Edwin Vinke PZC Donderdag 10 mei 2007 21^ ETALAGE De Kromme Watergang Uit Zeeuwse Wateren zelf te maken. Die 'eenvoud' wordt nog eens benadrukt door de grof korrelige zwart-witfotografie, afge wisseld met kleurenfoto's die al leen door daglicht worden bestre ken. Weinig opsmuk dus, soms zelfs intiem. Zeker ook door het ver halende karakter van sommige hoofdstukken, waarin persona ges optreden als Oma laantje, die ver in de tachtig nog steeds de ver se garnalen voor het restaurant pelt. Of Edwin zelf, die ongeïnte resseerde gasten het liefst eigen handig de zaak uitbonjourt. Want met echte smaak moet je niet spot 'E1DEMELK Of de melk er lek kerder door wordt, weten we niet (er zijn mensen die zeggen het te kunnen proeven), maar het landschap wordt er in ieder geval wel beter van: grazende koeien in de wei. Friesche Vlag heeft dezer dagen de eerste melk in de winkels van koeien die minimaal zes uur per dag in de wei doorbrengen. Het gaat in eerste instantie om dagverse melk, maar de bedoeling is dat straks alle zuivelproducten van het merk afkomstig zijn van koeien in de wei. In totaal gaat het dan om zo'n twintig produc ten. De koeien worden tot in het najaar in de wei gelaten. De prijs van Friesche Vlag Weide- gang ligt rond de zestig cent. I ATE KA Er zijn er niet zo veel van, restaurants waar je tot twee uur 's nachts nog een maal tijd kunt krijgen. Of meer dan tachtig verschillende soorten vodka kunt proeven, dan wel dertig champagnes. Het onlangs geopende restaurant The 5th in Amsterdam is waarschijnlijk het enige in ons land dat al die din gen combineert. Al zou het on verstandig zijn het allemaal tege lijk te proberen. De eerste reac ties, onder meer op restaurantsi-" te lens, zijn erg positief Vooral dat late eten slaat aan, blijkt. The 5th is gevestigd aan de Re guliersdwarsstraat in het cen trum van Amsterdam. www.the-5th.nl. MOLENS DRAAIEN LANC Peper- en zoutmolens van Cole Mason foto CPD Hoe out-of-fashion kan een mens wel niet zijn? Op tafel staat bij het eten nog steeds een gewoon peper- en zoutstelletje, maar dat is toch wel heel dom, begrijpen we. Daar moeten toch zeker een pepermolen en een zoutmolen voor in de plaats ko men, van het merk Cole Mason, vindt dit merk zelf. Die - gaan zeker 100.000 draaibewe- gingen per molen mee, en ge ven de beste resultaten. Uit onaf hankelijk onderzoek zou dat zijn gebleken. De molens zijn er in natuurlijk beukenhout, dan wel in rode of zwarte pianolak. De vanaf-prijs van de molens is 20 euro. si www.coleandmason.com De onvermijdelijke haaienvinnen. een stuk eenvoudiger en vaak veel pittiger. De gewone Thaise keuken combineert zoet, zuur, zout en pit tig tot een gerecht waarin het juis te evenwicht tussen de smaken is bereikt. Waar zoet is, is zout, en de vele pepers worden afgeblust met zuur en zoet. En soms met een heerlijk flesje Singha-bier. Een culinaire rondtocht door Bang kok kan of moet vele dagen be slaan. Naast de stalletjes duik je na melijk net zo gemakkelijk een van de duizenden restaurantjes bin nen om voor bespottelijk lage be dragen mooie gerechten te eten. Zoals de noedelsoep met vleesbal letjes en ingemaakte kool in een tentje op Siam Square, of heerlijk gestoomde dim sum in restaurant Bak kut The in de wijk Pratum Won, haaievinnensoep met krab en koriander en vogelnestjessoep in Chinatown's Scala, en een groe ne papayasalade in een Indiaas uit- spanninkje op de boardwalk langs de Chao Phraya-rivier. Voor wie het allemaal toch niet vertrouwt of liever de zaken voor verpakt koopt: het centrum van Bangkok is vergeven van luxueuze warenhuizen en supermarkten, Daar kun je gedroogde aardbeien met peper in keurig afgewogen zakjes krijgen, of watermimosa in het bosje. De currypasta's - rode, groene, gele, paarse - staan er kant-en-klaar en een mooie wijn om het eten te begeleiden. Zoals in de Chidlom Central Food Hall, waar een paar flessen Chateau Pét- rus a raison van 110.000 baht lig gen. Ofwel zo'n 2200 euro de fles. Het beste kookboek voor de Thaise keuken is (nog) niet vertaald: Thai Food van David Thompson. Onder meer verkrijgbaar via www.kook- boekhandel.com {42,95 euro, ge bonden, 672 blz). Meer algemene informatie: www.thais verkeersbu- reau.nl land tot smakelijk wasdom komt. Uit Zeeuwse wateren is volgens Vin ke zelf een gebruiksboek waar vet te, bebloemde vingers door moe ten bladeren. Maar je mag wat mij betreft ook gewoon kijken en be wonderen, en lezen over de weder waardigheden van de familie Vin ke, en over de schoonheid van het Zeeuwse land. uitgeverij Snoeck, gebonden Edwin Vinke, Uit Zeeuwse wateren, uitgeverij Snoeck, 180 blz, 49 euro ten. Het boek is niet ingedeeld naar maaltijdindeling, maar naar de producten. En de titel verraadt het al: er komt geen vlees aan te pas. Niet dat er geen vlees wordt geserveerd in het restaurant, maar de hoofdmoot is nu eenmaal vis. Dus komen we hoofdstukken te gen over makreel en garnaal, zee-egel en koningspoon. Met ruimte voor begeleiders als lamsoren en zeekraal, asperges en prei. En voor de aardappel, die in het vlakke Vlaanderen Opgestapelde doerians, een heerlijke stinkvrucht. thentieke Thaise keuken, met een geschiedenis die tot ver terug reikt en al honderden jaren geleden een verfijnde kookkunst opleverde. Met dank aan het hof, waar een reeks lekkerbekken de scepter zwaaide, wat leidde tot de beroem de royal thai cuisine. Die is te proeven in het restaurant van het Sukothai hotel en in het Dusit Thani hotel. Bij die laatste hebben ze op de bovenste verdie ping, met een betoverend uitzicht over de stad, het restaurant d'Sens. Het is een dependance van de Franse tweesterrenchefs Pourcel uit Montpellier, waar de rijke Thai op hoog niveau Frans komt eten. Spannender is het restaurant Ben- jarong op de eerste verdieping, waar de 'koninklijke keuken' tot in detail wordt gevierd. De menu kaart laat je al watertanden, maar als je de gerant en kok de vrije hand geeft dan gaan ze glunde rend aan de slag en zetten je een maal voor waarvan je later nog af vraagt of je zoiets goddelijks niet gedroomd hebt. De keuken van de straat is echter

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 21