M
Creatief met onkruid
v48 Prisma
Zaterdag 9 juni 2007 PZC
TUINEN
door Romke van de Kaa
Stop met tuinieren
als je alle giftige
planten wilt weren
Van kleine kinderen is bekend dat ze in de tuin alles in
hun mond stoppen en bij elke opvoeding behoort dan
ook af en toe een corrigerende tik op de vingers. Dat is
begrijpelijk. Niemand ziet zijn kroost immers graag overgeven
op de achterbank van de auto na het eten van goudenregenza
den of dagenlang hallucineren na van het blad van de datura
te hebben gesnoept.
Nu wordt de giftigheid van veel planten vaak overdreven. De
zaden van de goudenregen zijn inderdaad niet voor consump
tie geschikt en van een datura moet je geen thee zetten, tenzij
je volledig uit je bol wilt gaan. Maar het eten van goudenregen
zaden leidt al snel tot misselijkheid, waardoor de zaden weer
worden uitgebraakt en de gevolgen van de vergiftiging beperkt
blijven. De goudenregen is giftig, maar dat is geen enkele re
den om deze boom niet aan te planten, want een echte killer
is het beslist niet. Bovendien zijn goudenregens zoveel gemak
kelijker plat tegen een muur te snoeien dan de onhandelbare
blauweregens die op het ogenblik zo in de mode zijn.
Toch zou de opvoeding van kinderen meer gericht moeten
zijn op het aanleren van onderscheidingsvermogen - op het
overdragen van kennis van wat niét en wat wél eetbaar is.
Want als je uit overbezorgdheid alle giftige planten uit je tuin
wilt weren, dan kun je beter helemaal ophouden met tuinie
ren. De helft van alle tuinplanten is giftig. Daar staat tegenover
dat de andere helft van die tuinplanten niet alleen eetbaar,
maar ook nog eens bijzonder
smakelijk is.
Aan het idee van het eten van
planten zijn we wel gewend.
Groenten uit de moestuin zijn
niets anders dan wortels, sten
gels en bladeren van planten.
Een enkele keer eten we bloemknoppen, zoals bloemkool, ar
tisjokken of broccoli. Maar ook de bloemen van schorseneren,
andijvie en bieslook zouden een smakelijke maaltijd opleve
ren, als we het benul hadden om ze te oogsten. De laatste tijd
krijgen we in sommige trendy restaurants gefrituurde courget-
tebloemen geserveerd, maar daarmee houdt onze bloemencon-
sumptie dan ook op.
Niet alleen de moestuin, maar ook de siertuin staat vol lek
kers. Laten we beginnen bij het grasveld. Madeliefjes zijn heer
lijk in een zomerse salade. Gebruik de bloemblaadjes of de he
le bloem. Pluk de bloemen kort voor het opdienen, want ze
gaan al snel na het oogsten dicht. Paardenbloemen worden al
eeuwenlang als groente geteeld en in het buitenland kom je de
plant dan ook niet zelden in de moestuin tegen. Bij ons wordt
de paardenbloem alleen maar als een lastig onkruid in het ga
zon beschouwd, of als lekkernij voor het konijn. Geroerbakte
bloemen en knoppen van de paardenbloem met zure room
zijn een delicatesse. Wees eens creatief met uw onkruid. Gooi
het niet op de composthoop, maar eet het op.
Ook in bloemperken en borders schuilt veel culinair genot.
Kortgekookte knoppen van stokrozen smaken voortreffelijk en
de bloembladeren van de stokroos kunnen worden gebruikt
om salades op te vrolijken.
Veel sla wordt tegenwoordig in de supermarkt gekocbt, als
voorgesneden product in een plastic zakje, 'onder beschermen
de atmosfeer verpakt'.
Krijgt u na consumptie
een branderig gevoel in
uw mond, dan beseft u
dat het in het zakje in
gesloten gas wel de sla,
maar niet uw gehemel
te beschermt. Maar
goed, ook als u zo'n
zakje in de slakom leeg-
stort, is het een kleine
moeite om de inhoud
op te tutten met fuch-
siabloemen, gouds
bloemblaadjes, vlijtige
Hesjes of viooltjes.
De bekendste slaversier-
der is Oost-Indische
kers, waarvan de blaad
jes en de bloemen eet
baar zijn. Voor het
mooiste effect geldt bij
al deze versiertrucs:
maak eerst de sla aan,
en strooi pas daarna
met bloemen of bloem-
Goudenregen: giftig, maar geen killer, blaadjes,
foto Romke van de Kaa
Drinkbeker
Domoor of
Dombo van
Richard
Hutten is
uitgegroeid
tot design-
klassieker.
Kinderstoel van Cappellini bekleed met echte nerts. De bood
schap: design voor kinderen is belangrijker dan ooit.