M Creatief met onkruid v48 Prisma Zaterdag 9 juni 2007 PZC TUINEN door Romke van de Kaa Stop met tuinieren als je alle giftige planten wilt weren Van kleine kinderen is bekend dat ze in de tuin alles in hun mond stoppen en bij elke opvoeding behoort dan ook af en toe een corrigerende tik op de vingers. Dat is begrijpelijk. Niemand ziet zijn kroost immers graag overgeven op de achterbank van de auto na het eten van goudenregenza den of dagenlang hallucineren na van het blad van de datura te hebben gesnoept. Nu wordt de giftigheid van veel planten vaak overdreven. De zaden van de goudenregen zijn inderdaad niet voor consump tie geschikt en van een datura moet je geen thee zetten, tenzij je volledig uit je bol wilt gaan. Maar het eten van goudenregen zaden leidt al snel tot misselijkheid, waardoor de zaden weer worden uitgebraakt en de gevolgen van de vergiftiging beperkt blijven. De goudenregen is giftig, maar dat is geen enkele re den om deze boom niet aan te planten, want een echte killer is het beslist niet. Bovendien zijn goudenregens zoveel gemak kelijker plat tegen een muur te snoeien dan de onhandelbare blauweregens die op het ogenblik zo in de mode zijn. Toch zou de opvoeding van kinderen meer gericht moeten zijn op het aanleren van onderscheidingsvermogen - op het overdragen van kennis van wat niét en wat wél eetbaar is. Want als je uit overbezorgdheid alle giftige planten uit je tuin wilt weren, dan kun je beter helemaal ophouden met tuinie ren. De helft van alle tuinplanten is giftig. Daar staat tegenover dat de andere helft van die tuinplanten niet alleen eetbaar, maar ook nog eens bijzonder smakelijk is. Aan het idee van het eten van planten zijn we wel gewend. Groenten uit de moestuin zijn niets anders dan wortels, sten gels en bladeren van planten. Een enkele keer eten we bloemknoppen, zoals bloemkool, ar tisjokken of broccoli. Maar ook de bloemen van schorseneren, andijvie en bieslook zouden een smakelijke maaltijd opleve ren, als we het benul hadden om ze te oogsten. De laatste tijd krijgen we in sommige trendy restaurants gefrituurde courget- tebloemen geserveerd, maar daarmee houdt onze bloemencon- sumptie dan ook op. Niet alleen de moestuin, maar ook de siertuin staat vol lek kers. Laten we beginnen bij het grasveld. Madeliefjes zijn heer lijk in een zomerse salade. Gebruik de bloemblaadjes of de he le bloem. Pluk de bloemen kort voor het opdienen, want ze gaan al snel na het oogsten dicht. Paardenbloemen worden al eeuwenlang als groente geteeld en in het buitenland kom je de plant dan ook niet zelden in de moestuin tegen. Bij ons wordt de paardenbloem alleen maar als een lastig onkruid in het ga zon beschouwd, of als lekkernij voor het konijn. Geroerbakte bloemen en knoppen van de paardenbloem met zure room zijn een delicatesse. Wees eens creatief met uw onkruid. Gooi het niet op de composthoop, maar eet het op. Ook in bloemperken en borders schuilt veel culinair genot. Kortgekookte knoppen van stokrozen smaken voortreffelijk en de bloembladeren van de stokroos kunnen worden gebruikt om salades op te vrolijken. Veel sla wordt tegenwoordig in de supermarkt gekocbt, als voorgesneden product in een plastic zakje, 'onder beschermen de atmosfeer verpakt'. Krijgt u na consumptie een branderig gevoel in uw mond, dan beseft u dat het in het zakje in gesloten gas wel de sla, maar niet uw gehemel te beschermt. Maar goed, ook als u zo'n zakje in de slakom leeg- stort, is het een kleine moeite om de inhoud op te tutten met fuch- siabloemen, gouds bloemblaadjes, vlijtige Hesjes of viooltjes. De bekendste slaversier- der is Oost-Indische kers, waarvan de blaad jes en de bloemen eet baar zijn. Voor het mooiste effect geldt bij al deze versiertrucs: maak eerst de sla aan, en strooi pas daarna met bloemen of bloem- Goudenregen: giftig, maar geen killer, blaadjes, foto Romke van de Kaa Drinkbeker Domoor of Dombo van Richard Hutten is uitgegroeid tot design- klassieker. Kinderstoel van Cappellini bekleed met echte nerts. De bood schap: design voor kinderen is belangrijker dan ooit.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 132