Snoepgeheimen en échte chocola Prisma v33 PZC Zaterdag 17 maart 2007 De grootste attractie hier is echter de chocolade, waar voor de tweede werk ruimte is ingericht. „Wij zijn een van de laatste negen fami lies in Frankrijk die nog chocolade maken van niets anders dan cacao en cacaobote", zegt Philippe met trots in zijn stem. Cacaobonen van de criolo-variant uit de Domini caanse republiek, de meest verfijn de soort die helaas ook het minste cacao bevat, komen per schip aan in Le Havre. De gebrande ovaalvor mige noten, die ongeveer zo groot zijn als een kokosnoot worden daar geperst, waarbij er cacao en cacaoboter vrij komt. De chocolatier deelt industrieel vervaardigde chocolade - melk en puur - rond om vervolgens zijn ei gen product te serveren. Het ver schil is enorm. Zijn chocolade is zachter, intenser en niet zoet, zon der te bitter te worden. „Kijk", zegt Philippe en wrijft eerst over zijn eigen chocolade en daarna over de industriële variant, „mijn chocolade is niet vet". Terwijl de chocolaatjes met een laagje zachte chocolade met euca lyptus via een bandje uit de koe ling lopen, vertelt de chocolatier over de het goede smaakvermogen van zijn zesjarige dochter. „Zij is mijn laatste kwaliteitscontrole." In de Nord-Pas de Calais in het uiterste noorden van Frankrijk is op culinair gebied veel te ontdekken. We werden verleid door de zoetigheden van een ambachtelijke snoepmaker. En gingen op bezoek bij een chocolatier die zweert bij cacao en cacaoboter. door Boris Peters Van boven naar beneden: Philipe Gwizdziel. Jean-Yves in de weer met suiker. En treft verdere voorbereidingen. foto's Boris Peters Chocolade maken is ambachtelijk werk. foto Samuel Dhote •BELGIË DUITS LAND NORD-PAS DE CALAIS k Parijs FRANKRIJK ^AND*" Ly*n ITALIË Bordeaux L'Atelier du Coüt is te vinden in de Pierre-Ledent straat 9 in Montreuil-sur-Mer. Proeven kan tijdens de gewone winkel openingstijden, groepsbezoe ken het hele jaar door na reser veren: www.atelierdugout.fr Les Succès Berckois is geves tigd aan de Carnot straat 31 in Berck-sur-Mer. De winkel is in het seizoen alle dagen open, daarbuiten gesloten op maan dag. Meerdere dagen per dag wordt hier snoep gemaakt met uitleg. www.succesberckois.com Voor algemene informatie: Mai- son de la France: www.fran- ceguide.com en de volgende websites: www.noordfrank- rijk.nl, www.noordfrankrijk-toe- risme.com en www.picardietou- risme.com Het moet de droom zijn van ieder kind, het win keltje van Jean-Yves Ma- tifas in Berck-sur-Mer. Vier grote ramen bie den een goed uitzicht op suiker werk en snoepjes in alle kleuren en smaken. Binnen veranderen Jean-Yves en zijn moeder pannen dampende suiker met wat water in lollies en snoepjes. Daarbij wor den ze meestal op de vingers geke ken door nieuwsgierige zoetekau wen die zich in de winkel en bui ten, voor de ramen, hebben verza meld. Als een van de nog slechts onge veer tien resterende ambachtelijke snoep- of, zoals hij zelf zegt, bon bonfabrikanten, in Frankrijk is Jean-Yves een ware 'suiker-ambas sadeur'. Trots vertelt de vrolijke Fransman, die overigens een aar dig mondje Nederlands spreekt, dat er in de familiezaak niet min der dan 330.000 lollies per jaar worden gemaakt. Op de achter grond zet zijn moeder het vuur aan onder een eenvoudige pan met suiker en water. Jean-Yves giet de dampende licht caramelkleurige vloeistof op het marmeren werkblad midden in de zaak en giet met vaste hand eerst wat roodachtige kleurstof en dan wat smaakstof uit een flesje in de suikermassa. „Ik ben inmiddels de vierde generatie die nog steeds ge bruik maakt van hetzelfde basisre cept dat al 85 jaar in de familie is", vertelt de suikerartiest. Nadat Jean-Yves de vloeistoffen door de langzaam afkoelende sui kermassa heeft gemengd, trekt hij de suiker uit tot een soort door zichtige ruit. Het overgrote deel van het 'deeg' wordt nog wat ge kneed en gedraaid om vervolgens met een behulp van een schaar tot kleine 'bonbons' geknipt te wor den. Deze middag zijn het meloen snoepjes, maar het hadden net zo goed papaya-, kersen-, anijs- of snoepjes in een van de andere 24 smaken van het huis kunnen zijn. Zelf mogen we ons in het met de hand vormen van een lollie bekwa men. De resultaten steken schril af tegen de kunstwerkjes die Jean-Yves produceert. In zijn winkel Le Succès Berckois is al een eenvoudige lollie te koop vanaf 0,80 euro. Niet gek voor een lollie, gemaakt door de man die in L994 in Parijs de prijs voor het bes te snoepje ter wereld won met een creatie waarin echte stukjes fruit verwerkt zijn. Prijziger maar zeker niet min der speciaal is de chocolade die Philippe Gwizdziel in Montreuil-sur- Mer, dat ove rigens niet aan zee ligt, creëert. Het I'Atelier du Goüt (het atelier van de smaak) dat hij samen met zijn vrouw Christine bestiert, is een soort bedevaartsoord voor cho coholics. Bezoekers komen binnen in de door Christine gerunde win kel annex thee- en koffiesalon, waar de handgemaakte chocola, zoetigheden en ter plekke geroos terde koffie geproefd kunnen wor den. Het hart van de zaak bestaat echter uit twee bescheiden werk ruimtes achterin. In de eerste wor den zorgvuldig geselecteerde arabi- ca-kofftebonen uit niet minder dan twintig verschillende landen langzaam gebrand bij een tempera tuur van 180 graden. „In 45 minu ten verliest de boon 30 procent vocht, zet uit en krijgt zijn monni kenhabijt, de bruine kleur", vertelt Philippe, terwijl hij ons gebrande bonen laat proeven met een inten se smaak.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 5