Eten en drinken
ETALAGE
PZC Donderdag 7 juni 2007 121
Het liefst zouden ze de tussenhan
del helemaal omzeilen, maar dat
lukt niet. „Ik ben natuurvoedings
winkels aan het benaderen. Die
moeten de groothandel overhalen
om frambozen aan te leveren."
Om aan de vraag te kunnen vol
doen, moeten ze serieuze hoeveel
heden kunnen aanbieden. Daarom
is het teeltoppervlak vergroot, van
3 naar 7 hectare. Afgezet tegen het
frambozen-areaal in Nederland, de
laatste jaren 30 hectare, een flinke
lap.
Geoogst wordt van half juni tot
half oktober. „We verwachten dit
jaar een opbrengst van 30.000 ki
lo", schat Henny. „Daarvan wordt
3 a 5.000 kilo, de beschadigde, te
kleine en te rijpe frambozen, ver
werkt in jam, vlaai, siropen, sau
zen en sappen, dressings, bonbons
en ijs.
Henny: „Nu ben ik bijvoorbeeld
bezig met een likeurtje, chutney
en mosterd", meldt Henny. „We
gaan op zoek naar iemand die het
zou willen maken. We werken
graag met kleine, flexibele ambach
telijke producenten uit de buurt."
Vorig jaar kwam de fram
boos mooi in het nieuws.
Frambozen zijn ongekend
gezond, beweerden onderzoekers
van de universiteit van Wagenin-
gen. Er zit een verbinding in die al
leen in geneeskrachtige kruiden
voorkomt. Het gaat om zogeheten
ellagitannines, de werkzame be
standdelen van sommige Chinese
geneeskrachtige kruiden. „Die
vind je in kleine hoeveelheden in
aardbeien en verder eigenlijk ner
gens", schreef onderzoeker lules
Beekwilder in het tijdschrift Bio-
Factors. Volgens Henny en Carlo
zijn frambozen goed voor huid,
bloedsomloop en libido. Ook zit
er zink in. Vroedvrouwen advise
ren zwangere vrouwen thee te
drinken van de bladeren. Het ver
sterkt de spieren, bestrijdt misse
lijkheid en ontspant het bekken.
Frambozen zouden ook de effec
ten verlichten van hooikoorts, ec
zeem en astma. En zo zijn er nog
veel meer claims.
Tijd om een rondje te lopen. Carlo
wijst op de rijen opgebonden plan
ten. „We telen extensief De plan
ten hebben volop ruimte om te
groeien, krijgen veel licht en wind.
Schimmels maken zo weinig
kans."
Vorig jaar heeft hij kunstmest en
chemische gewasbescherming de
deur uitgedaan. „Normaal gaan
planten vijf tot zeven jaar mee.
Maar dat komt doordat de regulie
re teler het bodemleven kapot
maakt. Wellicht leven deze langer,
dat moet nog blijken."
Carlo zet onder meer regenwor
men en zeewier in. „Zeewier heeft
invloed op het hormoonleven, zo
dat je meer fruit krijgt. Verder heb
ik twintig kilo regenwormen be
steld. Die gaan de grond in, want
hun poep is de beste mest."
Raspberry-Maxx groeit volgens
plan, stapsgewijs. Henny en Carlo
kunnen zichzelf bedruipen. Maar
net zo belangrijk is plezier in het
werk en het contact met mensen.
„We willen rustig groot worden en
ook hier op dit bankje kunnen zit
ten genieten."
Frambozenkwarktaart
»- Ingrediënten: 500 gram verse
frambozen, 150 gram suiker, 500
gram kwark, 20 gram gelatine,
1000 gram gezoete slagroom, 300
gram Bastogne-koeken, 100 gram
roomboter.
Benodigdheden: vorm van 26 cm
doorsnee, keukenmachine, garde,
pannenlikker, steelpan, mengkom.
Bereiding: Maal de koeken fijn in
de keukenmachine. Doe daarbij de
gesmolten roomboter en draai het
tot een deegje. Bekleed met het
deegje de bodem van de vorm en
zet het even weg. Kook de frambo
zen in een pan met de suiker tot
een gladde massa. Los in de hete
massa de in ruim koud water ge
weekte gelatine op en doe met
een de kwark erbij en laat dit lang
zaam afkoelen. Klop de slagroom
tot yoghurtdikte en spatel die
door de afgekoelde frambozen-
massa. Stort de frambozenmassa
in de vorm en zet het tenminste 5
uur in de koeling.
ZOMERDRANK Prosecco schijnt
dé zomerdrank te worden, la
zen we. Flet zou zo maar kun
nen. Het Italiaanse broertje van
de Franse champagne en de
Spaanse cava drinkt wat makke
lijker weg en is wat vriendelij
ker geprijsd dan die andere bub
bels. Kleinere belletjes, lijkt het
wel. Martini houdt de tijdgeest
in de gaten en komt met een ei
gen prosecco. Opvallend: geen
plopkurk, maar een ouderwetse
kroonkurk. Verder geen kwaad
woord erover. Gewoon een dro
ge bubbeltjeswijn, niet heel bij
zonder, maar geen straf om te
drinken. Prijs: 6,99 euro.
foto CPD
KILODROP Wij wisten het niet,
maar I larlekijntjes schijnen de
best verkochte dropjes van Ne
derland te zijn. Zegt de produ
cent zelf Die doet verwoede po
gingen die koppositie vast te
houden met Harlekijntjes Sal
miak. De nieuwe dropsoort
wordt net als de andere dropjes
van het merk verkocht in em
mers van 1 en 7 kilo, wat iets
van het verkoopsucces verklaart.
Overigens zijn ze er ook ge
woon in zakken van 100 en 375
gram, wat wel zo handig is.
Naast het nieuwe product ver
koopt Harlekijntjes ook nog
zachte zoete en zachte zoute
drop.
VROEG BEGINNEN We klagen
wat af over jeugd die te vroeg be
gint met drinken. Maar onder
tussen blijven de supermarkt
schappen volstromen met nieu
we mixjes en naar kinderdrank
jes smakende alcoholica. Harte-
velt en Hoppe komen nu met
een mix van respectievelijk jene
ver en cola en vieux en cola. In
blikjes, voor maar 1,39 euro, zo
dat de spaarpot gespaard blijft.
Wie er ook klaagt, de jeugd
niet.
TOMATENPASTA Kom de Ne
derlander niet aan met pastasau-
zen van paddestoelen, kaas of
andere hevig exotische ingre
diënten. Op pasta hoort een to
matensaus met gehakt, vinden
wij. De pasta bolognese is bij
meer dan 70 procent van de Ne
derlanders vaste kost, heeft
Grand'Italia uitgevonden. De
producent van pastaproducten
hield een enquête onder dui
zend consumenten. Opvallende
feitjes: 35 procent lukt het niet
spaghetti om een vork te
draaien en snijdt de slierten aan
gort. Slechts 1 procent kwakt de
pasta tegen de muur om te con
troleren of die beetgaar is. Re
cepten komen van de verpak
king, en vrijwel nooit uit kook
boeken.