Eten en drinken
ook mooi zijn'
fraai kookboek
PZC Donderdag 24 mei 2007 21
termen een schizofreen concept.
Binnen- en buitenkant zijn niet
met elkaar in overeenstemming. Je
zult het de volgende keer waar
schijnlijk niet meer kopen, want
het heeft je teleurgesteld of een on
bestemd gevoel van bedrog be
zorgd. Terwijl het misschien op
zich best een goed product is. Ons
werkgebied is de psychologie van
de klant. Die moet geprikkeld wor
den en vervolgens krijgen wat hij
verwacht. Of liefst nog net iets
meer."
Bordewijk en Rosens zijn nog hele
maal vol van hun trip naar Sjang
hai (17 miljoen inwoners) en To
kio (35,5 miljoen), waar ze de eet
cultuur en de dagelijkse levensmid
delen in winkels en op straatmark-
ten bestudeerden.
„Waanzinnig inspirerend, die
prachtige presentaties en die diep
gewortelde liefde voor eten daar.
Van jongs af aan zijn ze er mee be
zig en ze weten er echt heel veel
van. Zij leggen al eeuwen de rela
tie tussen voeding en gezondheid.
Bij ons staat die wetenschap nog
in de kinderschoenen", aldus Bor
dewijk. „In tegenstelling tot de gru
welverhalen die je hoort over eten
in China, waren wij juist getroffen
door het kwaliteitsbesef en de vers-
heidscultus. Krabben, kippen, vis
sen, ze nemen ze het liefst levend
mee van de markt, om ze maar zo
vers mogelijk te kunnen eten."
In het ongekend hippe Tokio wer
den ze verrast door de aandacht
waarmee het eten wordt bereid, ge
presenteerd en verpakt. Rekening
houdend met de seizoenen en
met veel gevoel voor schoonheid.
De meest simpele vis ligt op een
mooi polystyreen schaaltje, sfeer
vol bedrukt met bamboostructuur
en bladeren.
De populaire rijstbal wordt ver
kocht in een ingenieuze driehoeki
ge verpakking, die ervoor zorgt dat
het zeewier niet in contact komt
met de rijst, waardoor ze lekker
knapperig blijft. Het is in Japan
heel gebruikelijk om iets eetbaars
mooi ingepakt als cadeautje mee
te nemen. Het zogenaamde
Icetea in fles van net-echt porselein.
door het eerste deel van het boek,
en door de fotografie. Om met het
inhoudelijke te beginnen: Zavan
troont ons langs een reeks ingre
diënten die onmisbaar zijn voor
een mooie maaltijd maar die in de
meeste boeken gemakshalve wor
den overgeslagen. Zoals de pijn
boompit, het kappertje, de morta-
della, de lardo of de gewone kaas.
Verder staat ze uitgebreid stil bij ri-
cotta, tonijn, bottarga, courgettes,
antipasti en pizzadeeg.
Basisinformatie die in menig kook-
food-gifting dat we hier nog hele
maal niet kennen. Koekjes van
Hermé verpakt als kroonjuwelen.
Een stukje cheesecake of vispaté
uit de 'Foodtique' in een chique
Gucci-tasje.
Of we dat ook in Nederland gaan
zien, is voor de Utrechtse food de
signers de vraag. Maar veel andere
ideeën die ze opdeden in het Ver
re Oosten, zullen de komende tijd
zeker doorwerken in hun ontwer
pen. Wie weet, zien we de resulta
ten binnenkort in de supermarkt.
Dan zullen wij als consumenten
met elkaar beslissen of ze de felbe
geerde X-factor hebben.
www.studio-foodoo.nl en www.ro-
sens-design.nl
Verpakkingsdeskundige Nina Rosens (links) en food designer Marielle Bor
dewijk.
Vonken van inspiratie
Afkomstig uit het Verre Oos
ten, voor gezond snacken en
snoepen:
Gestoomde gerechten als ba-
pao en dumplins.
Rijstcrackers en hartige koe
ken.
Zeewier als ingrediënt en als
eetbare verpakking, bijvoor
beeld om sushiachtige sand
wiches of rijstbollen.
Worstjes van gedroogd fruit.
Lollies van verse aardbeien met
een beschermend hard suiker
laagje.
Soep op een stokje. Kies uw ei
gen stokjes met ingrediënten,
die ter plekke in hete bouillon
worden gegaard.
'Vieruurtjes' van bonenpasta
(intelligentie- en concentratie-
bevorderend) of lotuspasta
(schoonheidsbevorderend).
- Fraaie eenpersoonsverpakkin
gen ijsthee (met of zonder
melk) in talloos veel verschillen
de soorten en smaken.
Trends in verpakking
Eco chique. Natuurlijke ruwe
materialen als geschept papier,
karton met pulpstructuur, bam
boe, touw, onbewerkt hout.
Echt of in print.
Semi transparant. Product is
(gedeeltelijk) zichtbaar door de
verpakking heen en draagt bij
aan een spannend beeld. Echt
of in print.
Metaal. Je ziet al metalen fles
jes voor premium bier en ice
tea.
Duurzaam. Verpakkingen met
hergebruik mogelijkheden.
Voorbeeld: honing in bloem
pot, waarin je later bloemen
kunt kweken die dan weer bij
en aantrekken, die honing pro
duceren.
Veel meer eenpersoonsverpak
kingen.
boek ontbreekt. Het is dan ook
een dik boek, meer dan 350 grote
pagina's.
Een net zo belangrijk argument
om het boek te kopen is de fotogra
fie van Grégoire Kalt. Zelden een
zo mooi gefotografeerd blikje to
nijn gezien of een pak spaghetti.
En de open voorraadkast met
smaakmakers zou je zo zelf van
oud hout willen timmeren.
Laura Zavan, My Little Italy, uitgeverij
Terra, 360 blz., 24,95 euro
ETALAGE
BIOLOGISCH De belangstelling
voor biologisch eten groeit, en
dan hebben we het niet alleen
over statistiek. Het rondreizend
biologisch restaurant De Aan
dacht, dat het hele land door
trekt, was nog voordat het vori
ge week zijn deuren opende, vol
geboekt. Dat het menu is samen
gesteld door een sterrenteam
met onder anderen Cas Spij
kers, zal daar niet vreemd aan
zijn. En dat het restaurant maar
honderd mensen kan herbergen
evenmin. De Aandacht gebruikt
alleen biologische producten.
Het is een tent waarin alleen
per tafel van vier gereserveerd
kan worden, voor 200 euro per
tafel. Initiatiefnemer is de over
heid, die zo de aandacht op bio
logische producten wil vestigen.
www.proefdeaandacht.nl.
MAGEÜE CAKE Een cake bevat
per plak van 30 gram drie kiloca-
lorieën (kcal) meer dan een
plak ontbijtkoek. Dat lijkt ons
geen reclame voor de cake. Vol
gens de producent van Cakyline
is het dat wel. Die cake bevat
evenveel calorieën als ontbijt
koek, zegt hij, want drie kilocalo
rieën op een totaal van onge
veer negentig is verwaarloos
baar. En 'normale' cakes bevat
ten 126 kcal. Zijn cakes (een ge
wone, een chocolade en een In
dische) zijn vanwege het lage
suiker- en vetgehalte genomi
neerd voor de jaarprijs van het
Voedingscentrum. De normale
Cakyline kost 2,49 euro.
STOMEN Koken met stoom is ge
zond - alle vitamientjes blijven
behouden - maar zeker niet
goedkoop. Een beetje stoomo-
ven kost al snel zo'n 1.000 euro.
Tel daar voor het nieuwe exem
plaar van Siemens gerust nog
zo'n 800 euro bij op. Het kan
nog duurder. De nieuwe combi-
stoomovens van het bedrijf zijn
verkrijgbaar vanaf 2399 euro.
Voordeel ten opzichte van 'nor
male' stoomovens is wel dat ze
zo'n 20 procent sneller zijn. Re
den daarvoor schuilt in de com
binatie van stoom en hete lucht.
www.siemens.nl/huishouden
r.'-. -./r*
NIEUWE MAGNUM Aan de
reeks Magnum-ijsjes komt maar
geen einde. De succesformule
wordt door fabrikant Unilever
verder uitgemolken met twee
nieuwe soorten, met daarin
meer chocola dan wel koffie ver
werkt.
Bij Ecuador Dark gaat het om
een dikke laag van 62 procent
pure chocolade rondom het va-
nille-ijs. Bij Colombia Aroma
om een laag van melkchocolade
met koffie en suiker. De ijsjes
zijn in de supermarkt te koop
voor 2,99 euro per verpakking
van drie.