Zeeland
De Turkse keuken is
meer dan döner
])e tmcik
OM
A. de Bruijn nieuwe
voorzitter Klaverblad
PZC Zaterdag 28 april 2007 3 7
In De Smaak van Edith
Raymond staan de
ze maand wereldkeu
kens centraal. Vandaag
Raymond de Frel in Turks
restaurant Acacia in Vlissin-
gen.
Bij bezoekjes aan restau
rants waar kruiden en
uien hoogtij vieren, ben ik
eerlijk gezegd altijd bang voor de gevolgen. En in
combinatie met het land Turkije krijg ik al hele
maal rillingen. Het is alweer een jaar of vijf gele
den dat mijn vrouw en ik na een avondje tafelen
in een toeristisch Turks oord elkaar in een helse
nacht vrijwel continu afwisselden op de wc. On
ze magen waren op zoveel kruiden niet inge
steld. Maar goed, het is tijd om voor eens en al
tijd met die ervaring af te rekenen. Hoop ik.
Om de gerechten van het eind vorig jaar geo
pende Acacia echt op waarde te kunnen schat
ten, neem ik mijn Turkse kennis Veli Eryürük
mee naar Vlissingen. Veli krijgt thuis dagelijks
Turkse kost voorgeschoteld en kan dus met
recht zeggen of iets authentiek is of niet.
We worden welkom geheten door Ugur, de
zoon van eigenaar Bunyamin Sanli. Druk is het
vanavond niet, hoewel er in de loungeruimte
wel veel mensen zitten. Fa
milie van Ugur, zo vertelt
hij. „We hebben een feest
je, want mijn broertje is ja
rig." En dus zijn de zitkus
sens en waterpijpen van
daag even niet voor de gas
ten.
De kaart van Acacia is om
vangrijk. Dik twintig voor
gerechten, zeker vijftig
hoofdgangen... dit maakt
kiezen wel erg moeilijk.
Wat dat betreft zou Acacia
het zichzelf en de gasten
een stuk makkelijker kun
nen maken: pak van alle
varianten de meest geslaag
de bereiding en laat het
daarbij. Na veel wikken en
wegen helpt Veli mij op
weg. „Ik zie veel gerechten
staan, die ik tot nu toe al
leen in Turkije heb gege
ten. Iskender bijvoorbeeld.
Dat is döner op een bedje
van brood, met roombo-
J\tufmond
,r
"fyeootdelitiq
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening aan tafel:
Helderheid van de kaart:
Horen, zien en ruiken: een huiselijke
sfeer, die tijdens ons bezoek vooral
werd gecreëerd door het verjaardags-
bezoek van een zoontje van de uitba
ter. Spelende kinderen in het restau
rant, vrouwen die in de loungeruimte
babbelen... het zorgt er allemaal voor
dat we het gevoel hebben bij iemand
thuis op bezoek te zijn.
Conclusie: Acacia is een aardig Turks
eethuis, waar voor weinig geld accep
tabele, authentieke Turkse gerechten
zijn te krijgen.
Kijk voor eerdere afleveringen op
www.pzc.nl/smaakvan/
onvoldoende
matig
voldoende
ter, yoghurt en tomaten
saus. Maar weet je wat je
eens moet nemen? Et Sar
ina (13,95 euro). Dat maakt
mijn moeder vaak bij fees
telijke gelegenheden." Et
Sarma staat gelijk aan ge-
grilde ossenhaasrollen, ge
vuld met kaas. De malse
ossenhaas baadt in een
roomsaus met gebakken
champignons, ui, paprika en courgette. Ja, het is
lekker, ook al kom ik de kaas pas laat in de rolle
tjes tegen. Net als Veli's Akqabat Kofte (9,95 eu
ro) wordt mijn gerecht opgediend in een oven
schaaltje. Veli geeft zijn kofte (rund- en lamsge
hakt gevuld met brood en knoflook, tomaten en
peper) een voldoende. Zijn voorgerecht was
trouwens lang niet zo vullend als dat van mij.
Waar hij voor Sigara Boregi (3,50 euro), oftewel
deegrolletjes gevuld met fetakaas ging, dacht ik
met Acacia Tepsisi (6,45 euro) wat kleine proeve-
rijtjes uit de Turkse keuken te krijgen. Maar in
plaats van een aantal kleine schaaltjes (zoals op
de kaart vermeld), serveert Ugur een vol bord
met verschillende salades: één met aubergine, pa
prika, tomaat en knoflook (Patlican Salatasi),
één met yoghurt, knoflook en komkommer (Ca-
cik), een aardappelvariant met doperwten, ei en
augurk (Rus Salatisi) en
een kipsalade met een ho-
ningdressing (Tavuk Salati
si). Allemaal oké, maar dit
is veel meer dan een star
ter. „Onze gasten mogen
niet met een halfvolle
maag van tafel gaan. Wij
willen laten zien dat de
Turkse keuken veel meer is
dan een broodje döner. Me
de daarom hebben we met
Mehmet Sahin ook een in
Turkije opgeleide kok in
huis gehaald", legt Ugur
uit. We slurpen nog een
Turks theetje weg en gaan
tevreden weer naar huis.
En voor de geïnteresseer
den: ik ben de nacht rustig
doorgekomen.
Acacia, Scheldestraat 12,
Vlissingen. Tel:
0118-411770. Open: elke dag
van 13.00 tot 22.30 uur. Pin
nen: binnenkort. Roken en
vegetarisch: ja.
uitstekend
Een etentje in Acacia wordt standaard afgesloten met een Turkse thee.
foto Ruben Oreel
door Claudia Sondervan
goes - Oud-burgemeester van
Veere Adri de Bruijn is de nieuwe
voorzitter van patiëntenplatform
Het Klaverblad.
Zij volgt huidig voorzitter van het
stichtingsbestuur likkie van der
Giessen op.
Van der Giessen richt zich op haar
baan als voorzitter van het college
van bestuur van de Hogeschool
voor de Kunst in Rotterdam. Daar
naast heeft ze nog een aantal be
stuursfuncties bij onder meer het
Regionaal Pedagogisch Centrum
Zeeland, de Stichting Concert- en
Gehoorzaal en de Milieufederatie.
Zij betitelt het voorzitterschap van
Het Klaverblad als 'wel heel zwaar
vrijwilligerswerk'.
De afgelopen twee jaar mat het
platform voor zorggebruikers zich
een nieuwe werkwijze en een
nieuwe bestuursvorm aan. Daarbij
maakt het huidig stichtingsbe
stuur binnenkort plaats voor de
raad van toezicht.
Adrie de Bruijn is twaalf jaar bur
gemeester op Walcheren geweest,
eerst in de toenmalige gemeente
Valkenisse en later in Veere, tot
haar vervroegd pensioen in okto
ber 2005.
Ze bekleedt diverse bestuursfunc
ties en is daarnaast mediator, be
middelaar in geschillen. Zij noemt
het voorzitterschap bij Het Klaver
blad een „bestuurlijke uitdaging,
en ik ben een bestuurder in hart
en nieren. Wat ik aantref is een
professionele organisatie die het
perfect gaat doen met een sterk
kenniscentrum waar iedereen te
recht kan."
De bestuurderswisseling bij Het
Klaverblad wordt medio juni, tege
lijkertijd met de openingsviering
van het nieuwe kantoorpand van
Het Klaverblad aan de Goese Van
Hertumweg, effectief
\^akantieXPerts° Rosa
VakantieXperts Rosa bestaat 20 jaar!
Om dit te vieren organiseren wij een JUBILEUMREIS naar
Zuid-Afrika, speciaal voor u.
Deze 15-daagse all-in groepsreis zal in november 2007
plaatsvinden. Wilt u meer weten dan bent u van harte
welkom tijdens onze presentatie op 15 mei in Goes of 16
mei in Middelburg.
Uw gratis entree bewijs kunt u ophalen op het
reisbureau of aanvragen via de e-mail.
Klokstraat 1-3
4461 JK Goes
tel: 0113-230999
rosa.goes@vakantiexperts.nl
Segeerstraat 24
4331 JP Middelburg
tel: 0118-650188
rosa.middelburg@vakantiexperts.nl
Weststraat 22
4421 AC Kapelle
tel: 0113-344622
rosa.kapelle@vakantiexperts.nl
Dorpsstraat 40a
4451 BD Heinkenszand
0113-568999
rosa.heinkenszand@vakantiexperts.nl
ida&Selekta
Wij zijn een all-round, modern autoschadeherstelbedrijf. Onze dienstverlening gaat verder dan het
alleen vakkundig -onzichtbaar wegwerken van blikschade. Wij zijn aangesloten bij de FOCWA.
Ter versterking van ons team zijn wij op zoek naar
SCHADEHERSTELLERS SPUITERS
De kandidaten die wij zoeken:
hebben ervaring,
zijn enthousiast,
zijn stressbestendig,
kunnen uitstekend in teamverband werken.
Tevens zijn wij op zoek naar een
ALGEMEEN MEDEWERKER
je verricht lichte onderhoudswerkzaamheden in en om het gebouw,
je verricht alle voorkomende werkzaamheden.
je hebt bij voorkeur een afgeronde Lbo-opleiding en
je beschikt over een service- en klantgerichte instelling.
Wij bieden de juiste kandidaten een fantastische uitdaging in een modem bedrijf met uitstekende
arbeidsvoorwaarden.
Is uw interesse gewekt, schrijf uw sollicitatie binnen 10 dagen naar:
Rida Selekta Autoschadeteam
t.a.v. Aart de Jonge
Handelspoort 7
4538 BN Terneuzcn
Telefoon: 0115-615165
www, rida-au tosc haden 1