In het oude centrum van Terneuzen ligt in een klein steegje aan de kop van de Noordstraat de 'classical winebar' Adagio verscholen. Het monumenta le café de Vriendschap passerend, zou je de nieuwe horecazaak zonder te we ten zomaar passeren. Bij 'de Vriendschap' na een paar nieter rechtsaf en je loopt het Tuinpad in, zowat het oudste en kleinste straatje van Terneuzen. Aan de linkerkant, op nummer 12 in de oude molenaarswoning, is eind april de 'nieuwe tapasbar' geopend. pas begonnen U De Column 02 <2 o 0 Evenwicht Een hapje en een goed glas wijn Gastvrouw Bertha Kaasschieter. door Henk van de Voorde Zo staat Adagio inmiddels al bekend. Ada gio ademt nostalgie en rust uit. In het sfeervolle donkere decor worden de klan ten verwelkomd door gastvrouw Bertha Kaasschieter en 'chef-kok' Paul Meeusen. ..Adagio (rust) is een muziekterm. Bij ons kan men rustig toeven. Vandaar ook dat we eigenlijk alleen maar klassieke muziek draaien. In onze classical winebar is tapas eigenlijk niet de hoofdzaak, het komt er bij. We hebben een keur aan goede wij nen en bieren. Het assortiment zijn we aan het uitbreiden met vooral Spaanse wijnen. Er is vraag naar", zegt Bertha. De uit het Zuid-Hollandse Groot-Ammers afkomsti ge onderneemster woont al dertig jaar in Terneuzen. Ze is 55 en begint nu pas als zelfstandig ondernemer. Maar blijft voor lopig wel in loondienst bij Eiocoat. In de catering, uiteraard. Haar compagnon, de rasechte Temeuzenaar Paul Meeusen (49), kent ze van het voormalige zangkoor in Terneuzen. "We houden beiden veel van klassieke muziek. Na de repetities gingen we meestal nog wat borrelen in de stad. We misten echter een rustig cafe. Zo is het idee ontstaan om samen een bar op te star ten. Vaak hoor je mensen zeggen dat ze P-H 'de Ondernemer' is een uitgave van BN/DeStem IPZC. 'de Ondernemer' verschijnt maandelijks in een oplage van 210.000 exemplaren. Uitgever: Frank de Roon niet van klassieke muziek houden, maar bij binnenkomst in Adagio denken ze daar vaak wat anders over. 'Goh wat een leuke muziek eigenlijk', hoor je ze zeggen." De nieuwe winebar voorziet in een veer tigtal plaatsen. Daarnaast is er ook een rui me patio (binnenterras) met dertig stoelen. De investeringen vallen volgens Bertha reuze mee. ..We zijn eigenlijk op het leeg staande pand met patio afgegaan, op de oude stadswal van omstreeks 1600. Het molenaarshuis dateert van eind negentien- de eeuw. We hebben lowbudget geïnves teerd, met veel zelfwerkzaamheid van fa milie en kennissen, waaronder een stylist. Hij heeft voor de fraaie vormgeving, een combinatie van klassiek en modem, zorg gedragen." Voorlopig is Adagio nog alleen in het weekend open, vrijdags en 's zondags van af 15.00 uur, op zaterdag vanaf 11.00 uur. Het is de enige tapaszaak in Terneuzen, met op de kaart scampi's, geitenkaasje, to- Accountmanagers: Jos van Dongen Marcel Schreur Naam: Bertha Kaasschieter (56) Woonplaats: Terneuzen Bedrijf: Adagio, classical winebar Begonnen: april 2007 Meevaller: gezellig, drukke avonden Meevaller: de investeringen Tegenvaller: stille middagen E-Mail: mfo@adagiotemeuzen.nl Vormgeving: Hans Willekes Bladmanager: Johan van den Kieboom Redactie: Ron Gregoor Foto: Wim Kooijman nijn en ansjovis, diverse buitenlandse ka zen, etcetera. Een kaart die deze maand wordt uitgebreid met kleine warme hap jes. Ruim op tijd voor de Havenfeesten en het Schelde Jazz Festival, ter ere waarvan ook bij de classical winebar een live band optreedt. Adresgegevens: Postbus 3805, 4800 DV Breda, tel. 076-5 312277, Fax 076-5 312274 E-mail: info@deondernemer.com www.deondememer.com Het belooft een mooie zomer te worden. Goed voor het toerisme, goed voor Zeeland. Want er gaat toch geen kust boven de Zeeuw se. Toen ik drie was, begin jaren vijftig, banjerde ik al over het strand in Zoutelande en in die vele zomers die volgden, heb ik zo ongeveer alle zandkorrels tussen Renesse en Retranchement tussen mijn tenen gehad. Toen er bij Vlissingen een groot industrieterrein kwam, schrok ik me te pletter. Dat kun je toch niet maken, zo midden in een toeris tisch gebied! Nu weten we niet beter en ik moet zeggen, als ik even voorbij Goes aan mijn linker hand 'Borssele' zie liggen, denk ik alleen maar, ik ben er bijna. Waar mee ik maar wil zeggen, het kan best samen: 'vuile' industrie en strandplezier. Anders dan bijvoor beeld in Noord- en Zuid- Holland (Wijk aan Zee is een minder mooi voorbeeld) hebben ze in Zeeland deze zaken goed gescheiden. Afgelopen maand hadden we een discussie met makelaars in be- drijfsonroerend goed. Discussie leider Ron Barbé stelde de heren de vraag 'of Zeeland nu moet gaan voor de industrie of het toe risme'. Eerder tijdens het gesprek had het gezelschap de noodzaak van een containerterminal voor het havengebied benadrukt. De komst van die faciliteiten is im mers van groot belang voor de economie in Zeeland. Het gezel schap was eensgezind: zowel toe risme als havenfaciliteiten zijn van levensbelang. Want waar vind je zo'n gigantische strook zand strand? En welk havengebied zou niet jaloers zijn op de ligging van Terneuzen en Vlissingen? En toch komt het er allemaal net niet uit. Op de stranden bij Zand- voort, Scheveningen en Bloemen- daal is het doorgaans een stuk drukker dan in Domburg, Zoute lande en Cadzand. En waar West- Brabant bijvoorbeeld wel profi teert van de invloeden van de randstad, gaat deze ontwikkeling aan Zeeland voorbij. Kennelijk is Zeeland bij het grote publiek niet bekend genoeg. Misschien komt dat wel door de gebrekkige in frastructuur. 'Zeeland is schier on bereikbaar' is een veelgehoorde klacht. Er is dus nog veel te doen in deze mooie provincie. Als de krachten zich bundelen, komt het wel goed. Want waar zee is, zijn havens. En stranden. Geen provin cie die een beter perspectief heeft. Ron Gregoor Readies kunt u sturen naar: r.gregoor@bndestem-pzc. nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 74