Haute couture op het internet:
Hero Perl met nieuwe smaak
24 Zaterdag 31 maart 2007 PZC
door Rieke Veurink
illustratie Ruud Willems
Het kan natuurlijk gebeu
ren: je koopt een dure
bh van Marlies Dekkers
in de winkel, en na een
tijdje ben je er wel klaar mee. Dan
kun je drie dingen doen: weg
gooien, in de kast laten hangen in
de waan dat je hem ooit nog eens
aantrekt, of hem verkopen. Dat
laatste deed [olanda Davids uit
Veenendaal. Haar Dekkers-bh zet
te ze op Marktplaats. Vraagprijs:
45 euro. Het kledingstuk was bin
nen de kortste keren verkocht. En
dat terwijl de koper het stuk niet
van te voren had gezien, en wel
van te voren moest betalen.
„Zo werkt dat met Marktplaats",
vertelt Davids. „Het prettige aan
designkleding is, dat het altijd de
zelfde maatvoering heeft. Als jij
een bh van Marlies Dekkers in de
winkel past, en hij zit goed, dan
kun je gerust zonder te passen ko
pen via het internet. Dat is anders
dan bij de Hema, daar kan iets zo
maar groter of kleiner uitvallen."
De handel in haute couture op het
internet bloeit als nooit tevoren.
Marktplaats zag de verkoop in een
halfjaar tijd anderhalf keer zo
groot worden. Oscar Diele van
Marktplaats/eBay: „Op dit mo
ment staan er 470.000 kledingstuk
ken online. En het neemt alleen
maar toe." De reden is duidelijk:
„Het kopen via internet groeit so
wieso, en er is geen schaamte
meer over tweedehands kleding.
Er is gewoon heel veel vraag naar.
Zeker naar designerkleding."
Dat kan ex-model Margot Boekee
uit Doorn beamen. Zij begon met
de verkoop van haar 'catwalk-kle-
ding' op Marktplaats. Dat liep zo
goed, dat ze inmiddels haar eigen
online-winkel is gestart. Daar ver
koopt ze inmiddels alleen nog
maar nieuwe dames merk- en de
signerkleding. Via haar oude con
necties kan ze bijzondere stukken
inkopen, soms ook goedkoper dan
een reguliere winkel.
Zelfs modegoeroe Dyanne
Beekman is helemaal en
thousiast over de moge
lijkheden van internet.
Over een paar weken begint haar
nieuwe modeprogramma. Daarin
struint ze samen met gasten zol
ders af op zoek naar kleding die ze
op de site van Net-5 gaat verko
pen. „Die kleding voorzie ik dan
van een advies, zoals: haal de
schoudervulling uit dit jasje, of
maak de rok korter. De opbrengst
Als u dit leest, staan er op
Marktplaats.nl bijna een
half miljoen
kledingstukken te koop.
Sommige stukken zijn
gemaakt door echte
couturiers. De handel in
designkleding op
het internet groeit als
nooit tevoren.
van de kleding gaat naar pink rib
bon", vertelt Beekman.
De doelgroep van designerkleding
op het internet is ook veranderd.
Niks armoedzaaiers of studenten.
Boekee: „Mijn klanten zijn voor
het grootste deel dames van tas
sen de 35 en 60 jaar. Ze hebben ge
meen dat ze van designerkleding
houden. Iedereen die op afspraak
langskomt in het atelier, krijgt ad
vies op maat. En voor de drukke
zakenvrouwen werk ik ook nog als
personal shopper. Ik stel complete
outfits samen, van schoenen tot
en met accessoires. Ik maak er fo
to's van en die verstuur ik per
email."
Laten we met het grote voordeel
van kopen op het internet begin
nen: het is goedkoop. Boekee: „Ik
K00Pdoor Wouter Klootwijk
Hero Perl is terug! Opwinding in bejaardenhuis en aan
leunwoning. En bij verder iedereen van net voor de
Tweede Wereldoorlog en van net er na. Fluister het
opa in zijn oor, Hero Perl. Daar komen de verhalen. Herinne
ringen aan zaterdagavonden. Het hoogtepunt, als je zo'n flesje
kreeg. Iedereen had in zijn jeugd een Perl moment. Of een
Perl plek.
Geldermalsen. Nog altijd als mijn trein door het mooie staalge-
construeerde station van Geldermalsen dendert, denk ik er
aan. Zomer en fietsen. Van Rhenen naar Rotterdam. Gezin
met kinderen. Mijn fiets heette Peerless. In de fietstas van
mijn vader zat brood met omelet en voor ieder van ons een
flesje dat we leeg dronken op een derde van de afstand. In Gel
dermalsen. Even in de hemel.
Maar is Hero Perl wel terug? In de huid van de forse petfles
van 1,25 liter, nieuw in de supermarkt, staat het in reliëf, net
onder de dop 'De Echte'. Noem het dichterlijke vrijheid of
marketingliegen.
Perl is van 1933 en was de eerste frisdrank die landelijk bekend
en alom begeerd werd. Hero heeft zijn naamsbekendheid zelfs
aan Perl te danken. Maar Perl was niet die 'grootste' frisdrank
van Hero. Perl was wel meteen na de introductie en een inten
sieve reclamecampagne een verpletterend succes in de tweede
helft van de jaren dertig. Maar al in 1938 ging Hero ook andere
smaken brouwen waarvan Cassis in korte tijd de populariteit
van Perl oversteeg. Perl was wel beroemd, cassis werd stukken
beter verkocht. En is gebleven. Cassis werd door concurrenten
nagemaakt. Perl nooit en verdween in 1988 van de mark.
Peter Zwaai, historicus en conservator van het Likeur- en Fris
drankenmuseum in Hilvaren-
Een flesie Drik is beek dook in 1994 in de archie"
ten nesje priK is ven van Hero waar hij behalve
geen hoogtepunt documenten ook echte flesjes
Perl vond, volle, uit 1950, met de
meer op zaterdag kroonkurk er op. Hij vroeg of hij
er eentje mocht openen om er
■Kiifli Het was gemaakt naar recept uit
jflKKgtf Zwitserland. Een koolzuurhou-
f&KKmÊdend drankje met een voor de
UMM 038 liter - woon hoog gehalte aan appel
sap: 50 procent. 'Vloeibaar fruit',
bedacht een tekstschrijver voor Hero.
Er waren twee redenen om Perl te ontwikkelen. Nederland
zat jaren achtereen met bergen doorgedraaide appels en het
ging de conservenfabriek Hero niet al te best. Perl heeft Hero
er weer bovenop geholpen en de naam, denkt Hero, leeft nog
voort en is het waard om terug te komen.
Maar nu iets wonderlijks. Vond de frisdrankhistoricus dertien
jaar geleden een slok Perl uit 1950 nog een aangename erva
ring, in de directieburelen van Hero in Breda kregen ze zopas
de rillingen van de oude smaak. „We hadden het op proef op
nieuw gemaakt volgens oorspronkelijk recept", zegt heer Van
Cappellen, de baas van Hero Nederland. „Maar het smaakte af
schrikwekkend. Het was wrang en bitter, eigenlijk een diepe
teleurstelling."
Hoe kan dat nou? In Geldermalsen, uit de fietstas van mijn va
der, zo iets geweldigs, wat is er in die tussentijd gebeurd? Een
flesje prik is geen hoogtepunt meer op zaterdag. En de smaak
van frisdranken en drinkbare zuivel is veranderd. Naar steeds
zoeter. De nieuwe Perl is ook zoeter dan de klassieke. Er zit
nog maar 20 procent appelsap in, van appelconcentraat. Veel
minder dan in de originele Perl. Aan suikers zit er ruim 8 pro
cent in, maar het grote zoet komt van cyclaamzuur (waarom
noemen we dat geen cyclaamzoet?) en sacharine.
Of een smaak waar je een halve eeuw geleden gelukkig mee
was, je jarenlang bij blijft is
de vraag. Maar kan het, dan
zal deze Perl je tegenvallen,
opa. Frisdrankmuseumconser- |Of*f
vator Peter Zwaai betwijfelt -
of de nieuwe Perl een succes
wordt. „Oudere mensen her
kennen de oude smaak er
niet in terug en jonge men
sen zegt de naam Perl niks."
Maar dit misschien wel: nieu
we Perl ruikt en smaakt naar
snoepjes en je kunt er indruk
wekkende boeren van laten.
Heel veel prik.