Zeeland
De Vluchthaven is
wars van 'foezels'
Hofaanklager eist
ook werkstraf voor
mishandeling in café
scheldejazz'07
])e tmcM
oan
itl\ <J
f^eoo^öctin^
Goesenaar in hoger
beroep tegen vonnis
rechtbank Middelburg.
Terneuzen, 31 mei t/m 3 juni
Garage Verbrugge BV
Monteur personenwagens
PZC Zaterdag 2 juni 2007 I 41
De kreeft bij De Vluchthaven komt rechtstreeks uit het Oosterscheldewater. foto Marijke Folkertsma
In De Smaak van Edith en
Raymond staan deze perio
de de restaurants aan de
rand van de provincie cen
traal Edith koos voor De
Vluchthaven in Bruinisse.
Er zijn van die plekken
waar alle verharde wegen
eindigen en waar de we
reld lijkt op te houden. In Bruinisse gaat de ver
harde weg over in een parkeerterrein, en moet je
verder in een jachtje, of zoals vroeger in de veer
boot, naar Anna Jacobapolder.
Het voormalige veerhuis is al jaren geen wachtlo
kaal meer, maar een brasserie. Stoere en prijzige
auto's met Belgische kentekens staan op het par
keerterrein. Belgen staan er om bekend dat ze ki
lometers willen rijden voor verse zeedieren. En
ze weten dat er in Zeeland nog tot 15 juli Ooster-
scheldekreeft gegeten kan worden. Wij doen van
daag onze Bourgondische buren na en rijden
heel wat kilometers voor verse kreeft.
Van horen zeggen weten we dat er in De Vlucht
haven zonder 'foezels', wordt gekookt, zoals
chef-kok D. P. Arkenbout zich uitdrukt. Geen ge
kweekte vis en het vee moet in de wei hebben
gestaan. Groente en fruit
zijn zoveel mogelijk biolo
gisch geteeld. En de kreeft?
Die beleeft zijn laatste uur
tjes vlakbij huis in een roy
aal opslagbassin, dat in het
voor de kreeft vertrouwde
Oosterscheldewater ligt.
De brasserie is huiselijk en
gezellig ingericht. We be
stellen een aperitiefje en
krijgen er ongepelde garna
len met huisgemaakte
mayonaise en versgebak
ken brood bij.
We worden verwelkomd
door Mieke, een jonge be
diende die het gastvrouw
schap in haar vingers
heeft.
De keuze voor kreeft, in
twee variaties bereid, is al
gemaakt, al spreekt het
hoofdgerecht van het drie
gangenmenu Bakboord (35
euro) me ook aan: een ka
beljauw met een korstje
van olijven en peterselie
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening aan tafel:
Helderheid van de kaart:
Horen, zien en ruiken: In de Vluchtha
ven past muziek van bijvoorbeeld Ma-
nu Chao, maar ook klassieke muziek.
Conclusie: Een verse kreeft heeft zo
veel smaak van zichzelf dat die eigen
lijk geen speciale bereidingswijze no
dig heeft. Zelfgemaakte mayonaise,
frisse groenten en verse frieten zijn
voldoende. Er wordt met aandacht ge
kookt en eigenares Rixt Scheffer heeft
alles in de gaten. De prijs is wel hoog.
en een Spaanse ratatouille.
Maar toch blijven we bij
kreeft.
Het kreeftenmenu (59,50
euro) begint met een ge
mengde salade met Ooster-
scheldekreeft, avocadosal
sa, witte truffel, schelvisle
ver, gegrilde inktvis, basili
cum, tomaatbrunoise en
een mosterddressing.
Kreeft samen met schelvislever en witte truffel
moet een verfijnde combinatie zijn. Helaas is de
kreeft nog te duur om die met de ook al dure
witte truffel te combineren. Het alternatiefis
truffelolie, die te dominant aanwezig is. Een te
genvaller. De aanpassing hadden we graag op de
kaart vermeld gezien.
De op houtskool gegrilde Oosterscheldekreeft
volgt met salbitxada (een saus van amandelen,
tomaten, knoflook, speciale pepers, azijn en olie,
peterselie), met tomaat uit de oven waarop een
vers ansjovisje ligt (goede combinatie), knapperi
ge zeekraal en verse frites.
De Oosterscheldekreeft kan de bijzondere berei
dingswijze aan, maar de gekookte kreeft wint de
tweestrijd. Het vlees van de gekookte variant vin
den we niet alleen voller en romiger van smaak,
maar ook veerkrachtiger.
We delen het lekkere
Grand Dessert: een ge-
karameliseerde appel be
strooid met peper, chocola
detaart met amandelroom,
vanille- en chocolademous
se, geflambeerde aardbeien
en panna cotta.
Naast ons tafelt een Bel
gische familie van drie ge
neraties. De kinderen van
hooguit vier jaar en de vol
wassenen hebben een
kreeften- of kinderslab
betje om. Voor Belgen mag
eten wat kosten en als de
kwaliteit goed is, speelt de
afstand een ondergeschikte
rol.
Eerdere afleveringen op
www.pzc.nl/smaakvan/
onvoldoende
matig
voldoende
goed
uitstekend
'Vluchthaven', Zijpe 1 in
Bruinisse. Gesloten op
maandag en dinsdag. Ande
re dagen open vanaf 12.00
uur. Geen gescheiden rook
ruimte. Pinnen kan. Tel.
0111-481228.
DEN HAAC - Een dronken Duitser
zou een 54-jarige Goesenaar voor
'fucking nigger' hebben uitge
maakt in het bruine café De Pom-
pe aan de Grote Markt in Goes.
De Goesenaar haalde toen uit,
waarna de dronken man over een
tafel viel die vol met stond met
flesje en glazen. Een bloedbad volg
de want het gebroken glas scheur
de een armslagader open.
Dat was in augustus 2005. Vorig
jaar werd de Goesenaar door de
Middelburgse politierechter veroor
deeld tot 90 uur werkstraf. Onte
recht, zo voerde de verdachte nu
in hoger beroep aan bij het ge
rechtshof in Den Haag.
De Goesenaar verhaalde hoe ont
zettend vervelend de ander zich
had gedragen in het café en hoe de
laatste hem keer op keer lastig had
gevallen, ook fysiek. „Om hem af
te weren, sloeg ik hem."
Misschien was hij zonder die klap
ook wel op de tafel met glazen ge
vallen, had verdachtes advocaat
l.Wilgers bedacht. Hij pleitte in
dat geval voor vrijspraak.
Hofaanklager M. van der 1 lorst
vond de val wel het gevolg van de
klap. „Cafés plegen vol te staan
met tafels, waarbij het even gebrui
kelijk is dat op die taféls glazen en
flessen staan, meneer heeft met
zijn uithaal het risico op zwaar li
chamelijk letsel genomen." Hij
vroeg het hof dezelfde straf op te
leggen als de rechter had gedaan.
Uitspraak 14 juni.
met o.a.: PHILIP HARPER mn MARK MURPHY«au
GF.RARD PRESENCERRIK MOL»,, BOOGIE BOY,»,
DJ MAESTRO JEF NEVE m ANTON GOUDSMIT mt
AURATONF.S tv RONY VERBIEST ANDY COOPER
MONTI AMUNDSON NUEVA MANTECA «u
Industrieweg 37 4538 AG Terneuzen
Tel 0031 115 Ö81200 0031 115 612455
www garage verbrugge ni Inlo^garage verbrugge nl
Verkoop en onderhoud van BMW Daihatsu Mini Landrover Landwind
Wegens uitbreiding van onze werkzaamheden zijn we voor onze afdeling
personenwagens op zoek naar
De functie houdt in
Het uitvoeren van alle voorkomende werkzaamheden met betrekking tot reparatie
en onderhoud aan een gevarieerd aenbod van personenwagens
Gevraagd wordt
LBO/MBO opleiding
Werkervaring binnen het vakgebied
Klantgericht en zelfstandig kunnen werken
Bij voorkeur APK keurmeester
We bieden
Een werkplek in een gloednieuwe werkplaats
Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden volgens CAO Motorvoertuigenbedrijf
Indien niet in bezit van APK keurmeester, mogelijkheid tot opleiding hiervan
Heeft u interesse neem dan contact op met Eric Temmerman 0115-681237