8 ongeschonden door de tijd L 59,- Lezeresaanbieding Drie daags Typisch Monschau-arrangement inclusief: v35 PZC Zaterdag 17 maart 2007 voor PP 3 dagen, 2 nachten in mooie kamer 2 maal uitgebreid ontbijtbuffet 2 maal kortingsbon voor diner gratis welkomsdrankje gratis zwemmen in monschauer zwembad wandelkaart, uitstapjesgids, voordeelkaart gebruik van sauna en massagebank elke avond leuk programma Boek nu uw minivakantie bij: Vakantiehotel De Lange Man www.langeman.nl 0049 2472 912610 Geldig bij twee personen op een standaard tweepersoonskamer - Toeslag vrij. en zat. 14,50 p.p. - Exd. toeristenbijdrag a 2,- p.p.p.n. Geldig t/m 30-04-2007 (pasen uitgeloten) - Niet geldig in combinatie met andere acties Monschau Dagtrips en korte vakanties van oud en jong voeren jaarlijks zo'n twee miljoen mensen naar Monschau in de Duitse Eifel. Veel van hen komen uit Nederland. door Wiel Beijer foto's GPD een snoepje. Hier kun je behalve machtige taarten ook de Mon schauer specialiteiten Venn Broeken (bonbons) en Dütchen (speciale hoorntjes die je kunt vul len met slagroom) kopen. Geschiedenis, tradities en regiona le specialiteiten speelden en spe len een belangrijke rol in Mon schau, dat in 1198 voor het eerst werd genoemd. Tegenwoordig ver dient de stad zijn geld vooral met toerisme (per jaar anderhalf tot twee miljoen dagjesmensen en ze ker 200.000 overnachtingen), maar van de zestiende tot ver in de twintigste eeuw was de textiel industrie de belangrijkste bron van inkomsten. Onderweg naar een van de andere plaatselijke spe cialiteiten passeren we op de Rur- kade bij de Evangelische Brücke het standbeeld van Maassens Pauelche, een man met pet en wandelstok en een korf op de rug. Maassens Pauelche was een mars kramer die in vroegere dagen in Monschau huis aan huis zeep, elas tiek, veters, naalden, naaigaren en dergelijke verkocht. Aan de over kant van de brug ligt de in die gou den textieleeuw gebouwde barok ke protestantse kerk. Zonder to ren. Die ligt op de grond. Die kerk toren stond namelijk op instorten en moet gerestaureerd worden. Vanaf de brug kijk je tegen het aan de monding van de Laufenbach in de Rur gelegen Rotes Haus aan, maar ook tegen de karakteristieke witte vakwerkhuizen met hun schots en scheve balken. Vaak staan de huizen zelf ook scheef Als we het monumentale stadscentrum verlaten, begint de klim naar de historische Senjmühle, de beroemde mosterdmolen van Monschau. Moutarde de Montjoie, de inmiddels tot ver buiten Mon schau bekende mosterd waarvan Clemens August Breuer - opnieuw een Breuer die zich ontpopte als culinair ontdekkingsreiziger - in 1882 het recept bedacht. Toen lag de molen nog in het centrum, sinds 1950 ligt de molen bergop waarts. Ruth Breuer leidt de zaak en we mogen ook de verschillende mosterdsmaken proeven. De toma- tenmosterd en de groene pepers mosterd zijn onze winnaars, maar ook de Ur-senf van Clemens Au gust Breuer mag er wezen. „Alle re cepten ontwikkelen we zelf Eerst moet de familie de smaak goedkeu ren, dan ons personeel en pas daar na nemen we een nieuwe mosterd in productie." Ongeschonden schoonheid. Dat is de troef waarmee het Duitse Mon schau al vele jaren talrijke bezoekers lokt. Op de vraag wat dit stadje heeft dat ande re, toch ook mooie Eifelstadjes niet hebben, antwoordt Barbara FrohnhofFvan Monschau Touris- tik: „Door de eeuwen heen is het plaatje van Monschau intact geble ven. Het centrum is niet ontsierd door nieuwbouw. In andere stad jes is dat wel het geval. Dat intacte stadsbeeld geeft Monschau zijn aparte flair." Hoewel wij Monschau vrij goed denken te kennen, kijken we na het gesprek met Frau FrohnhofF tij dens de stadswandeling toch met andere ogen om ons heen. Onvol komenheden zoeken we. Een ant woord op de vraag of het klopt dat dit schilderachtige stadje aan de Rur - die wij Roer noemen en die niet verward moet worden met de Ruhr in het Ruhrgebied - inder daad vrijwel ongeschonden uit de geschiedenis is gekomen. Het klopt inderdaad. Zelfs de nieuw bouw van Monschau Touristik aan de Stadtstrasse doet absoluut geen afbreuk aan de vakantiepostkaart die Monschau heet. Voor niet-pas- sende moderniteiten, zoals het raadhuis of het overdekte zwem bad, moet je buiten het historische centrum zijn. We slenteren langs boetiekjes met aardige handarbeidproducten, win keltjes met kitscherige souvenirs zoals je ze in alle toeristenstadjes vindt en restaurants die klanten proberen te lokken met lekker ge prijsde menu's van de dag. Maar wij zijn op weg naar een vast adres: Café Kaulard, dé plek in Monschau voor een uitstekend kannetje koffie met daarbij voor de liefhebbers Hausgemachte Him- beertorte. Het in 1958 door Siegf ried Kaulard geopende café ziet er nog steeds uit zoals het een halve eeuw geleden de deuren opende. Met name de klassiek ingerichte Konditorei op de begane grond is Boven: Monschau, een vakwerkplaatje aan de Rur. Onder: De Rur slingert door het landschap. Andere bezienswaardighe den in Monschau zijn onder meer het brouwerijmuseum, de glasovens mét demon straties glasblazen, koffie branderij Wilhelm Maassen, het drukkerijmuseum, de zo- mer-bobsleebaan en het Na ture-fitnesspark. www.mon- schau.de Historische Senfmühle: rond leidingen op afspraak, open rondleidingen elke woens dag om 11.00 en 14.00 uur. Donderdag-arrangement a 27 euro: 18.00 uur rondlei ding met aansluitend verras- singsmosterdmenu. www.senfmuehle.de infographic: FSvD

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 7