Zelf koken helpt kiezen voor gezond DOI\IAUCRUISE****+ .NL boek online of bel 0900 - 9697 8 Dinsdag 17 april 2007 PZC TE CAST Boudewijn Breedveld, Voedingsdeskundige verbonden aan het Voedingscentrum. door Boudewijn Breedveld DEN HAAG - Hoe kook je een pie per zonder dat de vitamines ver dwijnen? Is een pond verse spina zie genoeg voor een gezin? Dit zijn lastige vragen voor veel volwasse nen. Een kind zal de antwoorden zeker niet weten. De school moet weer aandacht schenken aan ge zond eten. Geen theorie maar les waarbij je zelf in de pieper prikt of de spinazie ziét slinken. Kennis alleen zorgt niet voor ge zond gedrag. Kinderen moeten vaardigheden aanleren om te ge nieten van gezond eten. Leren door proeven, ruiken, voelen, kij ken en koken. Als je kant-en-klare pastasaus kiest, bepaalt de fabrikant hoe het smaakt. Maar kun je dat zelf eigen lijk niet beter? Zo worden kinde ren geen gedachteloze consumen ten van de ongezonde snelle hap. De verontrustende cijfers over overgewicht bij volwassenen én kinderen legitimeren terugkeer van kookles op op school. Wie als 'Een kind dat ziet hoe je mayonaise maakt, weet hoeveel olie daarin gaat' kind veel lekker én gezond eten proeft, maakt als volwassene ge makkelijker de gezonde keuze. Voor de basisschool is er al het pro ject Schoolgruiten om het eten van groente en fruit te stimuleren. Daarnaast is het lesprogramma Smaaklessen gestart. Ontdekken staat daarbij centraal: bijvoorbeeld iets proeven en opschrijven wat je ervan vindt. Kinderen koken op de Nehallenia-school in Middelburg. Door in de praktijk met eten bezig te zijn, leren kinderen veel beter wat gezond is, en wat niet. Ook Ieren kinderen over maten en porties. Hoeveel klontjes suiker gaan er in een fles cola? Waarom is een zakje chips een groot tussen doortje? Volgens topkok Pierre Wind, mede-initiator van Smaak lessen, is dit heel leerzaam: „Een kind dat heeft gezien hoe je mayo naise maakt, weet de rest van zijn leven hoeveel olie daarin gaat." Op de middelbare school en in het middelbaar beroepsonderwijs is de roep om praktijkonderwijs enorm. Leer scholieren gezond koken. Dus: niet te veel, niet te zout, met weinig verzadigd vet en juist veel vezels, vitamines en mineralen. Maar wél met de snelheid van nu. Op www.voedingscentrum.nl staan geschikte recepten. Veel recepten hebben een bereidingstijd van minder dan een kwartier. Ook 'ver loren' vaardigheden, zoals piepers koken, kunnen in het onderwijs van nu weer een plek krijgen. In het hoger beroepsonderwijs daagt het Voedingscentrum pro ductontwikkelaars in spe uit de on gezonde hap gezonder te maken. Een jaarlijkse hbo-prijsvraag en les pakket moeten dat stimuleren. De zevenjarigen zijn in ieder geval foto Ruben Oreel enthousiast. Zo schrijft een docen te op het weblog van Smaaklessen: „Van ouders heb ik veel reacties ge had over het feit dat ze thuis veel meer proeven en dat ze willen hel pen met koken." www.lekkerbelangrijk.nl www.studentenkeuken.nl www.smaaklessen.nl www.voedingscentrum.nl Normaal aüé NU waarom zou je verder zoeken 110.000 VAKANTIEWONINGEN, boek ONLINE voor de LAAGSTE PRIJS! Schitterende 10-daagse riviercruise door Oostenrijk en Slowakije i j Grandioos cruisenieuws! Het is KRAS weer I eens gelukt om een écht buitenkansje in te I kopen. En uiteraard profiteert u hier van mee! Want een 10-daagse cruise boekt u namelijk al voor de nog nooit vertoonde prijs vanaf slechts 498! Boek snel, want vol vol! MS THEODOR KÖRNER****+ Het nostalgische riviercruiseschip MSTheodor Körner is recentelijk toegevoegd aan de vloot van Bonaventura Cruises. Het schip is voorzien van o.a. een restaurant, panoramabar, zonne dek met (lig)stoelen, lobby en receptie. VAARPROGRAMMA IN 'T KORT Dag 1 2: heenreis naar Linz met overnachting in Zuid-Duitsland. Inscheping in Linz. Dag 3: we zetten koers naar Nussdorf, nabij de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Dag 4: de ochtend verblijven we in Wenen. Met bezienswaardigheden zoals de Heldenplatz._ Dag 5: een hele dag in Bratislava. Optionele excursie naar Hongaarse hoofdstad Boedapest. Dag 6: hele dag op het 4-sterren-de-luxe MSTheodor Körner. Dag 7: via Krems, het centrum van de wijnhan del, varen we naar het stadje Melk. Dag 8: we zetten weer koers richting Linz. Dag 9 10: uitschepen in Linz. Terugreis naar Nederland met overnachting in Zuid-Duitsland. INCLUSIEF: vervoer Nederland-Linz v.v. (ook via Eindhoven, Heerlen en Weert) per comfortabele bus, overnachting op heen- en terugreis in Zuid-Duitsland in 2-persoonska- mer incl. ontbijt en diner, 8 dagen/7 nachten verblijf op het MS Theodor Körner in een 2-per- soonshut, verzorging aan boord ontbijt, lunch en diner, het beschreven vaarprogramma. 14-21-28 4 11-18-25 2-9-16-23-30 6-13-20 27* 3*-10*-17*-24* deze data worden uitgevoerd per MS Abel Tasman***+ Toeslagen: reserveringskosten 30 per boe king. Voor overige toeslagen zie www.kras.nl. Prijzen zijn p.p.,o.b.v. 2-persoonsbezetting. Reisnr. CRUZ 25.421zie www.kras.nl/25421 September *4, vanaf

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 8