Eten en drinken ETALAGE PZC Donderdag 31 mei 2007 21 Rijst met de klok mee: pandan (met blaadje), risotto, snelkook, zilvervlies, basmati. BASISRECEPT RISOTTO (4 personen) Breng ca. 1,5 liter bouillon (kip of groenten) aan de kook. Snipper ui en bak in brede hapjespan in 2 eetlepels boter glazig. Voeg 400 gram risotto rijst toe en laat paar minuten meebakken. Af en toe omscheppen. Voeg 125 ml witte wijn toe en laat op hoog vuur verdampen. Nu even niet roeren. Draai gas lager. Voeg in ca. 18 minuten, pollepel voor pollepel, bouillon toe. Roer voorzichtig en gun rijstkorrels steeds de tijd om het vocht op te ne men. De rijst moet vochtig maar al dente (beetgaar) zijn. Roer er naar keuze 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas door en warm nog even door. mijnrijst of parfiimrijst genoemd. RISOTTO is eigenlijk geen rijst- De korrel is mooi lang en wit. Ge- soort, maar de naam van een kookt is hij licht kleverig en kan - Noord-Italiaans gerecht, dat wordt belangrijk in de Thaise keuken - gemaakt van kortkorrelige rijst. Je met de hand tot balletjes worden hebt er 'ronde' korrels voor nodig, gekneed. Combineer deze rijst De buitenkant van de korrel kan met zachte smaken, zoals kip en naar hartelust kookvocht (bouil- vis, groenten en tropisch fruit. Bij Ion) opnemen, terwijl de binnen- scherpe curry's en heftige smoor- kant nog iets van een 'bite' houdt, gerechten gaat de karakteristieke Zo ontstaat een smeuïge, niet plak- bloemige smaak verloren. kerige rijstschotel. WEETJES OVER RIJST In West Europa eten we bijna 2 kilo rijst per persoon per jaar. Dit in tegenstelling tot Aziaten, die gemiddeld ca. 150 kilo per jaar consumeren. Ze eten het dan ook drie keer per dag. In China begroeten bekenden elkaar met 'heb je al rijst gege ten?' Dat betekent hetzelfde als 'hoe gaat het met je?' In Thailand is het woord voor eten (khin khao) hetzelfde als voor rijst eten. Meest geschikte rijstsoort voor ri sotto: de luxe carnaroli, maar die is heel duur. Weinig kans dat de pakken uit de supermarkt 'origine le' risottorijst bevatten, ook al geeft de verpakking dat wel aan. Let vooral niet op de adviezen voor snelle bereiding, maar kook de risotto op de traditionele Itali aanse wijze (zie recept). Dan kun je hier best een lekkere risotto mee maken. Risottorijst is ook ge schikt voor de bereiding van pael la en rijstdesserts. SNELKOOKRIJST, ook wel tover- rijst genoemd, is een Nederlandse vinding uit de jaren zestig. Rijst korrels worden fabrieksmatig ge deeltelijk gaar gestoomd en zo snel ingedroogd dat er allemaal kleine barstjes ontstaan. Bekijk zo'n korrel maar eens, het barstpa- troon is duidelijk te zien. Diverse langkorrelige rijstsoorten worden zo bewerkt. Tijdens het koken dringt het water snel binnen, waardoor de kooktijd wordt ver kort tot acht minuten. Daarna moet de rijst nog een kwartier staan. Snelkookrijst is neutraal van smaak en droog van struc tuur. ZILVERVLIES wordt ook wel bruine rijst genoemd, vanwege de lichtbruine kleur. De lange rijstkor rels hebben niet de volledige be handeling ondergaan. Het kaf is er af maar het zilvervliesje, rijk aan eiwitten en vitamine B, zit er nog om. Je hebt er minder van nodig dan van gewone rijst. Zilvervlies ligt snel zwaar op de maag; het be vat veel voedingsstoffen en vezels. De smaak is ronduit nootachtig en vraagt om frisse tegenhangers zoals wat limoensap door de saus, zurige vruchten, lente-uitjes, peul tjes, gember, rode paprika, kom kommer en tomaat. Zilvervlies is droogkokend, dus niet geschikt voor rijstgerechten met een smeuï ge, romige structuur. Pas op: som mige goedkope merken smaken naar karton. Onder de categorie 'ove rig' kun je tal van 'rijst soorten' scharen. WILDE RIJST is feitelijk geen rijst, maar het zaad van een in heemse watergrassoort uit het noorden van de VS en Canada. Het is zeldzaam, dus peperduur. Wilde rijst wordt meestal ge mengd met gewone rijst verkocht om de prijs per portie te drukken. Probleem is dat de 2 centimeter lange zaden een langere kooktijd hebben. In de mix zijn ze vaak hard en scherp omdat ze te kort zijn gekookt. De rijst smaakt naar geroosterde hazelnoten. Prachtig bij zalm en heel decoratief door zijn donkere, afwijkende kleur. SUSHI-RIJSTls eigenlijk ook geen rijstsoort, maar een verwij zing naar het gerecht dat je ermee maakt. Het betreft een rondkorreli ge, Japanse rijstsoort die tijdens het koken veel zetmeel afgeeft, waardoor de korrels extreem plak ken. Gemengd met een dressing van rijstazijn vormt sushi-rijst een solide basis voor heerlijke vishap jes. Dan zijn er nog tal van rijstproduc- ten op de markt waaraan kleur stoffen, kruiden en andere ingre diënten zijn toegevoegd. Denk aan gele en groene rijst, saffraan- rijst, notenrijst, mediterrane rijst, etcetera. En natuurlijk het aller nieuwste: voorgekookte rijst, 1,5 minuut in de magnetron en klaar. Hier geldt: wie geen geduld heeft, mag flink betalen. VIERTIENTJESD1NER Waarom alleen jongeren ervan mogen profiteren, is niet helemaal dui delijk, maar van 25 tot en met 29 juni kan er in tal van sterren- restaurants al voor 40 euro een viergangendiner genuttigd wor den. Alleen door mensen van 18 tot en met 23 jaar, en dat is een beetje een tegenvaller. Aanlei ding is het veertigjarig bestaan van de Alliance Gastronomique, de club waar onder meer drie sterren-restaurants Oud Sluis en De Librije lid van zijn. Reserve ren kan via de website www.alli- ance.nl HOGESCHOOL-BARBECUE Er zijn mensen die zich met het barbecueën behelpen met een weggooisetje, er zijn er ook die hogeschoolkunstjes vertonen op een soort staande schoor steen van vele honderden eu ro's. De Belgische firma Saey vertegenwoordigt de laatste groep met de Barbecook, een barbecue die binnen een kwar tier kookklaar is. Gewoon met wat houtskool en drie vellen krantenpapier, aldus Saey. On der in het roestvrijstalen gevaar te zit een waterreservoir, waarin de as terechtkomt. Volgens Saey is dat ook veilig: als de barbecue omvalt, blust het water onmid dellijk het vuur. Barbecues van Saey kennen een vanafprijs van rond de zeventig euro. Soms moet je een foto CPD drempel over om iets te nutti gen. 'Je moet het leren drinken'. Het geldt ook voor rijstdrank. Om een of andere reden lokt het niet, en... het is even wen nen. Rice Dream is licht zoetig, en bovenal heel gezond. De drank kent cholesterol noch lac tose, bevat nauwelijks verzadig de vetzuren en geldt als een goe de melkvervanger. Er is een ver sie met toegevoegd calcium, waarbij één glas gelijk staat aan een derde van de dagelijks beno digde, aldus Rice Dream. De rijstdrank is er vanaf 1,99 euro. EKKER BEWERKELIJK Zou den er nou veel mensen zijn die een 35 ingrediënten tellend re cept ter hand nemen, thuis? Res taurantgids Lekker meent van wel, en komt met Lekker Menu, een receptengids waaraan twaalf topkoks meewerkten. Lekker hoor, gekonfijte kalfssu- kade met krokant gebakken kalfszwezerik, geglaceerde zoet zure uitjes, knoflookaardappe- len en kalfsjus. Maar het werk dat er in gaat zitten... Elk ge recht wordt ook nog voorzien van een wijnadvies, met de wijnverkoper erbij vermeld. Lekker Menu kost 7,95 euro. Basmati, koningin der geuren.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 21