Edwin Vinke
PZC Donderdag 10 mei 2007 21^
ETALAGE
De Kromme Watergang
Uit Zeeuwse Wateren
zelf te maken. Die 'eenvoud' wordt
nog eens benadrukt door de grof
korrelige zwart-witfotografie, afge
wisseld met kleurenfoto's die al
leen door daglicht worden bestre
ken. Weinig opsmuk dus, soms
zelfs intiem. Zeker
ook door het ver
halende karakter
van sommige
hoofdstukken,
waarin persona
ges optreden als
Oma laantje, die
ver in de tachtig nog steeds de ver
se garnalen voor het restaurant
pelt. Of Edwin zelf, die ongeïnte
resseerde gasten het liefst eigen
handig de zaak uitbonjourt. Want
met echte smaak moet je niet spot
'E1DEMELK Of de melk er lek
kerder door wordt, weten we
niet (er zijn mensen die zeggen
het te kunnen proeven), maar
het landschap wordt er in ieder
geval wel beter van: grazende
koeien in de wei. Friesche Vlag
heeft dezer dagen de eerste
melk in de winkels van koeien
die minimaal zes uur per dag in
de wei doorbrengen. Het gaat in
eerste instantie om dagverse
melk, maar de bedoeling is dat
straks alle zuivelproducten van
het merk afkomstig zijn van
koeien in de wei. In totaal gaat
het dan om zo'n twintig produc
ten. De koeien worden tot in
het najaar in de wei gelaten. De
prijs van Friesche Vlag Weide-
gang ligt rond de zestig cent.
I ATE KA Er zijn er niet zo
veel van, restaurants waar je tot
twee uur 's nachts nog een maal
tijd kunt krijgen. Of meer dan
tachtig verschillende soorten
vodka kunt proeven, dan wel
dertig champagnes. Het onlangs
geopende restaurant The 5th in
Amsterdam is waarschijnlijk het
enige in ons land dat al die din
gen combineert. Al zou het on
verstandig zijn het allemaal tege
lijk te proberen. De eerste reac
ties, onder meer op restaurantsi-"
te lens, zijn erg positief Vooral
dat late eten slaat aan, blijkt.
The 5th is gevestigd aan de Re
guliersdwarsstraat in het cen
trum van Amsterdam.
www.the-5th.nl.
MOLENS DRAAIEN LANC
Peper- en zoutmolens van Cole
Mason foto CPD
Hoe out-of-fashion kan een
mens wel niet zijn? Op tafel
staat bij het eten nog steeds een
gewoon peper- en zoutstelletje,
maar dat is toch wel heel dom,
begrijpen we. Daar moeten toch
zeker een pepermolen en een
zoutmolen voor in de plaats ko
men, van het merk Cole
Mason, vindt dit merk zelf. Die -
gaan zeker 100.000 draaibewe-
gingen per molen mee, en ge
ven de beste resultaten. Uit onaf
hankelijk onderzoek zou dat
zijn gebleken. De molens zijn er
in natuurlijk beukenhout, dan
wel in rode of zwarte pianolak.
De vanaf-prijs van de molens is
20 euro.
si www.coleandmason.com
De onvermijdelijke haaienvinnen.
een stuk eenvoudiger en vaak veel
pittiger. De gewone Thaise keuken
combineert zoet, zuur, zout en pit
tig tot een gerecht waarin het juis
te evenwicht tussen de smaken is
bereikt. Waar zoet is, is zout, en
de vele pepers worden afgeblust
met zuur en zoet. En soms met
een heerlijk flesje Singha-bier.
Een culinaire rondtocht door Bang
kok kan of moet vele dagen be
slaan. Naast de stalletjes duik je na
melijk net zo gemakkelijk een van
de duizenden restaurantjes bin
nen om voor bespottelijk lage be
dragen mooie gerechten te eten.
Zoals de noedelsoep met vleesbal
letjes en ingemaakte kool in een
tentje op Siam Square, of heerlijk
gestoomde dim sum in restaurant
Bak kut The in de wijk Pratum
Won, haaievinnensoep met krab
en koriander en vogelnestjessoep
in Chinatown's Scala, en een groe
ne papayasalade in een Indiaas uit-
spanninkje op de boardwalk langs
de Chao Phraya-rivier.
Voor wie het allemaal toch niet
vertrouwt of liever de zaken voor
verpakt koopt: het centrum van
Bangkok is vergeven van luxueuze
warenhuizen en supermarkten,
Daar kun je gedroogde aardbeien
met peper in keurig afgewogen
zakjes krijgen, of watermimosa in
het bosje. De currypasta's - rode,
groene, gele, paarse - staan er
kant-en-klaar en een mooie wijn
om het eten te begeleiden. Zoals
in de Chidlom Central Food Hall,
waar een paar flessen Chateau Pét-
rus a raison van 110.000 baht lig
gen. Ofwel zo'n 2200 euro de fles.
Het beste kookboek voor de Thaise
keuken is (nog) niet vertaald: Thai
Food van David Thompson. Onder
meer verkrijgbaar via www.kook-
boekhandel.com {42,95 euro, ge
bonden, 672 blz). Meer algemene
informatie: www.thais verkeersbu-
reau.nl
land tot smakelijk wasdom komt.
Uit Zeeuwse wateren is volgens Vin
ke zelf een gebruiksboek waar vet
te, bebloemde vingers door moe
ten bladeren. Maar je mag wat mij
betreft ook gewoon kijken en be
wonderen, en lezen over de weder
waardigheden van de familie Vin
ke, en over de schoonheid van het
Zeeuwse land.
uitgeverij Snoeck, gebonden
Edwin Vinke, Uit Zeeuwse wateren,
uitgeverij Snoeck,
180 blz, 49 euro
ten. Het boek is niet ingedeeld
naar maaltijdindeling, maar naar
de producten. En de titel verraadt
het al: er komt geen vlees aan te
pas. Niet dat er geen vlees wordt
geserveerd in het restaurant, maar
de hoofdmoot is nu eenmaal vis.
Dus komen we hoofdstukken te
gen over makreel en garnaal,
zee-egel en koningspoon. Met
ruimte voor begeleiders als
lamsoren en zeekraal, asperges
en prei. En voor de aardappel,
die in het vlakke Vlaanderen
Opgestapelde doerians, een heerlijke stinkvrucht.
thentieke Thaise keuken, met een
geschiedenis die tot ver terug reikt
en al honderden jaren geleden een
verfijnde kookkunst opleverde.
Met dank aan het hof, waar een
reeks lekkerbekken de scepter
zwaaide, wat leidde tot de beroem
de royal thai cuisine.
Die is te proeven in het restaurant
van het Sukothai hotel en in het
Dusit Thani hotel. Bij die laatste
hebben ze op de bovenste verdie
ping, met een betoverend uitzicht
over de stad, het restaurant d'Sens.
Het is een dependance van de
Franse tweesterrenchefs Pourcel
uit Montpellier, waar de rijke Thai
op hoog niveau Frans komt eten.
Spannender is het restaurant Ben-
jarong op de eerste verdieping,
waar de 'koninklijke keuken' tot in
detail wordt gevierd. De menu
kaart laat je al watertanden, maar
als je de gerant en kok de vrije
hand geeft dan gaan ze glunde
rend aan de slag en zetten je een
maal voor waarvan je later nog af
vraagt of je zoiets goddelijks niet
gedroomd hebt.
De keuken van de straat is echter