Geld en werk- Voor de teamgeest zweten boven de soepketel PZC Woensdag 28 maart 2007 1 5 Werknemers gaan niet meer gezamenlijk bowlen, maar stoeien met pannen, knoflookpersen en messen en bereiden samen een luxe diner. Teambuilden aan het fornuis is 'hot'. door Hans van Soest foto's GPD Bijna dagelijks zit het vol in de kookstudio van Ties van Oorsouw in Beek en Donk. Een groot deel van de klandizie in zijn Culinair Kook punt Brabant bestaat uit perso neelsuitjes. En niet alleen bij hem. Duizenden bedrijven sturen jaar lijks werknemers op kookcursus. Voor de teamgeest, omdat ieder een eraan kan meedoen en dom weg omdat koken 'in' is. „Een avondje karten met het be drijf is uit, koken is een hit", zegt Paul de Ridder van de website be- drijfsuitje.nl, waarop personeels verenigingen en werkgevers te recht kunnen voor ideeën en infor matie. „Tien jaar geleden moest je zoeken naar een eenmalige kook cursus, tegenwoordig struikel je bijna over de kookscholen en -stu- Collegiale band versterken Volgens de website bedrijfs- uitjes.nl is 'teambuilding' de meest opgegeven reden van het organisatoren van bedrijfs uitjes. Bij een bedrijfsuitje wil 46 pro cent de onderlinge band verste vigen. Voor 38 procent is een feeste lijk samenzijn de belangrijkste drijfveer bij een bedrijfsuitje. Een avondje koken is vaak duur der dan een avondje naar het restaurant. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de zestig en negentig euro per persoon, ex clusief drank. In vrijwel alles kan les worden gevolgd: sushi's, tapas, bon bons, Italiaans, Thais of banket. Ook complete kookvakanties zijn te boeken. dio's. In elke stad zit er wel één en meestal zelfs wel meer dan één. Het is bij ons een van de meest ge vraagde bedrijfsuitjes." Er zijn volgens De Ridder zo'n honderd kookstudio's die zich voornamelijk richten op de zakelij ke markt. „De donderdag-, vrij dag- en zaterdagavonden zijn vrij wel altijd volgeboekt. Het is een grote markt. Veel werkgevers stu ren hun personeel er heen voor de teambuilding. Dat is hét tover woord tegenwoordig. Niet elke kookcursus voldoet er echter aan. Maar je leert elkaar wel kennen in de keuken: iedereen krijgt een op dracht, je wordt gedwongen om sa men te werken en uiteindelijk ont span je bij de gezamenlijke maal tijd. Bij sommige cursussen loopt er ook een psycholoog rond die V' Ook mannen interesseren zich meer voor koken. precies vertelt wat iemands rol is in een groep: wie drukt zijn snor bij het uien snijden, wie deelt er de orders uit?" Dat je tijdens het koken iets kunt leren over ie mands karakter, is ook de reden dat sommige bedrijven hun sollicitanten een middagje op kookles sturen. Zo kunnen ze zien wat voor vlees ze in de kuip hebben. „En het voor deel van koken als bedrijfsuitje is dat iedereen eraan mee kan dóen," zegt De Ridder. „Man, vrouw, jong, oud, gehandicapt of niet. Dat geldt niet voor een weekendje sur- vivallen in de Ardennen." Maar koken is bovenal gewoon leuk om te doen, stelt Ties van Oorsouw, behalve uitbater van een kookstudio ook vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging HHuHIB Je leert elkaar kennen in de keuken. voor Kookstudio's. Vroeger had den Nederlanders weinig met eten. We aten om vijf uur stukge- kookte groente met aardappelen, vlees en een schaaltje vanillevla toe. Als we eens naar een restau rant gingen, bestelden we biefstuk met patat. „Maar de laatste tien jaar heeft de interesse in eten een enorme vlucht genomen," zegt Van Oor souw. „Mensen zijn door alle va kanties in het buitenland in aanra king gekomen met ander voedsel, mannen zijn meer gaan meehel pen in de keuken omdat vrouwen meer gingen werken en de hype is aangezwengeld door alle kookpro- gramma's op tv." De gestegen welvaart, de toegeno men interesse in gezond en vers voedsel, allemaal redenen dat men- sen meer tijd zijn gaan besteden aan hun maaltijd. Elke tv-zender heeft nu wel een kookprogramma en het aantal culinaire tijdschrif ten in de kiosk blijft maar uitdijen. „Doordat vooral mannen zich meer zijn gaan interesseren voor koken, komen veel bedrijfsleiders ook op het idee hun personeel naar een cursus te sturen," zegt Van Oorsouw. „Vaak zijn ze zelf lid van een kookclubje of-gilde en komen ze dus al snel op het idee van een kookstudio wanneer het jaarlijkse bedrijfsuitje moet wor den gepland." o» ALLE Fiennes aan aidstest toe na vliegtuigseks Acteur Ralph Fiennes is aan een aidstest toe. De stewardes waar mee hij in januari onbeschermd seks had in een vliegtuigtoilet, heeft volgens persbureau Wenn bekend dat ze ooit prostituee was. Lisa Robertson (38), die bij vliegtuigmaatschappij Qantas ontslagen werd na haar seksuele uitspatting met Fiennes heeft als dure escort gewerkt in Sydney. Robbie Williams schrijft musical Robbie Williams heeft nieuwe muzikale plannen. De Britse zan ger wil een musical schrijven over zijn leven. Voor de hoofd rol heeft hij zijn beste vriend Jo nathan Wilkes op het oog. Dat melden verschillende Britse me dia. Williams, onlangs 33 jaar ge worden, heeft stof genoeg voor een avondvullend programma. De zanger leidt immers een tur bulent leven. In 1995 verliet hij de jongensband Take That, waar na hij een succesvolle solocar rière opbouwde. Maar de tol van de roem werd hem te veel. Willi ams raakte verslaafd aan antide pressiva, slaappillen en alcohol. Onlangs liet hij zich nog opne men om zijn medicijnenversla ving te overwinnen. Belspelpresentator neemt ontslag Belspelpresentator Kevin Brou wer (RTL) heeft ontslag geno men bij tv-producent Endemol omdat hij in een uitzending een SBS-collega beledigde. Dat meld de een woordvoerder van Ende mol gisteren.Tijdens zijn show keek Brouwer met een schuin oog naar een belspel op SBS6. Daar zat op dat moment een donker meisje te presenteren met zwarte krullen. Brouwer riep op naar hem te bellen en niet naar 'die veredelde zwarte piet' bij SBS. Het fragment werd later ook nog herhaald bij het VARA-programma De wereld draait door. Endemol sprak Brou wer aan op zijn uitspraken en uiteindelijk besloot de presenta tor zelf zijn biezen te pakken. die de zaken overnemen werken zeven en vijftien jaar bij hem. Braakhekke verwacht dat het in mei gere geld is. Joop Braakhekke stopt met koken Joop Braakhekke (65) gaat de keuken uit. De kok annex BN'er gaat zijn zaken Le Ga rage en En Pluce overdra gen aan trouwe werkne mers. Hij blijft als advi seur betrokken bij de bei de zaken. „Ik wil minder tijd besteden aan Le Gara ge. Dan vind ik het ook niet meer dan logisch om dat zakelijk zo te regelen", aldus Braakhekke. De personeelsleden Joop Braakhekke. foto CPD

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 15