tun en armKen tot culinair outdoorcooking vergeten eten L CD PZC Donderdag 3 mei 2007 21 ribeyes met pesto of ingekerfde makreel met kruiden uit eigen tuin. Wellicht heeft hij zelfs cursus sen gevolgd bij de Nederlandse Outdoorcooking University waar hij, behalve technieken en recep ten, ook heeft geleerd dat in de we reld van het culigrillen bijna elk derde woord uit de Engelse taal af komstig is. Tussen deze twee uitersten, barbie- barbaar en culigriller, bevindt zich een breed spectrum aan buitengril- lers die slechts één eigenschap ge meen hebben: het is meestal de en honger. Honger leidt tot op stand. In 1917 ontstond in Amster dam het aardappeloproer, waarbij vrouwen ladingen aardappels pro beerden te plunderen die bedoeld waren voor het leger. Er werd met scherp geschoten op de uitgehon gerde vrouwen en er vielen negen doden en meer dan honderd ge wonden. Hongerwinter, gaarkeukens en voedseldistributie, het komt alle maal aan bod. Op het platteland was men zo veel mogelijk zelfvoor zienend, met eigen moestuin, fruit- gaard en varkensslacht. In de stad was het voor de doorsnee huis vrouw vaak moeilijk om dagelijks een fatsoenlijke maaltijd op tafel te krijgen. Er verschenen allerlei kookboeken met tips om van 'niets' iets eetbaars te maken. Fameus was bijvoorbeeld de la waaisaus, gemaakt van in boter aangebraden bloem, aangelengd met water. Het bruisende water maakte een enorme herrie, terwijl de saus niets om het lijf had. Om brandstof te bespa ren, werd de kachel in de huiskamer geregeld gebruikt om op te ko ken, vaak eenpansgerechten. Een zijdig en eentonig eten zoals pap, bonen en aardappelen met spek vet. Geen brood met kaas, maar een boterham tevredenheid. Walvisvlees uit blik, kwatta-choco- lade, levertraan. Allemaal verdwe nen voeding. Net als de ooit zo po pulaire aardappel bintje. Het boek man die de rol van vuurmeester opeist. Dat is waarschijnlijk een ge volg van een op warme dagen op flakkerend instinct dat helemaal te ruggaat naar de wieg der mens heid. Mannen die, geheel volgens klassieke rol patronen, zelden of nooit achter de pan nen te vinden zijn, plaatsen zich bij het barbecueën plots in de hoofdrol. Het vuurtje stoken is voor hen een essentieel onderdeel van het ritueel. Daarom vind je onder hen vaak ook de felste tegenstanders van door gas of elektriciteit aangedre ven barbecues, in vaktermen la- zy-q's (luie barbecueapparaten) ge noemd, die je de mogelijkheid bie den in slaap te vallen zonder het gevaar te lopen dat het bangki- rai-houten terras in vlammen op gaat. Menig ontspannen buitenfeestje moet in het honderd zijn gelopen door bijna religieuze twisten over gas en elektra versus de veel 'man nelijkere' kooltjes. En als je daar niet over kibbelt, kun je discussië ren over het gebruik van Herbes de Provence, het ideale moment om een Bistecca Fiorentina om te draaien, het werken met verschil lende temperatuurzones, oesters wel of niet op de grill en houts kool versus briketten. Ter nuance ring: ook heel klassiek is het waani dee dat de man, al of niet met een fles bier in de hand, achter de grill 'het echte werk' doet. Het echte werk is natuurlijk het kiezen en ko pen van de ingrediënten, het mari neren, het bereiden van de sala des, het dekken van de tuintafels. De man heeft hier allemaal geen tijd voor. Hij moet 'het vuur on der controle houden'. |Fj| www.barbecue-dba.com www.barbecueveiiig.nl www.barbecue.startpagina.nl www.thesmokering.com toont een foto van de oude dame Bintje lansma. De hoofdonderwij zer van de school in het Friese Sua- meer kweekte in 1906 op de ven sterbanken van zijn klas aardappe- ETALAGE Ie bent wat je drinkt, schrijft Car- pe Diem ons. Kijk, van die taal houden we niet. Alsof we alle maal wandelende biervaatjes zijn. Het merk komt met Carpe Diem Botanie Water, en heeft het over een smaaksensatie. Jaja, dat kennen we, parelend water met de smaak van mineralen. Maar héél gezond. Volgens Car pe Diem zelf bevatten de water tjes, met inspirerende namen als Harmoniserend en Vitali- serend, veel plantenextracten, die er een fruitige dan wel prik kelende smaak aan geven. De prijs komt op 0,99 euro per hal ve liter. j£ ié»' foto GPD Vruchtensappen wor den steeds exotischer. Weieens gehoord van de acai-bes? Wij niet. Het vorig jaar opgerichte merk Healthy People, dat al wat supermarktschappen veroverde met granaatappelsap, brengt sap van die bes van Brazilië naar Ne derland. De bes groeit aan palm bomen in het Amazonewoud en wordt al eeuwen gegeten door indianen, die hem als erg gezond beschouwen. Dat klopt, want de bes bevat de vitamines Bi, 2, en 3, en omega-vetzuren 3, 6 en 9. Een literpak kost r,99 euro. www.healthypeople.nl. len en vernoemde nieuwe aardap pelrassen naar de mooiste meisjes uit de klas. Ook zo goed als verdwenen: stok vis. Grote stukken kabeljauw die in de koude winterlucht werden gedroogd. Kabeljauw is nu schaars en stokvis onbetaalbaar, maar voor de Tweede Wereldoorlog was er zelfs een propagandabureau voor 'stokvisch'. 'Wij weten dat er veel menschen zijn die denken dat zij niet van stokvisch houden, om dat het zoo ruikt, maar stokvisch ruikt niet erger dan bijvoorbeeld artikelen als kool en bakvisch en van deze artikelen houdt u wel.' Lizet Kruijff: Cha, Cha, Cha, tja, wat zullen we eten, uitgeverij Scriptum, 16 euro. ET £0 VET Hoeveel vet blijft er over als je het percentage in chips verlaagt met 70 procent? In ieder geval genoeg om het idee te geven dat je een lekker gezond zoutje naar binnen aan het werken bent, als we het pers bericht van Lay's Baked mogen geloven. Dat meldt dat er geen enkele concessie is gedaan aan de smaak, bij de productie van de chips van Lay's Baked. Het gaat om een chipsvariant die in de oven is gebakken, en daar voor is aanzienlijk minder vet nodig. Eerder al schakelde moe derbedrijf Pepsico over op min der verzadigde vetten bij het bakken van de zoutjes van Lay's. Wanneer de Lay's Baked in de winkels liggen is nog niet bekend. ITALIAANS BORRELHAPJE Een borrelhapje of een aperatief- je op z'n Italiaans. Het is weer eens wat anders. Sacla, een fami liebedrijf dat in 1939 in in het Italiaanse Asti werd opgericht, heeft twee nieuwelingen toege voegd aan zijn assortiment 'anti- pasti' (letterlijk: voor de maal tijd). De nieuwkomers heten Bruchettina: kant-en-klare top pings op basis van tomaten en olijfolie. Zo uit het potje voor op toast of (geroosterd) brood. Sacla Bruchettina is in twee sma ken verkrijgbaar: olive a grappa, met olijven en grappa dus, en al- la genovese, met basilicum en pijnboompitten. www.sacla.nl foto Bruno Stock Stokvis, gedroogd in de koude winterlucht. fot

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 21