8
ongeschonden door de tijd
L
59,-
Lezeresaanbieding Drie daags Typisch Monschau-arrangement inclusief:
v35
PZC Zaterdag 17 maart 2007
voor
PP
3 dagen, 2 nachten in mooie kamer
2 maal uitgebreid ontbijtbuffet
2 maal kortingsbon voor diner
gratis welkomsdrankje
gratis zwemmen in monschauer zwembad
wandelkaart, uitstapjesgids, voordeelkaart
gebruik van sauna en massagebank
elke avond leuk programma
Boek nu uw minivakantie bij:
Vakantiehotel De Lange Man
www.langeman.nl
0049 2472 912610
Geldig bij twee personen op een standaard tweepersoonskamer - Toeslag vrij. en zat. 14,50 p.p. - Exd. toeristenbijdrag a 2,- p.p.p.n. Geldig t/m 30-04-2007 (pasen uitgeloten) - Niet geldig in combinatie met andere acties
Monschau
Dagtrips en korte vakanties van oud en jong voeren jaarlijks zo'n twee miljoen mensen
naar Monschau in de Duitse Eifel. Veel van hen komen uit Nederland.
door Wiel Beijer foto's GPD
een snoepje. Hier kun je behalve
machtige taarten ook de Mon
schauer specialiteiten Venn
Broeken (bonbons) en Dütchen
(speciale hoorntjes die je kunt vul
len met slagroom) kopen.
Geschiedenis, tradities en regiona
le specialiteiten speelden en spe
len een belangrijke rol in Mon
schau, dat in 1198 voor het eerst
werd genoemd. Tegenwoordig ver
dient de stad zijn geld vooral met
toerisme (per jaar anderhalf tot
twee miljoen dagjesmensen en ze
ker 200.000 overnachtingen),
maar van de zestiende tot ver in
de twintigste eeuw was de textiel
industrie de belangrijkste bron
van inkomsten. Onderweg naar
een van de andere plaatselijke spe
cialiteiten passeren we op de Rur-
kade bij de Evangelische Brücke
het standbeeld van Maassens
Pauelche, een man met pet en
wandelstok en een korf op de rug.
Maassens Pauelche was een mars
kramer die in vroegere dagen in
Monschau huis aan huis zeep, elas
tiek, veters, naalden, naaigaren en
dergelijke verkocht. Aan de over
kant van de brug ligt de in die gou
den textieleeuw gebouwde barok
ke protestantse kerk. Zonder to
ren. Die ligt op de grond. Die kerk
toren stond namelijk op instorten
en moet gerestaureerd worden.
Vanaf de brug kijk je tegen het aan
de monding van de Laufenbach in
de Rur gelegen Rotes Haus aan,
maar ook tegen de karakteristieke
witte vakwerkhuizen met hun
schots en scheve balken. Vaak
staan de huizen zelf ook scheef
Als we het monumentale
stadscentrum verlaten,
begint de klim naar de
historische Senjmühle, de
beroemde mosterdmolen van
Monschau. Moutarde de Montjoie,
de inmiddels tot ver buiten Mon
schau bekende mosterd waarvan
Clemens August Breuer - opnieuw
een Breuer die zich ontpopte als
culinair ontdekkingsreiziger - in
1882 het recept bedacht. Toen lag
de molen nog in het centrum,
sinds 1950 ligt de molen bergop
waarts. Ruth Breuer leidt de zaak
en we mogen ook de verschillende
mosterdsmaken proeven. De toma-
tenmosterd en de groene pepers
mosterd zijn onze winnaars, maar
ook de Ur-senf van Clemens Au
gust Breuer mag er wezen. „Alle re
cepten ontwikkelen we zelf Eerst
moet de familie de smaak goedkeu
ren, dan ons personeel en pas daar
na nemen we een nieuwe mosterd
in productie."
Ongeschonden
schoonheid. Dat is
de troef waarmee
het Duitse Mon
schau al vele jaren
talrijke bezoekers lokt. Op de
vraag wat dit stadje heeft dat ande
re, toch ook mooie Eifelstadjes
niet hebben, antwoordt Barbara
FrohnhofFvan Monschau Touris-
tik: „Door de eeuwen heen is het
plaatje van Monschau intact geble
ven. Het centrum is niet ontsierd
door nieuwbouw. In andere stad
jes is dat wel het geval. Dat intacte
stadsbeeld geeft Monschau zijn
aparte flair."
Hoewel wij Monschau vrij goed
denken te kennen, kijken we na
het gesprek met Frau FrohnhofF tij
dens de stadswandeling toch met
andere ogen om ons heen. Onvol
komenheden zoeken we. Een ant
woord op de vraag of het klopt dat
dit schilderachtige stadje aan de
Rur - die wij Roer noemen en die
niet verward moet worden met de
Ruhr in het Ruhrgebied - inder
daad vrijwel ongeschonden uit de
geschiedenis is gekomen. Het
klopt inderdaad. Zelfs de nieuw
bouw van Monschau Touristik aan
de Stadtstrasse doet absoluut geen
afbreuk aan de vakantiepostkaart
die Monschau heet. Voor niet-pas-
sende moderniteiten, zoals het
raadhuis of het overdekte zwem
bad, moet je buiten het historische
centrum zijn.
We slenteren langs boetiekjes met
aardige handarbeidproducten, win
keltjes met kitscherige souvenirs
zoals je ze in alle toeristenstadjes
vindt en restaurants die klanten
proberen te lokken met lekker ge
prijsde menu's van de dag.
Maar wij zijn op weg naar een vast
adres: Café Kaulard, dé plek in
Monschau voor een uitstekend
kannetje koffie met daarbij voor
de liefhebbers Hausgemachte Him-
beertorte. Het in 1958 door Siegf
ried Kaulard geopende café ziet er
nog steeds uit zoals het een halve
eeuw geleden de deuren opende.
Met name de klassiek ingerichte
Konditorei op de begane grond is
Boven: Monschau, een
vakwerkplaatje aan de Rur.
Onder: De Rur slingert door het
landschap.
Andere bezienswaardighe
den in Monschau zijn onder
meer het brouwerijmuseum,
de glasovens mét demon
straties glasblazen, koffie
branderij Wilhelm Maassen,
het drukkerijmuseum, de zo-
mer-bobsleebaan en het Na
ture-fitnesspark. www.mon-
schau.de
Historische Senfmühle: rond
leidingen op afspraak, open
rondleidingen elke woens
dag om 11.00 en 14.00 uur.
Donderdag-arrangement a
27 euro: 18.00 uur rondlei
ding met aansluitend verras-
singsmosterdmenu.
www.senfmuehle.de
infographic: FSvD