Boa-Tarde brengt Portugal dichterbij tfeoohdeliiitf TT a lm v TTI i>e 1 m MAANDAG 9 APRIL (2* PAASDAG) OPEN A-MERKEN SANITAIR TEGEN ABSOLUTE BODEMPRIJZEN Jl oM6^! Al fi Eigenaar Carlos de Mendonca brengt zijn liefde voor Portugal over. foto Marijke Folkertsma In de Smaak van Edith en Raymond komen deze maand de wereldkeukens aan bod. Edith Ramakers trapt af met restaurant Boa-Tarde in Zierikzee. „Hebben we goed van de 1-vim kaart gekozen?", vraag ik aan - een collega, die we deze avond toevallig tegenkomen in Boa-Tarde. „Dat maakt niet uit. Alles is hier goed en lekker", zegt hij. „Boa-Tarde is onze favo riet. Wij komen hier heel vaak." Zo toevallig was het dus niet dat we daar mijn collega tegen het lijf liepen. Jaren terug gingen we voor de eerste keer uit eten bij Boa-Tarde. Een heerlijk restaurantje von den we, dat we maar moesten onthouden. We zouden er snel weer naar toe gaan. Acht jaar la ter was het pas zover. En weer zeiden we toen we laat in de avond vertrokken: een restaurant om te onthouden, volgende week maar weer? Bij Boa-Tarde gaat het gesprek aan tafel bijna vanzelf over vakantievieren. „Zullen we dit jaar naar Lissabon gaan?", zeggen we tegen elkaar. Carlos de Mendonca brengt zijn liefde voor Por tugal op zijn gasten over. Hij regelt en is enthou siast. Boa-Tarde hoeft zich niet te forceren om Portu gees te zijn, het is Portu gal, zowel in de keuken als in het restaurant. De stokviskroketjes (7,50 euro) voelen zich hier dus thuis en idem dito de schaal- en schelpdieren, die gesmoord zijn in wijn, knoflook en koriander (u,oo euro). De goedgevul de Portugese schotel bevat onder meer kreukels en scheermesjes, die op de Zeeuwse stranden te vin den zijn en wulken. De schelpdieren koopt De Mendonca op een van de visafslagen in de omge ving of bij leveranciers in onder meer Scheveningen en Goes. „Ik rij daar naar toe waar ze in voorraad zijn. De scheermessen wordt hier niet veel ver kocht." Vreemd eigenlijk dat de 0H< Prijs/kwaliteit: Entourage: Bediening aan tafel: Helderheid van de kaart: Horen, zien en ruiken: om zijn vaste gasten tegemoet te komen, worden er ook eens uitstapjes gemaakt naar an dere wereldkeukens, zoals een Ooster se maand. Conclusie: Boa-Tarde kan aanbevolen worden. Zeeuwse producten doen het goed in de Portugese keuken. Eerdere afleveringen te vinden op www.pzc.nl/smaakvan/ schelpdieren die dichtbij huis gevangen worden, vooral voor de export bestemd zijn. „In Portugal en Spanje weten ze er wel raad mee", zegt hij. Het is gissen waarom de scheermesjes en wulken in Nederland niet vaak gegeten worden. Misschien ligt het aan de niet eenvoudige berei dingswijze. „Als we ze een minuutje te lang koken, dan zijn ze taai en te ste vig. En je moet ze heel goed wassen. Soms is het onmogelijk om ze volledig zandvrij te maken", zegt hij. Lang geleden proefde ik wulken in Spanje. Ik vond ze taai en smakeloos. Maar bij Boa-Tarde zijn ze mals en smaakvol, net als de scheermes jes. De twee voorgerechten zijn bovendien goed te combineren, ontdekken we als we de maaltij den uitwisselen. Het is druk in het restaurant, dat plaats biedt aan zo'n vijftien tafeltjes. Ook de drukte ver hoogt hier de ambiance. Aan tafel wordt met temperament gesproken. De gegrilde inktvisjes, gevuld met een farce van tentakeltjes, ham, brood en verse kruiden 'Lulas recheadas' (14,50) zijn lekker en de reepjes gebak ken stokvis, bereid met ui, fri tes en opgeklopt met eieren Bacalhau a bras (17,00) is ste vig van smaak. Met de lulas re cheadas, ook alweer een pri ma combinatie. We sluiten af met een flan, een caramelpudding, die een donkere bovenkant heeft alsof hij te lang in de oven heeft ge staan. Ook al is de smaak goed, toch maar de vraag ge steld: „Was die een beetje aan gebrand?" „Nee, nee, zeker niet. Sommi gen verwachten misschien een cremekleurige flan. Hij wordt donker door de berei dingswijze, die is typisch Por tugees", zegt De Mendonca. Wij hadden het kunnen we ten. onvoldoende matig voldoende goed uitstekeni Boa-Tarde, Engelse Kade 6-7. Zierikzee. Telefoon: 0111-420400. Roken mag, pinnen kan. Geen website. PZC Zaterdag 7 april 2007 I 37 BREDA BERGEN OP ZOOM TILBURG 85 Badmeubels: o.a. Thebaiux, Prirnabad. Pelipal, Sanijura, Riho. Hagon, Gebo, Banubad, Detremmerie, Sphinx en Villeroy Boch. 80 Douchecabines: o.a Hüppe, Sphinx, Sealskin, Kermi, Samo, Riho, Novellini, Villeroy Boch, PDP en Wilux. 90 Baden: o.a. Villeroy Boch, Sphinx, Riho, Wilux, Hoesch, Ucosan en Wave Design, Sanitair: o.a. Duravit, Ideaal Standaard, Laufen, Keramag en alle series van Villeroy Boch en Sphinx Kranen: o.a. Hansgrohe, Damixa, Dornbracht, Borma en alle series van Grohe. Stoomcabines: o,a. Riho, Jacuzzi, Villeroy Boch, Ri-Jo, Wilux en Schavis. Wand- en Vloertegels: o.a. Grespania, Sphinx en Villeroy Boch. Staat uw merk er niet bij? Vraag er gerust naar... wij kunnen alles leveren! HJjl ■ill JmTKJli Kt 1 I2Ë liiTTiiTf i^J» JiLLli

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 39