Geld en werk-
Voor de teamgeest
zweten boven
de soepketel
PZC Woensdag 28 maart 2007 1 5
Werknemers gaan niet meer gezamenlijk bowlen,
maar stoeien met pannen, knoflookpersen en messen
en bereiden samen een luxe diner.
Teambuilden aan het fornuis is 'hot'.
door Hans van Soest foto's GPD
Bijna dagelijks zit het vol in
de kookstudio van Ties
van Oorsouw in Beek en
Donk. Een groot deel van
de klandizie in zijn Culinair Kook
punt Brabant bestaat uit perso
neelsuitjes. En niet alleen bij hem.
Duizenden bedrijven sturen jaar
lijks werknemers op kookcursus.
Voor de teamgeest, omdat ieder
een eraan kan meedoen en dom
weg omdat koken 'in' is.
„Een avondje karten met het be
drijf is uit, koken is een hit", zegt
Paul de Ridder van de website be-
drijfsuitje.nl, waarop personeels
verenigingen en werkgevers te
recht kunnen voor ideeën en infor
matie. „Tien jaar geleden moest je
zoeken naar een eenmalige kook
cursus, tegenwoordig struikel je
bijna over de kookscholen en -stu-
Collegiale band versterken
Volgens de website bedrijfs-
uitjes.nl is 'teambuilding' de
meest opgegeven reden van
het organisatoren van bedrijfs
uitjes.
Bij een bedrijfsuitje wil 46 pro
cent de onderlinge band verste
vigen.
Voor 38 procent is een feeste
lijk samenzijn de belangrijkste
drijfveer bij een bedrijfsuitje.
Een avondje koken is vaak duur
der dan een avondje naar het
restaurant. Gemiddeld liggen
de prijzen tussen de zestig en
negentig euro per persoon, ex
clusief drank.
In vrijwel alles kan les worden
gevolgd: sushi's, tapas, bon
bons, Italiaans, Thais of banket.
Ook complete kookvakanties
zijn te boeken.
dio's. In elke stad zit er wel één en
meestal zelfs wel meer dan één.
Het is bij ons een van de meest ge
vraagde bedrijfsuitjes."
Er zijn volgens De Ridder zo'n
honderd kookstudio's die zich
voornamelijk richten op de zakelij
ke markt. „De donderdag-, vrij
dag- en zaterdagavonden zijn vrij
wel altijd volgeboekt. Het is een
grote markt. Veel werkgevers stu
ren hun personeel er heen voor de
teambuilding. Dat is hét tover
woord tegenwoordig. Niet elke
kookcursus voldoet er echter aan.
Maar je leert elkaar wel kennen in
de keuken: iedereen krijgt een op
dracht, je wordt gedwongen om sa
men te werken en uiteindelijk ont
span je bij de gezamenlijke maal
tijd. Bij sommige cursussen loopt
er ook een psycholoog rond die
V'
Ook mannen interesseren zich meer voor koken.
precies vertelt wat iemands rol is
in een groep: wie drukt zijn snor
bij het uien snijden, wie deelt er
de orders uit?"
Dat je tijdens het koken
iets kunt leren over ie
mands karakter, is ook
de reden dat sommige
bedrijven hun sollicitanten een
middagje op kookles sturen. Zo
kunnen ze zien wat voor vlees ze
in de kuip hebben. „En het voor
deel van koken als bedrijfsuitje is
dat iedereen eraan mee kan dóen,"
zegt De Ridder. „Man, vrouw,
jong, oud, gehandicapt of niet. Dat
geldt niet voor een weekendje sur-
vivallen in de Ardennen."
Maar koken is bovenal gewoon
leuk om te doen, stelt Ties van
Oorsouw, behalve uitbater van een
kookstudio ook vice-voorzitter
van de Nederlandse Vereniging
HHuHIB
Je leert elkaar kennen in de keuken.
voor Kookstudio's. Vroeger had
den Nederlanders weinig met
eten. We aten om vijf uur stukge-
kookte groente met aardappelen,
vlees en een schaaltje vanillevla
toe. Als we eens naar een restau
rant gingen, bestelden we biefstuk
met patat.
„Maar de laatste tien jaar heeft de
interesse in eten een enorme
vlucht genomen," zegt Van Oor
souw. „Mensen zijn door alle va
kanties in het buitenland in aanra
king gekomen met ander voedsel,
mannen zijn meer gaan meehel
pen in de keuken omdat vrouwen
meer gingen werken en de hype is
aangezwengeld door alle kookpro-
gramma's op tv."
De gestegen welvaart, de toegeno
men interesse in gezond en vers
voedsel, allemaal redenen dat men-
sen meer tijd zijn gaan besteden
aan hun maaltijd. Elke tv-zender
heeft nu wel een kookprogramma
en het aantal culinaire tijdschrif
ten in de kiosk blijft maar uitdijen.
„Doordat vooral mannen zich
meer zijn gaan interesseren voor
koken, komen veel bedrijfsleiders
ook op het idee hun personeel
naar een cursus te sturen," zegt
Van Oorsouw. „Vaak zijn ze zelf
lid van een kookclubje of-gilde en
komen ze dus al snel op het idee
van een kookstudio wanneer het
jaarlijkse bedrijfsuitje moet wor
den gepland." o»
ALLE
Fiennes aan aidstest
toe na vliegtuigseks
Acteur Ralph Fiennes is aan een
aidstest toe. De stewardes waar
mee hij in januari onbeschermd
seks had in een vliegtuigtoilet,
heeft volgens persbureau Wenn
bekend dat ze ooit prostituee
was. Lisa Robertson (38), die bij
vliegtuigmaatschappij Qantas
ontslagen werd na haar seksuele
uitspatting met Fiennes heeft als
dure escort gewerkt in Sydney.
Robbie Williams
schrijft musical
Robbie Williams heeft nieuwe
muzikale plannen. De Britse zan
ger wil een musical schrijven
over zijn leven. Voor de hoofd
rol heeft hij zijn beste vriend Jo
nathan Wilkes op het oog. Dat
melden verschillende Britse me
dia. Williams, onlangs 33 jaar ge
worden, heeft stof genoeg voor
een avondvullend programma.
De zanger leidt immers een tur
bulent leven. In 1995 verliet hij
de jongensband Take That, waar
na hij een succesvolle solocar
rière opbouwde. Maar de tol van
de roem werd hem te veel. Willi
ams raakte verslaafd aan antide
pressiva, slaappillen en alcohol.
Onlangs liet hij zich nog opne
men om zijn medicijnenversla
ving te overwinnen.
Belspelpresentator
neemt ontslag
Belspelpresentator Kevin Brou
wer (RTL) heeft ontslag geno
men bij tv-producent Endemol
omdat hij in een uitzending een
SBS-collega beledigde. Dat meld
de een woordvoerder van Ende
mol gisteren.Tijdens zijn show
keek Brouwer met een schuin
oog naar een belspel op SBS6.
Daar zat op dat moment een
donker meisje te presenteren
met zwarte krullen. Brouwer
riep op naar hem te bellen en
niet naar 'die veredelde zwarte
piet' bij SBS. Het fragment werd
later ook nog herhaald bij het
VARA-programma De wereld
draait door. Endemol sprak Brou
wer aan op zijn uitspraken en
uiteindelijk besloot de presenta
tor zelf zijn biezen te pakken.
die de zaken overnemen werken
zeven en vijftien jaar bij hem.
Braakhekke verwacht
dat het in mei gere
geld is.
Joop Braakhekke
stopt met koken
Joop Braakhekke (65) gaat de
keuken uit. De kok annex
BN'er gaat zijn zaken Le Ga
rage en En Pluce overdra
gen aan trouwe werkne
mers. Hij blijft als advi
seur betrokken bij de bei
de zaken. „Ik wil minder
tijd besteden aan Le Gara
ge. Dan vind ik het ook
niet meer dan logisch om
dat zakelijk zo te regelen", aldus
Braakhekke. De personeelsleden Joop Braakhekke. foto CPD