Zelf koken helpt kiezen voor gezond
DOI\IAUCRUISE****+
.NL
boek online of bel 0900 - 9697
8 Dinsdag 17 april 2007 PZC
TE CAST
Boudewijn Breedveld,
Voedingsdeskundige verbonden
aan het Voedingscentrum.
door Boudewijn Breedveld
DEN HAAG - Hoe kook je een pie
per zonder dat de vitamines ver
dwijnen? Is een pond verse spina
zie genoeg voor een gezin? Dit zijn
lastige vragen voor veel volwasse
nen. Een kind zal de antwoorden
zeker niet weten. De school moet
weer aandacht schenken aan ge
zond eten. Geen theorie maar les
waarbij je zelf in de pieper prikt of
de spinazie ziét slinken.
Kennis alleen zorgt niet voor ge
zond gedrag. Kinderen moeten
vaardigheden aanleren om te ge
nieten van gezond eten. Leren
door proeven, ruiken, voelen, kij
ken en koken.
Als je kant-en-klare pastasaus
kiest, bepaalt de fabrikant hoe het
smaakt. Maar kun je dat zelf eigen
lijk niet beter? Zo worden kinde
ren geen gedachteloze consumen
ten van de ongezonde snelle hap.
De verontrustende cijfers over
overgewicht bij volwassenen én
kinderen legitimeren terugkeer
van kookles op op school. Wie als
'Een kind dat ziet hoe je
mayonaise maakt, weet
hoeveel olie daarin gaat'
kind veel lekker én gezond eten
proeft, maakt als volwassene ge
makkelijker de gezonde keuze.
Voor de basisschool is er al het pro
ject Schoolgruiten om het eten
van groente en fruit te stimuleren.
Daarnaast is het lesprogramma
Smaaklessen gestart. Ontdekken
staat daarbij centraal: bijvoorbeeld
iets proeven en opschrijven wat je
ervan vindt.
Kinderen koken op de Nehallenia-school in Middelburg. Door in de praktijk met eten bezig te zijn, leren kinderen veel beter wat gezond is, en wat niet.
Ook Ieren kinderen over maten en
porties. Hoeveel klontjes suiker
gaan er in een fles cola? Waarom
is een zakje chips een groot tussen
doortje? Volgens topkok Pierre
Wind, mede-initiator van Smaak
lessen, is dit heel leerzaam: „Een
kind dat heeft gezien hoe je mayo
naise maakt, weet de rest van zijn
leven hoeveel olie daarin gaat."
Op de middelbare school en in het
middelbaar beroepsonderwijs is
de roep om praktijkonderwijs
enorm.
Leer scholieren gezond koken.
Dus: niet te veel, niet te zout, met
weinig verzadigd vet en juist veel
vezels, vitamines en mineralen.
Maar wél met de snelheid van nu.
Op www.voedingscentrum.nl staan
geschikte recepten. Veel recepten
hebben een bereidingstijd van
minder dan een kwartier. Ook 'ver
loren' vaardigheden, zoals piepers
koken, kunnen in het onderwijs
van nu weer een plek krijgen.
In het hoger beroepsonderwijs
daagt het Voedingscentrum pro
ductontwikkelaars in spe uit de on
gezonde hap gezonder te maken.
Een jaarlijkse hbo-prijsvraag en les
pakket moeten dat stimuleren.
De zevenjarigen zijn in ieder geval
foto Ruben Oreel
enthousiast. Zo schrijft een docen
te op het weblog van Smaaklessen:
„Van ouders heb ik veel reacties ge
had over het feit dat ze thuis veel
meer proeven en dat ze willen hel
pen met koken."
www.lekkerbelangrijk.nl
www.studentenkeuken.nl
www.smaaklessen.nl
www.voedingscentrum.nl
Normaal
aüé NU
waarom zou je verder zoeken
110.000 VAKANTIEWONINGEN, boek ONLINE voor de LAAGSTE PRIJS!
Schitterende 10-daagse riviercruise door Oostenrijk en Slowakije
i j
Grandioos cruisenieuws! Het is KRAS weer
I eens gelukt om een écht buitenkansje in te
I kopen. En uiteraard profiteert u hier van mee!
Want een 10-daagse cruise boekt u namelijk al
voor de nog nooit vertoonde prijs vanaf slechts
498! Boek snel, want vol vol!
MS THEODOR KÖRNER****+
Het nostalgische riviercruiseschip MSTheodor
Körner is recentelijk toegevoegd aan de vloot
van Bonaventura Cruises. Het schip is voorzien
van o.a. een restaurant, panoramabar, zonne
dek met (lig)stoelen, lobby en receptie.
VAARPROGRAMMA IN 'T KORT
Dag 1 2: heenreis naar Linz met overnachting
in Zuid-Duitsland. Inscheping in Linz.
Dag 3: we zetten koers naar Nussdorf, nabij de
Oostenrijkse hoofdstad Wenen.
Dag 4: de ochtend verblijven we in Wenen. Met
bezienswaardigheden zoals de Heldenplatz._
Dag 5: een hele dag in Bratislava. Optionele
excursie naar Hongaarse hoofdstad Boedapest.
Dag 6: hele dag op het 4-sterren-de-luxe
MSTheodor Körner.
Dag 7: via Krems, het centrum van de wijnhan
del, varen we naar het stadje Melk.
Dag 8: we zetten weer koers richting Linz.
Dag 9 10: uitschepen in Linz. Terugreis naar
Nederland met overnachting in Zuid-Duitsland.
INCLUSIEF: vervoer Nederland-Linz v.v.
(ook via Eindhoven, Heerlen en Weert) per
comfortabele bus, overnachting op heen- en
terugreis in Zuid-Duitsland in 2-persoonska-
mer incl. ontbijt en diner, 8 dagen/7 nachten
verblijf op het MS Theodor Körner in een 2-per-
soonshut, verzorging aan boord ontbijt, lunch
en diner, het beschreven vaarprogramma.
14-21-28
4
11-18-25
2-9-16-23-30
6-13-20
27*
3*-10*-17*-24*
deze data worden uitgevoerd per MS Abel
Tasman***+
Toeslagen: reserveringskosten 30 per boe
king. Voor overige toeslagen zie www.kras.nl.
Prijzen zijn p.p.,o.b.v. 2-persoonsbezetting.
Reisnr. CRUZ 25.421zie www.kras.nl/25421
September
*4,
vanaf