De palingrestanten
gaan mee naar huis
KRA5.NL
i)e m (i(k
uaiA
1\ayni0nb
Ifeoo^deUn^
waarom zou je verder zoeken
THAILAND in Vogelvlucht
Amazing THAILAND
Zuidelijke Parels
Grand Tour THAILAND
PZC Zaterdag 17 maart 2007 j
Vertrek vrijwel iedere woensdag van 26/4 t/m 17/10
Deze reis biedt een ideale combinatie van highlights en strand! De eerste week laten we u
kennismaken met de groene oerwouden,eindeloze rijstvelden,een ogenstrelend berglandschap
en natuurlijk historische bezienswaardigheden in het bruisende Bangkok en de voormalige
hoofdsteden Ayutthaya en Sukothai. Ook staat u oog in oog met tamme olifanten nabij Chiang
Mai! De laatste week brengt u door in de populaire badplaats Pattaya/Jomtien en staat geheel in
het teken van het heerlijke klimaat, langgerekte palmstranden en de diepblauwe zee, waar
kleurige vissersbootjes op het aangenaam warme water dobberen. Waar wacht u nog op?
Inclusief: luchthaven- en toeristenbelastingen.
Reisnummer VERZ 25.023, zie www.kras.nl/25023
Danny de Moerlooze bakt paling; zoon Bas houdt toezicht
foto Peter Nicolai
In De Smaak van Edith en
Raymond laten redacteuren
Edith Ramakers en Ray
mond de Frel zich deze
maand leiden door tips van
lezers. Deze keer: Raymond
in palinghuis Baron in Bier
vliet.
Hoe wij hier op deze don
derdagavond zijn beland,
vraagt medewerkster Remke de Smet. „We wa
ren op route, wilden iets eten en zijn het eerste
dorp dat we tegenkwamen ingegaan", zeg ik.
Ach, een leugentje om bestwil... moet kunnen,
toch? Dat we voor de PZC komen eten komt wel
aan bod als de rekening is betaald. Daarmee is in
elk geval het risico van een speciale behandeling
op voorhand gevloerd. De uit Gent afkomstige
chefkok Danny de Moerlooze en gastvrouw Bri
gitte Mussche zweren bij gemoedelijkheid. Sa
men timmeren zij nu tien jaar aan de weg in
Biervliet. Tot twee jaar geleden deden ze dat on
der de naam Tobbetje, dat tegelijkertijd als café
dienst deed. De combinatie weerhield veel men
sen er echter van om te komen eten, zegt Brigit
te. „We hebben daarom gekozen voor aparte in
gangen en een andere naam. En dat werkt. In
het weekend kan je in maart bij ons al niet meer
terecht."
Vanavond is het een stuk
rustiger. Sterker nog, na
een uurtje stappen de an
dere vier gasten op en zit
ten we nog alleen in een
knus hoekje. Toch hebben
we niet het idee dat we de
enige eters zijn. Het vele
houtwerk, oude spulletjes
als een PfafF-naaimachine,
een handboor, antiek ser
vies geven Baron iets huise
lijks. Baron (een samenvoe
ging van de twee telgen
van de eigenaren: Bas en
Ron) richt zich haast volle
dig op de bereiding van pa
ling uit Ierse zoetwaterri
vieren. De kaart telt vijf
tien, hoofdzakelijk gestoof
de, palinggerechten. Mijn
tafelgenote kiest de paling
in rozemarijnsaus (nor
maal 20,95 euro, maar deze
maand 17,50 euro), ik ga
voor de paling op de wijze
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening aan tafel:
Helderheid van de kaart:
Horen, zien en ruiken: Het is maar een
kleinigheid, maar toch: surf eens naar
de website van Baron en wordt deelge
noot van hoe een keyboard niet moet
worden gebruikt. Eén druk op de
knop en een blikkerig orkest blaast tij
dens het scrollen een vervelend deun
tje mee. Dan nog liever de paling
sound.
Conclusie: Verzorgd, veel en lekker
eten. Restaurant straalt gemoedelijk
heid en warmte uit.
Kijk voor eerdere afleveringen op
www.pzc.nl/smaakvan
onvoldoende
matig
voldoende
van de chef (in kreeften
roomsaus, 20,95 euro).
Maar niet voordat we een
voorgerecht hebben geno
men. De acht scampies in
knoflookboter (12,75 euro)
zijn al net zo lekker als de
amuse (zes gefrituurde
scampies voor twee perso
nen). De knoflook over
heerst niet en het geheel is
mooi opgemaakt met een aardbeitje, radijsje en
cherrytomaatje. Diezelfde toevoegingen vind ik
bij mijn gerookte Noorse zalm, die boterzacht
en zeker niet te zout is. Fijngesneden uitjes erbij,
schijfje limoen en citroen, en dat ook nog eens
opgediend op een leuk gekruld bord. De paling
wordt wat minder speels geserveerd. Een re
chaud houdt de paling en saus warm, de prima
zelfgemaakte frites en wat simpele salade wor
den eveneens apart op tafel gezet. De kreeften-
roomsaus is sterk van smaak, maar dat neemt
niet weg dat het toch vooral de paling is die de
dienst uitmaakt. En niet veel later ook in onze
buiken. Allemachtig, 350 gram per persoon in
dit soort sauzen is meer dan machtig! Voor mijn
tafelgenote is het zelfs zeven stukjes te veel. Daar
hebben ze in Baron wat op gevonden, blijkt als
onze borden worden opgehaald. „Wilt u het res
tant mee naar huis ne
men?", vraagt Remke.
Huh? Dat doen ze toch
vooral in Amerika in zo-
genheten doggy bags? Oh
ja, in België doen ze het
ook wel. „Inderdaad, en
daar heb je het al, hè: onze
chef is ook een Belg", grapt
ze. Iets later kunnen we
toch de verleiding van een
ijsdessert niet weerstaan.
De coupe caramel (4,50 eu
ro) met caramelblokjes en
de coupe baron (5,20 euro)
met onder meer een passie
vrucht, stukjes appel en ki
wi zijn oké, maar het
minst verheffend van de
avond.
Palinghuis Baron, West
straat 1, Biervliet. Tel:
0115-482637. Internet:
www.palinghuisbaron.nl. Di
en wo gesloten. Pinnen: ja.
Rokersvrij: kan. Vegeta
risch: vooraf aangeven.
goed
uitstekend
Vertrek vrijwel iedere donderdag van 20/4 t/m 19/10
Deze afwisselende'Amazing Thailand'laat u van de ene verbazing in de andere vallen! KRAS heeft
namelijk een heel bijzondere reis voor u samengesteld langs de mooiste plekjes van dit fasci
nerende land van 'de Eeuwige Glimlach'. We beginnen in Bangkok en bezoeken de beziens
waardigheden om en nabij de River Kwai met de beroemde brug en het erekerkhof, de histori
sche stad Ayutthaya, het aan de Nan rivier gelegen Phitsanulok, Sukothai, de Akha- en Yao-berg-
stammen,de Gouden Driehoek aan de Mekong rivier waar Birma, Laos en Thailand samenkomen
en Chiang Mai.Tot slot kunt u ontspannen op het paradijselijke strand van de badplaats Cha-Am.
Inclusief: luchthaven- en toeristenbelastingen.
Reisnummer VERZ 74.745, zie www.kras.nl/74745
Vertrek vrijwel iedere maandag van 1/5 t/m 15/10
Deze exotische rondreis gaat van start in het levendige Bangkok. Van hieruit dalen we, na onder
meer een indrukwekkende fietstocht door het échte Bangkok, af naar het zuiden. Hier belan
den we in schitterende natuurgebieden als het Khao Sok National Park met zijn fascinerende
wildernis en de wereldberoemde Phang Nga Bay met de verbijsterende rotsformaties in zee.
U gaat daarnaast genieten van strandbestemmingen aan de noordelijke Andamanse kust, waar
onder Krabi, het oogverblindend mooie tropische eiland Ko Phi Phi en levendig Phuket. Dit
zijn de parels van het zuiden waar u kunt luieren op hagelwitte zandstranden. Op naar Thailand!
Inclusief: luchthaven- en toeristenbelastingen.
Reisnummer VERZ 25.036, zie www.kras.nl/25036
Vertrek vrijwel iedere dinsdag van 2/5 t/m 9/10
Ontdek zowel het noorden als het zuiden van Thailand met deze unieke 22-daagse rondreis
'Grand TourThailand'! We reizen vanuit Bangkok naar het mooie noorden van Thailand en zakken
dan weer langzaam af naar het diepe zuiden. We schenken onderweg aandacht aan talloze schit
terende hoogtepunten zoals de beruchte 'Bridge on the River Kwai', het bergstadje Nan, Chiang
Rai, de Gouden Driehoek, Chiang Mai, Phitsanulok, de ruïnestad Ayutthaya, de badplaats Cha-
Am en het vissersdorp Chumphon. De laatste 3 dagen brengen we door op de tropische stran
den van het zonnige Phuket. Kortom, een magnifieke rondreis boordevol Thaise highlights!
Inclusief: luchthaven- en toeristenbelastingen.
Reisnummer VERZ 74.751, zie www.kras.nl/74751
boek online of bel 0900 - 9697 tSt
15-daagse vlieg-/rondreis
Met o.a. Bangkok, Ayutthaya, Chiang Mai en Pattaya
Nergens
voordeliger!
vanaf
15-daagse vlieg-/rondreis
Met o.a. Bangkok, River Kvuai, Ayutthaya, Sukothai en Chiang Mai
Prijskrakerl
15-daagse vlieg-/rondreis Thailand
Met o.a. Bangkok, Phang l\lga Bay, Krabi, Ko Phi Phi en Phuket
Alléén
bij KRAS!
vanaf
22-daagse vlieg-/rondreis
Met o.a. Bangkok, Chiang Mai, Ayutthaya, de Gouden Driehoek en Phuket
Langs alle
highlights!
vanaf