Zeeland De Vluchthaven is wars van 'foezels' Hofaanklager eist ook werkstraf voor mishandeling in café scheldejazz'07 ])e tmcM oan itl\ <J f^eoo^öctin^ Goesenaar in hoger beroep tegen vonnis rechtbank Middelburg. Terneuzen, 31 mei t/m 3 juni Garage Verbrugge BV Monteur personenwagens PZC Zaterdag 2 juni 2007 I 41 De kreeft bij De Vluchthaven komt rechtstreeks uit het Oosterscheldewater. foto Marijke Folkertsma In De Smaak van Edith en Raymond staan deze perio de de restaurants aan de rand van de provincie cen traal Edith koos voor De Vluchthaven in Bruinisse. Er zijn van die plekken waar alle verharde wegen eindigen en waar de we reld lijkt op te houden. In Bruinisse gaat de ver harde weg over in een parkeerterrein, en moet je verder in een jachtje, of zoals vroeger in de veer boot, naar Anna Jacobapolder. Het voormalige veerhuis is al jaren geen wachtlo kaal meer, maar een brasserie. Stoere en prijzige auto's met Belgische kentekens staan op het par keerterrein. Belgen staan er om bekend dat ze ki lometers willen rijden voor verse zeedieren. En ze weten dat er in Zeeland nog tot 15 juli Ooster- scheldekreeft gegeten kan worden. Wij doen van daag onze Bourgondische buren na en rijden heel wat kilometers voor verse kreeft. Van horen zeggen weten we dat er in De Vlucht haven zonder 'foezels', wordt gekookt, zoals chef-kok D. P. Arkenbout zich uitdrukt. Geen ge kweekte vis en het vee moet in de wei hebben gestaan. Groente en fruit zijn zoveel mogelijk biolo gisch geteeld. En de kreeft? Die beleeft zijn laatste uur tjes vlakbij huis in een roy aal opslagbassin, dat in het voor de kreeft vertrouwde Oosterscheldewater ligt. De brasserie is huiselijk en gezellig ingericht. We be stellen een aperitiefje en krijgen er ongepelde garna len met huisgemaakte mayonaise en versgebak ken brood bij. We worden verwelkomd door Mieke, een jonge be diende die het gastvrouw schap in haar vingers heeft. De keuze voor kreeft, in twee variaties bereid, is al gemaakt, al spreekt het hoofdgerecht van het drie gangenmenu Bakboord (35 euro) me ook aan: een ka beljauw met een korstje van olijven en peterselie Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening aan tafel: Helderheid van de kaart: Horen, zien en ruiken: In de Vluchtha ven past muziek van bijvoorbeeld Ma- nu Chao, maar ook klassieke muziek. Conclusie: Een verse kreeft heeft zo veel smaak van zichzelf dat die eigen lijk geen speciale bereidingswijze no dig heeft. Zelfgemaakte mayonaise, frisse groenten en verse frieten zijn voldoende. Er wordt met aandacht ge kookt en eigenares Rixt Scheffer heeft alles in de gaten. De prijs is wel hoog. en een Spaanse ratatouille. Maar toch blijven we bij kreeft. Het kreeftenmenu (59,50 euro) begint met een ge mengde salade met Ooster- scheldekreeft, avocadosal sa, witte truffel, schelvisle ver, gegrilde inktvis, basili cum, tomaatbrunoise en een mosterddressing. Kreeft samen met schelvislever en witte truffel moet een verfijnde combinatie zijn. Helaas is de kreeft nog te duur om die met de ook al dure witte truffel te combineren. Het alternatiefis truffelolie, die te dominant aanwezig is. Een te genvaller. De aanpassing hadden we graag op de kaart vermeld gezien. De op houtskool gegrilde Oosterscheldekreeft volgt met salbitxada (een saus van amandelen, tomaten, knoflook, speciale pepers, azijn en olie, peterselie), met tomaat uit de oven waarop een vers ansjovisje ligt (goede combinatie), knapperi ge zeekraal en verse frites. De Oosterscheldekreeft kan de bijzondere berei dingswijze aan, maar de gekookte kreeft wint de tweestrijd. Het vlees van de gekookte variant vin den we niet alleen voller en romiger van smaak, maar ook veerkrachtiger. We delen het lekkere Grand Dessert: een ge- karameliseerde appel be strooid met peper, chocola detaart met amandelroom, vanille- en chocolademous se, geflambeerde aardbeien en panna cotta. Naast ons tafelt een Bel gische familie van drie ge neraties. De kinderen van hooguit vier jaar en de vol wassenen hebben een kreeften- of kinderslab betje om. Voor Belgen mag eten wat kosten en als de kwaliteit goed is, speelt de afstand een ondergeschikte rol. Eerdere afleveringen op www.pzc.nl/smaakvan/ onvoldoende matig voldoende goed uitstekend 'Vluchthaven', Zijpe 1 in Bruinisse. Gesloten op maandag en dinsdag. Ande re dagen open vanaf 12.00 uur. Geen gescheiden rook ruimte. Pinnen kan. Tel. 0111-481228. DEN HAAC - Een dronken Duitser zou een 54-jarige Goesenaar voor 'fucking nigger' hebben uitge maakt in het bruine café De Pom- pe aan de Grote Markt in Goes. De Goesenaar haalde toen uit, waarna de dronken man over een tafel viel die vol met stond met flesje en glazen. Een bloedbad volg de want het gebroken glas scheur de een armslagader open. Dat was in augustus 2005. Vorig jaar werd de Goesenaar door de Middelburgse politierechter veroor deeld tot 90 uur werkstraf. Onte recht, zo voerde de verdachte nu in hoger beroep aan bij het ge rechtshof in Den Haag. De Goesenaar verhaalde hoe ont zettend vervelend de ander zich had gedragen in het café en hoe de laatste hem keer op keer lastig had gevallen, ook fysiek. „Om hem af te weren, sloeg ik hem." Misschien was hij zonder die klap ook wel op de tafel met glazen ge vallen, had verdachtes advocaat l.Wilgers bedacht. Hij pleitte in dat geval voor vrijspraak. Hofaanklager M. van der 1 lorst vond de val wel het gevolg van de klap. „Cafés plegen vol te staan met tafels, waarbij het even gebrui kelijk is dat op die taféls glazen en flessen staan, meneer heeft met zijn uithaal het risico op zwaar li chamelijk letsel genomen." Hij vroeg het hof dezelfde straf op te leggen als de rechter had gedaan. Uitspraak 14 juni. met o.a.: PHILIP HARPER mn MARK MURPHY«au GF.RARD PRESENCERRIK MOL»,, BOOGIE BOY,», DJ MAESTRO JEF NEVE m ANTON GOUDSMIT mt AURATONF.S tv RONY VERBIEST ANDY COOPER MONTI AMUNDSON NUEVA MANTECA «u Industrieweg 37 4538 AG Terneuzen Tel 0031 115 Ö81200 0031 115 612455 www garage verbrugge ni Inlo^garage verbrugge nl Verkoop en onderhoud van BMW Daihatsu Mini Landrover Landwind Wegens uitbreiding van onze werkzaamheden zijn we voor onze afdeling personenwagens op zoek naar De functie houdt in Het uitvoeren van alle voorkomende werkzaamheden met betrekking tot reparatie en onderhoud aan een gevarieerd aenbod van personenwagens Gevraagd wordt LBO/MBO opleiding Werkervaring binnen het vakgebied Klantgericht en zelfstandig kunnen werken Bij voorkeur APK keurmeester We bieden Een werkplek in een gloednieuwe werkplaats Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden volgens CAO Motorvoertuigenbedrijf Indien niet in bezit van APK keurmeester, mogelijkheid tot opleiding hiervan Heeft u interesse neem dan contact op met Eric Temmerman 0115-681237

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 61