto." Mijn tafelgenote gaat voor een diner com pleet (25,50 euro) waarbij ze keuze heeft uit vier voorgerechten, vier hoofdgerech ten en een aantal desserts. Het voorafje wordt een (vrij standaard opgemaakte) garnalencocktail. De Hollandse garnalen zijn goed van smaak, maar jammer ge noeg voert sla de boventoon. Ik probeer de kreeftensoep (6,50 euro). Romig, niet te zout, kortom: een aanrader. Dat is ook mijn tweehonderd gram zware, medium gebakken tournedos (22,50 euro) met pe persaus (2,50 euro). Het mes heeft geen enkele moeite om een weg door het vlees te vinden. De bijbehorende zee kraal en eigengemaakte frites zijn prima, terwijl de hoeveelheid sla nu juist wat ka rig is. Aan de andere kant van de tafel zie ik dezelfde 'bijzaken' een kabeljauwfilet met mosterdsaus vergezellen. De kabel jauw is zacht. „Nee, hier heb ik geen spijt van", zegt mijn tafelgaste. Totdat ik door het raam in de hal zie dat er ook asper ges voorradig zijn. „Is jullie dat niet ver teld? Sorry, dat had wel moeten gebeu ren", verontschuldigt Tamara zich. Dat doet ze later nog een keer, omdat de kaart vermeldt dat de in een authentieke De Parlevinker in Retranchement. foto Peter Nicolai weckpot geserveerde kersen bij het vanil- leijs warm moeten zijn. De kersen zijn echter net zo koud als het ijs. Dat maakt de smaak van het dessert er overigens niet slecht op, maar het neemt niet weg dat er iets anders was beloofd. Spijtig. Het is verder oké in De Parlevinker, maar het klopt op een aantal vlakken nog net niet helemaal. Nou leidt dit ook weer niet direct tot grote, onoverkomelij ke ergernissen. Maar jammer is het wel. Tearoom restaurant De Parlevinker, Markt 4, 4525 AD Retranchement. Tel: 0117-391218. Open: alle dagen van 9.30 tot 22.00 uur. Keuken van nov tot Pasen op ma en di dicht. Rokersvrij: twee tafels. Vegeta risch: ja. Pinnen: ja. Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening: Melderheid van de kaart: Horen, zien en ruiken: De gerechten die bij het 'diner compleet' horen, zijn ook afzonderlijk te bestellen blijkt uit navraag. „De meeste mensen weten dat wel", zegt Tamara Maar wij, en met ons vast veel toeristen, niet. En waarom staan er dan geen prijzen bij deze gerechten vermeld? Conclusie: De Parlevinker biedt vol doende, maar heeft het in zich om met meer focus op details nog een flinke stap voorwaarts te maken. Kijk voor eerdere afleveringen op www.pzc.nl/smaakvan onvoldoende goed matig uitstekend voldoende GOES - Een grote groep Zeeuwen weet dat het sinds januari vorig jaar mogelijk is om zonder verwijs- briefje naar een fysiotherapeut te gaan. Dat blijkt uit onderzoek. Vijf tot veertig procent is van de nieu we regel op de hoogte. Uit landelijke cijfers van het Neder lands Instituut voor onderzoek in de gezondheidszorg (Nivel) bleek dat in de eerste helft van 2006 iets meer dan een kwart gebruik heeft gemaakt van de direct toegankelij ke fysiotherapie (DTF). De Zeeuw se cijfers zijn gebaseerd op schat tingen. Over het algemeen weten mensen jonger dan vijfendertig jaar en hoger opgeleiden dat het niet langer nodig is om een briefje te hebben van de arts. Per fysio- praktijk zijn er echter grote ver schillen. Een meerderheid van de Nederlan ders (58 procent) weet dat de fysio therapeut tegenwoordig zonder verwijzing kan worden bezocht. Ouderen zijn hiervan beter op de hoogte dan jongeren. Ook mensen die ooit eerder door een fysiothera peut zijn behandeld kennen de mogelijkheid beter. Mensen die de praktijk bezoeken, komen veelal voor rug-, nek- of beenklachten. Maar ze komen ook met hoofdpijn, schouderklachten en sportblessures. Kijk naar televisie die bij u past: www.vergelijkdtv.nl ■Ë9 MARITIEM INSTITUUT l»H Hoerxho, pfy -ync Zin in een baan vol uitdaging en perspectiep Kom dan op dinsdag 12 juni tussen 18.00 en 21.30 uur naar de Open Avond van het Maritiem Instituut 'De Ruyter' aan de boulevard in Vlissingen. Neem een kijkje in de wereld van de scheepvaart en logistiek en zetje eerste stap op weg naar een internationale loopbaan vol uitdaging en perspectief. MEER INFORMATIE OVER DE OPLEIDINGEN? www.deruyter-mi.nl - informatie@deruyter-mi.nl HBO Maritiem officier (Bachelor of Maritime Operations) HBO Logistiek (Bachelor of International Logistics) MBO Zeevaartopleidingen MBO Logistieke opleidingen MBO Binnenvaartopleidingen MBO Visserijopleidingen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 61