Eten en drinken Oost-Europese vrolijkheid Eiersalade Brooaviecht S-J- m PZC Donderdag 5 april 2007 21 p Ingrediënten (voor 8 tot 10 punten): 7 plakjes hartige taartdeeg (diepvries), boter, 150 gram Hongaarse salami (of chorizo) in blokjes, 3 eieren, 125 gram crème fraïche, Vi theelepel papri kapoeder (mild), 1 eetlepel Italiaanse kruiden, versgemalen peper, 75 gram geraspte kaas (belegen). p Verwarm oven voor op 200 graden. Ontdooi zeven plakjes hartige taart deeg. Bak salamiblokjes kort in koekenpan. Beboter ronde bakvorm en bekleed met deegplakjes. Zorg dat ze over al iets overlappen. Druk goed in hoekjes en druk de naden vast. Prik met vork gaatjes in de bodem. Bak tien minu ten. p Klop eieren luchtig en schep crème fraïche, paprikapoeder, Italiaanse kruiden en peper erdoor. Geen zout! Haal vorm uit oven, leg salami op de bodem, bestrooi met kaas en schenk hierover het ei-roommengsel. Bak in nog eens 25 a 30 minuten goudbruin. p Garneer met wat sprieten bieslook en serveer warm. Koud is deze hartige taart overigens ook heerlijk. Tip: wees zuinig met zout. Bodem, salami en kaas zijn al zout genoeg. la r v M. net bieslook p Niet te vergelijken met zo'n bakje eiersalade uit de supermarkt! p Ingrediënten (voor ongeveer 400 gram): 6 verse scharreleieren, 2 eet lepels yogonaise, 1 theelepel mos terd, versgemalen peper en zout, flinke hand verse bieslook,1 eetle pel kappertjes. p Kook eieren in tien minuten hard. Pel ze, houd een half ei achter en hak de rest fijn. Hak kappertjes, knip bieslook fijn. Vermeng in een schaal eisnippers, kappertjes, bies look, mosterd, yogonaise, peper en zout. p Garneer met een half ei. p Heerlijk op toast of vers croissant- je! p Bij de paasbrunch passen feestelijke bubbels. Champagne kan natuurlijk altijd, maar er zijn lekkere, betaalbare alternatieven. Prosecco is een speelse, mousse rende wijn die komt uit Noordoost-ltalië, het gebied boven Venetië en de aan grenzende regio in Slovenië. Deze schuimwijn smaakt opvallend fruitig en geeft een fijne mousse, dus veel kleine belletjes. Prosecco is genoemd naar de prosec- co-druif waarvan hij wordt gemaakt. p Op het etiket tref je vaak de toevoeging Spumante of Frizzante aan. Dat zegt iets over het koolzuurgehalte. Spumante staat, bijna als champagne, behoorlijk onder druk. Je hebt een ijzeren hekwerkje nodig om de kurk in toom te houden en trekt hem open met een feestelijke plop. Frizzante is fijner, eleganter. De af sluiting is vaak aandoenlijk simpel. Een ambachtelijk touwtje dat de kurk op zijn plaats houdt, of een kroonkurk. Hij is met z'n frisse zuren geschikt als aperitief wijn, maar ook als begeleider van lichte gerechten. Voor vijf a zes euro heb je een lekkere Prosecco, een prijs waar je alleen al vrolijk van wordt. p Een waarschuwing is op z'n plaats: Dry klinkt als droog, maar is ronduit zoet. Brut is droog. Daartussen zit nog Extra Dry, volgens mij het best geschikt voor een brunch waarin ook zoete elementen voorkomen. ETALAGE BLADERPASTA Wij wisten het niet, maar niet alleen olijven, ook de bladeren van de olijf boom schijnen vol goede stofjes te zitten. Dat meldt althans O'Leafi een firma die er zijn han delsmerk van heeft gemaakt. Zo heeft O'Leaf drankjes, capsules, crèmes en tandpasta met olijf bladextract en nu ook een pas ta. Lekker met prei en katen spek, zegt de producent en goed tegen overgewicht. De pasta is namelijk erg bitter en dat schijnt de spijsvertering ten goe de te komen. Verder profiteert de consument van de anti-oxi- danten in olijfblad, goed voor het afweersysteem en tegen cel- veroudering. ia Showstuk op elke brunchtafel. Leuk om kinderen te laten helpen met kneden en ylechten. Ingrediënten: 450 gram (meergranen) broodmix, 20 gram zachte boter, 2,5 dl handwarm water. Bereidingstijd: ca. 2 uur. p Meng in een kom met houten lepel boter, broodmix en water. Neem het deeg, als het een bal vormt, uit de kom en kneed het op een met meel bestoven werkblad zeker tien minuten. Druk met muizen van de hand het deeg steeds een beetje plat en vouw weer dubbel zodat er zoveel mogelijk lucht in komt. Probeer de structuur niet kapot te trekken. Vorm een bal, leg in de mengkom, dek af met plastic folie en laat tien minuten voorrijzen bij kamertemperatuur. p Verdeel deeg in drie gelijke delen. Kneed enkele keren goed door en rol drie strengen van ca. 40 centimeter (vier volwas sen handen naast elkaar). p Leg ze recht voor je uit. Begin halverwege en vlecht naar je toe. Knijp het eind samen, pak het op en klap de vlecht over de kop naar achteren, zodat de nog niet gevlochten strengen naar je toe liggen. Maak vlecht af en knijp uiteinde dicht. Leg ingevet bakpapier op bakplaat en leg broodvlecht erop. Dek af met thee doek, laat 1 uur narijzen op kamertemperatuur. p Verwarm oven voor op 220 graden (200 graden hetelucht) en zet er een schaaltje water in voor hoge luchtvochtigheid. Bak vlecht in ca. 30 minuten, midden in de oven. Bestrijk met boter voor glans en laat afkoelen. Tip: De broodvlecht neemt nogal wat tijd in beslag, minimaal twee uur! Je kunt hem heel goed de avond tevoren al ma ken. foto GPD SEIZOENSAUS Eigenlijk moet je in de Italiaanse keuken zelf even kijken hoe je een pastasaus maakt. Laatst deden we het zo met gedroogde paddenstoelen erin en in Florence aangeschafte kruiden. Heerlijk. Enig nadeel: het duurde even. Omdat niet iedereen die tijd heeft, hebben tal van producen-- ten sauzen in de aanbieding die alleen maar opgewarmd hoeven te worden. Heinz bijvoorbeeld, die de saus aanpast aan de sei zoenen. Heinz Seasons is er met lenteui en zongedroogde tomaten of met courgette en oregano. De prijs is 1,99 euro. SMAAKTREND Er is een nieuwe smaaktrend die minder naar zoet en meer naar zuur neigt, zegt de importeur van de alco holische appeldrank Berentzen Apfelkorn. De stelling is net zo onbewezen als de stelling dat spruitjes en laurierdrop erg trendy zijn, maar vooruit, zo'n man moet toch wat om zijn product te ver kopen. De appeldrank is dit keer gemaakt van Granny Smiths en daarom wat zuurder. De Berentzen Saurerapfel bevat 16 procent alcohol en een fles van 0,75 liter kost 9,19 euro. WIECKSE ROSÉ Behalve Wieck- se Witte is er nu ook Wieckse Rosé. Anders dan de naam sug gereert gaat het hier toch echt om een biertje. Het was al enige tijd verkrijgbaar in de horeca, maar volgens producent Hei- neken wil de consument het ook thuis drinken. De Wieckse Rosé heeft 'een friszoete smaak en een sensuele afdronk', aldus een persbericht. Het bevat 4 pro cent alcohol. Een sixpack met flesjes van 25 cl. kost 4,99 euro.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 21