Boa-Tarde brengt
Portugal dichterbij
tfeoohdeliiitf
TT
a
lm
v
TTI
i>e 1
m
MAANDAG 9 APRIL (2* PAASDAG) OPEN
A-MERKEN SANITAIR TEGEN
ABSOLUTE BODEMPRIJZEN
Jl
oM6^!
Al
fi
Eigenaar Carlos de Mendonca brengt zijn liefde voor Portugal over. foto Marijke Folkertsma
In de Smaak van Edith en
Raymond komen deze
maand de wereldkeukens
aan bod. Edith Ramakers trapt
af met restaurant Boa-Tarde in
Zierikzee.
„Hebben we goed van de 1-vim
kaart gekozen?", vraag ik aan -
een collega, die we deze
avond toevallig tegenkomen
in Boa-Tarde. „Dat maakt niet uit. Alles is hier
goed en lekker", zegt hij. „Boa-Tarde is onze favo
riet. Wij komen hier heel vaak." Zo toevallig was
het dus niet dat we daar mijn collega tegen het
lijf liepen.
Jaren terug gingen we voor de eerste keer uit
eten bij Boa-Tarde. Een heerlijk restaurantje von
den we, dat we maar moesten onthouden. We
zouden er snel weer naar toe gaan. Acht jaar la
ter was het pas zover. En weer zeiden we toen
we laat in de avond vertrokken: een restaurant
om te onthouden, volgende week maar weer?
Bij Boa-Tarde gaat het gesprek aan tafel bijna
vanzelf over vakantievieren. „Zullen we dit jaar
naar Lissabon gaan?", zeggen we tegen elkaar.
Carlos de Mendonca brengt zijn liefde voor Por
tugal op zijn gasten over. Hij regelt en is enthou
siast. Boa-Tarde hoeft zich
niet te forceren om Portu
gees te zijn, het is Portu
gal, zowel in de keuken als
in het restaurant.
De stokviskroketjes (7,50
euro) voelen zich hier dus
thuis en idem dito de
schaal- en schelpdieren,
die gesmoord zijn in wijn,
knoflook en koriander
(u,oo euro). De goedgevul
de Portugese schotel bevat
onder meer kreukels en
scheermesjes, die op de
Zeeuwse stranden te vin
den zijn en wulken. De
schelpdieren koopt De
Mendonca op een van de
visafslagen in de omge
ving of bij leveranciers in
onder meer Scheveningen
en Goes. „Ik rij daar naar
toe waar ze in voorraad
zijn. De scheermessen
wordt hier niet veel ver
kocht."
Vreemd eigenlijk dat de
0H<
Prijs/kwaliteit:
Entourage:
Bediening aan tafel:
Helderheid van de kaart:
Horen, zien en ruiken: om zijn vaste
gasten tegemoet te komen, worden er
ook eens uitstapjes gemaakt naar an
dere wereldkeukens, zoals een Ooster
se maand.
Conclusie: Boa-Tarde kan aanbevolen
worden. Zeeuwse producten doen het
goed in de Portugese keuken.
Eerdere afleveringen te vinden op
www.pzc.nl/smaakvan/
schelpdieren die dichtbij huis
gevangen worden, vooral
voor de export bestemd zijn.
„In Portugal en Spanje weten
ze er wel raad mee", zegt hij.
Het is gissen waarom de
scheermesjes en wulken in
Nederland niet vaak gegeten
worden. Misschien ligt het
aan de niet eenvoudige berei
dingswijze. „Als we ze een
minuutje te lang koken, dan zijn ze taai en te ste
vig. En je moet ze heel goed wassen. Soms is het
onmogelijk om ze volledig zandvrij te maken",
zegt hij.
Lang geleden proefde ik wulken in Spanje. Ik
vond ze taai en smakeloos. Maar bij Boa-Tarde
zijn ze mals en smaakvol, net als de scheermes
jes. De twee voorgerechten zijn bovendien goed
te combineren, ontdekken we als we de maaltij
den uitwisselen.
Het is druk in het restaurant, dat plaats biedt
aan zo'n vijftien tafeltjes. Ook de drukte ver
hoogt hier de ambiance. Aan tafel wordt met
temperament gesproken.
De gegrilde inktvisjes, gevuld met een farce van
tentakeltjes, ham, brood en verse kruiden 'Lulas
recheadas' (14,50) zijn lekker en de reepjes gebak
ken stokvis, bereid met ui, fri
tes en opgeklopt met eieren
Bacalhau a bras (17,00) is ste
vig van smaak. Met de lulas re
cheadas, ook alweer een pri
ma combinatie.
We sluiten af met een flan,
een caramelpudding, die een
donkere bovenkant heeft alsof
hij te lang in de oven heeft ge
staan. Ook al is de smaak
goed, toch maar de vraag ge
steld: „Was die een beetje aan
gebrand?"
„Nee, nee, zeker niet. Sommi
gen verwachten misschien
een cremekleurige flan. Hij
wordt donker door de berei
dingswijze, die is typisch Por
tugees", zegt De Mendonca.
Wij hadden het kunnen we
ten.
onvoldoende
matig
voldoende
goed
uitstekeni
Boa-Tarde, Engelse Kade 6-7.
Zierikzee.
Telefoon: 0111-420400.
Roken mag, pinnen kan. Geen
website.
PZC Zaterdag 7 april 2007
I 37
BREDA BERGEN OP ZOOM TILBURG
85 Badmeubels: o.a. Thebaiux, Prirnabad. Pelipal, Sanijura, Riho. Hagon,
Gebo, Banubad, Detremmerie, Sphinx en Villeroy Boch.
80 Douchecabines: o.a Hüppe, Sphinx, Sealskin, Kermi, Samo, Riho,
Novellini, Villeroy Boch, PDP en Wilux.
90 Baden: o.a. Villeroy Boch, Sphinx, Riho, Wilux, Hoesch, Ucosan
en Wave Design,
Sanitair: o.a. Duravit, Ideaal Standaard, Laufen, Keramag en alle
series van Villeroy Boch en Sphinx
Kranen: o.a. Hansgrohe, Damixa, Dornbracht, Borma en alle series van Grohe.
Stoomcabines: o,a. Riho, Jacuzzi, Villeroy Boch, Ri-Jo, Wilux en Schavis.
Wand- en Vloertegels: o.a. Grespania, Sphinx en Villeroy Boch.
Staat uw merk er niet bij?
Vraag er gerust naar... wij kunnen alles leveren!
HJjl
■ill
JmTKJli
Kt 1
I2Ë
liiTTiiTf
i^J»
JiLLli