Zeeland
PZC ,3
Investeringen voor droge voeten
Oesterstout of tomatenbier mag in de vrije klasse
BEVELANDEN-THOLEN
Strijd gaat door
tegen Sloepoort
19
19
Uitbreiding gemalen
hand in hand met
aanleg natuuroevers.
Verhit
Keurmeesters proeven
dertig topbieren op
NK amateurbrouwen.
Huisarts legt eigen
praktijk onder de loep
Maandag 4 juni 2007
PvdA Zeeland keert
terug naar de basis)
Tip? redgoes®pzc.nl
door Harmen van der Werf
HEINKENSZAND - Droge voeten hou
den en waterkwaliteit verbeteren.
Waterschap Zeeuwse Eilanden in
vesteert de komende jaren acht tot
tien miljoen euro in het westelijk
deel van Zuid-Beveland om beide
doelen te bereiken.
September, oktober 1998 gebeurde
het. Flinke delen van Zeeland kre
gen te maken met wateroverlast.
Niet van buitenaf, van de zeekant,
maar van binnenuit, van overvloe
dig regenwater. Weerdeskundigen
hadden het al voorspeld: de kans
op zeer grote regenval in korte tijd
neemt toe door de klimaatverande
ring. De praktijk leverde najaar '98
het bewijs.
Zeeuwse Eilanden is sindsdien en
vooral de laatste jaren volop bezig
met voorzorgsmaatregelen. De ca
paciteit van gemalen op Tholen -
dat het in 1998 zwaar te verduren
kreeg - is al uitgebreid. Andere ge
bieden volgen. Tienduizend hecta
re in westelijk Zuid-Beveland is de
komende jaren aan de beurt: van
Wemeldinge tot Goes, over Hein-
kenszand en 's-Gravenpolder te
rug naar het Kanaal door Zuid-
Beveland bij Hansweert. „In 1998
heeft dit gebied niet zo veel wa
teroverlast ondervonden", vertelt
J. Walhout, beleidsmedewerker wa
ter bij Zeeuwse Eilanden. „Ook nu
is het gevaar nog niet zo groot dat
bewoonde delen bij hevige regen
val onderlopen. Maar over vijftig
jaar ligt dat heel anders. Als water
ig Waterschap Zeeuwse Eilanden
wil acht a tien miljoen euro ste
ken in waterbeheer westelijk
deel Zuid-Beveland om zeker tot
2050 uit de brand te zijn.
schap moeten wij daarop vooruit
lopen. Wij moeten investeren in
de toekomst."
Eén maatregel is al doorgevoerd:
de pompcapaciteit van het gemaal
Dekker aan de Oosterschelde tus
sen Kattendijke en Wemeldinge is
vorig jaar opgevoerd, van 356.000
tot 440.000 liter per minuut. Het
grotere gemaal Maelstede aan de
Westerschelde bij 's-Gravenpolder
wacht nog een aanzienlijke uitbrei
ding.
Bij hevige regenval zal het niet luk
ken alles op tijd weg te pompen.
Extra waterberging is nodig. Water
schappen zijn bovendien verplicht
de waterkwaliteit te verbeteren.
Met de aanleg van bredere, natuur
vriendelijke oevers gaan die twee
doelen hand in hand. Zeeuwse Ei
landen wil in het westelijk deel
van Zuid-Beveland ook natte na
tuurgebieden als tijdelijke waterop
slag gaan gebruiken. Medewerker
Walhout noemt met name de
Zwaakse Weel bij Kwadendamme.
Walhout: „Zijn alle maatregelen
doorgevoerd, dan zijn we in dit ge
bied in elk geval tot 2050 uit de
brand." In De Stenge in Heinkens-
zand is vanavond om half acht een
informatiebijeenkomst over de
maatregelen.
door Lilian Dominicus
•s-HEERENHOEK - Stichting Behoud
Zak van Zuid-Beveland blijft zich
verzetten tegen het vlakbij 's-Hee-
renhoek geplande bedrijventerrein
Sloepoort. De BZZB heeft bij de
provincie in een brief aangedron
gen op afkeuring van het bestem
mingsplan voor Sloepoort.
De gemeente Borsele maakt niet
duidelijk waarom Sloepoort nodig
is, vindt de stichting. Zij spreekt
van een 'onomkeerbare verstening
van 30 hectare groene ruimte'. Vol
gens de BZZB is dat niet nodig,
omdat Zeeland tot 2020 genoeg be
drijventerreinen heeft. De BZZB
legt ook een link met de Zak van
Zuid-Beveland als beschermd Na
tionaal Landschap, waartoe Sloe
poort overigens niet behoort. Het
ministerie van Vrom uitte onlangs
'gerede twijfels' over een nieuw be
drijventerrein in Nationaal Land
schap Hoeksche Waard. De dorps
raad 's-Heerenhoek heeft de pro
vincie al eerder gevraagd om Sloe
poort af te wijzen.
VWJftbt ALMANAK
Tip? redactieQpzc nl
Groot was de vreugde toen on
langs het busje van een installa
tiebedrijf kwam voorrijden bij
dat Goese kantoor. Daar kwam
de langverwachte airconditio
ning.'
Twee ogenschijnlijk kundige
werklieden zochten onverwijld
het dak op; klusje van een paar
uur, leek het. De woordenwisse
ling die volgde, moet ongeveer
zo zijn gegaan.
„Oké, geef het apparaat maar
aan, dan kunnen we aan de
slag."
„Prima, waar heb je het gela
ten?"
Jij had het toch meegenomen?" 1
„Nee, ik weet niet waar dat ding
is, ik dacht dat jij het had."
„Weet ik veel waar het is!" j
De monteurs zijn nog niet terug-
gezien; terwijl hun Goese klan
ten verder puffen, zoeken zij
waar ze de airco-eenheid ook al
weer hebben laten liggen.
Keurmeesters testen verschillende bieren op smaak, geur en totale indruk. foto Willem Mieras
door Lilian Dominicus
KAMPERLAND - Terwijl toeristen en
dagjesmensen zich in en rond het
café van bierbrouwerij Emelisse
vermaakten met bierpulsjoelen en
bierbrouwcursuspakketten, was in
de catacomben een veel serieuzer
evenement aan de gang: de verkie
zing van het best gebrouwen ama
teurbiertje van Nederland.
De vijf bierkeurmeesters testten za
terdagmiddag in de kelder, onder
de keuken van het restaurant, der
tig topbiertjes in zes verschillende
klassen. Geselecteerd uit een totaal
van 391 bieren. Licht smalbier (zo
als pils), donker smalbier (zoals
stout), licht dikbier (zoals tripel),
donker dikbier (zoals dubbel).
In de vijfde klasse moet een bier
tje worden nagebrouwd. Dit jaar
was dat een La Chouffe. Naast de
vijf officiële klassen was er ook de
vrije klasse, waarin alles mag: oes-
'Wij zijn niet zo stoer
als de wijnproevers, we
moeten wel doorslikken'
terstout of tomatenbier. De num
mer een in deze klasse was een
bier dat door de brouwer Oud bra-
bants was genoemd. De vijf keur
meesters van het Bier Keurmees
ters Gilde (BKG) voor het Nationa
le Kampioenschap komen uit het
hele land en moeten aan heel wat
eisen voldoen. „Iedereen moet zelf
amateurbrouwer zijn", vertelt keur
meester Nico Vonk, die toevallig
uit Goes komt. Hij is aangesloten
bij bierbrouwersgilde Deltabrou-
wers uit Kapelle, de organisator
van het kampioenschap.
De keurmeesters beoordelen elk
biertje op smaak, geur en totaalin
druk. „Want de smaak en geur
moeten ook in balans zijn", ver
klaart Vonk. De vijf slikken het
bier overigens gewoon door. Vonk:
„We zijn niet zo stoer als de wijn
proevers, wij moeten wel doorslik
ken." Zodat ze ook de bittere na
smaak van het bier beleven. Want
dat is minstens zo belangrijk als de
smaak van het bier dat nog in de
mond walst. De nieuwe Neder
landse kampioen werd de winnaar
uit klasse A (licht smalbier). Rob
Meijer uit Arnhem.
Keurmeesterschap is vak
Om keurmeester te worden
moet je smaken onderschei
den. BKC geeft eens in de zo
veel jaar een opleiding. In okto
ber begint een achtdaagse cur
sus brouwen en keuren.
De keurmeesters maken ge
bruik van het internationale
keurglas, het Iso-glas. Dat
wordt ook gebruikt voor wijn-,
cognac- en whiskeyproeverijen.
Het versterkt de smaak enorm.