Zeeland
Vers eten tussen
oude spulletjes
Vrije toegang fysiotherapie succes
Een mooier digitaal
tv-aanbod dan ooit?
DE RUYTER Make the world move
OPEN AVOND: 12 JUNI
])e imcM
ffeoohdetiHtf
l^ayHioiid
PZC Zaterdag 9 juni 2007 3 7
Redacteuren Edith Ramakers en Raymond
de Frel bezoeken deze maand onaangekon
digd restaurants aan de rand van Zeeland.
Vandaag: de ervaringen van Raymond bij
De Parlevinker in Retranchement.
Het lijkt wel of we thuis aan de keukenta
fel zitten. Wat een breed ding zeg, grap
pig. In De Parlevinker is eigenlijk alles
ruim opgezet. Het grootste deel van het
restaurant zien we zelfs helemaal niet,
omdat we naar een soort nisje naast de
voordeur zijn geloodst.
We zitten hier privé, op een paar Duitse
buren na. Leuke schelpjes op de venster
bank, interessante oude boeken in een
kast die ons van de oosterburen scheidt,
een grappig versierde kunstboom... er
valt genoeg te bekijken. Het wemelt van
de oude spulletjes, al zijn ze soms wat té
oud. Op ons tafeltje treurt een plant met
het laatste beetje leven dat hij nog in
zich heeft. 'Gefeliciteerd met de nieuwe
zaak' staat er op een verwaterd kaartje.
Laten we hopen dat het eten frisser oogt.
De familie De Dalie nam De Parlevinker
vorig jaar april over, nadat zij 22 jaar Le
Poisson d'Or in Sluis had gerund. „Mijn
vader zei altijd: als dat nog eens te koop
komt, wil ik het heel graag overnemen.
Zo gezegd, zo gedaan", vertelt dochter
Tamara de Dalie. „Het eerste jaar hebben
we nog met één kaart gewerkt, maar van
af nu willen we een paar keer per jaar an
dere gerechten aanbieden. 'Alles vers' is
daarbij ons motto."
Mijn tafelgenote gaat voor een diner com
pleet (25,50 euro) waarbij ze keuze heeft
uit vier voorgerechten, vier hoofdgerech
ten en een aantal desserts. Het voorafje
wordt een (vrij standaard opgemaakte)
garnalencocktail. De Hollandse garnalen
zijn goed van smaak, maar jammer ge
noeg voert sla de boventoon. Ik probeer
de kreeftensoep (6,50 euro). Romig, niet
te zout, kortom: een aanrader. Dat is ook
mijn tweehonderd gram zware, medium
gebakken tournedos (22,50 euro) met pe
persaus (2,50 euro). Het mes heeft geen
enkele moeite om een weg door het
vlees te vinden. De bijbehorende zee
kraal en eigengemaakte frites zijn prima,
terwijl de hoeveelheid sla nu juist wat ka
rig is. Aan de andere kant van de tafel zie
ik dezelfde 'bijzaken' een kabeljauwfilet
met mosterdsaus vergezellen. De kabel
jauw is zacht. „Nee, hier heb ik geen spijt
van", zegt mijn tafelgaste. Totdat ik door
het raam in de hal zie dat er ook asper
ges voorradig zijn. „Is jullie dat niet ver
teld? Sorry, dat had wel moeten gebeu
ren", verontschuldigt Tamara zich.
Dat doet ze later nog een keer, omdat de
kaart vermeldt dat de in een authentieke
De Parlevinker in Retranchement.
foto Peter Nicolai
weckpot geserveerde kersen bij het vanil-
leijs warm moeten zijn. De kersen zijn
echter net zo koud als het ijs. Dat maakt
de smaak van het dessert er overigens
niet slecht op, maar het neemt niet weg
dat er iets anders was beloofd. Spijtig.
Het is verder oké in De Parlevinker,
maar het klopt op een aantal vlakken
nog net niet helemaal. Nou leidt dit ook
weer niet direct tot grote, onoverkomelij
ke ergernissen. Maar jammer is het wel.
Tearoom restaurant De Parlevinker,
Markt 4, 4525 AD Retranchement. Tel:
0117-391218. Open: alle dagen van 9.30 tot
22.00 uur. Keuken van nov tot Pasen op ma
en di dicht. Rokersvrij: twee tafels. Vegeta
risch: ja. Pinnen: ja.
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Melderheid van de kaart:
Horen, zien en ruiken: De gerechten
die bij het 'diner compleet' horen, zijn
ook afzonderlijk te bestellen blijkt uit
navraag. „De meeste mensen weten
dat wel", zegt Tamara Maar wij, en
met ons vast veel toeristen, niet. En
waarom staan er dan geen prijzen bij
deze gerechten vermeld?
Conclusie: De Parlevinker biedt vol
doende, maar heeft het in zich om
met meer focus op details nog een
flinke stap voorwaarts te maken.
Kijk voor eerdere afleveringen op
www.pzc.nl/smaakvan
onvoldoende goed
matig uitstekend
voldoende
GOES - Een grote groep Zeeuwen
weet dat het sinds januari vorig
jaar mogelijk is om zonder verwijs-
briefje naar een fysiotherapeut te
gaan. Dat blijkt uit onderzoek. Vijf
tot veertig procent is van de nieu
we regel op de hoogte.
Uit landelijke cijfers van het Neder
lands Instituut voor onderzoek in
de gezondheidszorg (Nivel) bleek
dat in de eerste helft van 2006 iets
meer dan een kwart gebruik heeft
gemaakt van de direct toegankelij
ke fysiotherapie (DTF). De Zeeuw
se cijfers zijn gebaseerd op schat
tingen. Over het algemeen weten
mensen jonger dan vijfendertig
jaar en hoger opgeleiden dat het
niet langer nodig is om een briefje
te hebben van de arts. Per fysio-
praktijk zijn er echter grote ver
schillen.
Een meerderheid van de Nederlan
ders (58 procent) weet dat de fysio
therapeut tegenwoordig zonder
verwijzing kan worden bezocht.
Ouderen zijn hiervan beter op de
hoogte dan jongeren. Ook mensen
die ooit eerder door een fysiothera
peut zijn behandeld kennen de
mogelijkheid beter.
Mensen die de praktijk bezoeken,
komen veelal voor rug-, nek- of
beenklachten. Maar ze komen ook
met hoofdpijn, schouderklachten
en sportblessures.
Kijk naar televisie die bij u past:
www.vergelijkdtv.nl
■Ë9
MARITIEM INSTITUUT
l»H Hoerxho, pfy -ync
Zin in een baan vol uitdaging en perspectiep
Kom dan op dinsdag 12 juni tussen 18.00 en 21.30 uur naar
de Open Avond van het Maritiem Instituut 'De Ruyter' aan de boulevard
in Vlissingen.
Neem een kijkje in de wereld van de scheepvaart en logistiek en zetje
eerste stap op weg naar een internationale loopbaan vol uitdaging en
perspectief.
MEER INFORMATIE OVER DE OPLEIDINGEN?
www.deruyter-mi.nl - informatie@deruyter-mi.nl
HBO Maritiem officier
(Bachelor of Maritime Operations)
HBO Logistiek
(Bachelor of International Logistics)
MBO Zeevaartopleidingen
MBO Logistieke opleidingen
MBO Binnenvaartopleidingen
MBO Visserijopleidingen