Zeeland PZC ,3 Investeringen voor droge voeten Oesterstout of tomatenbier mag in de vrije klasse BEVELANDEN-THOLEN Strijd gaat door tegen Sloepoort 19 19 Uitbreiding gemalen hand in hand met aanleg natuuroevers. Verhit Keurmeesters proeven dertig topbieren op NK amateurbrouwen. Huisarts legt eigen praktijk onder de loep Maandag 4 juni 2007 PvdA Zeeland keert terug naar de basis) Tip? redgoes®pzc.nl door Harmen van der Werf HEINKENSZAND - Droge voeten hou den en waterkwaliteit verbeteren. Waterschap Zeeuwse Eilanden in vesteert de komende jaren acht tot tien miljoen euro in het westelijk deel van Zuid-Beveland om beide doelen te bereiken. September, oktober 1998 gebeurde het. Flinke delen van Zeeland kre gen te maken met wateroverlast. Niet van buitenaf, van de zeekant, maar van binnenuit, van overvloe dig regenwater. Weerdeskundigen hadden het al voorspeld: de kans op zeer grote regenval in korte tijd neemt toe door de klimaatverande ring. De praktijk leverde najaar '98 het bewijs. Zeeuwse Eilanden is sindsdien en vooral de laatste jaren volop bezig met voorzorgsmaatregelen. De ca paciteit van gemalen op Tholen - dat het in 1998 zwaar te verduren kreeg - is al uitgebreid. Andere ge bieden volgen. Tienduizend hecta re in westelijk Zuid-Beveland is de komende jaren aan de beurt: van Wemeldinge tot Goes, over Hein- kenszand en 's-Gravenpolder te rug naar het Kanaal door Zuid- Beveland bij Hansweert. „In 1998 heeft dit gebied niet zo veel wa teroverlast ondervonden", vertelt J. Walhout, beleidsmedewerker wa ter bij Zeeuwse Eilanden. „Ook nu is het gevaar nog niet zo groot dat bewoonde delen bij hevige regen val onderlopen. Maar over vijftig jaar ligt dat heel anders. Als water ig Waterschap Zeeuwse Eilanden wil acht a tien miljoen euro ste ken in waterbeheer westelijk deel Zuid-Beveland om zeker tot 2050 uit de brand te zijn. schap moeten wij daarop vooruit lopen. Wij moeten investeren in de toekomst." Eén maatregel is al doorgevoerd: de pompcapaciteit van het gemaal Dekker aan de Oosterschelde tus sen Kattendijke en Wemeldinge is vorig jaar opgevoerd, van 356.000 tot 440.000 liter per minuut. Het grotere gemaal Maelstede aan de Westerschelde bij 's-Gravenpolder wacht nog een aanzienlijke uitbrei ding. Bij hevige regenval zal het niet luk ken alles op tijd weg te pompen. Extra waterberging is nodig. Water schappen zijn bovendien verplicht de waterkwaliteit te verbeteren. Met de aanleg van bredere, natuur vriendelijke oevers gaan die twee doelen hand in hand. Zeeuwse Ei landen wil in het westelijk deel van Zuid-Beveland ook natte na tuurgebieden als tijdelijke waterop slag gaan gebruiken. Medewerker Walhout noemt met name de Zwaakse Weel bij Kwadendamme. Walhout: „Zijn alle maatregelen doorgevoerd, dan zijn we in dit ge bied in elk geval tot 2050 uit de brand." In De Stenge in Heinkens- zand is vanavond om half acht een informatiebijeenkomst over de maatregelen. door Lilian Dominicus •s-HEERENHOEK - Stichting Behoud Zak van Zuid-Beveland blijft zich verzetten tegen het vlakbij 's-Hee- renhoek geplande bedrijventerrein Sloepoort. De BZZB heeft bij de provincie in een brief aangedron gen op afkeuring van het bestem mingsplan voor Sloepoort. De gemeente Borsele maakt niet duidelijk waarom Sloepoort nodig is, vindt de stichting. Zij spreekt van een 'onomkeerbare verstening van 30 hectare groene ruimte'. Vol gens de BZZB is dat niet nodig, omdat Zeeland tot 2020 genoeg be drijventerreinen heeft. De BZZB legt ook een link met de Zak van Zuid-Beveland als beschermd Na tionaal Landschap, waartoe Sloe poort overigens niet behoort. Het ministerie van Vrom uitte onlangs 'gerede twijfels' over een nieuw be drijventerrein in Nationaal Land schap Hoeksche Waard. De dorps raad 's-Heerenhoek heeft de pro vincie al eerder gevraagd om Sloe poort af te wijzen. VWJftbt ALMANAK Tip? redactieQpzc nl Groot was de vreugde toen on langs het busje van een installa tiebedrijf kwam voorrijden bij dat Goese kantoor. Daar kwam de langverwachte airconditio ning.' Twee ogenschijnlijk kundige werklieden zochten onverwijld het dak op; klusje van een paar uur, leek het. De woordenwisse ling die volgde, moet ongeveer zo zijn gegaan. „Oké, geef het apparaat maar aan, dan kunnen we aan de slag." „Prima, waar heb je het gela ten?" Jij had het toch meegenomen?" 1 „Nee, ik weet niet waar dat ding is, ik dacht dat jij het had." „Weet ik veel waar het is!" j De monteurs zijn nog niet terug- gezien; terwijl hun Goese klan ten verder puffen, zoeken zij waar ze de airco-eenheid ook al weer hebben laten liggen. Keurmeesters testen verschillende bieren op smaak, geur en totale indruk. foto Willem Mieras door Lilian Dominicus KAMPERLAND - Terwijl toeristen en dagjesmensen zich in en rond het café van bierbrouwerij Emelisse vermaakten met bierpulsjoelen en bierbrouwcursuspakketten, was in de catacomben een veel serieuzer evenement aan de gang: de verkie zing van het best gebrouwen ama teurbiertje van Nederland. De vijf bierkeurmeesters testten za terdagmiddag in de kelder, onder de keuken van het restaurant, der tig topbiertjes in zes verschillende klassen. Geselecteerd uit een totaal van 391 bieren. Licht smalbier (zo als pils), donker smalbier (zoals stout), licht dikbier (zoals tripel), donker dikbier (zoals dubbel). In de vijfde klasse moet een bier tje worden nagebrouwd. Dit jaar was dat een La Chouffe. Naast de vijf officiële klassen was er ook de vrije klasse, waarin alles mag: oes- 'Wij zijn niet zo stoer als de wijnproevers, we moeten wel doorslikken' terstout of tomatenbier. De num mer een in deze klasse was een bier dat door de brouwer Oud bra- bants was genoemd. De vijf keur meesters van het Bier Keurmees ters Gilde (BKG) voor het Nationa le Kampioenschap komen uit het hele land en moeten aan heel wat eisen voldoen. „Iedereen moet zelf amateurbrouwer zijn", vertelt keur meester Nico Vonk, die toevallig uit Goes komt. Hij is aangesloten bij bierbrouwersgilde Deltabrou- wers uit Kapelle, de organisator van het kampioenschap. De keurmeesters beoordelen elk biertje op smaak, geur en totaalin druk. „Want de smaak en geur moeten ook in balans zijn", ver klaart Vonk. De vijf slikken het bier overigens gewoon door. Vonk: „We zijn niet zo stoer als de wijn proevers, wij moeten wel doorslik ken." Zodat ze ook de bittere na smaak van het bier beleven. Want dat is minstens zo belangrijk als de smaak van het bier dat nog in de mond walst. De nieuwe Neder landse kampioen werd de winnaar uit klasse A (licht smalbier). Rob Meijer uit Arnhem. Keurmeesterschap is vak Om keurmeester te worden moet je smaken onderschei den. BKC geeft eens in de zo veel jaar een opleiding. In okto ber begint een achtdaagse cur sus brouwen en keuren. De keurmeesters maken ge bruik van het internationale keurglas, het Iso-glas. Dat wordt ook gebruikt voor wijn-, cognac- en whiskeyproeverijen. Het versterkt de smaak enorm.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 43