Eten en drinken
Oost-Europese vrolijkheid
Eiersalade
Brooaviecht
S-J-
m
PZC Donderdag 5 april 2007 21
p Ingrediënten (voor 8 tot 10 punten):
7 plakjes hartige taartdeeg (diepvries),
boter, 150 gram Hongaarse salami (of
chorizo) in blokjes, 3 eieren, 125
gram crème fraïche, Vi theelepel papri
kapoeder (mild), 1 eetlepel Italiaanse
kruiden, versgemalen peper, 75 gram
geraspte kaas (belegen).
p Verwarm oven voor op 200 graden.
Ontdooi zeven plakjes hartige taart
deeg. Bak salamiblokjes kort in koekenpan. Beboter ronde bakvorm en bekleed met deegplakjes. Zorg dat ze over
al iets overlappen. Druk goed in hoekjes en druk de naden vast. Prik met vork gaatjes in de bodem. Bak tien minu
ten.
p Klop eieren luchtig en schep crème fraïche, paprikapoeder, Italiaanse kruiden en peper erdoor. Geen zout! Haal
vorm uit oven, leg salami op de bodem, bestrooi met kaas en schenk hierover het ei-roommengsel. Bak in nog
eens 25 a 30 minuten goudbruin.
p Garneer met wat sprieten bieslook en serveer warm. Koud is deze hartige taart overigens ook heerlijk.
Tip: wees zuinig met zout. Bodem, salami en kaas zijn al zout genoeg.
la
r v M.
net bieslook
p Niet te vergelijken met zo'n bakje
eiersalade uit de supermarkt!
p Ingrediënten (voor ongeveer 400
gram): 6 verse scharreleieren, 2 eet
lepels yogonaise, 1 theelepel mos
terd, versgemalen peper en zout,
flinke hand verse bieslook,1 eetle
pel kappertjes.
p Kook eieren in tien minuten hard.
Pel ze, houd een half ei achter en
hak de rest fijn. Hak kappertjes,
knip bieslook fijn. Vermeng in een
schaal eisnippers, kappertjes, bies
look, mosterd, yogonaise, peper en
zout.
p Garneer met een half ei.
p Heerlijk op toast of vers croissant-
je!
p Bij de paasbrunch passen feestelijke bubbels. Champagne kan natuurlijk altijd,
maar er zijn lekkere, betaalbare alternatieven. Prosecco is een speelse, mousse
rende wijn die komt uit Noordoost-ltalië, het gebied boven Venetië en de aan
grenzende regio in Slovenië. Deze schuimwijn smaakt opvallend fruitig en geeft
een fijne mousse, dus veel kleine belletjes. Prosecco is genoemd naar de prosec-
co-druif waarvan hij wordt gemaakt.
p Op het etiket tref je vaak de toevoeging Spumante of Frizzante aan. Dat zegt
iets over het koolzuurgehalte. Spumante staat, bijna als champagne, behoorlijk
onder druk. Je hebt een ijzeren hekwerkje nodig om de kurk in toom te houden
en trekt hem open met een feestelijke plop. Frizzante is fijner, eleganter. De af
sluiting is vaak aandoenlijk simpel. Een ambachtelijk touwtje dat de kurk op zijn
plaats houdt, of een kroonkurk. Hij is met z'n frisse zuren geschikt als aperitief
wijn, maar ook als begeleider van lichte gerechten. Voor vijf a zes euro heb je
een lekkere Prosecco, een prijs waar je alleen al vrolijk van wordt.
p Een waarschuwing is op z'n plaats: Dry klinkt als droog, maar is ronduit zoet.
Brut is droog. Daartussen zit nog Extra Dry, volgens mij het best geschikt voor
een brunch waarin ook zoete elementen voorkomen.
ETALAGE
BLADERPASTA Wij wisten het
niet, maar niet alleen olijven,
ook de bladeren van de olijf
boom schijnen vol goede stofjes
te zitten. Dat meldt althans
O'Leafi een firma die er zijn han
delsmerk van heeft gemaakt. Zo
heeft O'Leaf drankjes, capsules,
crèmes en tandpasta met olijf
bladextract en nu ook een pas
ta. Lekker met prei en katen
spek, zegt de producent en goed
tegen overgewicht. De pasta is
namelijk erg bitter en dat
schijnt de spijsvertering ten goe
de te komen. Verder profiteert
de consument van de anti-oxi-
danten in olijfblad, goed voor
het afweersysteem en tegen cel-
veroudering.
ia
Showstuk op elke brunchtafel. Leuk om kinderen te laten helpen met kneden en ylechten.
Ingrediënten: 450 gram (meergranen) broodmix, 20 gram zachte boter, 2,5 dl handwarm water. Bereidingstijd: ca. 2
uur.
p Meng in een kom met houten lepel boter, broodmix en water. Neem het deeg, als het een bal vormt, uit de kom en
kneed het op een met meel bestoven werkblad zeker tien minuten. Druk met muizen van de hand het deeg steeds een
beetje plat en vouw weer dubbel zodat er zoveel mogelijk lucht in komt. Probeer de structuur niet kapot te trekken.
Vorm een bal, leg in de mengkom, dek af met plastic folie en laat tien minuten voorrijzen bij kamertemperatuur.
p Verdeel deeg in drie gelijke delen. Kneed enkele keren goed door en rol drie strengen van ca. 40 centimeter (vier volwas
sen handen naast elkaar).
p Leg ze recht voor je uit. Begin halverwege en vlecht naar je toe. Knijp het eind samen, pak het op en klap de vlecht over
de kop naar achteren, zodat de nog niet gevlochten strengen naar je toe liggen.
Maak vlecht af en knijp uiteinde dicht. Leg ingevet bakpapier op bakplaat en leg broodvlecht erop. Dek af met thee
doek, laat 1 uur narijzen op kamertemperatuur.
p Verwarm oven voor op 220 graden (200 graden hetelucht) en zet er een schaaltje water in voor hoge luchtvochtigheid.
Bak vlecht in ca. 30 minuten, midden in de oven. Bestrijk met boter voor glans en laat afkoelen.
Tip: De broodvlecht neemt nogal wat tijd in beslag, minimaal twee uur! Je kunt hem heel goed de avond tevoren al ma
ken.
foto GPD
SEIZOENSAUS Eigenlijk moet je
in de Italiaanse keuken zelf even
kijken hoe je een pastasaus
maakt. Laatst deden we het zo
met gedroogde paddenstoelen
erin en in Florence aangeschafte
kruiden. Heerlijk.
Enig nadeel: het duurde even.
Omdat niet iedereen die tijd
heeft, hebben tal van producen--
ten sauzen in de aanbieding die
alleen maar opgewarmd hoeven
te worden. Heinz bijvoorbeeld,
die de saus aanpast aan de sei
zoenen.
Heinz Seasons is er met lenteui
en zongedroogde tomaten of
met courgette en oregano.
De prijs is 1,99 euro.
SMAAKTREND Er is een nieuwe
smaaktrend die minder naar
zoet en meer naar zuur neigt,
zegt de importeur van de alco
holische appeldrank Berentzen
Apfelkorn.
De stelling is net zo onbewezen
als de stelling dat spruitjes en
laurierdrop erg trendy zijn,
maar vooruit, zo'n man moet
toch wat om zijn product te ver
kopen. De appeldrank is dit
keer gemaakt van Granny
Smiths en daarom wat zuurder.
De Berentzen Saurerapfel bevat
16 procent alcohol en een fles
van 0,75 liter kost 9,19 euro.
WIECKSE ROSÉ Behalve Wieck-
se Witte is er nu ook Wieckse
Rosé. Anders dan de naam sug
gereert gaat het hier toch echt
om een biertje. Het was al enige
tijd verkrijgbaar in de horeca,
maar volgens producent Hei-
neken wil de consument het
ook thuis drinken. De Wieckse
Rosé heeft 'een friszoete smaak
en een sensuele afdronk', aldus
een persbericht. Het bevat 4 pro
cent alcohol.
Een sixpack met flesjes van 25
cl. kost 4,99 euro.