In het oude centrum van Terneuzen ligt in een klein steegje aan de kop van
de Noordstraat de 'classical winebar' Adagio verscholen. Het monumenta
le café de Vriendschap passerend, zou je de nieuwe horecazaak zonder te we
ten zomaar passeren. Bij 'de Vriendschap' na een paar nieter rechtsaf en je
loopt het Tuinpad in, zowat het oudste en kleinste straatje van Terneuzen.
Aan de linkerkant, op nummer 12 in de oude molenaarswoning, is eind april
de 'nieuwe tapasbar' geopend.
pas begonnen
U
De Column
02
<2
o
0
Evenwicht
Een hapje en
een goed glas wijn
Gastvrouw Bertha Kaasschieter.
door Henk van de Voorde
Zo staat Adagio inmiddels al bekend. Ada
gio ademt nostalgie en rust uit. In het
sfeervolle donkere decor worden de klan
ten verwelkomd door gastvrouw Bertha
Kaasschieter en 'chef-kok' Paul Meeusen.
..Adagio (rust) is een muziekterm. Bij ons
kan men rustig toeven. Vandaar ook dat
we eigenlijk alleen maar klassieke muziek
draaien. In onze classical winebar is tapas
eigenlijk niet de hoofdzaak, het komt er
bij. We hebben een keur aan goede wij
nen en bieren. Het assortiment zijn we aan
het uitbreiden met vooral Spaanse wijnen.
Er is vraag naar", zegt Bertha. De uit het
Zuid-Hollandse Groot-Ammers afkomsti
ge onderneemster woont al dertig jaar in
Terneuzen. Ze is 55 en begint nu pas als
zelfstandig ondernemer. Maar blijft voor
lopig wel in loondienst bij Eiocoat. In de
catering, uiteraard. Haar compagnon, de
rasechte Temeuzenaar Paul Meeusen (49),
kent ze van het voormalige zangkoor in
Terneuzen. "We houden beiden veel van
klassieke muziek. Na de repetities gingen
we meestal nog wat borrelen in de stad.
We misten echter een rustig cafe. Zo is het
idee ontstaan om samen een bar op te star
ten. Vaak hoor je mensen zeggen dat ze
P-H
'de Ondernemer' is
een uitgave van BN/DeStem IPZC.
'de Ondernemer' verschijnt maandelijks
in een oplage van 210.000 exemplaren.
Uitgever:
Frank de Roon
niet van klassieke muziek houden, maar bij
binnenkomst in Adagio denken ze daar
vaak wat anders over. 'Goh wat een leuke
muziek eigenlijk', hoor je ze zeggen."
De nieuwe winebar voorziet in een veer
tigtal plaatsen. Daarnaast is er ook een rui
me patio (binnenterras) met dertig stoelen.
De investeringen vallen volgens Bertha
reuze mee. ..We zijn eigenlijk op het leeg
staande pand met patio afgegaan, op de
oude stadswal van omstreeks 1600. Het
molenaarshuis dateert van eind negentien-
de eeuw. We hebben lowbudget geïnves
teerd, met veel zelfwerkzaamheid van fa
milie en kennissen, waaronder een stylist.
Hij heeft voor de fraaie vormgeving, een
combinatie van klassiek en modem, zorg
gedragen."
Voorlopig is Adagio nog alleen in het
weekend open, vrijdags en 's zondags van
af 15.00 uur, op zaterdag vanaf 11.00 uur.
Het is de enige tapaszaak in Terneuzen,
met op de kaart scampi's, geitenkaasje, to-
Accountmanagers:
Jos van Dongen
Marcel Schreur
Naam: Bertha Kaasschieter (56)
Woonplaats: Terneuzen
Bedrijf: Adagio, classical winebar
Begonnen: april 2007
Meevaller: gezellig, drukke avonden
Meevaller: de investeringen
Tegenvaller: stille middagen
E-Mail: mfo@adagiotemeuzen.nl
Vormgeving:
Hans Willekes
Bladmanager:
Johan van den Kieboom
Redactie:
Ron Gregoor
Foto: Wim Kooijman
nijn en ansjovis, diverse buitenlandse ka
zen, etcetera. Een kaart die deze maand
wordt uitgebreid met kleine warme hap
jes. Ruim op tijd voor de Havenfeesten en
het Schelde Jazz Festival, ter ere waarvan
ook bij de classical winebar een live band
optreedt.
Adresgegevens:
Postbus 3805, 4800 DV Breda, tel. 076-5 312277, Fax 076-5 312274
E-mail: info@deondernemer.com www.deondememer.com
Het belooft een mooie zomer te
worden. Goed voor het toerisme,
goed voor Zeeland. Want er gaat
toch geen kust boven de Zeeuw
se. Toen ik drie was, begin jaren
vijftig, banjerde ik al over het
strand in Zoutelande en in die vele
zomers die volgden, heb ik zo
ongeveer alle zandkorrels tussen
Renesse en Retranchement tussen
mijn tenen gehad.
Toen er bij Vlissingen een groot
industrieterrein kwam, schrok ik
me te pletter. Dat kun je toch niet
maken, zo midden in een toeris
tisch gebied! Nu weten we niet
beter en ik moet zeggen, als ik
even voorbij Goes aan mijn linker
hand 'Borssele' zie liggen, denk ik
alleen maar, ik ben er bijna. Waar
mee ik maar wil zeggen, het kan
best samen: 'vuile' industrie en
strandplezier. Anders dan bijvoor
beeld in Noord- en Zuid- Holland
(Wijk aan Zee is een minder mooi
voorbeeld) hebben ze in Zeeland
deze zaken goed gescheiden.
Afgelopen maand hadden we een
discussie met makelaars in be-
drijfsonroerend goed. Discussie
leider Ron Barbé stelde de heren
de vraag 'of Zeeland nu moet
gaan voor de industrie of het toe
risme'. Eerder tijdens het gesprek
had het gezelschap de noodzaak
van een containerterminal voor
het havengebied benadrukt. De
komst van die faciliteiten is im
mers van groot belang voor de
economie in Zeeland. Het gezel
schap was eensgezind: zowel toe
risme als havenfaciliteiten zijn van
levensbelang. Want waar vind je
zo'n gigantische strook zand
strand? En welk havengebied zou
niet jaloers zijn op de ligging van
Terneuzen en Vlissingen?
En toch komt het er allemaal net
niet uit. Op de stranden bij Zand-
voort, Scheveningen en Bloemen-
daal is het doorgaans een stuk
drukker dan in Domburg, Zoute
lande en Cadzand. En waar West-
Brabant bijvoorbeeld wel profi
teert van de invloeden van de
randstad, gaat deze ontwikkeling
aan Zeeland voorbij. Kennelijk is
Zeeland bij het grote publiek niet
bekend genoeg. Misschien komt
dat wel door de gebrekkige in
frastructuur. 'Zeeland is schier on
bereikbaar' is een veelgehoorde
klacht. Er is dus nog veel te doen
in deze mooie provincie. Als de
krachten zich bundelen, komt het
wel goed. Want waar zee is, zijn
havens. En stranden. Geen provin
cie die een beter perspectief heeft.
Ron Gregoor
Readies kunt u sturen naar:
r.gregoor@bndestem-pzc. nl