Ondernemers moeten meer samenwerken Recepten uit heel oude schriftjes Europa werkt aan plan om uitsterven paling te voorkomen J)e tmak OM lïatfu\ond f}eoot*detiH0 PZC Zaterdag 14 april 2007 I 37 MKB: Zeeuwse lokale ondernemers moeten met één mond spreken. door Jeffrey Kutterink GOES - Ondernemers in de dertien Zeeuwse gemeenten slagen er nau welijks in om met één mond te spreken. Hun stem wordt daar door niet goed gehoord. Belange norganisatie MKB Zeeland wil dat veranderen. Wat heeft een fietsenmaker ge meen met een kroegbaas? „Ze heb ben beide te maken met dezelfde gemeente", antwoordt L. Beduwé van MKB Zeeland. „Maar onderne mers benadrukken vaak de onder linge verschillen. Daardoor ont staan een paar problemen. Door dat ze niet met één mond spreken, kunnen ze ook geen vuist maken tegenover gemeentebesturen. Ge meenten daarentegen weten ook niet wie de woordvoerder is na mens alle lokale ondernemers. Het is dan lastig om afspraken te maken met 'de' ondernemers in je gemeente." Het bundelen van krachten, bete kent niet alleen dat de onderne mers een revolutie willen ontkete nen. „Het is juist ook bedoeld om in goed overleg met gemeenten dingen voor elkaar te krijgen. Dat kan alleen als iedereen samen werkt." Mogelijke onderwerpen die alle lokale ondernemers aan gaan zijn bijvoorbeeld: regelge ving, lokale belastingen en bedrij venterreinen. Beduwé: „Als collec tief kun je veel krachtiger optre den dan als individueel onderne mer. Het is zeker niet de bedoeling om het werk te doen van bestaan de ondernemersverenigingen. We willen juist samen met hen, de krachtenbundeling vorm geven." Maar hoe hou je al die springende kikkers in één kruiwagen? Geen ge makkelijke opgave, erkent Be duwé. „Toch is het nodig." Vijf jaar geleden werd de stem van het midden- en klein bedrijf niet gehoord. Het imago moest worden opgepoetst. Plannen werden ge maakt en visies geschreven. Nu praat MKB Zeeland op provinciaal niveau mee zoals de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging over grote bedrijven. „Datzelfde willen we de komende drie jaar ook bereiken op lokaal niveau." Een project dat wordt geleid door S. Verburg van Verburg advies. „De komende weken inventariseer ik hoe ondernemers in de gemeen ten zijn georganiseerd. Ook kijk ik naar de thema's die spelen; die zijn op Schouwen-Duiveland an ders dan Vlissingen." Daarna bepaalt Verburg per ge meente hoe ondernemers zich het best kunnen organiseren. „Over drie jaar moeten ook gemeenten weten wat het midden- en kleinbe drijf wil." Dramatische terugval Europese aal ken meerdere oorzaken. door onze correspondent Hans Gertsen BRUSSEL - De Europese ministers voor landbouw en visserij buigen zich maandag en dinsdag in Luxemburg over een reddingsplan voor de Europese aal (paling). De vissoort is acuut met uitsterven be dreigd. Volgens deskundigen is het palingbestand de afgelopen dertig tot veertig jaar zo sterk gedaald dat nu nog maar t procent van het be stand uit de zestiger jaren van de vorige eeuw rondzwemt in de Eu ropese binnenwateren. Nederland dringt al jaren aan op herstelmaatregelen op Europees ni veau, omdat de aal vrijwel overal in Europa voorkomt. Of beter ge zegd, voorkwam. De Europese Commissie is nu overtuigd van de noodzaak van Europese maatrege len. Het dagelijks bestuur van de EU heeft een plan voorgelegd om het aantal volwassen palingen dat vanuit Europese wateren naar zee trekt om in de Saragossazee te gaan paaien op termijn terug te brengen tot minstens 40 procent van het historische bestand. De dramatischea achteruitgang van de Europese aal heeft meerde re oorzaken. Overbevissing is er een van. Daarnaast hebben jonge palingen, de zogenaamde glasaal tjes, steeds meer moeite om Euro pese rivieren op te zwemmen door het sterk toegenomen aantal hindernissen, zoals stuwen, water krachtcentrales en sluizen. Water vervuiling speelt ook een rol. In Spanje, Portugal en Frankrijk wordt veel glasaal uit zee opgevist voordat die de kans heeft rivieren en meren te bereiken. Die glasaal wordt gebruikt voor de kweek van palingen in aquacultuur-bedrijven. Deskundigen sluiten niet uit dat er vangstverboden voor paling ko men .Nu zijn er nog zo'n 70 paling vissers in Nederland actief die jaar lijks zo'n 5 tot 8 miljoen euro om zet boeken. De palingkweek in Ne derland is jaarlijks goed voor een omzet van 15 tot 20 miljoen euro. Het palingbestand in Europa is de afgelopen decennia zo sterk achteruitgegaan, dat de Europe se Commissie de noodzaak van maatregelen inziet. Remco Calbo kookt in Sadewa 'zoals hij gewend is': gerechten uit Midden-Java. foto Peter Nicolai In de Smaak van Edith en Raymond staan deze maand wereldkeukens centraal. Vandaag bezoeken Raymond de Frel en Edith Ramakers samen Indisch restaurant Sadewa in Ter- De deur is nog niet eens dicht, onze jassen hangen nog niet aan de kapstok of Edith heeft het al naar haar zin. „Lekker zeg, het ruikt hier naar thuis", zegt ze. Mooi, juist daarom had ik haar meegenomen. Edith is vertrouwd met Indische kookkunsten, het is haar thuis met de paplepel ingegoten. Ik bén vooral groot geworden met Hollandse kost, maar dat betekent natuurlijk niet dat ik vies ben van uitheemse proeverijtjes. Trouwens, Edith heeft mij vandaag ook nodig. Zonder mij was ze vast nooit in Sadewa geraakt. Het in 1999 gestarte restaurantje is, zeker voor niet-Terneuzenaren, namelijk moeilijk te vin den. Na een tochtje door een wel erg smal steeg je stuiten we op een kanon, het schoolmuseum én het restaurant van Remco Calbo en zijn vrien din Angela. Gelukkig, Remco heeft deze donderdagavond niet alleen voor ons ge kookt. Eén van de vier an dere tafeltjes wordt bezet door een koppel, dat al een ronde op ons voor ligt. Sadewa werkt uitsluitend met een onbeperkt buffet (21 euro per persoon), dat een regelrechte afspiege ling is van Remco's oor sprong. „De smaak zit in mijn genen. Ik kook zoals ik dat gewend ben, zoals mijn voorouders dat in Midden-Java deden. De meeste recepten komen dan ook uit oude kook- schriftjes van mijn oma en overgrootmoeder", vertelt Remco. Als het over eten gaat, is hij een spraakwaterval. Dat blijkt wel bij de presen tatie van de rijsttafel. Ren- dang telor, nasi putih, opor ayarn, peteh petjil, tahu bla- do... Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening aan tafel: Helderheid van de kaart: nvt Horen, zien en ruiken: Een flink kanon op het pleintje voor Sadewa draagt bij aan het nostalgische karakter van dit stukje Terneuzen. Waarom wordt dit pittoreske deel niet meer uitgebuit? Conclusie: Een bezoekje aan Sadewa geeft je het gevoel dat je deelgenoot mag zijn van een familietraditie. Heet, zoet, allemaal goed. Jammer: de inrich ting van het restaurant kan wel iets knusser (minder licht) worden ge maakt. Kijk voor eerdere afleveringen op www.pzc.nl/smaak van Remco gaat zo snel dat het mij al na een halve mi nuut duizelt door al die In dische kreten. En Edith? Die knikt tel kens begripvol. Later volgt een wat simpelere uitleg, waarbij de vraag 'heet of niet' de leidraad is. De nasi kuning is een gele jasmijnrijst met kokos melk en tal van kruiden, die meestal bij feestelij ke gelegenheden wordt gegeten. De rijst hoort in het midden van het diepe bord, daaromheen is er plek voor tal van kruidige kunsten. Nee, niet mengen, dat zou de smaak van de gerechten geen eer aandoen. Daging manis (zoet rund vlees), kare daging (een Javaanse kerrie van verse wortels en zaden met rundvlees)... het is alle maal lekker en duidelijk met zorg en kennis be reid. Net zoals de opor ayam (kip in een saus van kokosmelk) en de tahu blado (met petehbo- nen). De huisgemaakte sambal laat ik maar aan mij voorbijgaan, ik heb het al warm genoeg. Het In donesische Bintangbier (2,80 euro) werkt dan wel enigszins blussend, maar na een paar minu ten ben ik toch blij dat er servetjes op tafel staan om het zweet van mijn gezicht te vegen. Edith eet ondertussen haar pepesan (gerookte makreel in een pittige kruidenpas ta) met jaloersmakend ge mak op. Drie gangen en een afslui tend kopje torajakoffie met spekkoek (3,60 euro) later trekken we samen, on danks onze verschillende achtergronden, een eenslui dende conclusie: die Rem co, die kan koken. Sadewa, Kandeelstraat 9, Terneuzen. Tel: 0115-618800. Internet: www.sadewa.nl. Open: wo t/m zo vanaf 18.00 uur. Pinnen: nee. Vegetarisch: even aangeven. Rokersvrij: ja. onvoldoende matig voldoende goed uitstekend

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 39