Eten en drinken ETALAGE PZC Donderdag 7 juni 2007 121 Het liefst zouden ze de tussenhan del helemaal omzeilen, maar dat lukt niet. „Ik ben natuurvoedings winkels aan het benaderen. Die moeten de groothandel overhalen om frambozen aan te leveren." Om aan de vraag te kunnen vol doen, moeten ze serieuze hoeveel heden kunnen aanbieden. Daarom is het teeltoppervlak vergroot, van 3 naar 7 hectare. Afgezet tegen het frambozen-areaal in Nederland, de laatste jaren 30 hectare, een flinke lap. Geoogst wordt van half juni tot half oktober. „We verwachten dit jaar een opbrengst van 30.000 ki lo", schat Henny. „Daarvan wordt 3 a 5.000 kilo, de beschadigde, te kleine en te rijpe frambozen, ver werkt in jam, vlaai, siropen, sau zen en sappen, dressings, bonbons en ijs. Henny: „Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met een likeurtje, chutney en mosterd", meldt Henny. „We gaan op zoek naar iemand die het zou willen maken. We werken graag met kleine, flexibele ambach telijke producenten uit de buurt." Vorig jaar kwam de fram boos mooi in het nieuws. Frambozen zijn ongekend gezond, beweerden onderzoekers van de universiteit van Wagenin- gen. Er zit een verbinding in die al leen in geneeskrachtige kruiden voorkomt. Het gaat om zogeheten ellagitannines, de werkzame be standdelen van sommige Chinese geneeskrachtige kruiden. „Die vind je in kleine hoeveelheden in aardbeien en verder eigenlijk ner gens", schreef onderzoeker lules Beekwilder in het tijdschrift Bio- Factors. Volgens Henny en Carlo zijn frambozen goed voor huid, bloedsomloop en libido. Ook zit er zink in. Vroedvrouwen advise ren zwangere vrouwen thee te drinken van de bladeren. Het ver sterkt de spieren, bestrijdt misse lijkheid en ontspant het bekken. Frambozen zouden ook de effec ten verlichten van hooikoorts, ec zeem en astma. En zo zijn er nog veel meer claims. Tijd om een rondje te lopen. Carlo wijst op de rijen opgebonden plan ten. „We telen extensief De plan ten hebben volop ruimte om te groeien, krijgen veel licht en wind. Schimmels maken zo weinig kans." Vorig jaar heeft hij kunstmest en chemische gewasbescherming de deur uitgedaan. „Normaal gaan planten vijf tot zeven jaar mee. Maar dat komt doordat de regulie re teler het bodemleven kapot maakt. Wellicht leven deze langer, dat moet nog blijken." Carlo zet onder meer regenwor men en zeewier in. „Zeewier heeft invloed op het hormoonleven, zo dat je meer fruit krijgt. Verder heb ik twintig kilo regenwormen be steld. Die gaan de grond in, want hun poep is de beste mest." Raspberry-Maxx groeit volgens plan, stapsgewijs. Henny en Carlo kunnen zichzelf bedruipen. Maar net zo belangrijk is plezier in het werk en het contact met mensen. „We willen rustig groot worden en ook hier op dit bankje kunnen zit ten genieten." Frambozenkwarktaart »- Ingrediënten: 500 gram verse frambozen, 150 gram suiker, 500 gram kwark, 20 gram gelatine, 1000 gram gezoete slagroom, 300 gram Bastogne-koeken, 100 gram roomboter. Benodigdheden: vorm van 26 cm doorsnee, keukenmachine, garde, pannenlikker, steelpan, mengkom. Bereiding: Maal de koeken fijn in de keukenmachine. Doe daarbij de gesmolten roomboter en draai het tot een deegje. Bekleed met het deegje de bodem van de vorm en zet het even weg. Kook de frambo zen in een pan met de suiker tot een gladde massa. Los in de hete massa de in ruim koud water ge weekte gelatine op en doe met een de kwark erbij en laat dit lang zaam afkoelen. Klop de slagroom tot yoghurtdikte en spatel die door de afgekoelde frambozen- massa. Stort de frambozenmassa in de vorm en zet het tenminste 5 uur in de koeling. ZOMERDRANK Prosecco schijnt dé zomerdrank te worden, la zen we. Flet zou zo maar kun nen. Het Italiaanse broertje van de Franse champagne en de Spaanse cava drinkt wat makke lijker weg en is wat vriendelij ker geprijsd dan die andere bub bels. Kleinere belletjes, lijkt het wel. Martini houdt de tijdgeest in de gaten en komt met een ei gen prosecco. Opvallend: geen plopkurk, maar een ouderwetse kroonkurk. Verder geen kwaad woord erover. Gewoon een dro ge bubbeltjeswijn, niet heel bij zonder, maar geen straf om te drinken. Prijs: 6,99 euro. foto CPD KILODROP Wij wisten het niet, maar I larlekijntjes schijnen de best verkochte dropjes van Ne derland te zijn. Zegt de produ cent zelf Die doet verwoede po gingen die koppositie vast te houden met Harlekijntjes Sal miak. De nieuwe dropsoort wordt net als de andere dropjes van het merk verkocht in em mers van 1 en 7 kilo, wat iets van het verkoopsucces verklaart. Overigens zijn ze er ook ge woon in zakken van 100 en 375 gram, wat wel zo handig is. Naast het nieuwe product ver koopt Harlekijntjes ook nog zachte zoete en zachte zoute drop. VROEG BEGINNEN We klagen wat af over jeugd die te vroeg be gint met drinken. Maar onder tussen blijven de supermarkt schappen volstromen met nieu we mixjes en naar kinderdrank jes smakende alcoholica. Harte- velt en Hoppe komen nu met een mix van respectievelijk jene ver en cola en vieux en cola. In blikjes, voor maar 1,39 euro, zo dat de spaarpot gespaard blijft. Wie er ook klaagt, de jeugd niet. TOMATENPASTA Kom de Ne derlander niet aan met pastasau- zen van paddestoelen, kaas of andere hevig exotische ingre diënten. Op pasta hoort een to matensaus met gehakt, vinden wij. De pasta bolognese is bij meer dan 70 procent van de Ne derlanders vaste kost, heeft Grand'Italia uitgevonden. De producent van pastaproducten hield een enquête onder dui zend consumenten. Opvallende feitjes: 35 procent lukt het niet spaghetti om een vork te draaien en snijdt de slierten aan gort. Slechts 1 procent kwakt de pasta tegen de muur om te con troleren of die beetgaar is. Re cepten komen van de verpak king, en vrijwel nooit uit kook boeken.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 21