tun en armKen
tot culinair outdoorcooking
vergeten eten
L
CD
PZC Donderdag 3 mei 2007 21
ribeyes met pesto of ingekerfde
makreel met kruiden uit eigen
tuin. Wellicht heeft hij zelfs cursus
sen gevolgd bij de Nederlandse
Outdoorcooking University waar
hij, behalve technieken en recep
ten, ook heeft geleerd dat in de we
reld van het culigrillen bijna elk
derde woord uit de Engelse taal af
komstig is.
Tussen deze twee uitersten, barbie-
barbaar en culigriller, bevindt zich
een breed spectrum aan buitengril-
lers die slechts één eigenschap ge
meen hebben: het is meestal de
en honger. Honger leidt tot op
stand. In 1917 ontstond in Amster
dam het aardappeloproer, waarbij
vrouwen ladingen aardappels pro
beerden te plunderen die bedoeld
waren voor het leger. Er werd met
scherp geschoten op de uitgehon
gerde vrouwen en er vielen negen
doden en meer dan honderd ge
wonden.
Hongerwinter, gaarkeukens en
voedseldistributie, het komt alle
maal aan bod. Op het platteland
was men zo veel mogelijk zelfvoor
zienend, met eigen moestuin, fruit-
gaard en varkensslacht. In de stad
was het voor de doorsnee huis
vrouw vaak moeilijk om dagelijks
een fatsoenlijke maaltijd op tafel
te krijgen. Er verschenen allerlei
kookboeken met tips om van
'niets' iets eetbaars te maken.
Fameus was bijvoorbeeld de la
waaisaus, gemaakt van in boter
aangebraden bloem, aangelengd
met water. Het bruisende water
maakte een enorme herrie, terwijl
de saus niets om het lijf had.
Om brandstof te bespa
ren, werd de kachel in
de huiskamer geregeld
gebruikt om op te ko
ken, vaak eenpansgerechten. Een
zijdig en eentonig eten zoals pap,
bonen en aardappelen met spek
vet. Geen brood met kaas, maar
een boterham tevredenheid.
Walvisvlees uit blik, kwatta-choco-
lade, levertraan. Allemaal verdwe
nen voeding. Net als de ooit zo po
pulaire aardappel bintje. Het boek
man die de rol van vuurmeester
opeist. Dat is waarschijnlijk een ge
volg van een op warme dagen op
flakkerend instinct dat helemaal te
ruggaat naar de wieg der mens
heid.
Mannen die, geheel
volgens klassieke rol
patronen, zelden of
nooit achter de pan
nen te vinden zijn, plaatsen zich
bij het barbecueën plots in de
hoofdrol. Het vuurtje stoken is
voor hen een essentieel onderdeel
van het ritueel.
Daarom vind je onder hen vaak
ook de felste tegenstanders van
door gas of elektriciteit aangedre
ven barbecues, in vaktermen la-
zy-q's (luie barbecueapparaten) ge
noemd, die je de mogelijkheid bie
den in slaap te vallen zonder het
gevaar te lopen dat het bangki-
rai-houten terras in vlammen op
gaat.
Menig ontspannen buitenfeestje
moet in het honderd zijn gelopen
door bijna religieuze twisten over
gas en elektra versus de veel 'man
nelijkere' kooltjes. En als je daar
niet over kibbelt, kun je discussië
ren over het gebruik van Herbes
de Provence, het ideale moment
om een Bistecca Fiorentina om te
draaien, het werken met verschil
lende temperatuurzones, oesters
wel of niet op de grill en houts
kool versus briketten. Ter nuance
ring: ook heel klassiek is het waani
dee dat de man, al of niet met een
fles bier in de hand, achter de grill
'het echte werk' doet. Het echte
werk is natuurlijk het kiezen en ko
pen van de ingrediënten, het mari
neren, het bereiden van de sala
des, het dekken van de tuintafels.
De man heeft hier allemaal geen
tijd voor. Hij moet 'het vuur on
der controle houden'.
|Fj| www.barbecue-dba.com
www.barbecueveiiig.nl
www.barbecue.startpagina.nl
www.thesmokering.com
toont een foto van de oude dame
Bintje lansma. De hoofdonderwij
zer van de school in het Friese Sua-
meer kweekte in 1906 op de ven
sterbanken van zijn klas aardappe-
ETALAGE
Ie
bent wat je drinkt, schrijft Car-
pe Diem ons. Kijk, van die taal
houden we niet. Alsof we alle
maal wandelende biervaatjes
zijn. Het merk komt met Carpe
Diem Botanie Water, en heeft
het over een smaaksensatie. Jaja,
dat kennen we, parelend water
met de smaak van mineralen.
Maar héél gezond. Volgens Car
pe Diem zelf bevatten de water
tjes, met inspirerende namen
als Harmoniserend en Vitali-
serend, veel plantenextracten,
die er een fruitige dan wel prik
kelende smaak aan geven. De
prijs komt op 0,99 euro per hal
ve liter.
j£
ié»'
foto GPD
Vruchtensappen wor
den steeds exotischer. Weieens
gehoord van de acai-bes? Wij
niet. Het vorig jaar opgerichte
merk Healthy People, dat al wat
supermarktschappen veroverde
met granaatappelsap, brengt sap
van die bes van Brazilië naar Ne
derland. De bes groeit aan palm
bomen in het Amazonewoud
en wordt al eeuwen gegeten
door indianen, die hem als erg
gezond beschouwen. Dat klopt,
want de bes bevat de vitamines
Bi, 2, en 3, en omega-vetzuren
3, 6 en 9. Een literpak kost r,99
euro.
www.healthypeople.nl.
len en vernoemde nieuwe aardap
pelrassen naar de mooiste meisjes
uit de klas.
Ook zo goed als verdwenen: stok
vis. Grote stukken kabeljauw die
in de koude winterlucht werden
gedroogd. Kabeljauw is nu schaars
en stokvis onbetaalbaar, maar
voor de Tweede Wereldoorlog was
er zelfs een propagandabureau
voor 'stokvisch'. 'Wij weten dat er
veel menschen zijn die denken dat
zij niet van stokvisch houden, om
dat het zoo ruikt, maar stokvisch
ruikt niet erger dan bijvoorbeeld
artikelen als kool en bakvisch en
van deze artikelen houdt u wel.'
Lizet Kruijff: Cha, Cha, Cha, tja, wat
zullen we eten, uitgeverij Scriptum,
16 euro.
ET £0 VET Hoeveel vet blijft
er over als je het percentage in
chips verlaagt met 70 procent?
In ieder geval genoeg om het
idee te geven dat je een lekker
gezond zoutje naar binnen aan
het werken bent, als we het pers
bericht van Lay's Baked mogen
geloven. Dat meldt dat er geen
enkele concessie is gedaan aan
de smaak, bij de productie van
de chips van Lay's Baked. Het
gaat om een chipsvariant die in
de oven is gebakken, en daar
voor is aanzienlijk minder vet
nodig. Eerder al schakelde moe
derbedrijf Pepsico over op min
der verzadigde vetten bij het
bakken van de zoutjes van
Lay's. Wanneer de Lay's Baked
in de winkels liggen is nog niet
bekend.
ITALIAANS BORRELHAPJE
Een borrelhapje of een aperatief-
je op z'n Italiaans. Het is weer
eens wat anders. Sacla, een fami
liebedrijf dat in 1939 in in het
Italiaanse Asti werd opgericht,
heeft twee nieuwelingen toege
voegd aan zijn assortiment 'anti-
pasti' (letterlijk: voor de maal
tijd). De nieuwkomers heten
Bruchettina: kant-en-klare top
pings op basis van tomaten en
olijfolie. Zo uit het potje voor
op toast of (geroosterd) brood.
Sacla Bruchettina is in twee sma
ken verkrijgbaar: olive a grappa,
met olijven en grappa dus, en al-
la genovese, met basilicum en
pijnboompitten.
www.sacla.nl
foto Bruno Stock
Stokvis, gedroogd in de koude
winterlucht. fot