Zeeland De Turkse keuken is meer dan döner ])e tmcik OM A. de Bruijn nieuwe voorzitter Klaverblad PZC Zaterdag 28 april 2007 3 7 In De Smaak van Edith Raymond staan de ze maand wereldkeu kens centraal. Vandaag Raymond de Frel in Turks restaurant Acacia in Vlissin- gen. Bij bezoekjes aan restau rants waar kruiden en uien hoogtij vieren, ben ik eerlijk gezegd altijd bang voor de gevolgen. En in combinatie met het land Turkije krijg ik al hele maal rillingen. Het is alweer een jaar of vijf gele den dat mijn vrouw en ik na een avondje tafelen in een toeristisch Turks oord elkaar in een helse nacht vrijwel continu afwisselden op de wc. On ze magen waren op zoveel kruiden niet inge steld. Maar goed, het is tijd om voor eens en al tijd met die ervaring af te rekenen. Hoop ik. Om de gerechten van het eind vorig jaar geo pende Acacia echt op waarde te kunnen schat ten, neem ik mijn Turkse kennis Veli Eryürük mee naar Vlissingen. Veli krijgt thuis dagelijks Turkse kost voorgeschoteld en kan dus met recht zeggen of iets authentiek is of niet. We worden welkom geheten door Ugur, de zoon van eigenaar Bunyamin Sanli. Druk is het vanavond niet, hoewel er in de loungeruimte wel veel mensen zitten. Fa milie van Ugur, zo vertelt hij. „We hebben een feest je, want mijn broertje is ja rig." En dus zijn de zitkus sens en waterpijpen van daag even niet voor de gas ten. De kaart van Acacia is om vangrijk. Dik twintig voor gerechten, zeker vijftig hoofdgangen... dit maakt kiezen wel erg moeilijk. Wat dat betreft zou Acacia het zichzelf en de gasten een stuk makkelijker kun nen maken: pak van alle varianten de meest geslaag de bereiding en laat het daarbij. Na veel wikken en wegen helpt Veli mij op weg. „Ik zie veel gerechten staan, die ik tot nu toe al leen in Turkije heb gege ten. Iskender bijvoorbeeld. Dat is döner op een bedje van brood, met roombo- J\tufmond ,r "fyeootdelitiq Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening aan tafel: Helderheid van de kaart: Horen, zien en ruiken: een huiselijke sfeer, die tijdens ons bezoek vooral werd gecreëerd door het verjaardags- bezoek van een zoontje van de uitba ter. Spelende kinderen in het restau rant, vrouwen die in de loungeruimte babbelen... het zorgt er allemaal voor dat we het gevoel hebben bij iemand thuis op bezoek te zijn. Conclusie: Acacia is een aardig Turks eethuis, waar voor weinig geld accep tabele, authentieke Turkse gerechten zijn te krijgen. Kijk voor eerdere afleveringen op www.pzc.nl/smaakvan/ onvoldoende matig voldoende ter, yoghurt en tomaten saus. Maar weet je wat je eens moet nemen? Et Sar ina (13,95 euro). Dat maakt mijn moeder vaak bij fees telijke gelegenheden." Et Sarma staat gelijk aan ge- grilde ossenhaasrollen, ge vuld met kaas. De malse ossenhaas baadt in een roomsaus met gebakken champignons, ui, paprika en courgette. Ja, het is lekker, ook al kom ik de kaas pas laat in de rolle tjes tegen. Net als Veli's Akqabat Kofte (9,95 eu ro) wordt mijn gerecht opgediend in een oven schaaltje. Veli geeft zijn kofte (rund- en lamsge hakt gevuld met brood en knoflook, tomaten en peper) een voldoende. Zijn voorgerecht was trouwens lang niet zo vullend als dat van mij. Waar hij voor Sigara Boregi (3,50 euro), oftewel deegrolletjes gevuld met fetakaas ging, dacht ik met Acacia Tepsisi (6,45 euro) wat kleine proeve- rijtjes uit de Turkse keuken te krijgen. Maar in plaats van een aantal kleine schaaltjes (zoals op de kaart vermeld), serveert Ugur een vol bord met verschillende salades: één met aubergine, pa prika, tomaat en knoflook (Patlican Salatasi), één met yoghurt, knoflook en komkommer (Ca- cik), een aardappelvariant met doperwten, ei en augurk (Rus Salatisi) en een kipsalade met een ho- ningdressing (Tavuk Salati si). Allemaal oké, maar dit is veel meer dan een star ter. „Onze gasten mogen niet met een halfvolle maag van tafel gaan. Wij willen laten zien dat de Turkse keuken veel meer is dan een broodje döner. Me de daarom hebben we met Mehmet Sahin ook een in Turkije opgeleide kok in huis gehaald", legt Ugur uit. We slurpen nog een Turks theetje weg en gaan tevreden weer naar huis. En voor de geïnteresseer den: ik ben de nacht rustig doorgekomen. Acacia, Scheldestraat 12, Vlissingen. Tel: 0118-411770. Open: elke dag van 13.00 tot 22.30 uur. Pin nen: binnenkort. Roken en vegetarisch: ja. uitstekend Een etentje in Acacia wordt standaard afgesloten met een Turkse thee. foto Ruben Oreel door Claudia Sondervan goes - Oud-burgemeester van Veere Adri de Bruijn is de nieuwe voorzitter van patiëntenplatform Het Klaverblad. Zij volgt huidig voorzitter van het stichtingsbestuur likkie van der Giessen op. Van der Giessen richt zich op haar baan als voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool voor de Kunst in Rotterdam. Daar naast heeft ze nog een aantal be stuursfuncties bij onder meer het Regionaal Pedagogisch Centrum Zeeland, de Stichting Concert- en Gehoorzaal en de Milieufederatie. Zij betitelt het voorzitterschap van Het Klaverblad als 'wel heel zwaar vrijwilligerswerk'. De afgelopen twee jaar mat het platform voor zorggebruikers zich een nieuwe werkwijze en een nieuwe bestuursvorm aan. Daarbij maakt het huidig stichtingsbe stuur binnenkort plaats voor de raad van toezicht. Adrie de Bruijn is twaalf jaar bur gemeester op Walcheren geweest, eerst in de toenmalige gemeente Valkenisse en later in Veere, tot haar vervroegd pensioen in okto ber 2005. Ze bekleedt diverse bestuursfunc ties en is daarnaast mediator, be middelaar in geschillen. Zij noemt het voorzitterschap bij Het Klaver blad een „bestuurlijke uitdaging, en ik ben een bestuurder in hart en nieren. Wat ik aantref is een professionele organisatie die het perfect gaat doen met een sterk kenniscentrum waar iedereen te recht kan." De bestuurderswisseling bij Het Klaverblad wordt medio juni, tege lijkertijd met de openingsviering van het nieuwe kantoorpand van Het Klaverblad aan de Goese Van Hertumweg, effectief \^akantieXPerts° Rosa VakantieXperts Rosa bestaat 20 jaar! Om dit te vieren organiseren wij een JUBILEUMREIS naar Zuid-Afrika, speciaal voor u. Deze 15-daagse all-in groepsreis zal in november 2007 plaatsvinden. Wilt u meer weten dan bent u van harte welkom tijdens onze presentatie op 15 mei in Goes of 16 mei in Middelburg. Uw gratis entree bewijs kunt u ophalen op het reisbureau of aanvragen via de e-mail. Klokstraat 1-3 4461 JK Goes tel: 0113-230999 rosa.goes@vakantiexperts.nl Segeerstraat 24 4331 JP Middelburg tel: 0118-650188 rosa.middelburg@vakantiexperts.nl Weststraat 22 4421 AC Kapelle tel: 0113-344622 rosa.kapelle@vakantiexperts.nl Dorpsstraat 40a 4451 BD Heinkenszand 0113-568999 rosa.heinkenszand@vakantiexperts.nl ida&Selekta Wij zijn een all-round, modern autoschadeherstelbedrijf. Onze dienstverlening gaat verder dan het alleen vakkundig -onzichtbaar wegwerken van blikschade. Wij zijn aangesloten bij de FOCWA. Ter versterking van ons team zijn wij op zoek naar SCHADEHERSTELLERS SPUITERS De kandidaten die wij zoeken: hebben ervaring, zijn enthousiast, zijn stressbestendig, kunnen uitstekend in teamverband werken. Tevens zijn wij op zoek naar een ALGEMEEN MEDEWERKER je verricht lichte onderhoudswerkzaamheden in en om het gebouw, je verricht alle voorkomende werkzaamheden. je hebt bij voorkeur een afgeronde Lbo-opleiding en je beschikt over een service- en klantgerichte instelling. Wij bieden de juiste kandidaten een fantastische uitdaging in een modem bedrijf met uitstekende arbeidsvoorwaarden. Is uw interesse gewekt, schrijf uw sollicitatie binnen 10 dagen naar: Rida Selekta Autoschadeteam t.a.v. Aart de Jonge Handelspoort 7 4538 BN Terneuzcn Telefoon: 0115-615165 www, rida-au tosc haden 1

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 39